Sari la conținut

Incepator 100%

Slevin Kelevra

Postări Recomandate

:rofl:

Nu prea stiu nimic despre electronica...Adica...partea de hardware, pentru ca la software ma pricep. Programare stiu, dar nu atat de low level cat mi-ar trebui pentru electronica.

Despre circuite stiu doar ce am facut la fizica intr-a 7a sau a 8a...Ideea e ca oricum nu prea ma ajuta asta. De obicei invat doar daca experimentez. Asa ca am cautat un forum cu electronisti romani.

Intrebarile sunt:

De unde si cum sa incep?

Ce unelte sunt necesare?

Si as mai avea nevoie de un proiect pentru incepatori...sa gust putin din metal :)

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 32
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Pentru ca nu de mult am inceput cu electronica, va pot da niste sfaturi. Aveti nevoie in primul rand de minimul de scule necesare pentru un electronist. Acestea ar fi: un letcon, sau, pentru inceput, e bun si un pistol de lipit, un cleste, un patent, un multimetru, un magazin de electronica, si cativa lei in buzunar. Pentru inceput asta ajunge. Daca sunteti in situatia in care nu exista un magazin de electronica prea bine aprovizionat in domeniu de componente, incercati sa demontati orice piesa aveti la indemana, si s-o pastrati, ca nu se stie cand va trebuie.

Pentru documentare, uitati-va pe net, au de acolo am inceput. Pentru ca ce se gaseste in romana nu prea m-a ajutat, am inceput sa traduc articole din englez, care se gasesc acum in pagineile revistei.

Incepeti cu montaje simple ca: o punte redresoare, un LED clipitor, din cateva piese, apoi avansati spre montaje mai complexe. Incepeti cu montaje din rezistori, condensatori, apoi cu diode, tranzistori integrate si asa mai departe.

Partea cu programarea va ajuta doar la microcontrollere. In ce limbaj stiti programarea? Unele limbaje sunt total diferite fata de compliatoarele pentru ele. Adica stii 100 instructiuni in limbaj, iar in compliator merg doar 10-20. Asa ca limbajul te ajuta mai mult la algoritmi, si scheme logice, pe care trebuie sa le stii ca sa faci programare. Oricum, nu treceti la microcontrollere momentan. Mai asteptati putin.

Link spre comentariu

Pentru ca nu de mult am inceput cu electronica, va pot da niste sfaturi. Aveti nevoie in primul rand de minimul de scule necesare pentru un electronist. Acestea ar fi: un letcon, sau, pentru inceput, e bun si un pistol de lipit, un cleste, un patent, un multimetru, un magazin de electronica, si cativa lei in buzunar. Pentru inceput asta ajunge. Daca sunteti in situatia in care nu exista un magazin de electronica prea bine aprovizionat in domeniu de componente, incercati sa demontati orice piesa aveti la indemana, si s-o pastrati, ca nu se stie cand va trebuie.

Pentru documentare, uitati-va pe net, au de acolo am inceput. Pentru ca ce se gaseste in romana nu prea m-a ajutat, am inceput sa traduc articole din englez, care se gasesc acum in pagineile revistei.

Incepeti cu montaje simple ca: o punte redresoare, un LED clipitor, din cateva piese, apoi avansati spre montaje mai complexe. Incepeti cu montaje din rezistori, condensatori, apoi cu diode, tranzistori integrate si asa mai departe.

Partea cu programarea va ajuta doar la microcontrollere. In ce limbaj stiti programarea? Unele limbaje sunt total diferite fata de compliatoarele pentru ele. Adica stii 100 instructiuni in limbaj, iar in compliator merg doar 10-20. Asa ca limbajul te ajuta mai mult la algoritmi, si scheme logice, pe care trebuie sa le stii ca sa faci programare. Oricum, nu treceti la microcontrollere momentan. Mai asteptati putin.

Am cateva cunostinte de C/C++, dar nu foarte multe, dar daca vad un SDK necesar pt microcontrolere pot sa invat sa-l folosesc, nu citind documentatia ci experimentand :)

Cam de cati bani e nevoie pt sculele de mai sus?

Link spre comentariu

Pai va costa cam asa:

un patent=10-20lei

un multimetru digital=50lei

un multimetru analog=14lei (va recomand unul digital)

un letcon=va recomand unul de calitat medi, care costa cam 30 lei

In total cam 200-250lei.

Link spre comentariu

Pai va costa cam asa:

un patent=10-20lei

un multimetru digital=50lei

un multimetru analog=14lei (va recomand unul digital)

un letcon=va recomand unul de calitat medi, care costa cam 30 lei

In total cam 200-250lei.

Nu-mi mai vorbi cu dvs :) Am doar 15 ani, deci sunt doar cu 1 an mai mare ca tine.

Link spre comentariu

• 1 year later...

puteti sa ma ajutati si pe mine cu o schema de sursa in care trebuie sa intre 220 alternativ si sa iasa 27v cu 5A si daca se poate si o schema pentru un turometru digital pentru scuter cu citire prin inductie

Editat de doragon
Link spre comentariu

imnew.gif

Nu prea stiu nimic despre electronica...Adica...partea de hardware, pentru ca la software ma pricep. Programare stiu, dar nu atat de low level cat mi-ar trebui pentru electronica.

Despre circuite stiu doar ce am facut la fizica intr-a 7a sau a 8a...Ideea e ca oricum nu prea ma ajuta asta. De obicei invat doar daca experimentez. Asa ca am cautat un forum cu electronisti romani.

Intrebarile sunt:

De unde si cum sa incep?

Ce unelte sunt necesare?

Si as mai avea nevoie de un proiect pentru incepatori...sa gust putin din metal :)

Multumesc anticipat!

eu cred ca in primul rand iti trebuie putina teorie,ca sa poti incepe cu montaje simple trebuie sa sti macar cum se leaga un led,o dioda,un tranzistor,,un condensator electrolitic,cum sa faci o punte redresoare din diode, si semnificatia lor in schema

Link spre comentariu

eu cred ca in primul rand iti trebuie putina teorie,ca sa poti incepe cu montaje simple trebuie sa sti macar cum se leaga un led,o dioda,un tranzistor,,un condensator electrolitic,cum sa faci o punte redresoare din diode, si semnificatia lor in schema

Din 2008 si pana acum cred ca a invatat sa lipeasca un led, o dioda sau un tranzistor! biggrin.gif

doragon, de ce nu faci un transformator?

Editat de crysis
Link spre comentariu

"am decat un cilindru".

asta spune tot,

numai politicienii vorbesc cu "am decat ..." in Romania, dar ei au scuza ca n-au avut timp sa mearga la scoala, cel mai bine, renunta la "am decat" sau inlocuieste-l cu forma corecta care are negatie "nu am decat".

RR

PS Daca un transformator ti se pare complicat atunci o sursa in comutatie o sa ti se para mai simpla?

Ai nevoie de 27V si 5A, rezulta o putere de 135VA (daca doresti CA) sau 135W daca vorbim de CC. Deci cauta un transformator cu puterea mai mare de 150W si rebobineaza-i secundarul.

Sau si mai simplu: cumpara un trasformator.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

pai transformatorul imi trebuie la un amplificator de 100w cc. Dar eu tot nu am inteles o chestie,

Captare o faceti ca aici, iar in functie de numarul de cilindrii citirea/afisarea ca aici.

la schema cu turometru pentru scuter la partea de captare am vazut ca are 2 intrari cc +12v si -12v si in cealalta parte un fir care se infasoara in jurul fisei de la bujie si celalalt minusul dar nu am vazut nici o iesire pentru afisare , nu pot sa ii pun cumva un afisor chiar pe placuta care capteaza impulsurile?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock