Sari la conținut

Postări Recomandate

overclock-cu e un procedeu complex; pe langa racire mai buna, adica alt cooler de procesor ( mai performant ) , necesara pentru marirea tactului la procesor, se mai umbla si pe la alte chestii, in functie de cat de destept e BIOS-u; daca doriti amanunte, luati legatura cu ppwned@yahoo.com; el are experienta.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1061-overclock/#findComment-10562
Distribuie pe alte site-uri

Din ce am observat, procesorum meu lucreaza chiar si la jumatate din capacitate, adica nu proceseaza la cei 2,5 GHz pe care ii are, ci cam la 1,8 Ghz. Pe mine nu ma intereseaza sa il solicit la maxim, dar sa ii folosesc cam 2,33 Ghz. Ma intereseaza in mare pe la ce trebuie sa umblu, dataliile le mai gasesc eu, sa stiu macar unde sa caut.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1061-overclock/#findComment-10564
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate tota teoria asta o overclocking-ul e un vis frumos care se termina cu un cosmar. Am lucrat 5 ani la o firma de semiconductori si stiu exact ce vorbesc. Procesoarele din aceeasi gama si fabricate de acelasi FAB (FAB este un termen folosit in undustria de semicond pentru "turnatoria de siliciu") sunt la fel unele cu altele, sunt exact identice ca, constructie. singurul factor care le diferentiaza este viteza (de clock) la care pot functiona sigur. Deci ele sunt identice si sunt sortate pe categorii de viteza cand sunt testate. Unele care au "iesit bine" vor merge mai iute iar altele mai "lenese" vor merge mai lent - diferentele de viteza apar din diferentele de proces cand semiconductorii sunt fabricati (materiale, alinierea mastilor, etching etc) - sortarea se face destul de simplu de obicei au prevazut un "ring oscillator" (oscilator in inel) care e facut dintr-un numar de porti inversoare legate intr-un inel, acestea vor auto oscila pe o frecventa care e dependenta cu delay-ul (timpul de propagare prin poarta) deci cu viteza portilor. Masurand frecventa acestui oscillator se afla cat de "iute" e acel circuit integrat si se sorteaza si se marcheaza capsula. Frecventa care e marcata pe capsula asigura o functionare care nu duce la supraincalzire si astfel se poate garanta functionarea indelungata.

Acum revenim la overclocking, care este aplicarea unui clock mai mare decat cel specificat pe capsula, asta va duce automat la disiparea a mai multa energie si evident la un consum mai ridicat, mai ales ca trebuie consumata mai multa energi si de catre sistemul de racire ca sa extragem surplusul de energie. Circuitele cmos (ca si procesorul) au doua tipuri de consum, static si dinamic. Consumul static este datorat "leakeage-ului" sau scurgerilor parazite din cauza marimii tot mai reduse a portii trazistoarelor MOS poarta a ajuns la 40nm in zilele noastre. Acest curent de leakege este proportional cu temperatura, deci cu cat procesorul e mai fierbinte curentul de leakeage creste. Puterea dinamica ete consumata cand semnalele comuta din 1/0 si invers deci cand milioanele de tranzistoare MOS comuta, deci daca maresti frecventa, vor comuta mai des deci puterea dimamica va creste aproximativ liniar cu frecventa (si ea e influentata de temp dar nu cu aceeasi panta ca leakeage-ul)

Deci in concluzie modificand clock-ul creste consumul si temperatura care aduce de la sine o crestere si mai pronuntata (se pate ajunge la un regim galopant care distruge componenta) unii ca sa tina sub control temperatura reduc putin tensiunea la core (la miezul procesorului) cu max 5% asta va tine temp oarecum sub control dar va deplasa pragurile logice, si imunitatea la zgomot va creste(zgomot propriu in chip) -mai este o problema, scazand tensiunea circuitul devime mai lent "si cei ai luat pe mere dai pe pere" (daca tineti minte la microcontrollerele Atmel variantele cu V, care accepta tensiuni mai reduse sunt specificate la 8Mhz iar cele fara V la 16Mhz)

Deci toata treaba cu overclockingul e un fel de fata morgana care pune stres pe procesor si necesita un tunning avansat de multe ori userii ne avand alte scule sa determine optimul altul decat: "uite iara s-a blocat"

R.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1061-overclock/#findComment-10586
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu de ce si cum, dar din ce am intes din BIOS, procesorul meu era setat samodifice clock-ingul in functie de nevoi. Oricum, am pus o alarma cand temp depaseste 65 grade si alta cand ventilatorul scade sub 2200 RPM, asa ca nu ar trebui sa cada. Dar am o intrebare? cand spui ca un procesor e de 3 Ghz, te referi la capacitatea maxima a sa, nu? deci sigur e cam pe la 2,8 Ghz, cel mult. Atunci, de ce nu-i spune val. recomandata a clocking-ului si o spune pe cea maxima???

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1061-overclock/#findComment-10598
Distribuie pe alte site-uri

De ce mi-ar trebui un procesor mai rapid? Eu fac editare video. Iar softurile pe care le folosesc, proceseaza foarte multe date, asa ca daca maresc viteza procesorului, dureaza mai putin renderigul. Am dat din BIOS overclockingul la 550 (maxim era 600). Si se simte destul de mult. Ma rog, unele programe crapa mai repede, altele functioneaza mai bine, dar cele care functioneaza mai bine le folosesc mai mult, asa ca e bine.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1061-overclock/#findComment-10636
Distribuie pe alte site-uri

De ce mi-ar trebui un procesor mai rapid? Eu fac editare video. Iar softurile pe care le folosesc, proceseaza foarte multe date, asa ca daca maresc viteza procesorului, dureaza mai putin renderigul. Am dat din BIOS overclockingul la 550 (maxim era 600). Si se simte destul de mult. Ma rog, unele programe crapa mai repede, altele functioneaza mai bine, dar cele care functioneaza mai bine le folosesc mai mult, asa ca e bine.

 

P.S. Da, e 20X134 dar ce inseamna asta? Si multiplicatorul ce e? Eu am scris ce spune everest, dar nu inseamna ca am si inteles.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1061-overclock/#findComment-10637
Distribuie pe alte site-uri

hai sa-ti explic cei cu multiplicatorul ala.

in general frecventa de clock pleaca de la un cristal de quartz care are o frecventa fundamentala de oscilatie de ordinul megahetzilor (milioane de hetrzi, 1 Hz = 1 oscilatie pe secunda) de cele mai multe or in PC -uri (in cele de dupa 90') calculele pleaca de la frecevnta interfetei PCI care era 33Mhz. (poveste e mai lunga ca si 33Mz e facut din alte frecvente cu un circuit de pe motherboard dar lasam asta)

deci sa zicem ca 33Mhz e frecventa de la care pleaca totul (vorbesc de parte logica CPU interfete cu discul etc, porturile seriale si placa de sune au altele)

daca te uiti la istoricul interfetelor PCI sunt asa

PCI 32 - 32biti /33 Mhz

PCI 64 - 64 biti /66 Mhz

PCIx - 64 biti /133 Mhz

PCIexpress -asta nu se mai incadreaza e bazata pe 125Mhz (face exceptie)

deci sunt factori ai 33 Mhz (x1 x2 x4)

daca te uiti la interfetele cu Discul la fel

ATA 33Mhz,66Mhz DMA, Ultra DMA 133 Mhz

acum revenim la procesor - acolo ai cel putin doua (de cele mai multe ori 3 frecvente distincte)

Core - (sau miezul CPU care e si cel mai rapid) care e un multiplu de 33Mhz - in cazul tau 20x 133 - sau mai bine zis 20 x 4 x 33Mhz

FSB (front side bus, sau interfata cu chipsetul) care e 666, 1000, 1333, 1666 etc (tot multipli de 33Mhz)

si controlorul de RAM (de memorie la fel 433, 500, 533, 566, etc (sau dublul lor in cazul DDR)

deci cam totul pleaca de la 33 - sau 133Mhz (care la randul lui tot din 33M e facut.

 

Acuma cine multiplica frecventele astea? sunt niste blocuri functionale care sintetizeaza diferite frecvente din unele de baza - se numesc circuite de sinteza de frecventa si sunt cam de doua feluri PLL, si DLL. (primul Phase Locked Loop si e analogic, al doilea Digital Locked Loop si e digital) dar in mare ele functioneza pe baza a doi factori M,N si produc o noua freventa derivata din frecventa de referinta (133 in cazul tau) deci daca iei 133 * 20 /1 (M=20 N=1) obtii 2670Mhz (2.67GHz) overclockeri se joaca de fapt cu M,N (adica placa de baza le permite sa se joace cu factorii de multiplicare /divizare)

 

Intrebari?

A.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1061-overclock/#findComment-10648
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock