Sari la conținut

Audison vr 206

Postări Recomandate

In primul rand buna ziua tuturor.

Am acest amplificator auto de vreo 3-4 ani prin pod la care am renuntat de mult sa-l mai fac.Problema lui defecta era convertizorul.Mi-am propus sa-mi fac un amplificator din el,cu toate ca am cautat pe google de mi-a sarit capacele dupa schema electrica.Mentionez ca este echipat cu tranz.complementari 2N6491 si 2N6488.O sa atasez o poza si datele tehnice ale lui.

Rog daca are cineva schema lui,sau daca nu o schema functionala cu acesti tranzistori dar si performantele: distorsione-THD (1KHz-90% Out) 0,06%

Va multumesc,si astept un raspuns sau un sfat de la voi.

post-668-1212149579_thumb.jpg

post-668-1212149592_thumb.jpg

Document.rtf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/
Distribuie pe alte site-uri

Atunci nu are rost sa cautati schema amplificatorului din imaginea de mai sus ci puteti face o schema care sa contina finali din schema de service a produsului respectiv. In topicul scheme de amplificatoare audio sunt destule de multe scheme potrivite cu perechea 2N6491 si 2N6488, spre exemplu, cea prezentata in primul post acolo.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-9913

donpetru am aruncat si eu un ochi pe la scheme,trebuie sa recunosc ca sunt o multime de scheme,dar eu vroiam o schema pt toti tranzis.care-i am, adica 6 tranz.2N6488 si 6 tranz.2N6491,total 12 tranzistori.Banuiesc ca acestia se puneau in punte.As vrea sa fac un amplificator pe la 70-100W/4ohmi.Si ce imi recomandati sa fac?la iesire amplificator cu sarcina de 4 ohmi sau cu 8 ohmi pt camera?

Eu as vrea sa fac un amplificator cu toti cei 12 tranzistori.

Mai astept pareri de la voi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-9914

Si ce imi recomandati sa fac?la iesire amplificator cu sarcina de 4 ohmi sau cu 8 ohmi pt camera?

"Pentru camera", acasa, va recomand incinte de 8 Ohmi.

Referitor la amplificator: spre exemplu, ati putea realiza schema prezentata in topicul de amplificatoare audio in postul nr. 3 unde sa montati in paralel cate trei perechi de finali 3 tranz. 2N6488 si 3 tranz.2N6491, pe fiecare canal. Totusi, tinand cont de caracteristicile tranzistoarelor finale, tens. Uce = 80V, veti putea realiza un amplificator audio alimentat la maxim +/-35Vcc (recomandat +/-30Vcc), capabil de o putere in 4 Ohmi de maxim 50..60W, la un factor THD "rezonabil". Daca utilizati mai multe tranzistoare finale in paralel (nr. este stabilit de caracteristicile etajului pilot), veti putea faca un amplificator audio care "sa mearga" in 2 Ohmi, capabil sa "debiteze" 100W dar in nici un caz NU puteti avea 100W pe 4 sau 8 Ohmi cu actuala tensiune de alimentare (doar daca va ganditi sa faceti doua module de amplificare identice, cu 3 perechi de finali, pe care sa le conectati in punte - dar zic ca nu isi merita efortul). Tensiunea de alimentare nu o puteti mari deoarece nu va da voie caracteristicile tranz. finale. Deci, trebuie sa faceti un compromis, iar daca sunteti hotarat sa folositi aceste tranzistoare finale, chiar si 3 perechi in paralel, asta nu va conduce la altceva decat la un amplificator audio capabil sa functioneze pe sarcini reduse (2 sau 4 Ohmi), lucru care nu prea se potriveste cu indicatia data initial cu privire la impedanta difuzoarelor sau a incintelor acustice folosite.

Va recomand totusi, sa faceti un efort si sa incercati sa cumparati niste finali in capsula TO-3 sau chiar niste tranzistoare MOSFET de putere. Realizarea unui amplificator de putere capabil sa functioneze alimentat la +/-50Vcc, cu circa 2 perechi de finali in paralel va poate garanta pe deplin obtinerea acelor 100W pe care ii doriti, inclusiv pe impedante de 8 Ohmi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-9915

"Pentru camera", acasa, va recomand incinte de 8 Ohmi.

Referitor la amplificator: spre exemplu, ati putea realiza schema prezentata in topicul de amplificatoare audio in postul nr. 3 unde sa montati in paralel cate trei perechi de finali 3 tranz. 2N6488 si 3 tranz.2N6491, pe fiecare canal. Totusi, tinand cont de caracteristicile tranzistoarelor finale, tens. Uce = 80V, veti putea realiza un amplificator audio alimentat la maxim +/-35Vcc (recomandat +/-30Vcc), capabil de o putere in 4 Ohmi de maxim 50..60W, la un factor THD "rezonabil". Daca utilizati mai multe tranzistoare finale in paralel (nr. este stabilit de caracteristicile etajului pilot), veti putea faca un amplificator audio care "sa mearga" in 2 Ohmi, capabil sa "debiteze" 100W dar in nici un caz NU puteti avea 100W pe 4 sau 8 Ohmi cu actuala tensiune de alimentare (doar daca va ganditi sa faceti doua module de amplificare identice, cu 3 perechi de finali, pe care sa le conectati in punte - dar zic ca nu isi merita efortul). Tensiunea de alimentare nu o puteti mari deoarece nu va da voie caracteristicile tranz. finale. Deci, trebuie sa faceti un compromis, iar daca sunteti hotarat sa folositi aceste tranzistoare finale, chiar si 3 perechi in paralel, asta nu va conduce la altceva decat la un amplificator audio capabil sa functioneze pe sarcini reduse (2 sau 4 Ohmi), lucru care nu prea se potriveste cu indicatia data initial cu privire la impedanta difuzoarelor sau a incintelor acustice folosite.

don petru va multumesc foarte mult pt amabilitate, dar cred ca pun in practica schema asta care zice ca a facuto si Dudikoff.

Nu de alta dar vreau sa fac ceva cu tranzistorii astia sa nu-i mai las inca vreo 2-3 ani degeaba.Asa ca m-am gandit sa-i pun la munca.Cand oi vrea sa fac un amplificator mai performant o sa va anunt.Momentan cred ca este de ajuns cei 50W/8ohmi.Dmv ce parere aveti de schema asta?

post-668-1212161247_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-9917

Dmv ce parere aveti de schema asta?

Schema respectiva nu am realizat-o practic. Sa inteleg ca este o ultima "inventie" a Dl. Dudikoff ? Daca da, vad ca simularea a iesit destul de bine. La un singur lucru as dori sa fac obervatie in schema postata mai sus. Pentru ca rezultate practice sa reflecte cat mai multe cele teoretice (redate in simulare) este foarte important ca grupul de tranzistoare T5, T6 si T7, sa aiba caracteristici identice sau sa se comporte aproximativ identic (in frecventa) cu grupul T9 si T10. Una este teoria, alta este rezultatul practic. Solutia sau topolgia de amplificator audio mai sus adoptata are acest dezavantaj de a realiza foarte greu conditia expusa anterior. Daca conditia nu este respectata, fiabilitatea montajului poate fi foarte mult afectata, mai ales daca amplificatorul audio se utilizeaza o perioada cat mai mare pe sarcina minima admisa si la putere maxima. Chiar daca amplificatorul audio are rezultate bune pe moment, cea mai buna "incercare" (ca sa folosesc un termen tot din fiabilitate) este aceea de al testa la puterea nominala si la durata de functionare standard dupa care a fost proiectat sa functioneze. Peste 50% din schemele de amplificatoare "inventate" pica acest test.

Am facut "n" solutii de topologii de amplificatoare audio, altele mai simple, alte mai complexe, dar de fiecare data, realizarea unui amplificator audio care sa prezinte siguranta in functionare o perioada cat mai mare, era influentata de conditii care aparent, amatoricesc, sunt trecute cu vederea. Nu degeaba, anumite firme de renume au incercat sa adopte niste scheme de amplificatoare audio care din punct de vedere practic pot sa fie cat mai usor realizate iar sortarea componentelor sa se faca relativ dintr-un stoc de piese cel mai redus cu putinta.

LATER EDIT: Las la alegerea dvs. realizarea schemei postate mai sus cu observatia sa tineti cont si de cele enumerate de mine mai sus.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-9921

• 3 weeks later...

Ca sa nu mai deschid alt topic,asa ca am postat aici.

Tin sa va anunt ca lucrez la acest amplificator din schema de mai jos.

Am fost la magazin sa-mi cumpar rezistentele acelea de 0.1ohm,dar nu era ce-mi doream eu,aveau rezistente de 2W si chimice nu ceramice cum imi doream si nici la 3W nu aveau.Cele de 0.5ohmi nu avea.

Acum vin cu intrebarea ce rezistente sa pun acolo,de cat?Am cautat acasa prin piesele recuperate si am gasit urmatoarele:rez.toate sunt ceramica 0.22/3W=4buc,0.10/3W=4buc,0.11/5W=12buc.Pot sa pun rezistentele acestea?Care din ele si unde trebuie puse valorile care le-am enumerat?

Cu stima

post-668-1213532382_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-10247

Rezistentele de 0,5Ohmi din schema de mai sus pot lipsi (montati un strap in locul lor) iar rezistentele de 0,1 Ohmi le inlocuiti cu rezistente de 0,39 sau 0,47 Ohmi 3 sau 5W. Bineinteles, exista si posibilitatea inlocuiri rez. de 0,1 Ohmi cu strapuri, urmand ca dupa aceea sa inlocuiti rez. de 0,5 Ohmi cu rez. de 0,39 sau 0,47 STAS dar de wattaj mai mare de 5W per bucata (9W este numai bine). Personal va recomand prima varianta expusa.

Precum observati nu puteti utiliza nici o rezistenta din cele enumerate in postul dvs. de mai sus.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-10251

Suna cam descurajant pt mine.Dar m-am gandit sa fac in felul urmator:in locul rez.de 0.1ohm sa pun strap iar pt 0.5ohm sa pun doua rez.de 0.11ohmi/5W in serie=>0.22ohmi/10W.

Nu am ce sa fac,trebuie sa finalizez amplif.acesta,daca stau dupa astia de la magazin dureaza o saptamana ca sa-mi aduca piesele,asta in caz de nu uita de mine ca am mai patit eu asta.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1010-audison-vr-206/#findComment-10256

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock