Sari la conținut

Priza de pamant


2dsmart

Postări Recomandate

Buna dimineata

 

Pentru realizarea unei prize de pamant, din experienta d-voastra, de cati tarusi am nevoie pentru a avea o valoare corespunzatoare? Ce dimensiuni au acestia?

 

Pentru paratrasnet, se foloseste acelati tip de priza de pamant cu cel folosit pentru protectia instalatiior?

 

Sorin

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru realizarea unei prize de pamant, din experienta d-voastra, de cati tarusi am nevoie pentru a avea o valoare corespunzatoare? Ce dimensiuni au acestia?

Numarul de "tarusi" nu este foarte determinant deoarece obtinerea unei valori mici a prizei de pamant nu depinde numai de numarul de tarusi ci si de "compozitia solului" sau mai bine zis rezistivitatea solului. Deci, s-ar putea ca in anumite zone sa utilizati numai 3 tarusi, in alte zone sa fie nevoie de 6.

"Tarusii" sunt niste tevi de circa 1,5m sau 2,5m lungime. Cateva detalii privind executia prizei de pamant gasesti aici:

http://www.sier.ro/Articolul_6_3_1.pdf

 

Pentru paratrasnet, se foloseste acelati tip de priza de pamant cu cel folosit pentru protectia instalatiior?

Raspunsul la aceasta intrebare are cateva aspecte:

a). - Daca va referiti la instalatii de joasa tensiune a diferitelor cladirii civile, in acest caz, paratrasnetul se conecteaza la priza de pamant a cladirii prin doua trasee adiacente care pornesc de pe acoperisul cladirii si duc la priza de pamant artificiala a cladirii.

b). - Daca va referiti la constructii industriale, spre exemplu, statii si posturi de transformare inalta pe medie tensiune, in acest caz, paratrasnetul se conecteaza in majoritatea cazurilor la o priza de pamant separata de priza de pamant a statiei (vorbesc aici de statii de transformare care se intind pe o suprafata relativ mare). De fapt, paratrasnetul se pozitioneaza pe un stalp de beton care este prevazut cu propria priza de pamant sau daca sunt mai multi stalpi in linie, paratrasnetele aferente se pot conecta la aceeasi priza de pamant. Deci, acest caz nu se poate generaliza, totul depinde de la proiect la proiect.

 

In ceea ce priveste val. max. a rez. de dispersie a prizei de pamant in cele doua cazuri anterior mentionate, aceasta este diferita:

a) - 4 Ohmi;

b) - 25 Ohmi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

in ce normativ gasesc valorile acestea ale rezistentei prizei de pamant?

a). Normativul I7 - indicativ NP I 7-02 - Normativ pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor electrice cu tensiuni p?nă la 1000 v c.a. şi 1500 v c.c.

b). PE109 - indicativ - NTE 001/03/00 - Normativ privind alegerea izolaţiei, coordonarea izolaţiei şi protecţia instalaţiilor electroenergetice ?mpotriva supratensiunilor, vezi tabelul 6.1 - valoarea de 25 Ohmi reprezinta o valoare adoptata in exploatare pentru tensiuni nu mai mari de 20kV trifazat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock