Sari la conținut

Cum se realizeaza bobinele?


alexandru.gagos

Postări Recomandate

Salut

 

Vreau sa deschid acest topic pentru, cei care nu stiu, inclusiv eu, despre realizarea bobinelor in etajele de amplificare.

Ceea ce as vrea sa stiu e cum se realizeaza aceste bobine pentru fiecare amplificator in parte si anume:

 

Pentru IPA60 = 15 spire Cu 1,2mm pe o rezistenta de 2,2ohmi/1W (echivalent 3uH)

Pentru IPA150 ......

Pentru FET300 ......

Pentru FET400 ......

etc.

 

Sau ceva de genul:

 

Pentru 3uH = 15 spire Cu 1,2mm pe o rezistenta de 2,2ohmi/1W (echivalent IPA60)

etc.

 

Stiu ca sunt softuri de proiectare a acestor bobine, dar intrebarea este pentru cei care le-au facut si vor sa impartaseasca din experienta lor pentru cineva care nu a mai facut.

 

Cu stima

Alexandru

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bobinele de pe iesirea amplificatoarelor audio se realizeaza in aer pe unul sau cel mult doua straturi, spira langa spira, utilizand conductor de Cu e-mail de sectiune corespunzatoare in corelatie cu puterea amplificatorului. Notiunile teoretice si practice care stau la baza realizarii acestor bobine sunt evidentiate In materialul PDF atasat mai jos. Ai sa gasesti acolo formulele care te intereseaza.

Descrierea_si_proiectarea_bobinelor.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hmm ..... multumesc frumos de raspunsuri... putin cam evazive, dar e bine si asa....

Totusi as fi dorit ceva concret, adica, din experienta, cu cat mai multe detalii, pentru FET400 am folosit "Z" spire de Cu cu diametrul "X", in aer sau pe o rezistenta vatata.... etc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Totusi as fi dorit ceva concret, adica, din experienta, cu cat mai multe detalii, pentru FET400 am folosit "Z" spire de Cu cu diametrul "X", in aer sau pe o rezistenta vatata.... etc

Din experienta, daca doresti sa o luam asa, iti pot spune si din ce am mai auzit, ca multi tineri electronisti amatori realizeaza aceste bobine "dupa ureche". Unii le mai nimeresc, alti nu. Ce ati vazut in PDF-ul de mai sus reprezinta un principiu de calcul autentic care conduce la obtinerea unor rezultate practice care reflecta cat mai bine rezultatul sau valoarea teoretica calculata a inductantei. Eu nu va pot recomanda niste rezultate practice spuse de "X", sau nimerite de "Y", care oricum nu sunt bune dar "merg".

 

In concluzie, daca aveti un amplificator audio care are pe iesire o inductanta de 1uH sau 10uH, sa stitii ca obtinerea unor rezultate practice care conduc la obtinerea unei inductante de 0,5uH, respectiv caz doi 9uH, nu influenteaza cu nimic performantele amplificatorului, rolul bobinei de pe iesire in coroborare cu filtru RC Boucherot, fiind acelasi: anihilarea sau suprimarea oscilatiilor de foarte inalta frecventa din etajul de iesire. Deci, bobina respectiva se poate realiza luand ca reper o teleranta maxima de pana la +/-50%.

 

Din punct de ved. practic, aceste inductante se realizeaza dupa metoda expusa de utilizatorul tiristor mai sus. Completez si eu: se poate utiliza si un dorn sau capat de spiral de un anumit diametru unde se infasoara un nr. de spire rezultate in urma aplicarii formulei de calcul prezentata in PDF-ul de mai sus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va salut

 

Am stat si am analizat pdf-ul dumneavoastra si nu am gasit nimic despre diametrul sarmei de Cu raportat la inductanta si as dori o formula de calcul pentru bobine, care sa includa si acest, destul de important, factor..... diametrul sarmei de Cu

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu include diametrul sarmei pentru ca nu are importanta in calculul inductantei, diametrul se alege in functie de curentul care trebuie sa parcurga bobina. E din manualul de fizica.

pdf-ul nu trebuie analizat, trebuie folosit asa cum e, daca ai dubii cauta pe wikipedia despre calculul bobinelor.

Success.

R.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock