Sari la conținut

Cum e viata de radioamator ?

titi

Postări Recomandate

ar putea sa-mi spuna cineva ce se face la un club de radioamatorism si in ce consta concursurile ? intreb asta deoarece am auzit la cineva ca practica la cluburi nu se prea mai face deloc si as dori sa stiu daca chiar e adevarat. Adica, radioamatorii, se ocupa doar de concursuri!!!!!!!!!!!!! scratch_one-s_head.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

titi, intr-adevar, viata de radioamator, actualmente, e plina de concursuri. Din cate am auzit nu mai e ca pe vremuri, sa mai faci un radio ca nu se mai merita. Nici, sursele de alimentare a statiilor de emisie receptie nu se mai fac, multi radioamatori preferand sa le cumpere. Totusi, cred ca doar cei mai in varsta mai mesteresc ceva, doar atat....... Of Of, mai mai! of.gif cool.gif

Link spre comentariu

• 6 months later...
  • 1 month later...

Salutare!

Intai de toate, este primul meu post pe acest vb, chiar daca m-am inregistrat aici acum cativa ani buni si am uitat cu desavarsire de acest cont. happy.gif

Personal nu am mai trecut, pe la cluburile ce care le frecventam, de ceva vreme. Unul din ele, primul si preferatul meu, s-a... inchis, sa zicem, iar celalalt... in fine. timpul sau lipsa lui si mai multe probleme m-au impiedicat sa mai trec pe acolo.

Dar, in mare, amatorii de radio ce se aduna la cluburi, o fac pentru a se intalni personal cu acei colegi de hobby si pentru a mai schimba o vorba in afara undelor si reglementarilor stricte impuse de statutul de radioamator.

De construit, modificat, reparat, creeat, etc. se mai ocupa unii dintre noi, dar rar si fara rasunete prea mari.

Internetul nu a stricat nimic, nu dati vina pe ceva imaterial pentrum world wide web :D

In final tot radiamatorii s-au lenevit, nu individual ci odata cu trecerea generatiilor. Daca prin anii 80, de exemplu era o mandrie deosebita sa creezi un aparat cu mana ta, in anii 90 pana si revistele dedicate au facut 13-14.

Odata cu generatiile, s-au schimbat si mentalitatile, a crescut comoditatea si s-au schimbat interesele.

O statie moderna, computerizata pana in panzele albe, pe langa performantele tehnice oferite are un "appeal" mult mai intens decat un A412 facut de la 0 si care arata ca... un A412 prankster.gif

La banii investiti intr-un TSxxxx, nu prea mai sunt radioamatori intr-atat de increzatori in propriile puteri creative care sa-si faca singuri sursa sau antena. Nu ar vrea sa pericliteze statia. Iar necesarul de cunostine in domeniul electronicii si chiar a radiotehnicii fiind din ce in ce mai putin cerute la examenele de radioamator, le-ar ingreuna eventualele tentative de reparare a statiei distruse de o antena neadaptata sau o sursa in care a pocnit regulatorul de tensiune.

Nu prea des, mai vin la cluburi si incepatorii sau aspirantii care se intereseaza de acest hobby si incearca sa invete cate ceva.

De regula, gasesc intodeauna un minimum de suport.

Era atat de frumos, intradevar, dar si acum e frumos. Ne trebuie sange proaspat :D (nu intentionez sa ofensez pe nimeni!!!) cu forta si vointa proaspata.

Internetul nu are mai nimic ca legatura cu functionarea radioamatorismul. este mai degraba un accesoriu pentru radioamator si nu un mediu sau obiectiv.

Problema este legata, mai tare, de faptul ca radioamatorismul nu mai este un sport intratat de tehnic, cum obisnuia sa fie si acum se pune accent pe comunicare. Comunicarea este, astazi, cu mult mai facila prin alte medii decat cel electromagnetic iar de aici datul vinei pe www.

Mai dati drumul la receptor, pe scurte, in 3.5Mhz sau in 14Mhz, macar sa ascultati. O sa va placa ;)

Salutare!

(ah, si: 73i de Alex, YO6IAL )

• Like 1
Link spre comentariu

• 3 years later...

Da, nu mai este ce a fost. Prin anii 1973,1974,75...radioamatorismul era modul meu de viata . In fiecare zi de marti din saptamana , mergeam la radioclubul central si ne intalneam acolo multi , chiar foarte multi prieteni .Da, prieteni care traiam cu intensitate placerea constructiilor radio receptoare sau emitatoare .....Era frumos ... Acolo am cunoscut oameni cu activitate de referinta in ale radioamatorismului . L-am cunoscut pe Trifu Dumitrescu YO3BAL, un om exceptional si un prieten deosebit . pe YO3BAA, pe Nelu Carstea , deasemeni un om si jumatate , pe YO3AVE - George Pintilie, un pasionat de constructii radio pentru banda de 2m., YO3CO Ilie Mihaescu , cel care a dus revista Tehnium pe cele mai respectate cote ...si multi , foarte multi alti pasionati de radio . Dintre ei , cativa , au plecat printre stele si au lasat amintirea lor vie si de neinlocuit in sufletele noastre. Daca mai intereseaza pe cineva amintirile mele despre ...ce a fost , am sa mai scriu si am sa povestesc si intamplari cu adevarat rare si interesante ....Cu stima pentru toti cei ce iubesc aceasta pasiune nobila, ex YO3BGW

Link spre comentariu

Ma bucur sa vad mesaje de la veterani, chiar daca ma aflu departe de tara, imi aduc aminte parca a fost ieri, cum am invatat diverse lucruri de la radioamatori cu vechime cand aveam 10 ani, la Radioclubul din Brasov (YO6KAF daca-mi aduc aminte corect) - nu aveam niciodata sandwich la scoala ca adunam banii si ma duceam la Dioda,...

Totusi mai construiesc si azi receptoare chiar daca nu mai seamana cu cele de acum 30 ani (sunt digitale, cu demodulatore digitale) s-au mai schimbat tehnologiile, acum e mai simplu (pentru unii)

Va doresc numai de bine, si sa ne auzim sanatosi.

RR

• Like 1
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Pentru fiecare dintre noi , este un inceput in toate cele....Ca sa nu va plimb prea mult printre amintirile mele, care de lo o anumita varsta devin fie obsedante fie confuze, - nu este cazul meu ,inca - Mi-a placut de cand ma stiu sa navighez pe scala aparatului de radio , in special pe unde scurte , acolo unde mai gaseam si altceva decat Traiasca Si Infloreasca Republica ...etc.etc......Cred ca era prin 1965 sau 66 , cand multi dintre cei ce pierd vremea sa citeascva randurile mele , nu erau inca nascuti. Asa......si cum ma plimbam eu pe unde scurte, dau peste un QTC , intr-o duminica dimineata , emis de YO3KAA , pe vremea aia singurul post de club din zona Bucurtesti, unde aflam ....dar ce nu aflam despre nebunia asta care se chema radioamatorism. Cu greu , am aflat adresa radioclubului centrral din str, Dr. Staicovici ....Nu stiu daca si astazi mai este acolo , si am plecat , cu entuziasmul tanarului care vrea ceva , neaparat sa rezolve repede si fara pauze nebunia de a iesii in eter cu o statie , asa cum auzeam alti amatori ......Cand am ajuns la Radioclub , intr-o zi in care nu prea era nimeni pe acolo , m-a impresionat cladirea frumoasa cu aspect de punct de comanda ......Si, a ramas stabilit sa mai vin marti , cand aveam cu cine sa vorbesc ...A fost o saptamana de vise si de asteptari cum n-am mai trait niciodata de atunci ....A venit in sfarsit ziua de marti si ....m-am dus la radioclub .....Continuarea ..., saptamana viitoare .....

• Like 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock