Sari la conținut

O intrebare despre amplificatoare audio gen OSC

titi

SONDAJ  

8 membri au votat

1. 1. Amplificatoarele audio gen QSC se alimenteaza simetric utilizand un transformator cu priza mediana ?

• DA
      5
    • NU
      3

Postări Recomandate

Aseara, ca tot a inceput anul universitar 2008 / 2009, stateam de vorba cu niste colegi de facultate si veni vorba, printre altele, si de amplificatoare audio. Nu stiu daca s-a mai discutat dar as dori un raspuns clar aici pentru ca in capul meu s-a format o varza totala.

despre ce e vorba ? Sa va spun: un coleg mi-a spus ca amplificatoarele audio QSC se alimenteaza simetric fara priza mediana, deci numai cu +V si -V. Eu stiam ca folosesc si priza mediana de la transformator. Deci pana la urma cum este, are dreptate colegul sau eu ?

p.s. am creat si un sondaj. scratch_one-s_head.gif

HELP. :flag_of_truce:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aseara, ca tot a inceput anul universitar 2008 / 2009, stateam de vorba cu niste colegi de facultate si veni vorba, printre altele, si de amplificatoare audio. Nu stiu daca s-a mai discutat dar as dori un raspuns clar aici pentru ca in capul meu s-a format o varza totala.

despre ce e vorba ? Sa va spun: un coleg mi-a spus ca amplificatoarele audio QSC se alimenteaza simetric fara priza mediana, deci numai cu +V si -V. Eu stiam ca folosesc si priza mediana de la transformator. Deci pana la urma cum este, are dreptate colegul sau eu ?

p.s. am creat si un sondaj. scratch_one-s_head.gif

HELP. :flag_of_truce:

Alimentare simetrica inseamna un "0" si un "+", si pe o parte un "0" si un "-"....rezultand de obicei acel "0" comun si un + si -.Alimentarea simetrica presupune existenta unui 0 de referinta.Sper sa nu ma insel dar alimentare simetrica nu exista doar cu + si -.

Link spre comentariu

Vizitator crriss

majoritatea amplificatoarelor QSC de putere in clasa AB sau clasa H folosesc alimentare simetrica simpla (clasa AB) dubla sau tripla (clasa H) cu punct de masa virtual sau flotant creat de catre colectoarele tranzistorilor de iesire. priza mediana a transformatorului e folosita ca si iesire.

Link spre comentariu

Amplificatoarele audio "gen QSC" sunt alimentate printr-un transformator cu doua infasurari (alimentare simetrica simpla), patru infasurari (alimentare simetrica dubla) sau 6 infasurari (alimentare simetrica tripla).

Unele modele cu alimentare simetrica simpla, utilizeaza doua punti redresoare, fiecare infasurare secundara a transformatorului fiind conectat la o punte. Un plus al unei punti redresoare se uneste cu un minus al celeilalte punti redresoare care ulterior se uneste cu punctul median al condensatoarelor de filtraj. Acest punct reprezinta iesirea amplificatorului. Difuzorul se conecteaza intre acest punct si masa amplificatorului (colectoarele tranzistoarelor finale sunt conectate la masa).

Spre exemplu, cele spuse anterior sunt evidentiate in una din schemele de amplificatoare audio QSC seria a treia si nu numai:

http://www.qsc.com/support/library/schems/...0Three/3200.pdf

A se vedea la transformator mediana notata cu CT si pe schema amplificatorului aceeasi notatie.

Link spre comentariu

titi, confirm si eu ca ai dreptate, ca si utilizatori forumului care ti-au raspuns la intrebarea ta. Foarte buna si observatia lui mariand, intrebarea ta titi fiind putin cam improprie dar am inteles cu toti la ce ai vrut sa te referi.

BAFTA.

Link spre comentariu

• 2 years later...

Reinvii acest subiect. M-am uitat pe toate schemele de service de la QSC si am vazut ca unele folosesc mediana aia CT, altele nu? Sa fie o greseala voita de redactare sau nu?

Editat de titi
Link spre comentariu

Nu e bine sa ne bazam pe faptul ca orice schema de service, fie QSC, Dynacord sau Crest, este realizata 100% corect. Asa cum am spus-o si cu alta ocazie, am descoperit in cateva scheme de service (ex. Crown Macrotech) mici "scapari", dar sunt si scheme de service corect realizate.

In ceea ce priveste problema cu acea mediana CT. Daca ai sa te uiti mai atent la schemele de service ale amplificatoarelor audio QSC, o sa observi ca cele care nu au figurata mediana in punctul comun de iesire ale condensatoarelor de filtraj (care sunt si "condensatoare de iesire", mai ales pentru vers. fara mediana CT), au inclus in circuitul de polarizare a intrarii neinversoare a amplificatorului operational un divizor rezistiv, asemenea cazului cand amplificatorul operational ar fi alimentat nesimetric (de fapt, se poate spune ca si amplificatorul e alimentat nesimetric in acel caz - nr. fara mediana CT). Am postat mai jos doua imagini care arata mai bine ceea ce am spus adineaori:

QSC fara divizor rezistiv pe intrarea neinversoare AO.jpg QSC cu divizor rezistiv pe intrarea neinversoare AO.jpg

Daca doresti sa realizezi acest kit DIY, asa cum ti-am spus si acum trei ani, pentru nu a avea alte surprize, realizeaza varianta cu mediana CT. E mult mai stabila (ex. nu are tendinta de a creste tensiunea de offset in regim dinamic) si are THDul mult mai mic la frecvente inalte. Optional, pentru a imbunatati performantele la frecvente inalte ale acelei schemei, se poate conecta in paralel cu condensatoarele de filtraj un snubber RC sau un condensator de 100nF la 250V.

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock