Sari la conținut

Difuzoare RFT (mai vechi)

dragomir

Postări Recomandate

Daca cel de inalte este inchis(cum ati specificat),nu trebuie izolat suplimentar, volumul acestuia este neglijabil, la cel de medii daca gasiti la articole de menaj un vas cilindric sau tronconic,destul de rigid(preferabil metal),diferenta de volum va fi de cca.2L.

Adica sa inchid pur si simplu DIFUZORUL de medii cu un con sau cilindru si atunci nu ar trebui sa despart basul? Interesant, poate ca ar merge.

Postez tutusi parametri T/S ale difuzorului de medii, sa vedem cam ce volum ar fi necesar pentru cel de medii.

Diam. 18cm

Re= 6.5ohm

Zmax=30 ohm

fs=77.5

Zref=4.61 ohm

Zx=13.95 ohm

f1=57 Hz

f2=97.5 Hz

Qms=4.10

Qes= 1.13

Qts=0.88

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 62
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

sa vedem cam ce volum ar fi necesar pentru cel de medii.

Dupa dimensiuni(18cm) cred ca este unul de banda larga nu medii,eu am un sistem ITT si cele de medii sun inchise la fel cu cele de inalte,deci au un volum minim de lucru.

Link spre comentariu

Dupa dimensiuni(18cm) cred ca este unul de banda larga nu medii,eu am un sistem ITT si cele de medii sun inchise la fel cu cele de inalte,deci au un volum minim de lucru.

Sincer sa fiu, aceste difuzoare au fost sateliti al unui sistem 2.1, insa al cui au fost nu a avut grija de ele, si le-a facut "varza". Eu am vrut sa salvez aceste difuzoare si le-am cerut de la el si m-am gandit sa fac alti doi sateliti si RFT-urile sa le folosesc de bass. De aceea tin neaparat sa stiu daca pot RFT-urile sa le fac bass cu un volum de 95 litri

Link spre comentariu

Sincer sa fiu, aceste difuzoare au fost sateliti al unui sistem 2.1, insa al cui au fost nu a avut grija de ele, si le-a facut "varza". Eu am vrut sa salvez aceste difuzoare si le-am cerut de la el si m-am gandit sa fac alti doi sateliti si RFT-urile sa le folosesc de bass. De aceea tin neaparat sa stiu daca pot RFT-urile sa le fac bass cu un volum de 95 litri

Deci , woofer = dif de bas , subwoofer = sub-bas si ar trebui sa functioneze intr-o veselie si la 20 de Hz.

Ptr muzica usoara /rock era de ajuns aprox 40Hz limita inferioara , cam aici suna coarda E al chitarei bas.

Ptr chitara coarda 6 - E2 are frecventa de 81Hz , se limita banda pe la 100Hz ca sa sune chitara mai deschiz si mai clar pe aceasta coarda.

Cu aparitia muzici electronice si s posiibilitatilor de inregistrare si producereaa sunetelor pe cale digitala s-a extins banda catre sub-bas .Lucru greu de realizat cu discurile vinil unde banda era limitata din cauza rezonantelor mecanice ale sistemului de redare .

Aasa ca la CD nu mai avem probleme de a reda joasele si sub-basul.

Dar trebuie sa avem difuzor special de sub-bas ce are cursa activa mare si functioneaza la frecvente foarte joase .( cu un randament destul de prost)

De obicei sub-basul nu are multa tangenta cu partea muzicala , doar ca si "zgomot" ambiental da o culoare aparte muzicii.

In cazul "hometheatre" nici calitatea nu mai conteaza , trebuie doar sa produca niste zgomote "sub" din coloana sonora , de cele mai multe ori zgomote ambientale , artificial create .

Eu innebunesc blocul si pe nevasta-me cu parta de inceput /introducere a filmului "Tomb Rider " suna fantastic...hehe.

In rest in cele mai multe locatii /cluburi masini...etc din ce am auzit suna subbasul aiurea tare si foarte prost.

In concerte nici nu prea se coboara la subbasi , ar fi nevoie de o putere prea mare este neconomic ( foarte scump) In loc de "sub" se folosesc sisteme de "suprimare " a fundamentalei de subbas si ridicarea armonicelor acestei fundamentale , ascultatorul are impresia ca suna si fundamentala.

Impactul mare asupra ascultatorilor este "atacul" dat de frecvente in jur de 80-160 Hz frecvente care intra in rezonanta cu plamani ascultatorilor care simt o presiune mare in sunet din aceasta cauza, cu un pic de subbas pe langa acest "atac" da impresia de un subbas "enorm".

Link spre comentariu

Asta da explicatie

Am sa fac totusi varianta un bas si satelit, sper sa imi iasa bine. Nu vreau sa ascult muzica la volum foarte mare, nici n-o sa pot, dar pentru instrumentul meu sper sa sune bine.

Am cantat mult cu difuzoarele RFT, insa din pacate incinta nu cred ca era buna, dar acum am sa le fac super.

Mersi de sfaturi, am sa postez si niste poze cand incep proiectu.

Link spre comentariu

Mai,eu cam sunt pe dinafara in legatura cu ceea cea vorbiti voi pe aici unsure.gif

Nu stiu daca am inteles eu bine....dar am inteles ca ar trebui sa fac un subwoofer din amandoua RFT-urile de 15 inch iar din celelalte doua RFT-uri sa fac doi sateliti!!?

Inca ceva.....volumul boxelor actuale cu difurile de 15 este 92.667 L

Link spre comentariu

Cu ce programe ati facut simularea? Si eu am scos multe de pe net, dar sincer nu prea le inteleg. Sunt amator amator, dar cat-de-cat ma pricep.

BassBox Pro si WinISD.

Link spre comentariu

Am auzit de aceste programe, am sa le caut pe net, sper sa le pot folosi.

Multumesc Donnpetru pentru sfaturi si ajutor, am sa incep sa construiesc incintele.

O singura nedumerire mai am, si anume filtrele. M-am gandit sa cumpar nidte filtre, spra sa fie bune. Eventual ceva sfaturi?

Link spre comentariu

Buna

Am facut rost de programele amintite, insa nu prea le pricep. Mi se cer unele lucruri care, nici in fisierul cu parametri T/S nu le gasesc, sau ar fi sub o alta denumire?

Cum sa fac atunci cu filtrele?

Link spre comentariu

• 8 months later...
O opinie ar fi ca difuzoarele de bas, sa le dati jos de pe picior, acestea(picioarele) vibreaza.

E prima oara cand aud asa ceva. Majoritatea oamenilor folosesc trepiede sau suporturi pt boxe , fie ele doar sateliti sau fullrange. daca vibreaza boxa e o problema in constructia incintei , dar nu prea pare cazul aici . Plus de asta , un difuzor pro are o cursa mult mai mica decat unul hi-fi , de unde rezulta si vibratii foarte mici . Am fullrange cu difuzoare de 15 destul de potente si le folosesc pe trepied si nu mi-au vibrat niciodata . Asezarea deasupra subwooferelor cu ajutorul acelui suport e una f buna .

Daca aveti fondurile necesare v-as recomanda sa renuntati la acele " Tweetere " si sa puneti niste drivere (comp 25 sau comp 34 ar fi o solutie f buna pt aplicatia dumneavostra ) . Aveti filtre pe ele ?

In rest nu prea e nimic de adaugat , finisajul e f frumos, imi place ;) .

Link spre comentariu

Multumesc de recomandarile pt drivere (poate in timp o sa le pun)

Nu,nu am filtre pe boxe,in schimb am doi condensatori care taie destul de bine bassul din sateliti.

Eu folosesc satelitii cu statia de sus(se vede intr-o poza) si pot sa tai bassul putand in acest fel sa renunt si la condensatori,iar basii sunt legati la statia de jos,de unde opresc mediile si inaltele.

Nu am avut filtre niciodata dar cred ca metoda mea face probabil ce face un filtru

Salutare

Inca o intrebare: Driverele sau mecanismul(filetul acela) este universal? Sau fiecare driver se monteaza pe un tip de horn compatibil cu acel driver?

Editat de dezamagitu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock