Sari la conținut

Probleme sistem audio Genius SW-HF 5005

SIG

Postări Recomandate

Un prieten de-al meu a patzit acelasi lucru tot la un genius de "150w" 5.1(foarte laudat sistemul...doar daca il scoti din priza dupa fiecare folosire si nu il folosesti mai mult de o ora.. ca altfel dai fuga la garantzie ).Am depistat problema:nu era alimentat modulul din fata cel cu potetiometrul de volum si selectarea intrarilor,asa ca i-am pus alt traf micutz de 12 v cu 2A si merge si acuma fara probleme.

Astea fiind zise daca te ajuta cu ceva...una din iesiri e de 12v....si din cate imi amintesc mai sunt 2 de 27v cu 3A.sper sa te ajute.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mersi @mariand.

Modelul de care spui tu este SW 5000 cred.

Eu am doar doua tensiuni secundare (nu trei ca la SW 5000)

Modelul meu este SW 5005 si se pare ca difera constructiv de SW 5000

Si ca o ironie a sortii am observat ca unul sau chiar doua condensatoare din cele puse in paralel cu diodele de redresare sunt arse.Cred ca ele au facut flama care am vazut-o prin tubul de bas reflex.

De ce sa se fi ars condensatoarele respective ? Proasta calitate a lor sau o suprasolicitare pe undeva?

Mariand are foarte mare dreptate,trebuie intrerupt de la alimentare(butonul din spate) dupa ce nu mai asculti muzica.

Daca sta in stand-by mai mult ceva se poate duce (la mine condensatoarele de 100 nF)

Desi ieri m-am uitat peste placi sa vad ceva piese arse,mi-au scapat aceste condensatoare care le puteam vedea doar din lateral,nu din fata (le-am rasucit ca sa pot face poza cu ele mai jos)

Totusi,cum ramane cu rezistenta de 8 ohmi din primar ?

Cine are acest model (SW 5005) il rog sa masoare ce rezistenta ii da pe primar (sa masoare pe bornele fisei de pe cablu de alimentare)

Deci mai ramane sa aflu ce tensiuni secundare are acest model (SW 5005) si sa ma apuc sa fac traful inapoi.

Si ptr. ca va iubesc, hug.gif atasez mai jos niste poze ca sa va delectati.

Weekend placut.

post-5-1226823777_thumb.jpg

post-5-1226823786_thumb.jpg

post-5-1226823796_thumb.jpg

post-5-1226823811_thumb.jpg

post-5-1226823821_thumb.jpg

• Like 1
Link spre comentariu

SIG, ce grosime avea pachetul de tole sau mai bine zis ce sectiune ? dance2.gif

Rareori am vazut condensatoare de pe punti arse. Nu prea vad cauza arderii acestor condensatoare, doar daca s-a scapat apa in subwoofer sau daca o dioda din puntea redresoare i-a crescut rezistenta dinamica. Asta se intampla mai ales din cauza subdimensionarii sau mai bine zis dimensionarii la limita a diodelor puntii redresoare in aplicatia data. scratch_one-s_head.gif

M-am uitat in imaginea nr.2 postata (primul rand, imaginea din mijloc) si vad condensatoare de filtraj de 4700uF la 25V. Am inteles ca e vorba de TDA7269A in schema, pai la cat se alimentau acestea ? la +/-16Vcc ??????????? prankster.gif Din imaginea transformatorului, se vede clar ca secundarul are doua tensiuni egale plus inca o infasurare - de curent mare - probabil de 24V~. De ce spun de curent mare deoarece cred ca TDA7269A se alimentau simplu si nu simetric. Infasurarile simetrice erau folosite doar pentru TDA7294, amplif de subwoofer. Din alimentarea redresata a TDA7269A printr-un 7812 si un Zener de 5v se faceau tensiunile aferente uC si ce mai e pe acolo. Cel putin asa vad eu ca reiese din imaginii. unsure.gif

Inainte sa scoti transformatorul si sa-l desfaci de ce nu ai incercat sa-i dai pe un secundar bun un 12V si sa masori celelalte iesiri. Chiar daca erau cateva spire in scurt in primar nu se intampla nimic. Acum sper ca nu era tot primarul in scurt. O valoare de 8Ohmi a primarului este tipica pentru transformatoare de 250W.

Link spre comentariu

Totusi,cum ramane cu rezistenta de 8 ohmi din primar ?

Dar transformatorul,alimentat la 220V,fara sacina se incinge,scoate tensiunile in secundar corecte?

Daca ati masurat primarul si este continu(8 ohmi),inseamna ca siguranta termica este intreaga.

Link spre comentariu

Pai cand am vazut flama in subwoofer nici nu mi-a mai venit sa incerc traful.

Am ramas fixat pe ideea ca un 8 ohmi pe primar e cauza unei probleme in traf.

Miezul are sectiunea 2,9 x 4,7 cmp.

Deci traful cred ca are 150 W putere.

Dupa cum am spus o infasurare secundara are 2x35 spire si o alta 2x73 spire.

Deci o tensiune secundara e aprox. dublul celeilalte.

Sa zicem ca ptr. TDA7269A ar' fi o alimentare simetrica de +/- 14 V iar ptr. TDA7294 +/- 29 V.

Chestia este ca ar'trebui sa stiu exact tensiunile din secundar,ca sa pot rebobina traful.

Ramane neelucidat ce anume putea determina sa se arda condensatoarele de pe o ramura a puntii redresoare?

In partea unde sunt niste operationale (4558D) este si un stabilizator L7808.

In ultima instanta,daca nu pot afla exact tensiunile opriginale am sa construiesc traful cu niste tensiuni

aproximativ amintite mai sus.Deci tensiuinea in secundar poate varia in anumite limite fara probleme (L7808 isi poate face treaba corect)

Ce spuneti ?

Si inca ceva,siguranta termica e tip bimetal ?Daca intrerupe la incalzire excesiva isi revine siguranta sau trebuie schimbata ? (e fuzibila adica?)

Mersi.

Link spre comentariu

Pai cand am vazut flama in subwoofer nici nu mi-a mai venit sa incerc traful.

Am ramas fixat pe ideea ca un 8 ohmi pe primar e cauza unei probleme in traf.

Miezul are sectiunea 2,9 x 4,7 cmp.cca 4sp/V

Deci traful cred ca are 150 W putere.

Dupa cum am spus o infasurare secundara are 35 spire si o alta 73 spire.

Si inca ceva,siguranta termica e tip bimetal ?NuDaca intrerupe la incalzire excesiva isi revine siguranta Nu sau trebuie schimbata ? (e fuzibila adica?)

Link spre comentariu

Am sa pun atunci siguranta termica inapoi daca e cu revenire.

Daca incep de la un nr.de spire de volt de 4 inseamna ca in secundare voi avea urmatoarele tensiuni:

Usec.1 = 35/4 = 9 V .............ptr.alimentare TDA7269A

Usec.2 = 73/4 = 18,25 V ......... ptr. alimentare TDA7294

Daca nu aflu exact ce tensiuni sunt intr-un traf original Genius SW 5005 am sa construiesc doua secundare simetrice cu 10 V ptr. TDA7296A si 20 V ptr. TDA7294 pe ramura

Link spre comentariu

Am sa pun atunci siguranta termica inapoi daca e cu revenire.

Nu am fost clar eu,siguranta termica nu este cu revenire,daca la ohmetru este continua,inseamna ca nu este defecta.

Daca nu aflu exact ce tensiuni sunt intr-un traf original Genius SW 5005

Dar pe cel actual nu puteti masura(fara al cupla la placa)?

Link spre comentariu

Pai traful e bucati (i-am scos tolele crezand ca e in scurt primarul)

Deci,siguranta termica se arde.

Pai cand se poate incalzi un traf sa ajunga la 130 de grade ?

Daca e un consum marit ar' trebui automat sa se arda siguranta de 2 A.De ce sa trebuiasca siguranta termica?

Mai am o idee.Camera rear,din spatele difului este goala,fara nici un pic de absorbant.

Dupa ce refac traful si dupa ce schimb condensatorul/condensatorii arsi (apropo de la ce sa se fi ars?sa ma uit mai atent ce valori au diodele din etajul de redresare?poate sunt subdimensionate?desi s-au ars cand sistemul era in standby)ma gandesc sa pun niste melana in camera aceea rear a subwooferului,care e un bandpass de ordin 4.Poate voi obtine un bas mai cald.Daca nu-mi place scot melana.

Link spre comentariu

Cateva intrebari (vedeti imaginea atasata): scratch_one-s_head.gif

Picture_003.jpg

Siguranta termica in serie cu primarul era de fapt o siguranta resetabila. Din aceasta cauza ati putut masura valoarea, implicit continuitatea, infasurarii primare a transformatorului.

Cred ca pana la urma ati desfacut degeaba transformatorul! scratchchin.gif

Link spre comentariu

.Pai cand se poate incalzi un traf sa ajunga la 130 de grade ?

Cadura are efect cumulativ in timp.

Daca e un consum marit ar' trebui automat sa se arda siguranta de 2 A.

Da,daca consumul depaseste aceasta valoare,dimensionarea fiind mai mare decat consumul normal,pentru a nu ceda cand condensatoarele sunt descarcate si curentul de incaracare este mult mai mare decat cel din functionare normala.

Link spre comentariu

Cu siguranta ca am desfacut degeaba traful.

Dar acele condensatoare din etajul de redresare nu se vedeau usor ca sunt arse ptr. ca se vedeau doar muchia lor.Intamplator m-am "chiorat" foarte atent in zona si am vazut ceva suspect,dupa care am incercat sa schimb pozitia lor sa le vad mai bine.De abia atunci am vazut ca sunt arse.Dar traful il desfacusem deja.

Acel integrat este L7808.

Conectorul acela are 3 contacte si la el se cupleaza unul din secundarele trafului(ptr. alimentarea celor 3 buc. de TDA7269A.

Deci ghinionul a fost ca nu le-am vazut condensatoarele arse decat greu si tardiv.

Oricum,imi imbogatesc practica electronica cu facutul unui transformator. blink.gif

Ma duc maine sa fac rost de sarma de 0,5 mm ptr. primar (pun 830 spire) ,ptr. un secundar sarma de 0,85 mm (pun 2X35 spire) si ptr. al doilea secundar sarma de 1 mm (2x73 spire).Voi avea 2X10 V alternativ ptr. alimentarea TDA-urilor 7269 (asta insemnand cam +/-14V) si 2x20 V ptr. alimentarea lui TDA7294 (insemnand cam +/-28V)

Sper sa fie OK asa.

Mai ramane apoi sa vad daca cumva e dusa dioda de redresare corespunzatoare condensatorului ars sau daca e subdimensionata ca amperaj.(totusi condensatorul s-a ars in standby nu la solicitarea sistemului,dar poate atunci i-a fost dat sa crape).

Link spre comentariu

Din acest tip sunt condensatoarele duse:

post-5-1226854793_thumb.jpg

Pe ele scrie 104,deci ma gandesc ca sunt de 100 nF.

Am vazut multe aplicatii de redresare care au cate un astfel de condensator in paralel cu fiecare dioda de redresare.Dar nu am auzit sau citit pana acum ca se pot duce (crapa).Insa orice este posibil.

Link spre comentariu

salut da sant de 100nF in paralel cu dioda redresoare pt. filtrajul "parazitiilor" de pe retea si cam greu se ard , de obicei cand trece o tensiune mai mare decat au fost proiectati sa reziste ( in cazul tau ar tebui sa reziste la 50-100V ) , dar cele electrolitice sant cele mari in dimensiuni ( gen 3300uF/50V pe modulul cu 1 integrat sau 4700uF/25V la modulul cu 3 integrate ce se vede din foto ) si ar trebui sa fie "explodata" partea superioara (tabla care se vede cu + pe ea) sau eventual sa fie strambate intr-o parte pe partea inferioara ( unde ies pini ) in cazul "decesului".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock