Sari la conținut

Delia cablaj

bernat16

Postări Recomandate

Condensatorii electrolitici de pe barele de alimentare trebuie montati cit mai aproape de finali. Asa cum e facut cablajul nu e bine. Traseele lungi de curenti mari si aproape de intrarea de semnal mic vor afecta performantele schemei

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu pot sa montez numele pieselor nu e destul de performant programu de proiectare

Atunci schimbati programul. scratch_one-s_head.gif Stiu ca nu este foarte usor sa refaceti cablajul dar asta e! rolleyes.gif

Referitor la schema:

- rezistentele de 1,8kOhmi R8 si R9 trebuie sa fie de un 1W. Idem R15, R16.

- rezistenta R6 de 470 Ohmi, din circuitul de reactie, nu trebuie sa fie de 1W, este suficient o rezistenta de 0,25W. Idem R7, R15, R16.

- celelalte rezistente, exceptand R1, R2, R15, R16, R17, R18, trebuie sa fie rezistente cel putin de 0,5W.

- rezistentele R17 si R18 trebuie sa fie rez. de min. 3W.

Cateva observatii despre cablaj (PCB):

1. ar fi fost util sa includeti pe PCB, pe alimentarea poz. si negativa a fiecarui canal de amplificare, cate un condensator de 100nF -63Vcc, cat mai aproape de finali. V-am spus asta deoarece aceste condensatoare de bypass la frecvente inalte pe alimentarea amplificatorului, de pe cablaj, lipsesc chiar daca pe schema sunt figurate clar: C9, respectiv C10. Observ ca ati montat condensatoare de bypass la frecvente joase. E foarte bine. Condensatoare de bypass la joase nu trebuiesc obligatoriu montate cat mai apropiat de finali, pe cand cele la frecv. inalte: DA.

2. Va recomand sa scoateti din circuit siguranta pe iesirea amplificatorului si conectati doua sigurante pe alimentarea poz. si negativa a amplificatorului. Aceasta observatie este valabila nu numai la cablaj ci si la schema in sine.

3. Ar mai trebui totusi regandita asezarea componentelor pe cablaj. Traseul de masa pare OK.

Va rezista amplifu la +-/34V? Daca da atunci dupa calculele mele va scoate 36W 8Ohm RMS!!!

Amplificatorul va rezista dar nu va recomand sa-l utilizati la aceasta tensiune pe impedante de 4Ohmi. Tinand cont ca o pereche de finali are o putere max. de 180W, puterea modulata de amplificator - intr-un regim sigur de functionare si lunga durata - ar fi bine sa nu depaseasca 180/4=45W, pe cea mai mica impedanta suportata de acesta. Coeficientul "4" l-am introdus tinand cont de clasa AB de functionare si de probabilitatea mare de a gasi pe piata niste exemplare "fake" de tranzistoare BD911 si BD912 (probabilitate destul de mare in Romania). La exemplare originale, puterea modulata, fata de cei 45W, pentru o pereche de finali poate ajunge la aprox. 60..70W, dar nu mai mult.

Deci, ar trebui, tinand cont de aceasta precizare, recalculata tensiunea nominala de alimentarea cu perechea BD911 si BD912.

Spre exemplu, daca vreti sa utilizati incinte de 4Ohmi, atunci tensiunea nom de alimentare luand in considerare conditia privind puterea modulata, va fi:

Vcc=1,41*2*radical(P*R)=1,41*2*13,41=37,83V sau simetric un maxim +/-20Vcc asigurat in sarcina. Alimentatorul dvs. ar putea asigura in gol o tensiune redresata si filtrata de circa +/-24vcc dar nu mai mult. Aceasta tensiune se poate obtine dintr-un secundar cu doua infasurari de 17V. Deci, ca sa utilizati amplificatorul la +/-35Vcc, va trebui sa utilizati o alta pereche de finali.

Link spre comentariu

Sa lamuresc pe toata lumea!!! Cablajul lam facut dupa cablajul din statia delia adica am copiat cablajul!!! Am refacut cablajul deoarece avea niste intreruperi si in unele locuri sa dezprins cablajul!!! Lam facut exact dupa dimensiunile rezistentelor absolut tot este identic cu cel original!!!! Am schimbat toate piesele de pe cablajul original am pus piese la fel cu cele originalele si amplificatorul merge!!! Asta sa intamplat cu ceva timp in urma dar nu am putut reface cablajul deaorece nu prea am avut timp de asa ceva asa ca am revenit din nou sal termin!!! Amplificatorul acesta cred ca va scoate mai mult decat un TDA2052 si o sa aiba un sunet mai real nu? Curentul de mers in gol la cati mA sal reglez? Curentul de mers in gol se regleaza pe fiecare ramura a alimentari?

Link spre comentariu

Amplificatorul acesta cred ca va scoate mai mult decat un TDA2052 si o sa aiba un sunet mai real nu? Curentul de mers in gol la cati mA sal reglez? Curentul de mers in gol se regleaza pe fiecare ramura a alimentari?

"Sunet mai real" ? Oricum, un amplificator audio pe tranzistoare e mult superior oricarei solutii in tehnologie monolitica, gen TDA, LM etc.

Curentul de mers in gol il puteti regla la 40mA. El se regleaza din semireglabilul RV1. Pentru aceasta va trebui pentru inceput sa conectati un ampermetru pe partea poz. a alimentarii si sa invartiti usor de semireglabil pana va indica aprox. 40mA. Apoi conectati acelasi ampermetru pe partea negativa a alimentarii amplificatorului fara sa actionati semireglabilul ci doar sa verificati daca indica acelasi curent care l-ati reglat pe partea poz. a alimentarii. Daca indica, asta inseamna ca ati reglat corect amplificatorul si acesta este pregatit pentru proba cu semnal test sau, de ce nu, muzical.

Ideal ar fi sa aveti doua ampermetre care sa le conectati simultan pe + si - iar cand reglati din RV1 curentul de mers in gol sa urmariti modificarea acestuia concomitent pe ambele ampermetre. De fapt, aceasta este solutia cea mai indicata pentru masurarea curentului de mers in gol la amplificatoarele audio.

Am schimbat toate piesele de pe cablajul original am pus piese la fel cu cele originalele si amplificatorul merge!!!

Atunci e bine, dar totusi tineti cont de cele spuse de mine in postul anterior.

Link spre comentariu

• 2 years later...

Reglajul propus de dvoastra donpetru mai sus se efectueaza fara semnal pe intrare si fara sarcina pe iesire si cu toti finalii montati sau doar o pereche(din mai multe perechi,in caz ca amplificatorul are 4 perechi sa zicem)?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock