Sari la conținut

Transformator


Postări Recomandate

Asta pare intrebare mai mult de "intrebarile incepatorilor". Dar, ma rog!!! morning1.gif

 

Sectiunea se calculeaza inmultind inaltimea si latimea pachetului de tole pe care se afla dispuse bobinele transformatorului (cazul transformatorului E+I) - dimensiuni date in cm iar sectiunea rezulta in cmp. Daca ridici la patrat aceasta sectiune afli puterea primara a transformatorului, bine neglijand factorul care tine cont de calitatea pachetului de tole care mai reduce nitel din aceasta putere (cam cu vreo 1 ... 5%).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atunci va rog sa ma lamuriti un pic !!! Daca 2.5x3.5=9 (rotunjit) atunci acest traf poate debita o putere maxima de 120W, dar acest transformator a fost scos dintrun amplificator defect electromures de 2x75W4Ohmi putere totala ar fi 150W si cum poate sa alimenteze acest traf acest amplificator?120W max si 150W(cel putin) kitu de aplificare si + alte componente? Imi explica si mie cineva acest lucru? Va multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dar acest transformator a fost scos dintrun amplificator defect electromures de 2x75W4Ohmi

Poate a fost modificat,din cate stiu eu,la amplificatoarele electromures,erau folosite tole E+I,poate va pot da mai multe lamuriri cei care cunosc acest amplificator.

Daca 2.5x3.5=9 (rotunjit) atunci acest traf poate debita o putere maxima de 120W,

Cum 120W?Uitati-va si aici.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un raspuns care l-am dat mai demult si pe alt forum, vis-a-vis de intrebarea adresata, citez:

 

La transformatoarele toroidale sectiunea activa este numai una (A sau_B). La calculul numarului de spire se adopta o inductie de doua ori mai mare fata de un miez utilizat la un trasformator obisnuit. De regula se adopta B=1,6 - 1,8T daca tolele sunt de calitate buna. La transformatoarele "obisnuite" se adopta pana la 1T. Daca ai face raportul dintre cele doua inductii am putea spune ca un toroidal "utilizeaza ambele sectiuni pentru a da puterea maxima si ca drept urmare, practic, in calculul puteri aparente putem utiliza suma ambelor sectiuni identice la patrat cu conditia ca inductia in miezul electromagnetic sa fie cel putin 1,6T". Daca e mai mica inductia atunci calculul "practic" al puterii nu mai este exact. Numarul de spire pe volt se calculeaza raportand un coeficient k (25...50) la sectiunea activa, deci numai la sectiunea A sau B si NU la suma celor doua sectiuni.

 

Mai exact aplicati urmatoarele formule:

 

1. e=4,44*f*B*Afe, unde "e" este tensiunea electromotoare, f= frecventa de lucru (50Hz), B - inductia in miez (1,4-1,8T), Afe - sectiunea activa a miezului feromagnetic (aria unei singuri sectiuni, adica A sau B in cazul dvs.). Afe=(1,2..1,3) radical din puterea aparenta primara. In calcule se alege un Afe_util mai mare cu 10% decat Afe din diverse considerente care tin de panta caracteristici de functionare a trasformatorului, mai precis u=f(i). Daca calitatea miezului feromagnetic este "incerta" atunci va recomand sa alegeti B=1,2T.

 

2. Numarul de spire pe volt se calculeaza: pt. primar: N1=U1/e; pt. secundar N2=U2/e, unde U1 este 230V iar U2 este tensiunea electrica secundara dorita.

 

3. Spre exemplu, ca sa dimensionati sau sa calculati valoarea diametrului interior a miezului feromagnetic, D_int=radical din Afe_util - 0,4mm. Diametrul exterior a torului trebuie sa indeplineasca conditia: D_ext=D_int - 0,5mm..

 

4. Sectiunea conductorului realizat la bobinarea infasurarilor: primara si secundara(e) se calculeaza pentru o densitate de curent de 2,5...3,5A/mmp. Aflarea diametrului si/sau sectiuni conductorului se poate face pe baza unor tabele sau utilizand relatia binecunocuta: J=I/S, unde S- este sectiunea conductorului (necunoscuta), J- densitatea de curent impusa (anterior mentionata), iar I - curentul nominal efectiv prin infasurarile transformatorului.

 

In cazul dvs., transformatorul putem spune ca este un "fel de toroidal" iar cele spuse de mine mai sus se aplica in cazul dvs. doar daca sunt respectate conditiile privind inductia in miez (o data probabila in multe cazuri) si pe fiecare coloana a transformatorului desenat sa aveti jumate din infasurarea primara a transformatorului, respectiv secundara. Partea asta practica ramane sa ne confirmati daca e asa?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da asa e!!! Atunci putem zice ca acest transformator este de ajuns pentru doua kituri cu tda7294? Inductanta miezului cum se afla?

Tole L + L ? Nu cumva miezul este U+U ? Ar fi fost utila o imagine ca sa ne lamurim si sa nu lasam loc de semne de intrebare.

 

Tinand cont de dimensiunile miezului feromagnetic pe le-ati declarat mai sus si o inductie probabila in miez B = 1,4T, atunci transformatorul dvs. ar avea o putere de (1,55*3.5*2.5)^2=185VA, ceea ce este suficient pentru doua montaje cu TDA7294 care se utilizeaza pe incinte acustice de 8Ohmi. Coeficientul 1,55, rezulta din raportul inductiilor magnetice, B=1,4T si "inductiei specifice" B=0,9T. Rezultatul anterior prezentat este doar...orientativ pornind de la ipoteza ca B=1,4T.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock