Sari la conținut

Calcul mecanic stalpi electrici


ACSA

Postări Recomandate

Desi nu tine direct de domeniul Electricitate m-am lovit recent de problema calculul mecanic privind fixarea retelelor aeriene pe st?lpi. Reteaua existenta are stalpi SC, SE si lemn. Ma puteti ajuta referitor la legislatia in vigoare si/sau exemple de calcul ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Calculul mecanic a LEA se face pe diferite nivele de tensiune: joasa, medie sau inalta. Asadar, ce nivel de tensiune va intereseaza ?

 

Legislatia in vigoare care stipuleaza modul si regulile de constructie a LEA consta in normativele de specialitate, dintre care reproduc mai jos, denumirea si/sau partea care intereseaza:

1.Normativul PE101, pag 49:

4.5. Dimensionarea constructiilor de sustinere
4.5.1. Constructiile care servesc pentru sustinerea aparatajului si/sau cailor de curent se vor dimensiona la urmatoarele categorii de solicitari:
a) solicitari in timpul funclionarii, datorate greutatilor proprii, vantului, chiciurei, fortelor electrodinamice in caz de scurtcircuit si seisme;
b) solicitari in timpul montajului datorate greutalii proprii si operatiilor de montare (inclusiv greutatile oamenilor, sculelor si dispozitivelor de montare), tinandu-se seama de succesiunea operatiilor respective.
In cazul conductoarelor flexibile. nu se va line seama de ruperea accidentala a acestora.
Solicitarile datorate fortelor electrodinamice in caz de scurtcircuit se considera in ipoteza ca, pentru elementele de constructie ale unei statii de o anumita tensiune, efectul curentilor de scurtcircuit se manifesta intr-un singur circuit.
La determinarea eforturilor care urmeaza a ti luate in considerare, se va line seama de perspectiva dezvoltarii instalatiilor pe o perioada de circa 10 ani.
4.5.2. Constructiile de sustinere din instalatiile tehnologice electrice trebuie sa prezinte o rigiditate suficienta pentru a mentine in limite nepericuloase, pentru aparate si imbinari, amplitudinea vibratiilor in timpul manevrelor .
4.5.3. Constructiile pentru fixarea cailor de curent se confectioneaza din beton armat sau metal, de regula. din elemente prefabricate.
4.5.4. Suporturile de sustinere folosite in mod provizoriu ca suporturi terminale. se recomand sa fi intarite cu ancore.
4.5.5. Sarcinile transmise de caile de curent se stabilesc conform pct. 6.7.1 si 6.7.2.

 

2. PE103, pct.5B:

B. Verificarea cailor de curent
5.6. Conductoarele rigide (bare, profiluri) se verifica la solicitari mecanice conform instructiunii PE 111-4.
5.7. Conductoarele flexibile din centrale si statii electrice se verifica la solicitari mecanice conform instructiunii PE 111-6. Fortele transversale de natura electromagnetica. ce iau nastere in timpul unui scurtcircuit, pot avea mai multe componente (0 componenta continua si una sau mai multe componente alternative cu frecvente diferite) sau 0 singura componenta alternativa ori continua.
a) in cazul solicitarilor electromagnetice intre conductoarele situate la distanta relativ mare fata de dimensiunile lor transversaJe (de exemplu, intre conductoarele sau fasciculele de conductoare apartinand unor faze diferite, intre conductoarele fazelor si conductoarele de protectie etc.), se iau in considerare numai componentele continue ale fortelor transversale. Se considera prin aceasta ca, din cauza inertiei conductoarelor, componentele alternative ale fortelor transversale au un efect neglijabil
b) in cazul solicitarilor electromagnetice intre conductoarele situate la distanta relativ mica fata de dimensiunile lor transversale (de exemplu, intre conductoarele montate in paralel, in fascicule, la distanta de circa 10 ...20 ori diametrul lor), se ia in considerare valoarea instantanee maxima a fortei transversale, adica se tine seama atat de componenta continua, cat si de cele alternative ale fortelor transversale. Se procedeaza astfel considerand ca, din cauza disfantelor relativ mici dintre conductoare, fortele transversale sunt considerabile, iar o mica deplasare transversala conduce la o varjatie
mare a tractiunii. Coeficjentul de siguranta mecanica a! conductoarelor, in raport cu rezistenta de rupere in corlditiile curentilor de scurtcircuit, nu trebuie sa fie mai mic decat valoarea 2. In cazul conductoarelor
neomogene, conditia se aplica fiecaruja dintre elementele componente in parte.
5.8. Cablurile electrice se verifica la solicitari mecanice, datorita fortelor electromagnetice, conform PE 107. Pentru cablurile cu mai multe conductoare, valonle de varf ale curentului de scurtcircuit nu
trebuie sa depasasca valorile garantate de fabricant. La cablurile monofazate se vor lua masuri de fix are sigura impotriva actiunilor e!ectrodinamice ale curentilor de scurtcircuit.
5.9. Izolatoarele din centralele si statiile electrice se verifica la solicitari mecanice In conditiile die scurtcircuit. Determinarea eforturilor mecanice exercitate de conductoare asupra izolatoarelor se face conform metodologiilor de calcul cuprinse in instructiunile PE 111/4 si PE 111/6.

3. PE104 - Normativul pentru constructia liniilor aeriene de energie electrica cu tensiunea nominala peste 1000 V, pag.63 si comentariile adiacente (a se consulta detaliat normativul):

Aliniament_panou_deschideri_denivelari.JPG Presiunea_dinamica_de_baza_data_de_vant_la_constructia_LEA.JPG

4. PE106 - Normativul pt. proiectarea si executarea liniilor electrice aeriene de joasa tensiune (a se studia detaliat normativul, in special cap.3).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock