Sari la conținut

sursa 12V/10A cu backup

Postări Recomandate

Salut tuturor,

sunt nou aici...

Tema: alimentare sistem de supraveghere la 12 V cu back up pentru minim 2h. (sarcina, in total este la 110W)

momentan reusesc acest lucru cu UPS si baterie supradimensionata; problema este ca,

fara sa am nevoie de 220V, trec din baterie printr-un convertizor cu traf, nici macar toroidal, in 220 apoi cobor cu o sursa in comutatie la 12V. asta inseamna o risipa apreciabila datorata pierderilor de randament. (dupa socoteala mea, cam 50%)

intentionez sa trec la o alimentare cu sursa in comutatie legata la intrarea de panou solar dintr-un controler si mai departe la sarcina; evident, cu bateria legata la locul ei in controler.

controlerul este cel din link sau similar.

http://www.genelectro.ro/index.php?func=18...r%20Controllers

in principiu, nu vad vreo problema la combinatia asta dar, pentru ca nu e tocmai ieftin si nu am experienta

cu o astfel de jucarie, va intreb pe voi, poate ati lucrat cu astfel de controlere.

multumesc,

bizu

PS. asta era ideea mea pentru rezolvarea decenta a problemei...

daca credeti ca exista solutii mai bune, dati de stire, poate folosi mai multor membri...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

fara sa am nevoie de 220V, trec din baterie printr-un convertizor cu traf, nici macar toroidal, in 220 apoi cobor cu o sursa in comutatie la 12V. asta inseamna o risipa apreciabila datorata pierderilor de randament. (dupa socoteala mea, cam 50%)

De cati volti este bateria ? Cati amper/ora are ? Ma refer la bateria incadrata cu rosu.

Link spre comentariu

bateria este un gel de 12V, in prezent cu 17A, in curind cu 28A pentru a-mi asigura autonomia dorita.

echipamentul este la 12V si consumul total este de 6A dar vreau sa imi asigur o mica rezerva pentru dezvoltare.

ideea este de a renunta la UPS pentru ca ridic de la 12 la 220 si reduc iar la 12 in mod inutil (la caderea retelei)

mie mi s-a parut ca un controler de panou solar rezolva problema in sensul in care, pe o plaja de tensiune la intrare,

7...17V imi asigura o iesire de 12V la un curent apreciabil, si o incarcare bine controlata a acumulatorului.

controlerul nu "stie" ca la intrare vine curent dintr-o sursa in comutatie legata la retea sau de la panoul solar...

nu am mai lucrat cu astfel de controlere si ma tem ca nu cumva sa "stie" ca vreau sa-l pacalesc sau, din cine stie ce motiv,

sa nu fie cel mai potrivit artificiu pentru problema mea.

am vazut si surse dedicate unei astfel de aplicatii, dar, surpinzator, sunt mai scumpe decit acest dispozitiv pe care-l vizez.

multumesc,

bizu

PS. baterie impropriu spus, acumulator cu gel, 12V ...A; echipamentul lucreaza cu 12Vcc

Link spre comentariu

Dar o baterie auto, de 55Ah legata la un redresor cu tensiune constanta,nu ar fi o solutie?

cu siguranta dar,

este vorba de o locatie relativ izolata, cu o retea de alimentare "nesigura" nu numai pentru ca lipseste uneori dar si pentru ca,

este aeriana si expusa la supratensiuni atmosferice.

tabloul electric este prevazut cu descarcatoare, filtru (dintr-un copiator mai vechi) pe instalatia de supraveghere.

din experienta ultimilor ani, am observat ca protectia UPS este limitata... spike urile mari, de furtuna, trec intr-o oarecare masura.

sursa in comutatie pe care o folosesc le face insa fata cu succes.

asta ar fi motivul pentru care nu as renunta la ea.

in plus, o incarcare si mentinere bine controlate pentru acumulator, asigura in principiu, o viata de minim 3 ani la o baterie cu gel

un acumulator auto, probabil ca tot pe acolo ar duce.

din cite stiu eu, acumulatorul auto este gindit pentru curenti mari de sarcina si timpi scurti , in timp ce backup ul merge pe curenti medii si timpi mai lungi (pina sub pragul minim, la care se decupleaza acumulatorul de la sarcina).

Un sistem de incarcare pe curent constant in primul palier de incarcare si tensiune constanta pe final si mentinere este relativ usor de facut dar, pentru nivelul meu (nu am lucrat cu microcontrolere) prefer un echipament industrial.

pina la urma, sistemul de alimentare este cam 30% din valoare si o cadere catastrofica projeste tot, ba iti mai da si foc la casa...

In patru ani, de doua ori am avut supratensiuni mari de la furtuni si tot ce a fost lasat pe regulator serie cu transformator s-a dus...

La parasirea locatiei, un contactor "lasa" alimentate numai sistemele esentiale, tocmai din motivul asta.

multumesc,

bizu

PS. in cazul acumulatorilor auto, daca nu ma insel, degajarea de gaz este permanenta, mai mult sau mai putin, in timp ce, la cei cu gel numai in cazul supraincarcarii.

Link spre comentariu

In patru ani, de doua ori am avut supratensiuni mari de la furtuni si tot ce a fost lasat pe regulator serie cu transformator s-a dus...

La iesirea si intrarea regulatorului,poate fi inseriate sigurante,daca aparatele sunt conectate la baterie,aceasta poate avea si rol de protectie la supratensiuni.

in cazul acumulatorilor auto, daca nu ma insel, degajarea de gaz este permanenta,

Doar in regim de incaracare.

Link spre comentariu

La iesirea si intrarea regulatorului,poate fi inseriate sigurante,daca aparatele sunt conectate la baterie,aceasta poate avea si rol de protectie la supratensiuni.

Doar in regim de incaracare.

multumesc mult pentru raspunsuri.

bizu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock