Jump to content
donpetru

FET300 - un amplificator audio simplu si performant

Recommended Posts

Seara buna,Donpetru scuze am avut ceva treaba si nu am vazut mesajul.Ma refer la R4 de pe cablajul lui @alfalion,de 56kohmi,la ea ma refer,ce-a de deasupra tranzistorului Q1,am inlocuit-o cu una de 1W si functioneaza de atunci foarte bine,doar putin calduta,insa tot atunci am redus si alimentarea la 55-0-55V.

Share this post


Link to post

Traseul tranzistoarelor q1 si q2 este ok , cu exceptia ca puse in montaj trebuie inbersate piciorusele sa le spunem asa .Sunt puse ok.O sa incerc cu alti prefinali , sa vad daca tot asa sunt .Multumesc ca ati specificat ca cablajul este ok , altfel as fi facut alt cablaj .In decursul zilei de maine ma voi ocupa de el sa vad. Dar chiar nu inteleg de ce am acea tensiune mica de 200mv pe iesire . totul este echilibrat , inclusiv diodele de 12 v , tranzistoarele imperecheate si lam alimentat si fara finali. Masuratorile spun ca sunt ok , pe semireglabil am o tensiune de 6,8 v , se regleaza biasul, rezistentele sunt masurate cu aparatul la valoarea lor de pe schema , toti sunt imperecheati transistori.....ciudat..

   Am mai observat ca daca diodele nu sunt echilibrate apare o tensiune si mai mare de 500 mv pe iesire....am pus si de 12v respectiv apoi de 13v ...daca nu sunt echilibrate tensiunea este mai mare...

  Multumesc ...craciun fericit tuturor..

Share this post


Link to post

merge circuitul de superdioda de mai jos la amplificator?

 

superdioda.jpg

Share this post


Link to post

nu inteleg de ce am acea tensiune mica de 200mv pe iesire

 

Incearca sa schimbi valoarea lui R11 la 180R.

Share this post


Link to post

Am masurat din nou rezistentele si am constatat ca R5 am pus in loc de 5,1k de 1,8k. Acum curentul de mers in gol este undeva la 50 de mv pe iesire. Dar tot vreau sal am de 0 v, fiinca si la acel curent mic se aude un pic de zgomot in difuzor.Am reglat biasul dar ramane aceiasi 50 de mv  pe iesire. Tensiunea de alimentare este de 63 - 0 - 63 v curent continu. Am lucrat un pic pe el , la final am sal curat tot sa fie frumos...asta dupa cel vad ca merge , si la iesire sa am un curent zero pe iesire ....Cine a mai intalnit asta si ma poate ajuta sal reduc la zero , ?

post-36296-0-51059300-1482851482_thumb.jpg

Edited by tilicarul

Share this post


Link to post

 Acum curentul de mers in gol este undeva la 50 de mv pe iesire.

 

Cum sa fie curentul in mV ?

Share this post


Link to post

merge circuitul de superdioda de mai jos la amplificator?

 

superdioda.jpg

Cred ca cel mai bun exemplu este circuitul supedioda din amplificatoarele GX400 sau AV400. Gasiti acolo valorile pieselor cu observatia ca la superdioda de la GX400 va trebui sa folositi, apropo de schema postata mai sus, un R3 mai mare fata de valoarea din proiect (in proiectul GX400 R3 are o cu totul alta numerotare dar nu cred ca va fi greu de identificat piesele).

 

 

Am masurat din nou rezistentele si am constatat ca R5 am pus in loc de 5,1k de 1,8k. Acum curentul de mers in gol este undeva la 50 de mv pe iesire. Dar tot vreau sal am de 0 v, fiinca si la acel curent mic se aude un pic de zgomot in difuzor.Am reglat biasul dar ramane aceiasi 50 de mv  pe iesire. Tensiunea de alimentare este de 63 - 0 - 63 v curent continu. Am lucrat un pic pe el , la final am sal curat tot sa fie frumos...asta dupa cel vad ca merge , si la iesire sa am un curent zero pe iesire ....Cine a mai intalnit asta si ma poate ajuta sal reduc la zero , ?

Eu va recomand sa studiati putina teorie pentru ca faceti confuzii intre curentul de mers in gol a amplificatorului si tensiunea de offset de pe iesirea sa. Sunt doua notiuni cu totul diferite. Cum se masoara una, cum se masoara alta, am spus-o de nenumarate ori in acest forum. Nu are rost sa mai repet acum.

Share this post


Link to post

Donpetru ....am citit si recitit postul.Ce numi merge si daca puteti atasa este acest post care nu merge ....multumesc

 

Editare ulterioara: Despre masurarea tensiunii de offset, vedeti aici:
http://www.forum.teh...h__1#entry12676

Share this post


Link to post

Donpetru, este normal ca pe rezistenta R10 de 12k sa am o tensiune de 107v , montajul fiind alimentat dupa cum am mai spus la 63-0-63v ? Si ea sa se incalzeasca asa de tare incat aprope sa-ti arda degetul? Precizez ca rezistenta am puso de 2W., IAR TENSIUNEA PE SEMIREGLABIL ESTE DE 6,36V. Multumesc , si imi cer scuze daca cate o data nu inteleg sau ma exprim mai incooerent.

Share this post


Link to post

Ieri am avut ocazia sa repar un vechi amplificator audio FET300 realizat prin 2005 (alimentat la +/-57Vcc in gol, cu capacitoare de filtraj de 2x10000uF). Amplificatorul l-am prevazut la vremea aceea cu un corector de ton si am folosit atunci 4 perechi de finalii IRFP240/9240. Vreau sa va spun ca finali nu au avut nimic, ei fiind dispusi, fiecare canal pe cate un radiator ca acesta dar care nu era anodizat (observ  ca radiatorul se mai gaseste si acum prin comert - atunci luasem radiatoarele parca de la o firma din Oradea care avea site pe net si avea oarecum template-ul asemanator cu al celor de la tme.eu):

http://www.tme.eu/ro/details/sk56_150_sa/radiatoare/fischer-elektronik/

Deci, la amplificator nu picase finali ci au fost probleme pe partea de semnal mic, la un canal din corector (pur si simplu s-a intrerupt semnalul audio pe un canal). Dupa reparare am observat un zgomot de fond ceva mai pronuntat datorat in principal imbatranirii pieselor din corector dar cu acest prilej am incercat sa compensez aceasta deficienta marind printre altele valoarea lui C2 de la 27pF (cat era in schema din prima postare a acestui topic) pana la 680pF. De fapt am testat mai multe valori de capacitoare si ar fi bine de luat in considerare marirea acestui capacitor de la 27pF cat era initial la 270pF...1nF, cat in mod normal ar trebui sa fie. Initial am ajuns la valoarea de 27pF, pentru ca pe vremuri, fiind mai tanar si novice, luam schemele ca atare fara sa fac niste calcule si verificari, dar uite cu acest prilej am avut ocazia sa aduc inca o imbunatatire acestei topologii de amplificator audio. Mi-as dori intr-un viitor cat se poate de apropiat sa prezint aici versiunea la care am ajuns cu mici ajustari necesare dezvoltate in ultimii ani.

 

Cu acest prilej, avand osciloscopul la indemana, am testat capabilitatile kitului alimentat, repet, la +/-57Vcc, pe 4 Ohm, iar in regim sinusoidal test 1kHz a rezultat o tensiune de iesire RMS = 32Vrms, 0,92Vrms necesari pe intrare pentru puterea nominala si aprox. 3,4A absorbiti pe un brat de alimentare in curent continuu. In aceste conditii tensiunea de alimentare a scazut la +/-50,5Vcc iar valoarea varf a varf a tensiuni pe sarcina test de 4 Ohm a fost de 92Vpp (curent de mers in gol aprox. 50mA per modul). Rezulta pe 4 Ohm ceva mai mult de 200W, dar daca aveti un transformator mai puternic (transformatorul din statie fiind toroidal, recuperat dintr-un amplificator rusesc mai vechi) si o tensiune de alimentare ceva mai mare, se poate obtine si peste 300W pe 4 Ohm.

 

Acest amplificator a fost unul dintre statiile de amplificare care a avut la baza FET300 si care acum recent am avut ocazia sa-l mai cizelez. Anul asta intentionez sa fac rost de un kit de asta FET300 si sa pun in aplicare micile update-uri descoperite in ultimii ani. 

Share this post


Link to post

donpetru, am si eu o intrebare... lucrez la un amplificator bazat pe schema fet300 si am intampinat o mica problema... radiatorul nu e de ajuns pt puterea aia dar daca pun 2 radiatoare, canalul N pe un radiator si canalul P pe celalalt radiator are ceva? ... radiatoarele sunt identice ca forma si marime

Share this post


Link to post

Nu e o problema daca amplasati finali canal-N pe un radiator si finali canal-P pe un alt radiator. In acest caz e mult mai important sa asigurati conditii optime de izolare intre cele doua radiatoare.

Share this post


Link to post

Am finalizat doua module. Am avut probleme cu reglarea basului. Am ?nlocuit zemireglabilul de 1 1 cu unul de 5 ?i am putut regla basul. Pe intrare am o pereche de Bf423 care au beta cam mic de circa 136. A?a ?mi explic de ce biasul nu se putea regla cu semireglabilul de 1k. Offsetul este de 5 at?t la rece c?t ?i la cald.

Share this post


Link to post

@gadrianno, e bine ca ati rezolvat dar cu acest prilej poate postati si cateva imagini cu amplificatorul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.