Sari la conținut

Scheme electrica?


oasisontherun

Postări Recomandate

Salut,

sunt student la Fils in cadrul politehnicii,sectia Energetica, ca posibil subiect pentru lucrarea de diploma am studiul posibilitatii inlaturarii statiilor mari de transformare si aducerea de inalta tensiune direct la bloc acolo urmand sa fie transformata de un transformator redus ca dimensiuni.

Se pare ca din cele 20% pierderi suferite la transport, 15% sunt cele care apar pe liniile de joasa tensiune.

 

Acum, eu caut sa gasesc schemele de alimentare ale electrica pentru macar o zona din jurul unui punct de transformare calculand exact pierderile pe acea zona si compararea lor cu pierderile care ar veni daca inalta tensiune ar fi direct la bloc/scara si investitia necesara pt transofrmatoare si modernizarea liniilor si in final pt atrage o concluzie daca merita investit si in cat timp se amortizeaza toata investitia.

 

Unde as putea sa aflu mai multe detalii despre preturi pt cabluri, conectori transformatoare etc.

Dar cel ami important, unde gasesc schemele??

 

 

Va multumesc mult.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum circa patru ani in urma, am auzit la un profesor de facultate, ca o problema asemanatoare a fost tratata in cadrul unei teme de doctorat, de catre (pe atunci), directorul general de la SDFEE Electrica Galati. Din pacate nu am lucrarea respectiva dar din discutiile de atunci, in lucrarea de doctorat, se tratata posibilitatea modificarii sistemului de distributie a energiei electrice pe joasa tensiune prin amplasarea corespunzatoare a unui numar de "n" posturi de transformare 6/0,4kV in imediata vecinatate a consumatorilor casnici (de regula, un numar "x" de blocuri). In lucrarea de doctorat se facea la un moment dat un calcul tehnico-economic, inclusiv un bilant a pierderilor de energie electrica intre situatia actuala si ceea ce se propunea prin tema proiectului.

 

Oricum, concluzia era ca intr-un sistem de distributie a energiei electrice pierderile de energie cele mai mari se inregistreaza acolo unde distanta intre consumatorul de joasa tensiune si postul transformare este foarte mare si curentul cerut asemenea. Cum actualmente puterea instalata pe apartament este mult mai mare decat cea dinainte de '89, pe aceeasi distanta PT- consumator pierderile de energie sunt mai mari. Iar daca atunci, in urma calculelor tehnico-economice, un PT alimenta si 10 blocuri, in ziua de azi acest lucru implica, datorita consumului mai mari, pierderi de energie mai mari cu repercursiuni asupra afectarii calitatii energiei electrice furnizate. In teza de doctorat se propunea inlocuirea acelui PT, de regula 20/0,4kV, cu doua sau trei PT-uri 6/0,4kV, amplasate corespunzator si de putere mai mica. Se reduce distanta la consumatori de joasa tensiune fata de PT-urile de 6/0,4kV iar pierderile de energie scad. Din cate imi aduc aminte sper sa nu gresesc - diferenta procentuala de pierderi de energie intre cele doua solutii era maxim 3...4%.

 

Deci, ca punct de plecare, in proiectul dvs. de diploma, puteti porni de la premiza asta si ca schema, o puteti desena (nu neaparat trebuie sa fie ceva care se regaseste 100% practic) sau chiar o puteti gasi in niste carti de specialitate (in general o parte din schema). Precum observati si cred ca v-ati dat seama, nu putem reproduce astfel de scheme pe un forum, ele apartinand in totalitate SDFEE Electrica iar o posibila publicare a lor necesita acordul acestei companii sau institutii. Aici putem sa va dam exemple care nu reprezinta in totalitate copia exacta a unei scheme electrice monofilare existenta pe teren.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator crriss
Salut,

sunt student la Fils in cadrul politehnicii,sectia Energetica, ca posibil subiect pentru lucrarea de diploma am studiul posibilitatii inlaturarii statiilor mari de transformare si aducerea de inalta tensiune direct la bloc acolo urmand sa fie transformata de un transformator redus ca dimensiuni.

Se pare ca din cele 20% pierderi suferite la transport, 15% sunt cele care apar pe liniile de joasa tensiune.

 

In zona unde locuiesc, majoritatea cladirilor de locinte sau complexelor de cladiri (garden) au statiile de transformare la subsolul blocurilor. pentru cladirile mici (max. 18 etaje si sub 200 apartamente) se prefera alimentarea cu 10KV si exista 2 sau 3 transformatoare 10/0.4KV din care unul e rezerva, si e folosit prin rotatie odata la cateva luni. pentru cladirile si complexele de cladiri mari (20-60 etaje si 200-12000 apartamete) se prefera alimentarea direct cu IT 110KV sau chiar 220KV. transformatoarele sunt in numar de 3 in general cu o putere de 3-33 MVA, 110KV/0.4KV pentru cele de puteri mici si 110KV/10KV sau 220KV/10KV pentru puteri mai mari, urmate de alte transformatoare coboratoare pentru 400V. toate conexiunile electrice sunt in tuburi de ulei presurizat, cablurile de IT sunt cabluri impregnate, nu se folosesc linii de transport aeriene, nici bare la vedere sau neizolate. doar la cele de 10KV/0.4KV sunt unele open frame, neizolate si fara imersie in ulei. totul e subteran in incinte special amenajate si cu climatizare. ca sa ai o idee pentru ce e nevoie de asa putere, pot sa spun ca, curentul de alimentare a fiecarui apartament respecta intrucatva "the rule of thumb" 1A/mp adica daca apartamentul are aprox. 100mp siguranta principala si conductorii de alimentare sunt dimensionati la 100A. pentru ce e nevoie de atat ? intre 2 si 4 instalatii de aer conditionat in fiecare apartament cu puterea cuprinsa intre 2 si 7 KW fiecare. vara un consum lunar de 1MW e ceva obisnuit aici. unele cladiri, in special cele de birouri care au instalatii de AC centralizat, folosesc si medie tensiune, (3150V) pentru compresoare, incalzire, ventilatie.

cat despre inlocuirea sistemelor de alimentare deja existente, ma tem ca implica niste costuri nejustificate, si care nu se vor amorsa pe intreaga durata de viata a cladirilor prin economia de energie facuta. ideea e excelenta daca e aplicata unui complex nou de locuinte din faza de proiect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc pentru raspunsul rapid, as zice ca in 90% tema acelei teze corespunde cu ce mi-am propus eu sa fac,

sigur ca as putea sa creez si niste scenarii fictive dar oricum ar trebui sa pornesc de la niste informatii reale, lungimi, technici de plasare a cablurilor grosimi medii si materialele folosite.Maiales ca sunt inca student si imi propun sa lucrez in domeniu imi va prinde bine si din punct de vedere didactic.

O remodelare a retelei ar presupune cabluri noi, calitativ superioare presupun, technici de conectare moderne, care sa asigure pierderi cat mai mici, din astea se pot sigur castiga inca niste procente, ca sa nu mai vorbim de calitatea muncii care are si ea un mare aport la pierderi.

Din cate am inteles transformatoarele moderne de mica putere au devenit destul de fiabile, cu dimensiuni reduse, si cel mai important, accesibile.

Daca acel proiect a fost realizat acum cativa ani se poate ca lucrurile sa se fi schimbat intre timp. Mai stiti cumva cine s-a ocupat de acea lucrare, as vrea sa il/ii contactez pentru a afla mai multe.

Cat despre scheme si carti didactice va trebui sa sap pe la anticariate sa gasesc ceva interesant si folositor, orice propunere de titluri sau autori m-ar ajuta,

 

va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cat despre scheme si carti didactice va trebui sa sap pe la anticariate sa gasesc ceva interesant si folositor, orice propunere de titluri sau autori m-ar ajuta,

Incercati pentru inceput la o biblioteca judeteana. Acolo o sa gasiti mai multe carti utile care va intereseaza.

 

P.S. Nu v-ati completat in profil locatia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock