Sari la conținut

Scheme de amplificatoare audio

donpetru

Postări Recomandate

• 3 weeks later...

Un topic cu peste o suta de mie de vizualizari - rar vezi asa ceva!

Un alt amplif:

esquema.jpg

Comentariu DjLeco:

Eu sint curios, cit de bine se deschid acele IGBT-uri la doar 5,1V B-E, datorita zennerelor de 5v1.

Un IGBT se deschide "complet" si corect la 15V.

Cine va incerca schema, sa modifice acele diode la 15V, altfel randamentul montajului va fi slab.

Raspuns leo_electro:

Te-ai uitat in datasheet-ul GT20D201:

http://www.bucek.name/pdf/gt20d201.pdf

la caracteristica: Ic=f(Vge)

Dupa cum se vede acolo la 5V intre grila si emitor, IGBT-ul ala este saturat de-a binelea, mai mult decat suficient pentru aplicatia aia audio.

Nu confunda aplicatiile de amplificatoare audio cu cele de SMPS.

Raspuns donpetru:

Referitor la ultimile doua comentarii de mai sus, intr-adevar, niste diode zener care nu sunt alese corect pot inrautati randamentul amplificatorului, dar in acest caz - ma refer la schema cu IGBT de mai sus - acele diode Zener sunt oarecum la limita adoptate, iar acest lucru conduce la o afectare cu cca. "0,1%" a randamentului acelui amplificator (o nimica toata).

Am spus o nimica toata din cauza ca curentul de varf prin sarcina de 4 Ohm (min. admisa) va fi 30/4= 7.5amperi. Daca ne ducem cu aceasta valoare in diagrama de care pomenea user-ul @leo_electro - Ic=f(Vge) - veti vedea pe caracteristica respectiva ca 7.5A corespunde unei tensiuni grila-emitor pe IGBT de cca. 4V (sub cei 5.1V a diodei Zener). Oricum, dioda zener influenteaza putin raspunsul in frecventa la saturatie deoarece - conform caracteristici de functionare a zenerelor - ele incep usor sa conduca nu de la fix 5.1V, ci chiar de la 4.5V (e doar o exemplificare, nu am calculat exact). Dar chiar si asa, impactul asupra randamentului amplificatorului este aproape inexistent (in cazul schemei de mai sus).

Editat de donpetru
adaugare comentarii
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

T50 - nu stiu daca e denumirea lui originala:

post-4454-0-60194800-1408513269_thumb.jpg

Un amplificator de 100W:

post-4454-0-63828300-1408513275_thumb.jpg

SKA GB150D:

post-4454-0-39399300-1408513469_thumb.jpg

COMENTARIU utilizator @franzm: alimentarea nu se conecteaza ?n sursele finalilor ci la condensatoarele C6,7.

Amplif B5:

post-4454-0-19028700-1408513705_thumb.jpg

Philips LHHa700 amplif:

post-4454-0-61624200-1408514028_thumb.jpg

Editat de donpetru
Atasare comentariu utilizator @franzm
  • Like 1
Link spre comentariu

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Pun si eu o schema de la un amplificator foarte dragut.

700W/4 ohmi

380W/8 ohmi

THD (20Hz-20Khz, <0.03%)

Damping factor (20Hz-20.000Hz,8 ohmi) 1000

Signal to noise ratio : 125dB

Input impedance/Sensitivity : 33K/1.8 Volt

Daca are cineva timp si un soft sa faca PCB-ul va rog sa il postati!

Am facut amplificatorul in multisim si functioneaza exceptional!Pe sarcina de 4 ohmi limiteaza dar nu am apucat sa ma mai joc cu el.

Mentionez ca nu am dispus de componentele originale si posibil aia sa fie problema

Schema.jpg

Link spre comentariu

L150W FET?

• 150 watts output power 8R + -63V
  • Low distortion: 0.015%, 1 kHz, 20 W
  • Wide supply range :+ -20V --- + - 70V
  • The recommended operating voltage +-55 V; 150W 8 ohm; 300W 4 ohm

L150W schematic.JPG L150W_photo1.JPG L150W_photo2.JPG

COMENTARIU utilizator @franzm: tranzistorul din etajul pilot e conectat gresit (e inversata baza cu colectorul).

P.S. Schema, din pacate, nu am gasit-o la o rezolutie mai buna. Este un kit audio care se comercializeaza pe ebay.com.

Editat de donpetru
Atasare comentariu utilizator @franzm
  • Like 1
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

L150W FET: tranzistorul din etajul pilot e conectat gresit (e inversata baza cu colectorul).

SKA GB150: alimentarea nu se conecteaza ?n sursele finalilor ci la condensatoarele C6,7.

Editat de franzm
Link spre comentariu

@franzm, multumesc pentru comentariile facute mai sus. Ma bucur sa vad utilizatori care analizeaza schemele atasate si nu le iau ca atare.

Pentru a pastra nota acestui topic ca si pana acum, adica numai cu scheme de amplificatoare audio, am mutat comentariile dvs. in postarile la care faceti referire.

Numai bine si in cel mult 24 de ore o sa sterg postarile OFFTOPIC de aici (adica ultimele doua).

Link spre comentariu

• 2 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock