Sari la conținut

LME49810 driver sau etaj driver cu tranzistoare


Postări Recomandate

Am vazut de curand pe internet driverul pentru audio LME49810. Ce parere aveti despre acest driver, e la fel ca celalalte sau nu ? Apoi am citit niste review-uri, pe site-ul firmei CROWN Audio parmise sau era un forum strain din USA (nu mai tin minte adresa), unde acolo, maniacii in audio HIfi si audiofili convinsi spun tare: IN NICI UN CAZ DRIVER in tehnlogie monolitica. Acum nici eu nu stiu ce sa mai cred. Am vazut acum, uitandu-ma pe niste scheme de service, ca firme de prestigiu in ProAudio nu fac amplificatoare cu drivere de acest fel sau poate nu m-am uitat eu pe toate, dar cred ca cei mai seriosi producatori in acest dom. nici nu doresc sa auda de asa ceva. De ce ?

 

uitati mai jos am gasit aplicatia driver-ului LME49810. Cam cati finali se poate comanda cu acesta?????????? :flag_of_truce: Se merita sau e o alta scorneala !!! whistling.gif

post-237-1220516895_thumb.jpg

post-237-1220516935_thumb.jpg

post-237-1220516962_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1269-lme49810-driver-sau-etaj-driver-cu-tranzistoare/
Distribuie pe alte site-uri

firme de prestigiu in ProAudio nu fac amplificatoare cu drivere de acest fel sau poate nu m-am uitat eu pe toate, dar cred ca cei mai seriosi producatori in acest dom. nici nu doresc sa auda de asa ceva. De ce ?

In general, "firmele de prestigiu" - cum le spui - evita utilizare driverelor de acest tip din considerente care tin mai degraba de controlul calitativ si topologia etajului de intrare care de multe ori difera de la proiectant la proiectant, deci nu coincide cu cerintele lor. Personal, prefer sa aleg o topologie de intrare care imi place, e performanta, si mai mult, sa am libertatea de a alegere tranzistoarele din acest etaj (e foarte important lucru asta). Mergand pe acest principiu se poate ajunge la obtinerea unui etaj driver mult mai performant si cred, putin mai ieftin decat LME-ul.

Cineva care a testat acest driver mi-a spus ca este destul de zgomotos cu intrarea in gol, ceea ce denota, obtinerea in acest regim a unui DC Offset maricel, destul de deranjant. Chiar si in cazul cand conecta un potentiometru pe intrare, zgomotul de fond era putin mai mare decat la o schema obisnuita cu tranzistoare (s-a luat spre comparatie AV400 si nu numai). As dori, daca este cineva care a testat acest driver, sa ne spuna si impresiile sale, pentru ca o singura parere "auzita" nu poate fi obiectiva 100%.

Cam cati finali se poate comanda cu acesta?????????? scratch_one-s_head.gif Se merita sau e o alta scorneala !!!

Este un driver care promite multe dar in nici un caz nu l-as recomanda pentru aplicatii PRO Audio, ci mai degraba Semi PRO sau alte aplicatii.

 

Numarul de finali este dat de valoarea maxima a curentului de comanda care il suporta driver-ul (cca. 60mA), acesta fiind destinat sa comande perechi Darlington complementare sau unul sau mai multe etaje complementare ca cea din imaginea postata de tine. Numarul de perechi de finali trebuie sa tina cont de curentul max. de comanda admis de driver si factorul de amplificare a unui etaj Darlington.

Sa nu uitam si faptul ca un tranzistor de putere, cu cat lucreaza cu curenti mai mari, va prezenta un factor de amplificare in curent de valoare redusa. La un amplificator audio curentul mediu prin tranzistoarele finale, in cazul in care am alimenta LME-ul la +/-50Vcc sau chiar putin mai mult, poate atinge circa 6..7A, acestii 6..7A daca ii impartim la 1500 rezulta o valoare modica de circa 5mA/pereche. Asa cum precizeaza si producatorul in datasheet-ul LME-ului, ar fi bine sa ne limitam la 50mA si nu mai mult. Daca impartim 50/5=10 perechi de finali complementari Darlington ar comanda LME-ul. In practica, ar fi bine sa ne luam o rezerva si sa nu conectam mai mult de 5 perechi sau 6. Deci driverul LME49810 ar putea inlocui cu succes partea de c-da de la amplificatoare audio de 600 sau 800W pe 4 Ohmi, alimentate pana la +/-90Vcc.

 

Mai ramane un semn de intrebare: care este fiabilitatea acestui circuit integrat ? Uneori incerta. Asta este inca un motiv care a facut unii producatori de echipamente PROAudio sa nu foloseasca drivere audio, si unii, "de renume", chiar nu folosesc.

am luat si eu 2 drivere deastea si anume LME49830, cu care as vrea sa-mi fac un amplificator stereo, doresc sa folosesc tranzistori laterali 2SK1058/2SJ162 1 pereche sau 2 inca nu's hotarat......userul felix a facut unul cu cate 4 perechi de finali si daca imi aduc aminte bine a zis ca se aude foarte bine.....acuma nush....inca nu m-am apucat de el....inca strang bani.

...Este un driver care promite multe dar in nici un caz nu l-as recomanda pentru aplicatii PRO Audio, ci mai degraba Semi PRO sau alte aplicatii.

 

Numarul de finali este dat de valoarea maxima a curentului de comanda care il suporta driver-ul (cca. 60mA), acesta fiind destinat sa comande perechi Darlington complementare sau unul sau mai multe etaje complementare ca cea din imaginea postata de tine. Numarul de perechi de finali trebuie sa tina cont de curentul max. de comanda admis de driver si factorul de amplificare a unui etaj Darlington. ...

 

Mai ramane un semn de intrebare: care este fiabilitatea acestui circuit integrat ? Uneori incerta. Asta este inca un motiv care a facut unii producatori de echipamente PROAudio sa nu foloseasca drivere audio, si unii, "de renume", chiar nu folosesc.

Am si eu LME49810 si LME49811. Primele sunt pentru comanda finalilor discreti (prefinali+finali) si au intr-adevar curent de comanda de 60mA(+ baker clamp- ce le face sa "clipp"eze soft + LED de clipp), celelalte sunt pentru comanda finali Darlington monolitici si au doar 9mA. Din pacate nu voi avea timp sa experimentez cu ele decat peste vreo 4-5 saptamani, asa ca impresii despre comportament in real nu va pot da. Incercati la diyaudioforum, ca e acolo un thread pe 30 de pagini... Pentru cel care vrea sa comande lateral-MOSfeti - vezi ca acela este LME49830 (are U comanda potrivit 5-6V)

In ce priveste folosirea lor in domeniul PRO, eu nu m-as grabi cu aprecierile...ICurile sunt proaspete pe piata, da-ti-le timp sa-si faca nisa...

nu stiam de LME49830!!!!!!!!!!!!!!

dar la MOSFET_uri nu trebuie U comanda max. 15 V ? ionion, de ce spui 5 sau 6 ? scratch_one-s_head.gif

Primul aparut, cronologic, din seria498xx, a fost 49810. Cum DIYerii au si sarit pe el, nu l-au probat numai cu perechi prefinal-final BJT, cu arata schema de aplicatie, ci si cu FETi, din care aveau destui, si au constatat ca driverul asta nu-i deschide complet. Merge bine, dar nu obtineau 300..400W cum s-ar fi asteptat. NS a scos apoi 49811, dedicat Darlingtoanelor, si, la cererea publicului, 49830 specific pentru comanda FET, insotit si de un AN SPECIFIC pentru ampuri cu FET.

AN_1850.pdf

AN_1849.pdf

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock