Sari la conținut

identificarea primarului si secundarului la un transformator


 Adrian_BBS

Postări Recomandate

Rezistenta: R = r*L/A

r-rezistivitatea

L-lungimea

A- aria sectiunii sarmei

 

Sarma din primar este de peste zece ori mai lunga decat cea din secundar.

Sectiunea sarmei din primar este de cel putin 2 sau 3 ori mai mica decat a celei din secundar.

Deci ambii parametrii ,L si A,diferand in sensul mai sus amintit ( ambele infasurari fiind confectionate din materiale cu aceeasi rezistivitate r) confera rezistenta in primar mult mai mare decat in secundar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Solutia masurari rezistentei ohmice a infasurarilor este buna dar pana la un punct. Apare apoi intrebarea: care sunt tensiunile nominale (secundara si primara, in special cea primara) ?

 

Problema de mai sus poate fi rezolvata si intr-un alt mod, fara a masura rezistentele ohmice ale infasurarilor transformatorului, utilizand un autotransformator: 0...230VAC, un ampermetru si 2 voltmetre (obligatoriu, am presupus, protejarea acestui circuit cu o siguranta automata corect dimensionata in conformitate cu caracteristicile tehnice ale autotransformatorului = ATR si a cablului de alimentare). Pentru a aplica acesta metoda trebuie sa cunoastem sectiunea miezului magnetic si tipul constructiv a transformatorului necunoscut. Cunoscand sectiunea activa se poate afla puterea nominala. Cunoscand puterea nominala si cunoscand modul constructiv a transformatorului se poate estima, raportandu-ne la tensiunea nominala de 230V sau 115V (cele mai utilizate), valoarea curentului nominal si a curentului de mers in gol, tipic: (0,01..0,05)*In.

 

Se conecteaza autotransformatorul (ATR) cu secundarul reglabil la una din infasurarile transformatorului "necunoscut". In circuitul format din secundarul ATR si una din infasurarile transformatorului se conecteaza ampermetrul. Secundarul ATR-ului se comuta pe pozitia tensiune minima (0...10V). Ampermetrul din acest circuit il folosim pentru a masura curentul de mers in gol a transformatorului "necunoscut" sau supus probei. Apoi la ambele infasurari a transformatorului necunoscut (presupus primara si secundara) se conecteaza voltmetrele. Se alimenteaza ATR-ul si se noteaza la un anume curent de mers in gol care sunt tensiunile de pe cele doua infasurarii. Se mareste tensiunea aplicata infasurarii secundare a ATR-ului si se urmareste valoarea curentului de mers in gol a transformatorului necunoscut (incercat). Cand valoarea acestui curent de mers in gol atinge (cu o marja de eroare +/-10%) valoarea rezultata prin calculul teoretic Igol = (0,01..0,05)*In se noteaza tensiunile celor infasurari ale transformatorului necunoscut, aceste tensiunii fiind considerate tensiuni nominale de functionare a acestuia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Puteti sa inseriati una dintre infasurari cu un bec(cca. 40W/220V sau 25W/220V) si daca lumineaza mai slab decat direct la retea,este infasurare de tensiune mare,oricum,puteti sa masurati ce tensiune apare pe fiecare infasurare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc pentru sfaturi......o sa incerc cu metoda lui miron pentru ca pare mai simpla.

Icercati si asa:

Verificati vizual cu mare atentie care aste prima infasurare bobinata a transformatorului peste care s-au bobinat urmatoarele. Aceasta prima infasurare este in 99,9% din cazuri circuitul primar al transformatorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock