Sari la conținut

Nivelul de pregatire al absolventilor facultatilor cu profil tehnic din ziua de azi


Cum considerati nivelul de pregatire al absolventilor de facultate in general si politehnica in special  

13 membri au votat

  1. 1. Nivelul de pregatire al tinerilor ingineri

    • Excelent, mai bun nu se poate
      0
    • Satisfacator
      2
    • Destul de slab
      5
    • Catastrofal
      2
    • Perfect adaptat situatiei din Romania
      4


Postări Recomandate

Vizitator crriss

Am deschis acest subiect in speranta ca voi afla si parerea voastra asupra nivelului de pregatire al absolventilor din ziua de azi. Vad pe multe forumuri ca sunt unii la care li se apropie examenul de licenta si ei sunt in aer. oare cum vor fi dupa ce vor absolvi ? probabil in apa.....

  • Răspunsuri 30
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

dupa ce absolvesc o sa fie trei categorii,

cei foarte buni - emigranti

cei mediocrii - someri cu pretentii exagerate

cei care habar n-au de nimic - fiu de tata, sau nepot de unchi.

R.

cei foarte buni - emigranti

Adica,in tara raman,doar cei slab instruiti?Dvs. parca sustineati contrariul,daca esti capabil,poti avea rezultate si in Romania.Acestia,amintiti de Dvs.,sunt cei mediocrii?

Vizitator crriss
Adica,in tara raman,doar cei slab instruiti?Dvs. parca sustineati contrariul,daca esti capabil,poti avea rezultate si in Romania.

 

NU domnul Miron, raman celelalte doua categorii, mediocrii si pilosii, cei care merg la facultate pentru ca au auzit ca sunt gagici multe si faine acolo si sa se dea smecheri pe banii lui tata. va reamintesc ca sondajul se refera la generatiile actuale, de dupa anul 2000, ce a fost inainte e cu totul alta poveste.

sa va spun o intamplare. la un moment dat cautam 2 ingineri, proaspat absolventi sau chiar studenti, in an terminali, pentru a face o parte din munca mea, din considerente de volum si timp. nu am reusit sa gasesc, desi am cautat mai bine de o luna si a fost nevoie sa fac singur toata treaba cu multe ore overtime ca sa recuperez si tipul pierdut cu cautarea noilor talente. toti mi-au cerut salarii fabuloase, carte de munca, daca se poate locuinta si masina de servici. nici unul insa nu putea sa execute taskurile cerute in timpul cerut si la nivelurile cerute.

am fost si eu student, si chiar daca nu am fost primul in ordinea mediilor, am ramas cu mai mult decat au ramas multi alti pilosi sau copiatori.

la urma se vad rezultatele. dar cum mai spuneam si mai demult pe un alt forum, unde de altfel mi s-au sters posturile, pentru ca sa te angajezi ca si agent de vanzari in domeniul electronic, tre sa fii tare bun....

un alt aspect. cunosc ingineri de varsta si generatia dvs. care sunt blamati de teribilistii din ziua de azi, pentru ca ei nu s-au nascut cu telefonul in palma sau cu laptopul in mana, dar cand batranul il intreaba pe junior legile lui kirchoff, acesta o ia pe alta carare.

Toata stima....

Miron,

eu inca sustin asta, ca cei bine pregatiti pot razbate si in tara, problema nu e cum gandesc eu ci cum gandesc absolventii.

Din cauza "sistemului ticalosit" multi absolventi (si nu numai) si-au pierdut ambitiile antreprenoriale si tintesc afara (ma refer la putinii cu ambitii) - totusi exista si joburi bine platite pentru cei care sunt foarte buni in Romania, dar lipsa de incredere face ca absolventii sa nici nu ia in calcul joburile astea.

 

R.

 

PS- sunt de acord cu Chriss, ia uitati-va la posturile cu boxele de scena, unde a disparut specialistu' lu peste cand a fost intrebat despre delay, de unde vine el, cum se face si cum se calculeaza, cum scuturi putin pomul cad toate merele putrede. Asta arata un singur lucru: valoarea nu creste pe garduri...

Cele expuse de Dvs.roadrunner si Dl.crriss,sunt realitati,eu nu idealizez situatia din Romania,dar nici,generalizarea unor situatii,altfel reale,nu este corecta,faptul ca Dl.crriss,nu a gasit(inca) oameni capabili,nu inseamna ca toti tinerii absolventi,sunt asa.

cum scuturi putin pomul cad toate merele putrede.

Dar toate sunt putrede?In pom,nu ramane nimic?

Eu as zice ca amandoi aveti dreptatea voastra, si niciunul nu greseste, sunt absolventi buni in Ro care multi prefera sa ramana in universitati (ma refer cei cu valoare nu la cei cu ambii parinti in universitate) dar pe domeniul electronicii e destul de greu sa angajezi oameni in Ro, de cele mai multe ori candidatii uita ca sunt absolventi si trebuie sa inceapa de jos, cu salariul si cu pretentile in general, adica nu sunt dispusi sa faca o investitie pe termen lung privind cariera lor. O alta piedica majora e ca nu sunt motivati profesional (la multi nici nu prea le place ce fac) iar cei ce sunt sunt luati rapid de angajatorii mari.

Totusi Miron, nu stiu daca e cunoscut sau nu, dar firmele mari si serioase din Ro, au inceput sa caute ingineri romani in strainatate (pentru joburi in Ro) si nu e o intamplare sau un caz izolat, si cei de acasa (din Ro) vor avea un handicap in plus daca nu se tin de treaba (incercam eu sa zic asta intr-o poveste lunga cu viata in Romania) - eu le recomand la cei ce aplica pentru joburi la companii mari sa lase stacheta un pic mai jos sa ia jobul si sa inceapa de undeva, chiar daca salarile nu sunt extraordinare, macar incepe de undeva.

R.

 

PS - o mica parte sunt putrede, cele bune raman. Totdeauna se vor naste ingineri buni (sau mai buni) daca vad unul mai bun ca mine nu ezit sa-mi scot palaria chiar daca e mai tanar.

o mica parte sunt putrede, cele bune raman. Totdeauna se vor naste ingineri buni (sau mai buni) daca vad unul mai bun ca mine nu ezit sa-mi scot palaria chiar daca e mai tanar.

Pe mine ma deranjat generalizarea,este periculoasa in toate domeniile,este simburele intolerantei,tinerii de azi sunt asa...,romanii sunt asa...,ungurii sunt asa... s.a.m.d.

Sunt de acord ca generalizarea nu e buna.

Am sa le dau cateva sfaturi celor care vor sa-si faca o cariera in domeniul electronicii.

1. Specializati-va, electronica s-a dezvoltat enorm si noi domenii au aparut in cadrul electronicii in ultimii 20 de ani, nu incercati sa deveniti buni pe multe domenii de la inceput.

2. Nu plecati la drum (joburi) cu pretentii exagerate, incepeti de undeva si inavatati continuu, electronica nu asteapta pe nimeni avanseaza foarte rapid.

3. Nu uitati ca traiti intr-o lume fara granite si tari cand e vorba de electronica, invatati bine o limba straina, sunteti in competitie cu toti ingineri si tehnicienii de pe planeta, nu doar cu cei din urbea dvs.

4. Nu spuneti ca va pricepeti la ceva sau ca stiti totul despre ceva, e posibil ca pana terminati fraza sa fiti depasit.

 

R.

Nivelul de pregatire a absolventilor este dezastruos din mai multe considerente.

 

Cel mai important motiv: Perspectivele dupa absolvire nu sunt tocmai stralucite. Dupa ce termina un liceu, o facultate in Romania, orice absolvent este pus in fata unei probleme: sa-si gaseasca un loc de munca! Spunea cineva mai sus, ca sunt mari pretentiile. Sunt mari din cauza ca un muncitor necalificat in Romania castiga cat castiga (am mai spus-o si cu alta ocazie). Daca un muncitor proaspat calificat castiga - aproximativ 500Euro, normal ca un absolvent vrea cel putin acesti bani daca nu mai mult pe o meserie careia ia trebuit poate 5 ani sa o invete (ma refer in special la cei care si-au dat silinta sa invete cate ceva in facultate). Si cred ca au tot dreptul, nu credeti ?

 

I-am exclus oarecum pe cei care vin la facultate mai mult sa faca rost de o hartie si din pacate sunt cam multi acum in Romania. Uneori am impresia ca a devenit o moda sa fii student, implicit absolvent de studii superioare. Cea mai mare greseala o are aici si invatamantul romanesc transformat acum intr-o institutie comerciala care produce tinand cont mai mult de partea cantitativa si mai putin de cea calitativa a lucrurilor. Si culmea culmilor, o mare parte din angajatorii Nu au nevoie de persoane foarte bine pregatite "teoretic" ci persoane care sa se adapteze si care sa aiba profilul pshiologic cat mai potrivit cu ce cauta ei (nr. angajatori). Nu stiu daca ati observat dar majoritatea posturilor sau joburilor cauta persoane care sa corespunda acestui profil, descris mai inainte. Angajatori au oamenii de baza - unii fosti pensionari - iar ceea ce cauta ei sunt doar persoane care sa se adapteze, nu oamenii care stiu meserie, pentru ca sunt prea scumpi si putini, oamenii care sa formeze nucleul de baza intr-o firma. Aceste posturi nu trebuie sa fie ocupate de oamenii care stiu Legea lui Ohm, pentru in mare parte, jobul care il presteaza, se rezuma doar la a muta cateva hartii. Deci, cam astea sunt joburile in Romania.

 

O mica parte din aceste joburi cauta si oamenii foarte bine pregatiti, cum ar: programare (web) sau oamenii cu calitatii manageriale, in a lucra cu oamenii si a raspunde de viata oamenilor din subordine. Asa cum nu oricine poate programa un uC, nu orice om poate conduce o mana de oamenii. Sunt joburi si joburi.

 

In plus, puterea economica a diverselor firme din Romania (cu capital romanesc) este inca subtire. Firmele romanesti care au ca obiect de activitate "electronica" ruleaza un capital destul de mic in afaceri de unde si salariile modeste, mult sub a celor calificati (care au facut un curs de 3 luni). Nu e tocmai corect ca unui programator de uC AVR si PIC sa i se dea sau sa i se ofere un salariu de 300Euro (nu mai tin minte daca era net sau brut) cand un electrician autorizat gr.IIB in Romania, la o firma privata, in Bucuresti, castiga pentru "circuit loc de lampa" numai putin de 100lei. Acum, daca puteti sa-mi spuneti voi, ce cunostinte iti trebuie sa faci un astfel de circuit ? O fi mai usor de realizat un PCB sau de programat un uC. Firmele care se ocupa cu realizarea instalatiilor electrice in Bucuresti au tarife pe realizare circuit loc de lampa de circa 50Euro fara TVA. Pai daca ne gandim ca la un kit electronic ansamblarea poate sa-ne ea si 8 ore, ajungem la concluzia ca meserie de electronist nu se mai merita. In 8 ore (max. 2 zile) un electrician bun in Bucuresti poate castiga cat un electronist care a muncit pentru programat microcontrolere intr-o luna.

 

Uitati, aceste expuse de mai sus, sunt doar cateva din motivele care transformat generatia de absolventi actuala (dupa 2000) intr-o generatie care nu vor sa mai invete. Nu am mai amintit aici exemplu cu doctorul si fotbalistul care l-am dat in alt topic.

 

Oricum, cei care mai invata, invata ori din hobby, ori din cauza situatiei materiale din familie.

Donpetru,

In mare parte sunt de acord cu tine cu cateva mentiuni.

Nu prea ma inpac eu cu rationamentul asta cu : unul care programeza microcontrolere si face PCB-uri trebuie sa castige mai mult decat unul care e electrician. Totul vine de la cati sunt dispusi sa cumpere ce face cel cu microcontoler si ce face electricianul. Nu e vorba de valoarea serviciului in sine, ci de cel care-l cumpara. Nu scrie nicaieri ca unul care pune gresie trebuie sa castige mai mult sau mai putin fata de un inginer proiectant. Pana la urma banii vin de la clienti si ei decid cum isi cheltuie banii, pentru firma care a angajat electricianul, acesta are valoare mai mare decat unul super destept care stie sa faca pcb-uri, pentru ca ei asta vand, instalatii electrice, nu trebuie comparate.

Exemplul cu Kit-ul electronic e deplasat, nu te obliga nimeni sa montezi kit-uri, asta e o decizie de amator (hobby) daca vrei sa montezi in serie montezi automat, ca sa optimizezi costurile, dar in regim de amator nu ai ce optimiza. Nu ai cum sa compari cheltuielile in regim de amator cu cele de regim de productie, sunt doua lucruri diferite.

nu e nimic rau in a fi hobby-ist dar daca vrei sa faci cariera din electronica cu cat iesi mai repede din regimul de hobby si treci in regim de microproductie sau productie cu atat mai bine. Nu poti face pe genunchi mai mult de cateva bucati, se va instala oboseala si plictiseala. Daca nu e nici o afacere si treci la regim de microproductie/productie atunci ar fi bine sa te opresti dupa cateva bucati.

Legat de cei ce stiu meserie, sunt multi tineri care stiu meserie (poate nu destul de multi ca sa faca diferenta) eu sunt dispus sa pariez pe genratia tanara chiar daca nu sunt toti premianti.

R.

Vizitator crriss
Oricum, cei care mai invata, invata ori din hobby, ori din cauza situatiei materiale din familie.

 

 

sper sa nu fiu acuzat ca generalizez, dar....

dintre cei ce au reusit sa obtina performante, aproape toti au fost dintre cei pasionati, si mai mult de 70% dintre cei cu situatii materiale dificile.

cred ca daca ai un Q7 sau un M5 in curte, sau chiar pe amandoua si inca cateva, nu-ti mai sta capul sa legi fire si sa lipesti piese....

Vizitator crriss
Este logic sa progresezi,daca ai o motivatie,hobby-ul este un "motor" foarte eficient.

 

este un motor si mai eficient, eficienta lui se masoara in dolari sau euro. cunosc cateva cazuri in care doar foamea de bani i-au facut sa ajunga la un nivel de performanta, iar cand veniturile au inceput sa scada au abandonat nu numai proiectul ci si electronica. performantele ereau localizate doar in proiectul la care lucrau, in rest nu stiau si nu ii interesa absolut nimic altceva. sunt multe firme si in romania care au oameni care obtin rezultate si o fac doar datorita remuneratiei, nu a pasiunii care lipseste cu desavarsire...

Sa sti sa ti ciocanul de lipit in mana e esential pentru orice electronist, dar cu cat avansezi in meserie si treci la productie iti dai seama ca nu are importanta asa mare, decat pentru debug, sau sa injgebezi un prototip repede. In rest sa lipesti manual e munca semi-calificata si de cele mai multe ori paguboasa pentru cei ce au valoare si pot face ceva mult mai important. Eu unul nu mai ating letconul decat cand fac prima placa (de multe ori nici atunci) sau cand repar ceva. In rest le fac in cuptor (SMT) chiar daca plasez piesele manual cu penseta cateodata, la cantitati sub 5 buc si complexitate mica.

R.

 

Oare cati din studentii de la electronica de azi sunt hobby-isti convinsi? as fi tare curios sa aflu, pe vremea mea erau cam 5%

personal cred ca numai o parte dintre hobby-isti devin profesionisti, multi se pierd in lucruri marunte.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock