Sari la conținut

Parere amplificator


bernat16

Postări Recomandate

Buna seara!!! As vrea sa aflu daca a facut cineva acest amplificator si daca este functional!!! Astept pareri despre cablajul facut de mine....este bun?....nu are defecte?.....ca io nu am observat nimic!!! Va multumesc!!! Daca este OK si schema si cablaju atunci as vrea sa le postezi la rubrica scheme de amplificatoare!!!

post-1655-1218329876_thumb.jpg

post-1655-1218329882_thumb.jpg

post-1655-1218329889_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema asta nu stiu cat de bine functioneaza deoarece nu am realizat-o practic. Cat despre cablaj, ar fi bine sa-l executati astfel incat sigurantele sa alimenteze tot montajul nu numai partea finala. Traseul de masa nu este chiar foarte reusit, de regula minusul condensatorului de 22uF de pe reactie se conecteaza cat mai aproape de GND-ul alimentarii sau printr-un traseu separat. La fel si condensatorul de 100nF de pe iesire, filtru B.

Deci, nu pot sa zic ca nu ati procedat corect dar nici cum ati procedat nu este 100% bine. Mai aveti de lucrat (exersat) la partea de aranjare a componentelor pe cablaj. In rest, pana nu ne confirma un utilizator sau doi a forumului ca schema functioneaza bine, nu pot sa va spun sa o postati in topicul "Scheme de amplificatoare audio".

 

Numai bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Traseul de masa de data aceasta este mai bine conturat. Totusi, incercati sa aliniati componentele electronice iar tranzistoarele finale va recomand sa fie in capsula TO-3, ca de exemplu: BD317, BD318 (ar fi o solutie echivalenta buna). Montajul realizati-l astfel incat tranzistoarele finale si prefinali impreuna cu superdioda sa faca contact cu radiatorul, radiator in forma de cornier "L". Acest cornier se va atasa ulterior de un radiator cu suprafata mare, implicit rezistenta termica mica.

 

De ce v-am recomandat capsula TO-3 ? Deoarece din ultimile observatii practice, componentele active clonate existente pe piata (tranzistoare in capsula TO-3), sunt mult mai bune decat cele in capsule de plastic iar regimul termic si limita SOA este garantata cu o probabilitate mai mare in cazul acestor componente. Repet, este strict o observatie personala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles si radiatoarele sunt bune. Ce nu prea imi place la schema asta este valoarea condensatorului de bootstrap in valoare de 100uF. E cam mare ceea ce denota ca amplificatorul va avea un timp tranzistoriu la pornire pentru echilibrare cam mare (cred, usor peste valoarea timpului de softstart - intarziere la cuplarea boxelor), ceea ce nu este prea bine. Cred ca s-ar potrivi mai bine un condensator de 47uF.

Ce vreau sa va mai spun e faptul ca schema acesta seamana cu cea din amplificatoarele audio PSS, dar e cam slabuta (nu are toate compensarile in frecventa). Daca doriti sa realizati un astfel de amplificator audio v-as recomanda, pentru o sansa de reusita sigura, varianta 9B a amplificatoarelor audio PSS cu modificarile care le-am adus eu pentru a face schema perfect functionabila (pe site-ul de la pssaudio s-au facut cateva greseli, intentionat sau nu doar autorul stie!). Schema aceea o puteti adapta la PCB-ul care l-ati realizat. In cursul zilei de astazi am sa prezint in topicul Scheme de amplificatoare audio schema (partea de amplificare) care a stat la baza amplificatorului audio pe care l-am creat, schema inspirata din varianta 9B a amplificatoarelor audio PSS.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

OK!! Am sa astept sa postati schema propusa de dumneavoastra!!!

Schema am postat-o. Daca aveti intrebari le puteti adresa aici cat si - pentru ca am mai fost intrebat - intrebari legate de inlocuirea diodelor D3, D5, D9 cu un montaj superdioda cu tranzistor bipolar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema nu este cu mult mai complicata dar este functionala cu doar o preche de finali alimentat la+-35V? Si as dori si montajul superdioda daca se poate!!! Ca finali merg BD317, BD318 ? Felicitari pt amplificatorul facut de dumneavoastra!! A iesit super tare!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema nu este cu mult mai complicata dar este functionala cu doar o preche de finali alimentat la+-35V?

Daca a functionat cu doua perechi de finali la +/-30Vcc va functiona si cu o pereche de finali la +/-35Vcc. Cred ca ati observat dar schema utilizeaza doar finali NPN, deci puteti utiliza numai BD317.

Si as dori si montajul superdioda daca se poate!!!

Schema nu am realizat-o cu superdioda chiar daca am schitat in imaginea de mai jos acest montaj. Deci, nu va pot recomanda sa o realizati asa.

MB300_superdioda.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna seara!!! As vrea sa aflu daca a facut cineva acest amplificator si daca este functional!!! Astept pareri despre cablajul facut de mine....este bun?....nu are defecte?.....ca io nu am observat nimic!!! Va multumesc!!! Daca este OK si schema si cablaju atunci as vrea sa le postezi la rubrica scheme de amplificatoare!!!

bernat, nu are rost sa te complici cu amplificatorul ala. Mai bine construieste varianta PSS prezentata de donpetru daca tot vrei un amplificator audio pe aceeasi topologie. Daca nu, gasesti in topicul cu scheme o gramada de scheme de amplificatoare.

 

BAFTA :hi:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In loc de MJE15030 nu prea ai ce pune. De fapt, e un tranzistor care se gaseste la noi pe piata si cred ca nu are rost sa-i gasesti un echivalent.

Cat despre 2SA992, si acesta se gaseste dar trebuie sa cauti unul cu indicativ F sau E, care are hfe-ul mare (in jur de 500). Ai putea monta BC640 in locul lui 2Sa992 dar o sa trebuiasca sa dai semnal puternic pe intrare ca sa fortezi amplificatorul, deci iti va trebui obligatoriu un preamplificator. Asa ca... :hi:

Pai daca montezi diodele alea trei pe radiator sau numai doua din ele e acelasi lucru cu cazul cand ai monta superdioda. bine, stiu, e mai greu de montat diodele, dar poti sa faci cablajul in asa fel incat doua din cele trei diode sa le plasezi langa finali si prefinali - am vazut mai sus ca donpetru ti-a spus sa folosesti un radiator cornier de profil L. Poti sa le montezi cat mai aproape de acesta cand faci cablajul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock