Sari la conținut

Motorola 100W - Este functionala schema de amplificator audio ?


titi

Postări Recomandate

Am gasit schema asta de amplificator audio pe internet si as dori sa stiu daca este functionala si ce tranzistori echivalenti am putea folosi ? scratch_one-s_head.gif

post-237-1222706103_thumb.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema de amplificator s-ar putea sa fie functionala dar depinde ce intelegi tu prin cuvantul "functionala": sa "mearga" o ora, o zi, o saptamana... ?

 

Revenind la schema, am observat cateva "mici deficiente":

1. Nu este respectata conditia: R9=R23, respectiv R10=R26;

2. Valoarea lui RV1a si RV1b nu este calculata corespunzator (schema functioneaza si asa dar foarte probabil o sa fie mai greu de reglat DC OFFSet-ul);

3. Rezistentele din etajul "superdioda": RV2 si R30 sunt cam adoptate "la plesneala". Idem filtrele RC: R27 si C13, respectiv R28 si C14.

 

Deci, este o schema care se poate realiza in vacanta doar de amorul artei.

Apropo, mai bine realizezi schema asta:

Amplificator_audio_200W_Tehnium_nr.1___1992.jpg

 

Referitor la inlocuirea tranzistoarelor din schema postata de tine cu alte tranzistoare mai de actualitate:

MPS8099 = MPSA42;

MPS8599 = MPSA92;

MPSW56 = BC640;

MPSW06 = BC639;

2SA1306B = MJE350;

2SC3298B = MJE340;

MPSA06 = BC639;

MJE15030 si MJE15031 raman aceeasi.

Finali 2SC3281 si 2SA1302 se pot inlocui cu MJL21193 / MJL21194 sau binecunoscuta pereche 2SC5200 / 2SA1943 (atentie la tranzistoare, in special cele finale - sunt cam multe "fake-uri" pe piata!).

 

Numai bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc pentru indicatii!!!!!!!!! on_the_quiet2.gif

 

>>>>>> totusi, se pare ca schema este functionala, tocmai am gasit asta:

post-237-1222786451_thumb.png

acum precuma ati spus: poate sa fie functionala o zi, doua, trei, o luna.

 

mi s-a parut si mie ca anumite valori la componente sunt cam nepotrivite, de asta am si deschis acest topic, vroiam sa fiu sigur.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@titi,

Precum ai observat am spus mai sus: este o schema care se poate realiza in vacanta doar de amorul artei. Deci, schema este functionala. Totusi, datorita valorilor unor rezistente din schema si capacitori, fiabilitatea schemei este ... incerta sau redusa.

 

In postul precedent am subliniat doar trei asa-zis "mici deficiente". A patra "deficienta" este valoarea rezistentei R32 care solicita destul de serios tranzistoarele pilot (aprox. 2,36A prin prefinali in regim de saturatie a amplificatorului - chiar te rog sa calculezi puterea disipata de acestia, fiecare comutand cate o semialternanta).

Chiar si modul de pilotare a tranzistoarelor finale de catre MJE15030 si MJE15031 numai printr-o singura rezistenta nu este o idee foarte buna. Valoarea acestei rezistente ar fi fost bine sa se adopte minim 47 Ohmi (recomand doua astfel de rezistente avand punct comun iesirea amplificatorului).

Un alt inconvenient al schemei este modul de comanda a tranizistoarelor prefinale prin Q5-Q7 si Q6-Q8. Este o complicatie inutila... "de amorul artei".

 

Bineinteles, schema de intrare este bine gandita, deoarece daca utilizam un alimentator perfect simetric si componente de toleranta redusa (

 

Nota: In regim static de functionare, avem un DC Offset dar acesta poate creste la puterea nominala a amplificatorului daca schema amplificatorului nu este conceputa pentru al mentine constant. Acesta este cel mai mare dezavantaj al topologiei AV400 sau NMOS (IPA) - nu poate mentine constant DC Offset-ul odata cu cresterea puterii amplificatorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stiam de PDF.

e foarte pe larg dezbatut amplificatorul. Totusi, ce inseamna: Amplifier Utilizing a WideBand-Low feedback Design ? nu e cam pompoasa definitia asta ? am incercat cu Google translate o traducer si uitati ce a rezultat: Folosind un amplificator WideBand Min feedback-Design ?????????????????? Uau... eu nu prea inteleg nimic! tomato.gif scratch_one-s_head.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai explica chiar in PDF. Ideea este sa nu se foloseasca un amplificator cu amplificare mare in bucla deschisa si implicit cu latime de banda mica(aceasta este caracteristic op-ampurilor, care au amplificare foarte mare la frecvente joase dupa care incepe sa scada, de la cateva zeci- sute de Hz!). Aceasta va duce ca reactia negativa sa fie mult mai eficienta la frecvente joase decat la frecvente inalte. Cei de la motorola propun un amplificator care nu are castig asa de mare in bucla deschisa(de aceea ii zice low-feedback) dar sa aiba acest castig cat de cat constant pana la frecvente mai mari(de aici termenul de wide-band) astfel amplificatorul va avea cam aceeasi reactie negativa pe toata gama audio.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru inceput ii multumesc lui donpetru ca mi-a redus perioada de suspendare. Am inteles ca si roadrunner a beneficiat de aceasta fapta. Cei drept, in topicul respectiv am cam... exagerat.

 

titi, schema de amplificator Motorola este o schema buna dar are acelea mici neajunsuri care le-a mentionat donpetru mai sus. Dar merge bine si asa.

In general, acum, multi producatori de echipamente audio pun mare accent pe marketing, schema produsului nediferind cu nimic fata de alte scheme promovate DIY (doar pe alocuri calitatea componentelor utilizate). Un ascultator neavizat care are banul il intereseaza in primul rand design-ul si apoi cum se aude. Mergand pe acest fapt au inventat tot felul de denumirii caracteristice, a se vedea si cazul diviziei sau marcii Technics, care pe la finele anilor 90 a facut atat tam tam si pana la urma a dat faliment, cel putin asa am auzit eu.

 

In ceea ce priveste definitia Amplifier Utilizing a WideBand-Low feedback Design, sa nu iti inchipui ca e vreo nava spatiala ultrasofisticata ampliful ala, deja ti-a explicitat emy mai sus si chiar in PDF se explica.

 

emy, in general reactia negativa la AO este mai eficienta la frecvente joase decat la cele inalte. Cel putin eu asa stiu, deoarece la frecvente inalte amplificarea in tensiune in functie de frecventa scade. Gresesc ? Nu cred. Ma refer strict la un AO ideal. In practica doar daca avem factori de amplificare mari in tensiune - cum este la preamplificatoarele de microfon - avem nevoie de o compensarea la frecvente joase si inalte, dar daca AO este de buna calitate putem prevede doar compensare la frecv. inalte in bucla de reactie. Si chiar am vazut scheme de preamplificatoare simple (nu de microfon) care merg pe acest principiu si isi indeplinesc functiile foarte bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

emy, in general reactia negativa la AO este mai eficienta la frecvente joase decat la cele inalte. Cel putin eu asa stiu, deoarece la frecvente inalte amplificarea in tensiune in functie de frecventa scade. Gresesc ? Nu cred. Ma refer strict la un AO ideal.

Pai si eu ce am zis mai sus? scratch_one-s_head.gif

In practica doar daca avem factori de amplificare mari in tensiune - cum este la preamplificatoarele de microfon - avem nevoie de o compensarea la frecvente joase si inalte, dar daca AO este de buna calitate putem prevede doar compensare la frecv. inalte in bucla de reactie. Si chiar am vazut scheme de preamplificatoare simple (nu de microfon) care merg pe acest principiu si isi indeplinesc functiile foarte bine.

Aici nu era vorba de nicio compensare, era vorba doar de un principiu de constructie. Desigur, compensarea se face in functie de caracteristicile amplificatoarelor si sunt mai multe metode, depinde de ceea ce vrea sa obtia cel ce alege metoda.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Revenind la schema, am observat cateva "mici deficiente":

Nu are nici o deficienta. E totul doar in imaginatia ta.

 

Totusi, datorita valorilor unor rezistente din schema si capacitori, fiabilitatea schemei este ... incerta sau redusa.

Daaaa, trage sa moara. Uite acu crapa!

Vad ca ai un fix pe "fiabilitate". Cind nu mai stii ce sa zici o bagi p-asta cu fiabilitatea.

 

Uau... eu nu prea inteleg nimic! :flag_of_truce: scratch_one-s_head.gif

Nici nu ma mir !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cit de simplu e sa furi munca altuia si sa te lauzi tu cu ea, nu ?

Dudikoff, exagerezi.

titi nu s-a laudat ca a facut schema, a cerut doar o parere vis-a-vis de schema.

 

In ceea ce priveste tranzistoarele echivalente recomandate, acestea respecta cat mai bine specificatiile tehnice a celor "originale". Daca aveti si alte optiuni chiar va rog sa le postati.

 

Cat despre fiabilitate, realizati schema practic, testati-o si mai vedem dupa aceea.

 

TOPIC INCHIS - motivul: prea mult Offtopic.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock