Sari la conținut

filtru activ+preamplificator

NAVRAS

Postări Recomandate

http://www.electronics-lab.com/projects/audio/008/

Am facut acest filtru activ, si dupa el preamplificatorul din poza...

Dar deocamdata nu imi merge.... probabil deoarece arata cum puteti vedea :), dar o sa ii fac cablaj cand o sa am timp(spuneti-mi va rog cum se cheama acel spray care se aplica peste textolit)

La potentiometrul filtrului... cel de 22K... am pus de 20K... iar condensatorul dupa acest potentiometru are valoarea de 0.3 micro... in loc de 0.4 cum e acolo...

Iar primu potentiometru, in loc de 47k am pus 25K...

Puteti sa imi spuneti daca o sa fie vre-o diferenta mare in ceea ce priveste frecventa de taiere??? ma gandesc ca potentiometrele, cel putin primul as putea sa il las si asa, dar acel condensator de 0.4 micro... este pentru delimitarea frecventei de iaiere sau panta filtrului??

Ce panta are filtrul acesta?.... daca nu are 24dB/octava atunci puteti sa imi aratati o schema cu filtru activ cu frecventa variabila( de preferat cu alimentare + - 12V )...

Si ultimul lucru.... ce transformator trebuie sa pun pentru aceasta configuratie??? eu am 2x12V 2x0.4A

post-681-1225180229_thumb.png post-681-1225180448_thumb.jpg post-681-1225180461_thumb.jpg

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Este stabilizata.

Nu merge... ambele potentiometre ale filtrului se comporta fiecare ca un volum... din oricare as da se aude mai incet sau mai tare... cu ambele intr-o anumita pozitie se aude intr-un fel... si daca ii schimb pozitia unuia dintre ele nu se mai aude nimic.

Plus ca filtrul nu filtreaza mai deloc. Pot sa aud frecvente si de 5kHz... iar preamplificatorul nu amplifica deloc.

Potentiometrul de 47K, de la filtru... daca este dat la maxim... inseamna ca nu mai e nici o reistenta acolo.... si daca este la minim inseamna ca am acea rezistenta... de 47kohm nu?? la fel si la al doilea....

Spuneti-mi daca am pus bine pinii potentiometrelor... poate aici am gresit.. cum ma uit la potentiometru pinii sunt de la stanga la dreapta 1,2,3

Cel de 47K de pe schema:( primul AO adica pinii 1 2 si 3, iar celalalt AO pinii 5 6 7... sunt intr-un singur ic)

3-intrarea inversoare primul AO(nodul de legatura dintre R1 si R2, astea sunt puse ca sa insumez cele 2 canale, nu?)

2-1 cuplate la iesirea primului AO

Cel de 22K

3-dupa rezistenta de 4,7k, iesirea primului AO( si pentru ca e stereo, celalalt pin 3 este legat inainte de rezistenta 4,7k de la intrarea neinversoare al celui de-al doilea AO)

2-1 legate de C5

Link spre comentariu

...

Puteti sa imi spuneti daca o sa fie vre-o diferenta mare in ceea ce priveste frecventa de taiere??? ma gandesc ca potentiometrele, cel putin primul as putea sa il las si asa, dar acel condensator de 0.4 micro... este pentru delimitarea frecventei de iaiere sau panta filtrului??

Nu va fi nici o diferenta mare "in ceea ce priveste frecventa de taiere" daca inlocuiti condensatorul de 0,4uF cu unul de 0,3uF. Avand in vedere ca cele doua operationale din schema formeaza un filtru trece jos activ cu frecventa de taiere variabila in domeniul 30...150Hz, montarea unor condensatoare de valori putin diferite fata de cele din schema pot sa micsoreze domeniul de frecventa anterior mentionat sau sa-l mareasca (mai mult sau mai putin). Cum dvs. ati folosit niste valori foarte apropiate, domeniu de frecventa se poate micsora sau mari cu cel mult cativa Hz sau 20...30Hz.

Ce panta are filtrul acesta?.... daca nu are 24dB/octava atunci puteti sa imi aratati o schema cu filtru activ cu frecventa variabila( de preferat cu alimentare + - 12V )...

Din schema, filtrul s-ar putea sa aiba 24dB/octava (nu am calculat). Este un filtru Butterworth. Un astfel de filtru cu panta -24dB/octava am atasat mai jos. Fata de varianta prezentata pe site-ul electronics-lab, am mai inclus doua buffere, foarte utile pentru separarea filtrului de circuitele intrare si iesire si adaptarea de impedanta aferenta.

Filtru_trece_jos_pentru_subwoofer.pdf

Si ultimul lucru.... ce transformator trebuie sa pun pentru aceasta configuratie??? eu am 2x12V 2x0.4A

Transformatorul este bun cu conditia sa utilizati pe alimentare un stabilizator de tensiune 7812 & 7912 (capsula TO-220, prinse pe radiatoare).

Link spre comentariu

Multumesc.

Da am folosit 7812 si 7912

Am uitat sa spun... eu intre ramuri am o difereta de 0.15V

Adica am... +11.95V si -11.80.... aveam o diferenta mai mare dar am facut un divizor capacitiv si am ajuns la valorile astea.

Link spre comentariu

Am uitat sa spun... eu intre ramuri am o difereta de 0.15V

Adica am... +11.95V si -11.80.... aveam o diferenta mai mare dar am facut un divizor capacitiv si am ajuns la valorile astea.

Daca diferenta dintre tensiunea de intrare si iesire la regulatoarele de tensiune pozitiva si negativa, tip 7812 & 7912, este mai mica de 3...4V, atunci valoarea tensiuni stabilizate nu este cea nominala iar probabilitate de aparitie a discrepantelor dintre valorile pozitive si negative poate fi mai mare.

Diferenta constatata intre plus si minus, pe iesirea stabilizatoareloe, se mai datoreaza si erorii de masura a aparatului folosit (a voltmetrului) dar si datorita dispersiei parametrilor caracteristici ale stabilizatoarelor de tensiune in urma procesului de fabricatie. O diferenta de cca. 10mV nu este o problema.

Cat este tensiunea electrica pe intrarea acestor stabilizatoare ?

Link spre comentariu

Volti ?

Am uitat sa scriu.... ma scuzati... mV

Acu imi functioneaza, adica primesc semnal din partea filtrului catre preamplificator dar nu taie decat foarte sus... pe la 8 9 kHz...

Eu fac masuratorile astea cu castile de calculator... cuplate la preamplif... si dau semnale sinusoidale de la 5 la 10kHz... si ma uit pe ecran sa vad cam de la ce frecventa nu mai aud.... dar aud mult peste 150Hz...

O sa trebuiasca maine sa ma uit mai atent la el si sa vad daca mai am ceva lipituri imperfecte sau contacte care nu ar trebui sa existe....

Link spre comentariu

Eu fac masuratorile astea cu castile de calculator... cuplate la preamplif... si dau semnale sinusoidale de la 5 la 10kHz... si ma uit pe ecran sa vad cam de la ce frecventa nu mai aud.... dar aud mult peste 150Hz...

Masurati si nivelul de intrare,filtrul nu elimina.atenueaza frecventele de peste 150Hz,20dB,inseamna 100 de ori.Urmariti ce nivel de semnal aveti(mV)la frecventa de taiere,cu si fara filtru,pentru a putea trage o concluzie,asa doar dupa ureche,este greu de apreciat.

Link spre comentariu

Lipsa bufferelor de care aminteam mai sus poate fi o problema care poate conduce la o functionare defectuoasa a filtrului. Ar trebui totusi sa luati in calcul si implementarea acestora asa cum am aratat in PDF-ul de mai sus. Orice perturbatie ce consta in neadaptarea impedantelor dintre filtru si preamplificatorul audio conduce la schimbarea caracteristicii de frecventa a filtrului, inclusiv punctul si panta de taiere a sa.

Oricum, punctul de la care incepe filtrul sa taie frecventele medii si inalte se regleaza cu ajutorul potentiometrului dublu si incepe undeva de la 30...150Hz. Panta, chiar daca este -24dB/octava - ceea ce ma cam indoiesc - va intersecta abcisa undeva pe la a 5 octava sau chiar mai mult. Spectru de frecvente incepand de la 30...150Hz si pana acel punct de intersectie cu abcisa, se poate auzi mai mult sau mai putin. Acest fenomen este caracteristic filtrelor active si pasive analogice.

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor... o sa verific tensiunea la iesire in functie de frecventa, si dupa ce o sa implementez acele buffere... daca imi convine cum suna il las asa... daca vad ca are panta de doar 12dB/octava atunci o sa fac filtrul Sugerat de Dl donpetru..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock