Sari la conținut

Proiect: sursa de alimentare fara transformator


Postări Recomandate

Mai jos prezint un prototip de sursa de alimentare fara transformator, de circa 100W. Randamentul de conversie a energiei este aprox. egal cu randamentul unei surse de alimentare transformator + redresor. Marele dezavantaj al schemei este acela ca trebuie neaparat sa stim care este faza si nulul retelei de alimentare. Oricum, si acest impediment se poate rezolva. Cum ? Astept idei si propuneri de la voi.

Deoarece este un proiect conceput doar in faza teoretica (pe hartie) astept un doritor pe acest forum care sa-l realizeze practic. L-as fi realizat eu dar din pacate nu am timp pentru asa ceva. Ma gandeam totusi, pentru ca am vazut ca sunt cativa useri in vacanta, poate aveti ceva timp liber pentru realizarea acestui montaj. Componentele active din schema se gasesc la preturi derizorii la magazinele de specialitate: de exemplu - tiritorul circa 2lei, BD-ul - 2lei, LM317 - 1,5lei, celalalt tranzistor - aprox, 0,6lei. Componentele pasive sunt putin mai scumpe cele cu tensiunii mari, cum ar fi condesatoarele, rezistentele. Pretul per ansamblu al componentelor nu depaseste 20-25lei (fara PCB).

Observatie: Nu uitati sa includeti o siguranta de 2A in serie cu circuitul, pe partea de 230V. Am ezitat sa o desenez in schema.

Atentie, pericol de electrocutare! Deoarece montajul lucreaza cu tensiunea retelei 230V 50Hz, aveti mare grija la manipularea montajului in timpul testelor. SUCCES

4y0h4es.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Misto proiectul...!!!! Totusi, daca s-ar putea rezolva problema cu alimentarea la retea, adica sa nu mai avem grija cum conectam nulul sau faza, ar fi perfect. Totusi, e un circuit interesant avand in vedere ca se poate schimba rezistenta de...sa ma uit...R5 cu un potentiometru si astflel se poate obtine o sursa reglabila cu limitare interna a curentului de catre LM. Pentru alimentarea unui amplificator cu TDA2040 sau TDA2050 e perfecta sursa.

 

P.S. De realizat, nu prea am timp.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...
CPX, afirmatia de mai sus, este o intrebare ???

Nu, este un raspuns. Am vazut acum niste (multi) ani o chestie din asta, dar intre timp nu m-au mai interesat sursele fara traf. Nu promit nimic, dar daca voi avea timp sa caut schema, o voi posta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dar cum este puntea de relee?

Pot sa-ti spun din amintiri. Montajul era doar cu componente pasive, printre care si doua becuri cu descarcare in gaz (genul celor de la creioanele de tensiune, dar cu filet ca becurile de lanterna). Daca as fi inteles atunci principiul de functionare, as fi putut sa postez o schema. Dar la momentul respectiv nu mi s-a parut interesanta (schema) si nu mi-am mai batut capul. Acum ma gandesc ca era chiar interesanta (cam tarziu, recunosc).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pot sa-ti spun din amintiri. Montajul era doar cu componente pasive, printre care si doua becuri cu descarcare in gaz (genul celor de la creioanele de tensiune, dar cu filet ca becurile de lanterna).

Dar ce sunt acele relee,sunt relee speciale sau cum?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am facut personal asa ceva si nici nu am vazut o schema.Ideea mea era ca detectorul sa fie compus dintr-un preamplificator urmat de un comparator de semnal care sa comande un circuit de cuplare al puntii cu releuri.Ar fi necesar un detector alimentat de un tranformator micut ce ar cupla(comuta mai exact) alternativ 2 relee spdt in caz ca firul conectat la faza este nulul si atunci ar inversa alimentarea si sursa nu ar fi periculoasa.Insa ideal ar fi sa sa foloseasca 4 relee spst si 2 detectoare de faza pe fiecare fir .Nu vad de ce nu ar merge aceasta idee doar ca se complica schema... merita doar daca se foloseste o sursa de putere mai mare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sincer nu a-si recomanda incepatorilor realizarea unei astfel de surse, din mai multe motive, cel mai elocvent fiind pericolul de electrocutare datorit lipsei izolatiei galvanice fata de retea. Nu stiu de ce dar majoritatea incepatorilor doresc sa faca amplificatoare audio de puteri cat mai mari, si cum transformatorul este un element cam costisitor ar cauta solutii de realizare a amplifului fara el, sa nu mai vorbim de brumul retelei in boxe. Sper sa nu fiu inteles gresit, alimentarea fara transformator este foarte utila in situatiile in care nu se pune problema brumului, sau nu este destul spatiu pt. realizarea lui cu transf. (fiind atenti si la alte variabile), dar nu o vad deloc realizabila la sistemele audio.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Este exact schema de care ziceam in postul de mai sus ca se foloseste in cazurile in care spatiul de montaj este problematic. Am vazut multe adaptari ale schemei folosite la intrerupatoare senzoriale sau alte montaje care trebuie "inghesuite" in doza de la intrerupator sau priza. O problema a schemei este faptul ca nul-ul si faza nu pot fi inversate, dar aceasta problema nu apare in aplicatiile de mai sus, doar in cazul in care folosim un stecher. Un alt dezavantaj: curentul debitat este destul de mic, dar suficient pt. mici automatizari.

Condensatorul marcat cu * in schema este piesa cea mai critica, daca acesta se strapunge se compromite montajul alimentat si siguranta utilizatorului, a-si zice ca cel care realizeaza montajul sa foloseasca neaparat unul nou, unul recuperat ar putea crea probleme, cu toate ca montajul este protejat cu siguranta si cu rezistestenta cu rol de fuzibil.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock