Sari la conținut
 • Ce este si cum se calculeaza puterea PMPO la un sistem audio ?


  donpetru

  Puterea PMPO (Peak Music Power Output) se calculeaza in functie de valoarea capacitatii de filtraj de pe alimentarea amplificatorului audio, capacitate care poate asigura intr-o milisecunda sau zece milisecunde (sau mai mult) - intr-un regim instantaneu - o anumita putere sarcinii (difuzorului). Deci puterea PMPO este o putere instantanee care nu reflecta in totalitate performantele unui sistem audio, ea fiind introdusa mai mult din considerente de marketing. In anumite situatii, pentru ca rezultatul sa fie mai "pompos", valoarea acesteia este ajustata de compartimentul de marketing, rezultand astfel puterii PMPO fara nicio acoperire practica sau fundament teoretic. Mai multe lucruri despre puterea PMPO sunt mentionate si in acest articol unde se abordeaza printre altele, mult mai detaliat, problema dimensionarii alimentatoarelor amplificatoarelor audio.  Recenzie utilizator

  Comentarii Recomandate

  Felicitari pentru articol.Da,asa este,PMPO este o hotie comerciala.Am vazut in comert amplificatoare cu TDA2003(5w cel mult)pe care erau lipite etichete colorate strident,ca niste sorcove pe care erau notate puteri fanteziste de 150 de wati sau mai mult.Puterea reala a unui amplificator audio se determina(la 1000 de Hz) dupa cum urmeaza:Se conecteaza intrarea amplificatorului in cauza la un generator de audiofrecventa.Se urmareste forma semnalului cu un osciloscop bine calibrat.Se regleaza nivelul semnalului la intrarea amplificatorului asaincat la iesirea amplificatorului sa existe un semnal sinusoidal fara distorsiuni(in special limitari ale acestuia).Desigur,toate aceste masuratori se fac cu iesirea amplificatorului conectata la o sarcina pasiva(o rezistenta de putere cu valoarea egala cu impedanta de iesire a amplificatorului respectiv.Inmultim valoarea indicata de osciloscop cu 0,707 iar rezultatul il ridicam la patrat.Ceea ce obtinem impartim la impedanta;rezultatul va fi valoarea reala a puterii amplificatorului.Curata,cinstita,tehnica si fara gogosi comerciale.

  Partajează acest comentariu


  Link spre comentariu
  Distribuie pe alte site-uri


  Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

  Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

  Creează un cont

  Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

  Înregistrează un nou cont

  Autentificare

  Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

  Autentifică-te acum

 • Ultimele Articole

  • Convertoarele c.c.-c.c. bidirecţionale, de 4 cadrane (chopper)

   Teaser Paragraph:

   Primul meu articol m-am gandit sa fie unul cu o tenta puternic practica, invitand tanarul electronist amator sa parcurga o mica teorie coroborata cu un altgoritm de calcul care sa va ajute la dimensionarea chopper-elor.

   • 1 comentariu
   • 387 vizualizari
  • Calculul pierderilor la miezurile din tabla silicioasa ale transformatoarelor

   Teaser Paragraph:

   Acest articol este insotit de un fisier pentru calculul practic al pierderilor in miezurile cu tole din aliaj silicios, pentru inductii in domeniul 0,02... 1,5 T si frecvente ale tensiunilor de alimentare in domeniul 50... 10000 Hz. Fisierul este disponibil mai jos:

   Pierderi in miez silicios 0.35.rar

    

   Pentru a putea deschide si utiliza fisierul dupa descarcare, este necesar sa se citeasca, cel putin primul si ultimul capitol al prezentului articol.

    

   Lectura placuta.

   • 5 comentarii
   • 1.284 vizualizari
  • Sa construim un dispozitiv de frezat pentru strung

   Teaser Paragraph:

   Pentru deținătorii unui strung de banc, detaliez în prezentul articol, tot ceea ce trebuie făcut (desene, operațiuni tehnologice și unele calcule) pentru construirea unui dispozitiv-suport, care susține sania port-cuțit a strungului, în scopul adaptării ei pentru operații de frezare pe strung. Întrucât există multe variante de strunguri de banc, cei interesați vor trebui să adapteze multe dintre soluțiile prezentate aici, la utilajul de care dispun. Elementele dispozitivului, precum și accesoriile necesare prezentate în continuare, au fost realizate utilizând numai operații pe strungul în cauză, combinate cu operații de sudură și lăcătușerie manuală. Cei care au posibilitatea, pot utiliza unelte și utilaje mai performante. Rezultatele vor fi cu atât mai bune.

   • 2 comentarii
   • 5.501 vizualizari
  • Tuburi electronice - regresii pentru modelarea curentilor catodici si de grila

   Teaser Paragraph:

   RO: In anii '70...'80 eram un entuziast al constructiilor cu tuburi electronice, de orice fel. Ulterior interesul hobbi-urilor mele s-a mutat spre alte domenii. Am ramas totusi cu o zestre marisoara de tuburi electronice, triode, tetrode, pentode, tuburi multigrila (hexode, octode) precum si tuburi muliple de toate felurile. In aceste conditii, din cand in cand ma mai apuca dorul sa mai realizez montaje care sa includa astfel de dispozitive. De asemenea, eu fac parte din categoria celor care isi proiecteaza singuri schemele. In aceste conditii este foarte avantajos sa fac studiile pe CAD (SPICE) simulatoarele, disponibile in urma dezvoltarii fara precedent (dupa anii 90') a computerelor personale. Vazand stradaniile mai multor pasionati ai tuburilor electronice de a aduce pe simulatoare aceste dispozitive, am hotarat sa ma implic si eu, pentru a imbunatati modelele pentru simularea SPICE a tuburilor electronice. Ulterior, vazand ca nu intotdeauna ma satisfac modelele elaborate de altii (Norman Koren, Eugen Karpov si altii) am abordat din ce in ce mai des chestiunile de concepere a modelelor matematice SPICE pentru tuburi vidate si am inceput sa ma preocup de implementarea si utilizarea lor in simulatoarele moderne. Textul de fata este primul meu articol in domeniu si sper in mod sincer ca va aduce multe noutati in sprijinul activitatii entuziastilor constructori cu tuburi electronice, carora le urez lectura placuta. Intrucat nu am avut posibilitatea sa public si in format web acest text, tradus in limba engleza, am intocmit si atasat aici un fisier pdf cu traducerea in limba engleza, pentru toti cei interesati care nu cunosc limba romana.

   EN: In the 70s... 80s I was an enthusiast of buildings with tubes of any kind. Later my hobby's interest has shifted to other areas. I left however, with a large dowry of tubes such as triodes, tetrodes, pentodes, multi-grids tubes (hexodes, octodes) and muliple tubes in the same glass balloon, of all kinds. In these circumstances, from time to time, I want to realize assemblies that include such devices. I also belong to the category of those, who conceive their own schemes. In these circumstances, it is very advantageous to do studies on CAD (SPICE) simulation, available after unprecedented development (after the 90s) of personal computers. Seeing endeavors of several enthusiasts of electronic tubes to bring these devices simulators, I decided to involve myself, to improve vacuum tube models for SPICE simulations. Later, seeing that I'm not always satisfy of the models developed by others (Norman Koren, Eugen Karpov and so on) I approached increasingly often issues of designing mathematical models of electronic tube, I started to put them in SPICE simulators and to use them. This handout is my first article in this field and I sincerely hope, it will bring many news to support the activities of builders tubes enthusiasts , which I wish them pleasant reading. Because I have not been able to publish in web format this text translated into English, I have prepared and attached a pdf file here with the English translation for all those interested who do not speak Romanian.

    

   Vacuum tube - regression modeling grid and cathode currents..pdf

   • 3 comentarii
   • 5.334 vizualizari
  • Led-uri si montaje cu led-uri

   Teaser Paragraph:

   Daca credeti ca stiati totul despre LED-uri atunci va invit sa cititi articolul urmator unde am adunat cele mai importante informatii utile despre LED-uri. Tot in acest articol am adunat si cateva scheme electronice care se pot folosi la alimentarea LED-urilor.

   • 18 comentarii
   • 80.815 vizualizari


×

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.