Sari la conținut

Circuit de protectie la suprasarcina ptr. boxe.

SIG

Postări Recomandate

52fbofk.jpg

Este un circuit cu componente pasive,care se monteaza in boxa.

Se pot adauga si alte solutii ptr. protectia la suprasarcina a boxelor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 33
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Eu l-am facut la boxele mele ptr. ca l-am mai dus pe la chefuri si le foloseam cu diferite amplifuri.

Cand deconecta releul muzica era semn ca trebuie sa dau mai incet ampliful. :P

Link spre comentariu

E bun pentru sonorizari, nu pentru auditie cu pretentii!

Daca consideri ca trebuie sa ai un headroom (rezerva ) de 3 dB (ceea ce insemna dublarea puterii initiale), atunci la incinte de 100W nominal, trebuie utilizat un amplificator de 200W nominal, care nu va fi " impins" peste "ora 12" pentru a evita distrugerea incintelor. Tineti cont ca puterile inscrise pe incinte sunt "umflate" si de obicei "tin" o putere mult mai mica, in jur de 1/2 din cea inscrisa, mai ales ca apare si compresia dinamica odata cu incalzirea bobinei!

Link spre comentariu

VTP, sa inteleg ca esti impotriva sistemelor de protectie a difuzoarelor ? In exemplul tau, ce se intampla daca, la un chef sa zicem, esti furat de peisaj si "impingi" volumul peste "ora 12" (lucru foarte probabil) ? Ai scapat de difuzoare, si nu sunt chiar asa ieftine. Eu stiam ca, dimpotriva, puterea amplificatorului trebuie sa fie inferioara puterii boxelor, tocmai pentru a evita distrugerea accidentala a acestora. Daca vrei o auditie "cu pretentii" la 100 W folosesti boxe de 200 W nominal si un amplif de 180 W (tot nominal).

In sfarsit, nu vad cum ti-ar afecta un sistem de protectie auditia ta cu pretentii.

Link spre comentariu

nu nu! puterea amplificatoarelor trebuie sa fie aproape dubla fata de cea a difuzoarelor. pentru ca: daca ia un amplificator de 75W si un difuzor de 120W, in mom in care acel amplificator ajunge in putere maxima varfurile buclelor vor fi taiate, adica cliping. asta inseamna ca difuzorul va primi pe lanfa curent alternativ si semialternante de curect continuu, rezultand un overhang al membranei, racire zero, se supraincalzeste si POC!

cea mai sfanta metoda de protectie a incintelor a fost si va ramane limitarea puterii amplificatoarelor! se limiteaza, urmand exemplul de mai sus, la 60W, aplificatorul NU va depasi aceasta valoare niciodata, iar difuzoarele raman intacte.

stima!

Link spre comentariu

puterea amplificatoarelor trebuie sa fie aproape dubla fata de cea a difuzoarelor

Eu teoria asta am mai vazut-o scrisa si in alta parte,dar din ce cunosc eu, este exact pe dos,adica,difuzoarele trebuie sa suporte o putere cu 10%-20% mai mare, decat poate debita amplificatorul.

Link spre comentariu

E bine ce spuneti cu totii,doar ca incepeti diferit.

Unii incep cu boxele si in consecinta cum trebuie sa fie ampliful,ceilalti incep cu ampliful si in consecinta cum trebuie sa fie boxele.

Practic spuneti cam acelasi recomandari.

Eu conchid in felul urmator:

1. Boxele sa fie folosite cam 70-80% din puterea lor nominala.

2.Amplificatoarele sa fie folosite cam 60-70% ptr. a nu reda cu distorsiuni prea mari.

Poate procentele se mai pot analiza.

Protectia la sarcina prezentata este doar un element de siguranta.

Mersi.

Link spre comentariu

Daca consideri ca trebuie sa ai un headroom (rezerva ) de 3 dB (ceea ce insemna dublarea puterii initiale), atunci la incinte de 100W nominal, trebuie utilizat un amplificator de 200W nominal

In nici un caz nu putem da intr-un difuzor cu un amplificator avand puterea dubla fata de a difuzorului !!! 006))

Aici cred ca se fac confuzii privind metoda de masura a puterii unui difuzor si metoda de masura a puterii unui amplificator.

De exemplu, nu se poate compara un difuzor avand masurata puterea conform AES cu un amplificator audio avand masurata puterea nominala in urma aplicarii unui semnal sinusoidal pe o impedanta egala cu a difuzorului (masurat conform AES). Aici pot sa apara niste erori mari de comparatie, e ca si cum am compara, spre exemplu, o marime efectiva cu o marime varf la varf a unei unde sinusoidale ??? Deci...

Daca metodele nu sunt identice (ma refer la aceeasi forma de semnal test si valori de marimi electrice) apar discrepante mari si ajungem la concluzii ca cele spuse mai sus. Din pacate tind sa cred ca multi dintre noi inca nu stim ce marimi caracterizeaza un semnal sinusoidal de exemplu.

Link spre comentariu

Daca consideri ca trebuie sa ai un headroom (rezerva ) de 3 dB (ceea ce insemna dublarea puterii initiale), atunci la incinte de 100W nominal, trebuie utilizat un amplificator de 200W nominal

In nici un caz nu putem da intr-un difuzor cu un amplificator avand puterea dubla fata de a difuzorului !!! 006))

Aici cred ca se fac confuzii privind metoda de masura a puterii unui difuzor si metoda de masura a puterii unui amplificator.

De exemplu, nu se poate compara un difuzor avand masurata puterea conform AES cu un amplificator audio avand masurata puterea nominala in urma aplicarii unui semnal sinusoidal pe o impedanta egala cu a difuzorului (masurat conform AES). Aici pot sa apara niste erori mari de comparatie, e ca si cum am compara, spre exemplu, o marime efectiva cu o marime varf la varf a unei unde sinusoidale ??? Deci...

Daca metodele nu sunt identice (ma refer la aceeasi forma de semnal test si valori de marimi electrice) apar discrepante mari si ajungem la concluzii ca cele spuse mai sus. Din pacate tind sa cred ca multi dintre noi inca nu stim ce marimi caracterizeaza un semnal sinusoidal de exemplu.

Nu ai luat contextul intreg.

Contextul intreg este asa:

Daca consideri ca trebuie sa ai un headroom (rezerva ) de 3 dB (ceea ce insemna dublarea puterii initiale), atunci la incinte de 100W nominal, trebuie utilizat un amplificator de 200W nominal, care nu va fi " impins" peste "ora 12" pentru a evita distrugerea incintelor.

E o diferenta totusi.

Asa apar discrepante ,daca nu luam contextul intreg.

Link spre comentariu

SIG, cred ca tu nu ai citit atent, nu spunem toti acelasi lucru. Pe scurt, unii spun ca puterea boxelor trebuie sa fie mai mare decat a amplificatorului, ceilalti exact invers. N-ai cum sa spui ca ca toti avem dreptate, nici daca ai fi regele Solomon. E clar ca unii dintre noi sunt pe camp in domeniul asta. Aratati-mi si mie un lant audio de firma in a carui carte tehnica esti sfatuit sa nu dai volumul "peste ora 12", ca risti sa arzi boxele.

Piglett , cliping inseamna limitarea varfurilor sinusoidei si sus, si jos, deci vei obtine o forma de unda aproximativ trapezoidala care, culmea, este tot curent alternativ !Adica o semialternanta pozitiva, apoi una negativa, apoi iar una pozitiva si tot asa, enervant de repetitiv. Cred ca devin sarcastic, deci ma voi opri aici. Definitiv pe acest topic.

Apropo, parca topicul era despre utilitatea (sau nu) unui circuit de protectie a difuzoarelor...

Link spre comentariu

Pozitia butonului de volum ,maxim in pozitia ceasului la 12 ,vine in contextul unui auditii mai de calitate cand folosesti un amplificator mai puternic decat boxele .Astfel ai distorsiunile cele mai mici.In schimb exista

pericolul sa arzi boxele si atunci trebuie sa manuiesti volumul foarte responsabil.

Am pus acest site si inainte:

http://www.crownaudio.com/amp_htm/amp_info..._much_power.htm

Acolo zice asa:

Here's an example. Suppose the impedance of your speaker is 4 ohms, and its Continuous Power Handling is 100 W. If you are playing light dance music, the amplifier's 4-ohm power should be 1.6 x 100 W or 160 W continuous per channel. To handle heavy metal/grunge, the amplifier's 4-ohm power should be 2.5 x 100 W or 250 W continuous per channel.

P.S. Am o curiozitate.

Cat reprezinta puterea ,din puterea totala a unui amplificator,in procente,la pozitia butonului de volum la ora 12,deci jumatate din cursa,dar gandindu-ne ca potentiometrul este logaritmic.

Mersi.

Link spre comentariu

@betamax: din cate stiu eu atunci cand o tensiune este constanta(sau cu variatii f mici) pentru o perioada de timp se numeste curent continuu, ceea ce rezulta intr-o stationare a bobinei, ceea ce rezulta in lipsa ventilatiei, ceea ce rezulta in supraincalzire.

pozitia potentiometrului este relativa, parerea mea. fiecare amplificator are o sensibilitate de intrare pentru o anumita putere de iesire. in functie de tensiunea de iesiere a sursei de semnal putem avea doua pozitii diferite ale potentiometrului pentru aceeasi putere de iesire.

personal, obisnuiesc sa merg pe amplificatoare mai puternice decat difuzoarele si un limitator de putere setat la circa 80% din puterea difuzoarelor. in acest fel evit problema clipingului si supra incalzirea bobinelor. am mai fost si eu pe la botezuri, nunti si alte cele pe unde lumea vroia din ce in ce mai tare, i-am lasat sa invarta de butonul de volum cat au vrut, tot acelasi volum a ramas datorita limitatorului. e distractiva treaba. jumatate din cursa potentiometrului de volum nu avea nici un efect. in plus e un amarat de circuit de 100 de mii pe care-l faci in jumatate de ora.

fiecare face cum vrea, dar daca difuzoarele sunt mai slabe decat amplificatoarele urmarile sunt inevitabile, e doar o chestiune de timp..."parerea mea!" :P

Link spre comentariu

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock