Sari la conținut

Inlocuire finali amplif 100w rms

radu_razvan2000

Postări Recomandate

Buna ziua! Am un amplificator facut de un electronist,schema este aici http://www.elmatrd.ro/1x100W.html ,au crapat finalii si as dori cu ocazia asta sa pun altii mai puternici.Sunt nou in electronica si nu stiu daca se mareste puterea scoasa de amplif' prin inlocuirea finalilor cu altii care au acelasi curent in baza dar curentul din colector este mult mai mare. Mai trebuie facute si alte modificari sa scoata mai mult???

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din ce cauza au "crapat" finali ? Utilizare nerationala, scurtcircuit pe iesire... ?

Puterea amplificatorului se mareste doar daca maresti tensiunile de alimentare ale lui si implicit puterea sursei de alimentare (transformator, supradimensionare punte redresoare, condensatoare de filtraj care sa reziste la tensiuni mai mari etc). Montarea in paralel a mai multor finali permite amplificatorului audio sa functioneze pe impedante mai reduse decat cea minima admisa pentru care a fost initial proiectat sa functioneze.

Finali se pot inlocui cu 2SC5200, MJL21194, MJ15011, MJW21192 etc.

Link spre comentariu

Multumesc mult domnule donpetru.Finalii au crapat de la scurt circuit pe iesire,dar acum o sa le montez niste sigurante fuzibile pe iesire.

Nu prea ma pricep,dar sursa este alcatuita dintr-un traf de 650w,2x30vca,doua punti redresoare si doi conensatori de 20000micro.eu stiam ca o alimentare simetrica ("+","-"si gnd), se face cu o punte redresoare care se monteaza pe 60v si legatura comuna din traf vine la masa din amplif.Cel care a facut statia a montat doua punti redresoare si doi condensatori.

Scoate 2x40vdc filtrat pe care le-a inseriat.Este bine si asa????

Link spre comentariu

Se pot pune si doua punti, adica se redreseaza dubla alternanta(cu punte) fiecare infasurare(din cele doua simetrice) si apoi se leaga punctul comun ca sa obtii +/- 40V. Avantajul este ca se poate realiza un star ground autentic si ca redresarea e mai eficienta, dezavantajul este ca ai cadere de tensiune pe doua diode in serie in loc de una.

Link spre comentariu

Multumesc domnule emy.Am schimbat finalii tot cu 2n3442,dar cand dau maxim chiar daca nu bag semnal audio mi se misca membrana difuzorului foarte tare.Inainte de intrarea in amplif mai am un control electronic (bass,inalte,balans si volum),se poate sa fie de la el???

Link spre comentariu

Cum se misca mai exact? Inainte si inapoi, sau doar intro parte puternic si ramane acolo?

Daca se misca inainte si inapoi, atunci sunt sanse mari sa oscileze amplificatorul. E bine sa se verifice si cat se incalzesc finalii. Pentru asigurarea stabilitatii(in cazul in care oscileaza) se pot adauga niste condensatori de cateva zeci de picofarazi intre colectorul si baza tranzistorilor T5 si T6.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock