Sari la conținut

un pic de indrumare va rog

marius_med

Postări Recomandate

Vreau sa realizez o statie de amplificare dar nu prea stiu cum sa conectez toate modulele la sursele de tensiune pentru a evita brumul si buclele la masa. Am 1 traf de 9 V alternativ pt alimenare corector, Vu-metru si protectie boxe si 2 trafuri de 25 V alternativ pt alimentarea modulelor finale cate unu pentru fiecare canal.

Ce spuneti de modul in care am gandit eu conexiunile?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

atasasem si o poza dar nu mai apare si nu mai pot atasa alta........deoarece imi spne ca ocupa prea mult spatiu, dar are doar 24 kb........???? shok.gif "Upload failed. The file was larger than the available space"

Deci .......ce fac? creez un nou topic sau ce altceva...........?

Link spre comentariu

Vreau sa realizez o statie de amplificare dar nu prea stiu cum sa conectez toate modulele la sursele de tensiune pentru a evita brumul si buclele la masa. Am 1 traf de 9 V alternativ pt alimenare corector, Vu-metru si protectie boxe si 2 trafuri de 25 V alternativ pt alimentarea modulelor finale cate unu pentru fiecare canal.

Ce spuneti de modul in care am gandit eu conexiunile? Trebuie inseriati la masa si condensatori (intre masa si sasiu sau intre masele celor trei surse de curent continuu?)

am reusit sa atasez si o imagine........

post-985-1214983456_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ati uitat cumva de topicul acesta ?

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?showtopic=890

Spor la rasfoit sau la citit. scratch_one-s_head.gif

nu am uitat de topicul respectiv si l-am studiat si pe acela doar ca am considerat ca in cazul de fata e un pic diferita problema si abordarea, insa imi cer scuze daca am creat neplaceri sau am incalcat vreo regula.

Deci sa inteleg ca efectuarea conexiunilor e ok asa cum am gandit eu ?

Am vazut in unele situatii legaturi la masa sau la sasiul carcasei prin intermediul unor condensatoare nepolarizate. Are un scop anume acest lucru?

multumesc pentru intelegere si sfaturi

Link spre comentariu

Deci sa inteleg ca efectuarea conexiunilor e ok asa cum am gandit eu ?

NU, nu este bine, deoarece in schema postata de dvs. lipseste punctul comun de masa (GND-ul) dintre cele trei surse de alimentare a circuitelor). V-am postat topicul mai sus, deoarece acolo am postat o imagine care ar fi trebuit totusi sa va uitati pe ea si sa faceti o comparatie intre ceea ce ati schitat dvs. si ceea ce am postat eu (adica regula de evitare a buclei de masa). In schema postata de dvs. mai sus exista pericolul formarii unor bucle de masa intre carcasa si masa cablurilor de semnal la interconectarea modulelor (preamplificator, amplificator etc).

PE-ul sursei de alimentare se leaga la carcasa si se cupleaza obligatoriu printr-un condensator tip X2, 1...100nF, 250VAC, de punctul comun de masa (GND). Sunt si cazuri cand nu se impune sau nu este obligatoriu conectarea PE-ului sursei de alimentare a amplificatorului la "GND-ul comun".

Link spre comentariu

si inca o nelamurire: intrarea audio in corectorul de ton, dar iesirea din el se face fata de masa, iar acea masa trebuie sa o iau tot din steaua de masa sau e ok daca o leg la masa de pe placa? Care figura este cea corecta?

post-985-1215023465_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din punctul de masa "luati" doar traseul de masa pentru alimentarea modulelor. GND-ul traseelor de semnal are rol si de fapt trebuie sa aiba rol de referinta si ecran a semnalului de audiofrecventa. Perturbatia apare cand prin GND-ul de semnal circula curenti "vagabonzi" sau curenti de alimentare a circuitelor.

Dvs. prin punctul de masa al alimentarii creat, fortati curenti de alimentare sa se scurga direct la punctul comun de masa si NU prin GND-ul sau masa cablului de semnal.

Link spre comentariu

am incercat sa combin si masa semnalelor audio in schema (culoarea mov) ....... nu stiu cat e de corect

Cablu de semnal pe intrarea circuitului de "protectie boxe R" nu trebuie sa fie obligatoriu ecranat. In plus, traseul de masa aferent semnal intrare circuit de "protectie boxe R" poate sa lipseasca, referinta de semnal audio realizandu-se foarte bine prin GND-ul alimentarii circuitului de protectie. Deci, schema in principiu este desenata bine, coroborata cu observatia mentionata anterior, observatie de care ar fi bine sa tineti cont.

Link spre comentariu

Si in cazul VU-metrului, traseul de masa aferent semnal intrare circuit "VU-metru R" poate sa lipseasca, referinta de semnal audio realizandu-se foarte bine prin GND-ul alimentarii VU-metrului?

Trebuie sa folosesc cablu ecranat pt VU-metru? Dar pentru iesire pt boxe?

Link spre comentariu

Si in cazul VU-metrului, traseul de masa aferent semnal intrare circuit "VU-metru R" poate sa lipseasca, referinta de semnal audio realizandu-se foarte bine prin GND-ul alimentarii VU-metrului?

La vumetru poate sa lipseasca GND semnal numai daca culegeti semnal de pe iesirea amplificatorului iar GND-ul alimentarii vu-metrului se uneste in punctul comun de masa de GND-ul alimentarii amplificatorului. In alte cazuri, in functie de complexitatea schemei amplificatorului, culegerea semnalului de pe iesirea preamplificatorului si aplicarea pe intrarea vu-metrului ar trebuie sa o faceti obligatoriu cu cablu ecranat.

Pentru "iesire amplificator - boxe" NU trebuie sa folositi cablu ecrant si chiar nici in cazul in care conectati vu-metrul pe iesirea amplificatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock