Sari la conținut

de la A la Z

Janos

Postări Recomandate

Salutare!

Am citit mult pe acest forum despre cum ar trebui sa construim incinte, insa din cele citite pana acum, nu mi-am dat seama pana la urma cum pot sa calculez ce incinta imi trebuie.

Daca cineva ar descrie un caz concret pentru exemplul pe care il scriu acum, as fi multumit.

As dori sa fac un set de boxe: 2Woofere+2Sateliti, legate printr-un stativ intre ele.

Nu stiu date exacte despre difuzoare, doar ca cele pentru Woofre au 50W, Medii 150W, Tweeter 100W, fiecare de 8Ohm.

Va rog pasii, respectiv mod de determinare a parametrilor.

Mersi mult

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Janos, sa o luam metodic:

1. in primul rand trebuie sa cunosti parametri TS a difuzoarelor pe care le ai si domeniul de frecventa reprodus de acestea;

2. apoi, te uiti la parametru Qt a difuzorului de joase. Daca e mai mic de 0,5 atunci difuzorul tau merge bine intr-o incinta bass reflex si cu putin noroc poate si intr-un folded horn (dar asta depinde si de alti parametri). Daca e mai mare de 0,5 atunci trebuie sa faci incinta inchisa. Pentru constructia satelitilor de tip fullrange din domeniul PRO Audio se utilizeaza incinta bass reflex. Subwoofer-ul se face de tip folded horn sau bandpass. Cateva exemple constructive de subwoofere gasesti pe acest site sau pe site-ul:

http://www.speakerplans.com

Fullrange, cel mai ieftin, a fost prezentat de admin cel cu HP15W, la sectiunea DIY. Asta ar fi o combinatie.

ATENTIE!. Nu alege difuzoare cu Qms mare - factor de calitate mecanic mare deoarece ai nevoie de amplificatoare puternice (capabile de curent mare pe iesire), difurile de acest fel fiind...puturoase. In general, un Qms mare este compensat de un Qe mic (subunitar - dar e un compromis si greu de obtinut practic).

BAFTA> smoking.gif

Link spre comentariu

Janos, sa o luam metodic:

1. in primul rand trebuie sa cunosti parametri TS a difuzoarelor pe care le ai si domeniul de frecventa reprodus de acestea;

2. apoi, te uiti la parametru Qt a difuzorului de joase. Daca e mai mic de 0,5 atunci difuzorul tau merge bine intr-o incinta bass reflex si cu putin noroc poate si intr-un folded horn (dar asta depinde si de alti parametri). Daca e mai mare de 0,5 atunci trebuie sa faci incinta inchisa. Pentru constructia satelitilor de tip fullrange din domeniul PRO Audio se utilizeaza incinta bass reflex. Subwoofer-ul se face de tip folded horn sau bandpass. Cateva exemple constructive de subwoofere gasesti pe acest site sau pe site-ul:

http://www.speakerplans.com

Fullrange, cel mai ieftin, a fost prezentat de admin cel cu HP15W, la sectiunea DIY. Asta ar fi o combinatie.

ATENTIE!. Nu alege difuzoare cu Qms mare - factor de calitate mecanic mare deoarece ai nevoie de amplificatoare puternice (capabile de curent mare pe iesire), difurile de acest fel fiind...puturoase. In general, un Qms mare este compensat de un Qe mic (subunitar - dar e un compromis si greu de obtinut practic).

BAFTA> smoking.gif

Mersi de raspunsul tau rapid, tocmai asta e problema mea ca nu stiu parametrii difuzoarelor si nici nu stiu cum as putea afla.

Am citit o gramada de mesaje postate aici, insa sunt unele lucruri pe care nu le inteleg. Am gasit cum pot afla TS-ul, insa nu stiu ce inseamna Qt, Qms, etc

Daca m-ai putea ajuta sa-mi construiesc boxele ti-as fi foarte recunoscator.

As dori sa-l folosesc pentru formatie, deci nu pentru discoteca sau altceva.

Link spre comentariu

Am citit o gramada de mesaje postate aici, insa sunt unele lucruri pe care nu le inteleg. Am gasit cum pot afla TS-ul, insa nu stiu ce inseamna Qt, Qms, etc

Citeste materialul asta, e foarte bine structurat si util unui incepator care vrea sa faca boxe:

Masurarea_parametrilor_TS_ai_unui_difuzor_RevC.pdf

Nu stiu ce vrei sa spui cu TS-ul. Poate ai vrut sa spui parametrii TS a unui difuzor. Asa mai merge.!!!!! scratch_one-s_head.gif

Cauta niste difuri cu parametri TS.

Link spre comentariu

Am citit documentul, stiu ce inseamna macar notatiile. In concluzie nu pot sa gasesc valorile, pentru ca nu am aparatura necesara,. Trebuie sa gasesc o alta solutie ca sa pot calcula/adapta o incinta acustica. :((

Daca e vreo alta solutie cu care as putea adapta o incinta buna, astept pareri.

Mersi

Link spre comentariu

Aici te-ai uitat:

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?showt...t=0&start=0

Aplica metoda de acolo si afla parametri TS a difuzoarelor de joase ale tale.

M-am uitat si acolo, dar tot trebuie sa masor unele lucruri si n-am cum, nu am aparatura.

Cred ca voi lua un model de pe net care ar semana cu ceaa ce-mi trebuie mie si am sa vad ce-mi iese.

Link spre comentariu

Vesti bune!!!

AM gasit un coleg care-i profesor la universitatea de electronica si automatizari, el mi-a promis ca o sa-mi masoare difuzoarele si o sa am datele necesare sa pot sa incep sa-mi construiesc boxele mel.

Link spre comentariu

... si o sa am datele necesare sa pot sa incep sa-mi construiesc boxele mel.

Dupa ce aflati "datele", nu ar fi rau sa le postati aici. Cred ca mai multe pareri sunt binevenite iar acest lucru va ajuta sa trageti o concluzie mai buna asupra ce urmeaza sa faceti.

releu, foarte buna observatia.

Altfel spus, difuzoarele cu Qms mare necesita amplificatoare audio cu factor de damping ridicat. Obtinerea unui factor de damping ridicat se face micsorand rezistenta interna a sursei de alimentare a amplificatorului audio, factorul de damping fiind definit ca raportul dintre impedanta minima de sarcina admisa de amplificator (de regula 2 sau 4 Ohmi) si impedanta interna a sursei (influentata in mare masura de puterea transformatorului si mai putin de celelalte elemente de circuit).

Ce ar trebui retinut? Nu cumparati difuzoare cu Qms > 10 chiar daca sunt "compensate" de un Qe mic (0,2... 0,3). Este o solutie de compromis care va forteaza in final sa utilizati un amplificator foarte puternic. In general, un Qms de 5...8, este o valoare "buna" pentru un difuzor electrodinamic de bass sau midbass.

Link spre comentariu

donpetru, am observat ca difuzoarele de bass (sau "subbass", cum spun unii), cu Qms si Xmax mare se potrivesc mai bine pe subwoofere. Adica, probabilitatea de a le defecta fortandu-le in suprasarcina este mai mica fata de cazul in care am folosi difuri cu Qms si Xmax mai mic.

Pana una alta, lasand la o parte teoria, Janos, sa vedem parametri TS a difurilor. first.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock