Jump to content
donpetru

AS15201 reborn - "un nou amplificator"

Recommended Posts

Cu ocazia deschiderii acestui topic ma declar un fan al amplificatoarelor audio romanesti, dintre cele mai reusite, printre care se enumera si amplificatorul AS15201. Mic, compact, nu foarte puternic, dar care a multumit o mare parte din audiofili la vremea respectiva. Asa cum s-a procedat si cu amplificatorul Quad405, am considerat necesar sa prezint in continoare in acest topic un altfel de amplificator avand la baza amplificare AS15201 si corectorul de ton, protectii, vumetru etc. Daca credeti ca ar mai fi ceva de adogat sa-mi spuneti pentru ca vreau sa realizez un PCB compact care sa le cuprinda pe toate.

Momentan mai am putin de lucru la schema propriu zisa a amplificatorului si la PCB dar cred ca saptamana asta voi reusi sa il finalizez. Bineinteles ca le voi publica in acest topic, dar pana atunci - mai aveti rabdare vreo 4, 5 zile - as dori sa citesc parerile voastre legate de aceasta intentie.

PCB-ul va avea o dimensiune de circa 240X190mm (inca nu sunt dimensiunile finale) si va cuprinde toate etajele necesare realizarii unui amplificator audio Hi-Fi, protectie DC, softstart, corector de ton, vumetru, alimentare - putere aprox. 2X30W in 4 Ohmi suficienta pentru o mica sonorizare acasa cu niste boxe tip Varianta I sau II de 100W, prezentate de mine in cadrul sectiunii Documentatii si scheme a acestui forum.

Deci, sa vad opinile voastre...

 

P.S. In legatura de mai jos postez prima varianta PCB a acestui proiect (versiunea 3D, inca nu am rutat traseele si nici nu le-am optimizat):

as15201_reborn_pcb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am terminat schema si asa cum am promis o postez aici in legatura de mai jos. Nu cred ca PCB-ul o sa-l termin saptamana asta deoarece au mai intervenit si alte probleme dar pe saptamana viitoare imi doresc foarte mult sa-l finalizez (ruting si optimizare trasee de circuit imprimant).

- SCHEMA IN PDF-ul DE MAI JOS -

 

In legatura de mai jos postez rezultatele simularii schemei de amplificare avand la baza in etajul final tranzistoare tip 2N3055 (conform schemei clasice):

Rezultatele_simularii_Pspice.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Care program pote face desenul schemei mai mic fara sa devina ilizibila?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam toate programele PSpice pe care le-am incercat nu pot sa incadreze schema (nr. AS15201) in format A4. Programul care il folosesc imi permite sa export schema desenata (de exemplu schema AS15201 parmise am desenat-o pe format A2) intr-un program (de exemplu MicroSoft Office Publisher) unde o ajustez pe un format A4 (adica o incadrez) si o pot salva in format JPG, publisher... Sau o pot exporta direct in programul Word unde de fapt pot sa fac acelasi lucru, mai putin sa o salvez in format JPG.

 

P.S. Oricum, o schema micsorata este micsorata, deci notiunea de lizibil devine relativa, adica de neatins fara apelarea reproducerii (tiparirii) schemei pe un format mai mare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problema mea este ca in format A4,nu mai pot vedea traseele.Voi posta un print screen pentru a fi mai bine inteles,daca solutia sugerata de Dvs. cu Word nu rezolva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As fi interesat daca ati dus la capat acest proiect, as dori si eu acest cablaj daca ar fi posibil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O varianta PCB a acestui proiect a fost dusa demult la capat (inainte de nasterea acestui forum, in programul TCI). Din cauza lipsei de interes a utilizatorilor despre acest subiect, am abandonat tratarea lui, ca si realizarea unui PCB mai reusit. Asta nu inseamna ca lucrurile vor ramane asa, proiectul poate reinvia oricand, dar din pacate, nu anul acesta, deoarece am deja destule "probleme" pe cap. Daca cineva doreste foarte mult finalizarea acestuia (AS15201), il invit sa realizeaza PCB-ul si sa-l posteze aici (pe baza schemei prezentate in PDF-ul de mai sus).

 

Numai Bine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru observatie utilizatorului @home, observatie rezultata in urma mesajului trimis pe privat. Intr-adevar, JPG-ul postat mai sus nu este vizibil, din acest motiv am facut tot ce imi sta imi putinta sa caut schema si iata ca am gasit-o in cele din urma, numai ca de data aceasta am reprodus-o in format PDF.

AS15201.pdf

Si daca am rascolit calculatorul, am gasit si fisierul Ultiboard cu dispunerea componentelor, asa ca in imaginea 3D mai sus. Deoarece nu am timp sa finalizez acest cablaj, am postat fisierul Ultiboard (vers.10), cu rugamintea, pentru cine doreste si cunoaste, sa finalizeze rutarea conexiunilor. Bineinteles ca se pot modifica si dispunerea componentelor - las asta la alegerea celui care doreste sa finalizeze acest PCB.

AS15201.rar

Asadar, numai bine si astept sa vad cablajul imprimat finalizat, asta daca are amabilitatea cineva sa-l posteze aici.

 

Editare ulterioara: Rezistentele: R29, R44, R89, R104 = 0.39Ohmi 3W.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o sa realizez si eu un cablaj care sa le includa pe toate , sursa, corector, vu-metru dar asa cum am spus si pe privat o sa il fac in vacanta de craciun si o sa-l postez si aici dupa realizarea practica, cu poze, etc.....o sa folosesc vu-metru cu an6884, protectia vad ca este cea de la PSS dar avand traful de 2*25Vca as optam pentru o protectie cu upc1237 care sa aiba si protectie la suprasarcina, DC si pornire intarziata a difuzoarelor (sa vad care da mai bine pe cablaj kungfu.gif )...succese

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu mai putui sa modific asa ca spun aici.....eu nu cred ca este in regula la acel comutator....muta de pe masa pe masa?

post-257-1258658597_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
nu mai putui sa modific asa ca spun aici.....eu nu cred ca este in regula la acel comutator....muta de pe masa pe masa?

Va salut,

 

Am vazut si eu. Acolo e o greseala. Trebuie stearsa o conexiune care duce la masa, la comutatorul ala.

 

Poate reface schema donpetru!

 

Cu stima

dan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intr-adevar, ar trebui stearsa o conexiune la masa a acelui comutator. Am sa incerc sa reeditez schema, dar nu... promit.

 

Daca mai gasiti si alte "deficiente" nu ezitati sa le postati.

 

Numai Bine

Share this post


Link to post
Share on other sites

mai am si eu 2 intrebari legate de schema originala.....

1) ca sa obtii 15V pentru corector avand alimentarea principala de +/-30V nu trebuie decat sa schimb acele diode zenere de 8.2V cu unele de 15V (sau mai trebuie recalculate si acele rezistente R152/252 si daca da ce valoare trebuie sa aiba)?

2) pentru acei +/-5,5V nu vad nici un stabilizator.....sau nu mai e nevoie....in cazul asta avand 15V in loc de 8.2V, ce valoare trebuie pentru acele rezistente (R156/251)....

 

 

Va multumesc

post-257-1260042003_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Va trebui sa recalculezi si rezistentele. In acest sens vezi articolul cu dimensionarea stabilizatorului cu dioda Zener din paginile revistei.

2) In cazul cand aveti 15V pe alimentarea operationalelor (in loc de 8,2V cum este in schema), dupa un mic calcul, rezulta R156=R251=24kOhm. Pentru un nivel de distorsiuni armonice mai reduse in etajul de intare cu tranzistorul T101=BC173, va recomand sa alegeti aceste rezistente sub 24kOhmi, mai exact in domeniul (10...22)kOhmi.

 

Numai Bine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.