Sari la conținut

SMPS cu si fara SG3525


Postări Recomandate

vreu sa construesc o sursa pt a alimenta un subwofer de la bateria masinii.(amplifu va fi cu 2XTDA 7294 sau unu)Am vazut o multime de scheme dar toate is cam la fel , la unii merg excelent la altii sunt niste dezastre.Am inteles ca in amplifurile de masina facute de firme care se respecta nu depasesc 28v p alimentare(etaj final) Nu stiu ce sa mai cred, asi dori ca cineva sa ma lamureasca si pe mine vreau o scheme probata si daca cel care va rspunde este amabil sa imi dea si explicatiile necesare(calculul trafului/ numarul de spire folosit in primar si secundar/grosimea sarmei/sectiunea miezului folosit sau ma rog ceva cifre litere de identificare/nr de mos-uri folositi /cu 2 obtii-x WATT/cu 4 obtii-x WATT ) Poate ca domnul chiar a reusit dar eu nu am nici o garantie !!!!!!Multumesc pt intelegere /daca aveti scheme mai bune postati-le daca se poate si niste variante de cabalaj Atasez cateva scheme

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 65
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Mai intai de toate...putina documentatie: :hi:

 

http://www.qrp4u.de/docs/en/smps_new/ -------------------------------- proiect SMPS = 250 W S.M.P.S. with Power FETs

http://www.sound.westhost.com/project89.htm -------------------------- proiect SMPS = Switchmode Power Supply For Car Audio

http://mdcs.w.interia.pl/car100w/car100w.html -------------------------- cateva detalii de executie trafo SMPS.

http://www.bluesmobil.com/shikhman/brand/lan1200.htm -------------- proiect amplificator + sursa SMPS (din pacate in limba rusa).

http://www.klausmobile.narod.ru/industrial...2_audison_e.htm ----- Audison LR604XR amplifier (Car Audio), o sa gasiti si sursa de alimentare a amplificatorului.

 

http://www.coilws.com/ ----------------------------------------- producator de ferite si filtre, da amanunte despre date si formule de calcul;

http://www.coilws.com/emi.html ------------------------------- EMI / RFI Filter Products

http://www.bytemark.com/products/content0.htm ----------- linkul principal referitor la ferite

http://www.bytemark.com/products/ferrmat.htm ------------ despre ferite

http://www.bytemark.com/products/sectwo.htm ------------- despre ferite

http://www.bytemark.com/products/ipmaterl.htm ----------- despre iron powders

http://www.coilws.com/surface_mount.html ------------------ ferite SMD de putere

http://www.amidoncorp.com/aai_ferritecores.htm ----------- TOROIDAL CORES: FERRITE CORES

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/toroids.htm ----------- mult info despre toroizi si socuri de ferita.

 

Despre ferite, caracteristici etc: http://www.kaschke.de/english/framesets/frame_ringkerne.html

 

O pagina web nu numai cu partea de alimentare a amplificatoarelor ci si schema acestora: http://valveaudio.tripod.com/secret.htm

 

Seminarii, tutoriale si multe altele de TEXAS INSTRUMENTS (spor la rasfoit): http://focus.ti.com/docs/training/catalog/...vigationId=8459

Si un proiect SMPS realizat care se potriveste cu cererea dvs.:

1. Schema: Schema_SMPS.jpg

2. PCB-ul: PCB_SMPS.pdf

 

Succes

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multam domnule ,donpetru pentru documentatie imi e de folos am sa incerc sa execut schema trimisa sa vad ce o iesi pana acum nu am vazut-o /dar protel de unde iau? ce face? si o mare parte dintre ele is dor pe hartie a facut cineva sa imi dea niste sfaturi practice chiar am nevoie de asa ceva . multumesc inca o data pt intelegere

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dar protel de unde iau? ce face?

"protel" este program PC pentru realizare circuite imprimate (PCB). Puteti folosi, pentru reproducerea PCB-ului sursei din PDF-ul de mai sus si alte programe, gen: PCBExpress, Eagle, Ultiboard etc. Cel mai simplu program, cu o interfata usoara, free: este PCBExpress (il gasiti cu o simpla cautare in Google).

In ceea ce priveste realizarea practica, imaginile din anumite surse postate mai sus vorbesc de la sine. Oricum, va trebuie si putina imaginatie pt. a reproduce practic transformatorul in conformitate cu imaginile postate din sursele de mai sus, iar anumite "mici" probleme, le puteti remedia pe parcurs. In orice meserie va trebuie putin FLER pe care nu vi-l putem insufla noi aici ci trebuie sa aratati ca-l aveti, postand dupa aceea in sectiunea Proiecte DIY din forum, sursa SMPS.

 

Succes.

 

LATER EDIT: Daca intampinati anumite probleme practice pe care nu le-ati rezolvat nu ezitati sa le postati aici, poate gasim cu toti o solutie de rezolvare a lor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

Am si eu cateva intrebari.Le voi pune pe rand.TDA7294 ca sa lucreze in 4 ohmi nu-i trebuie maxim 30v?Tot incerc sa dimensionez transformatoru pentru schema prezentata de don petru si am cateva nelamuriri:tensiunea din primar din cate am inteles eu e 2x12 adica 24v?De unde pot sa cumpar un miez toroidal?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mihai_kelu, primarul cred si eu ca este 2x12V, dar sa ne confirme si altcineva - am o mica indoiala in privinta asta! cool.gif :hi:

Deci, tu trebuie sa faci transformatorul sau sursa SMPS - cred ca la asta te referi - astfel incat in gol sa ai redresat +/-30, chiar +/-35Vcc si in sarcina +/-25Vcc. Ti-am zis asta, precum observi, deoarece sursa nu are reactie iar caderea de tensiune va fi... cam mare.

De ce nu faci sursa postata de SIG mai sus ? Eu zic ca e mai buna! thumbup.gif

 

Un miez toroidal de ferita gasesti la distribuitori in Romania, dar vezi ca unii nu iti trimit coletul daca nu face mai mult de X lei. Si iti trebuie un anume miez de ferita... altfel, pana ajungi sa gasesti numarul de spire corect secundar primar si sa functioneze ca lumea sursa, te apuca toti dracii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sarumana releu!!Eu am inteles ca exista n feluri de miezuri care lucreaza in diverse frecvente si sunt catalogate dupa culori.Ce culoare trebuie sa aiba si cum am spus si zi-mi si mie un importator ca pe cuvantul meu de onoare daca nu caut de 2 saptamani si nu gasesc decat comenzi minime de 50 de euro etc.Imposibil sa nu stie cineva de unde pot sa comand!

Editat de Mihai_kelu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intr-un final azi am gasit si miezuri toroidale pe www.tme.eu.NU FAC RECLAMA!!Va intreb acuma ce caracteristici trebuie sa aiba miezul?

Mihai, postase domnu miron intr-un topic o legatura catre un site maghiar, parca era, unde se prezenta o metoda de calcul. Poate stie domnia sa unde ca eu nu mai tin minte.

Oricum, trebuie stiut de la bun inceput sectiunea miezului de ferita. Daca e tor iei in calcul doar o sectiune. Iar dupa aceea alegi un tor care sa-ti func. bine la frecv. respectiva. Cunoscand AL a feritei se dimensioneaza bobinele primare si secundare... nu echiar asa simplu!

Editat de releu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am cam inteles ce vrei sa spui releu.Azi,cu bunavointa unui amic de-al meu am desfacut un Magnat RX44 si am ramas surprins ca avea sursa facuta cu TL494.Am facut si cateva poze dar nu sunt foarte clare.Din schema lui don petru si din datasheetu lui TL494 am calculat ca frecventa "setata" pt sursa respectiva e de 31,25 kHz.Am dreptate?De unde imi dau seama daca miezul toroidal pe care vreau sa-l cumpar "lucreaza" bine in frecventa asta?Inca o nelamurire:uitandu-ma pe transformatoarele din Magnatul respectiv am vazut cam multe infasurari p-acolo.

post-3162-1229817881_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Infasurari pot fi mai multe, depinde de schema.

 

E foarte greu sa spunem cu exactitate ca un anumit miez lucreaza bine pe o anumita frecventa. Doar daca lucrati direct cu producatorul firmei respectiv puteti stii asta "cu exactitate". Nu de multe ori mi s-a intamplat sa cumpar mai multe tipuri de miezuri si sa le testez in cadrul unei scheme functionabile, bobinand acelasi numar de spire ca miezul "original". Acelasi lucru vi-l recomand si eu. Firmele care comercializeaza aceste miezuri - distribuitorii - s-ar putea sa nu aiba toate datele carateristice ale acestora.

 

Pentru a va forma o idee in acest sens, am atasat mai jos doua PDF-uri despre dimensionarea transformatoarelor de inalta frecventa (implicit ferite). Recomand tuturor celor pasionati de constructia SMPS sa le citeasca:

despre_miezuri_feromagnetice__merita_citit.pdf

despre_miezuri_feromagnetice__merita_citit_01.pdf

 

O sa gasiti in aceste PDF cateva memorii tehnice de calcul a transformatoarelor realizate pe miezuri de ferite si care opereaza la frecv. mai mari de 50..60Hz.

 

Numai bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumim don petru!Cat de cat mi-am facut o idee si mi-am facut unele ganduri ce as vrea sa comand.O sa lansez o intrebare si catre inginerii de la magnetics poate imi recomanda ei ceva sau macar sa vad daca "cercetarile" mele au rezultate pozitive sau nu.Toate cele bune!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

In primul rand un an nou fericit la toata lumea!In al doilea rand ma gandeam sa schimb frecventa de lucru a sursei prin inlocuirea rezistentei de pe oscilator cu una de 25K pentru a aduce frecventa la 20khz.Din ce am citit,si dupa calculele mele,facand aceasta schimbare,TL494 va fi "setat" la 20kHz.In legatura cu miezul toroidal,sunt in "tratative" cu cei de la magnetics.Mi-au trimis o documentatie si am cam ales,o sa atasez un print screen si rog pe cei care se pricep sa-mi spuna daca am facut bine.Materialul inclin sa cred ca va fi "R",din calculele mele rezultand ca are cel mai mic "core loss" si desi materialul "F" are o permeabiliate mult mai buna,pierderile sale sunt mai mult decat duble fata de "R".De aceea inca o data rog pe cei care se pricep sa-mi dea un sfa.Toate cele bune!

post-3162-1230942807_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ooooo! Foarte misto efectul asta la imagini. Uite ce ne aduce anul!!! first.gif first.gif

 

Mihai, de ce nu postezi PDF-ul ?????????????????? unsure.gif

Eu unul, sa vedem ce spun si ceilalti, nu prea am inteles cu ai ajuns la sectiunea acelui miez!!!!!!!!!!!!!! unsure.gif Sau ai ales miezul respectiv vazand ca are permeabilitatea magnetica cea mai mare!!! :flag_of_truce:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock