Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Today
 2. Multumesc tuturor pentru opinii. Da bine zici.
 3. Dacia e o masina practica, suficient de buna, e ieftina si emana modestie. Face exact ce-mi doresc eu de la o masina si cu diferenta de bani ramasa (necupanrand un Audi) pot sa ma dau cu schiurile pe un ghetar in Elvetia, sa ma duc la pescuit in Cuba si sa platesc scoala privata a copiilor pe 2 ani (si sa-mi zambesc in barba de cate ori unul sau altul care nu ma cunosc personal au senzatia ca-s foarte sarac) Concluzia: alege pe baza criteriilor importante pentru tine si familia ta, nu doar pe baza criteriilor tehnice ale masinii. Sunt lucruri mult mai importante in viata decat masina care o conduci. RR
 4. ... ???!!! ... Nu exista motive logice si / sau de oricare alta natura pentru a nu alege sa cumperi o DACIA. Fie ca ai bani pentru o masina noua, fie ca nu ai bani decat pentru o masina SH, DACIA este o marca care merita tot respectul. De altfel, a si avut tot respectul din partea unui investitor gigantic precum RENAULT, care nu a stat pe ganduri ca sa o cumpere. In plus, dupa toata pandemia din lume, Renault a redus investitiile in alte tari ale lumii, dar nu si in Romania. Dimpotriva, DACIA are planuri mari de viitor, printre care si o masina 100 % electrica, la un pret nu prea mare. Toate astea ne duc cu gandul ca nu exista motive logice si / sau de oricare alta natura pentru a nu alege sa cumperi o DACIA. Dimpotriva, ca romani avem toate motivele (altele decat cele logice) de a cumpara un produs realizat in tara, si cu materiale aproape in intregime provenind din tara.
 5. Yesterday
 6. In tarile din Europa de vest cam asta e organizarea demografica si economica - orasele mari sunt in general dens populate si din punct de vedere economic sunt job-uri soft (domeniu financiar, software, servicii : hotele restaurante etc. birouri) la periferie sunt zone industriale, depozite, transporturi: port, aeroport etc. Lucrurile s-au asezat ecomomic asa cum sunt pentru ca nu poti face o fabrica (mare) in mijlocul orasului din cauza costurilor ridicate ale ternurilor acces la energie sau infrastructura de transport.(nu ai voie cu camioane in centru) - nu o sa vedeti nici un magazin IKEA in mijlocul orasului. Diferentele intre Europa si Romania (si in general Europa de est) apare la zona rurala, in Europa de vest zona rurala este mult mai dezvoltata, ai acess la drumuri bune, la energie, la internet rapid si orice oras de peste 5000 de suflete are mici parcuri industriale care sunt locuri ideale pentru firme mici si mijlocii. Nu se pune problema sa nu ai canalizare apa si asfalt. Aici mai trebuie lucrat temeinic in Europa de est. Exista programe gevernamentale (sau locale) pentru a sprijinii antreprenorii sa porneasca afaceri in zonele mai putin populate (za zicem din afara marilor orase) si multe din programele astea chiar functioneaza (nu toate). Totusi mare diferenta pe care am vazut-o eu in 20 de ani de locuit in Irlanda intr-un oras mic (10.000 suflete) este ca Irlandezul din mediul rural e un fel de afacerist (ma refer la fermieri) pe cand est europeanul din mediul rural e un fel de "supravietuitor" dar lucrurile se schimba incet incet. (si asa si trebuie sa se schimbe, incet si natural) - evident statul ar trebui sa investeasca un pic in zona rurala (drumuri, scoli, canalizare, energie) si atunci oamenii isi vor schimba optica. Nici aici lucrurile nu sunt perfecte in mediul rural, ne luptam cu risipa (de alimente de energie) - de multe ori traficul e o problema pe strada pricipala can toti vrem sa traversam orasul pe unicul pod la aceeasu ora, sau niveul scolilor nu este asa ridicat cum am vrea noi sa fie. Nu exista loc perfect si fara probleme. RR
 7. Last week
 8. Cum am spus și în alt loc, schema asta este o prostie Dacă vrei să faci un preu alimentat la tensiuni mici, caută întâi tuburi ECC86, special concepute pentru a funcționa la tensiuni mici. Bine..... eu nu prea înțeleg frica de tensiuni mai mari, ca să poți folosi și alte tipuri de tuburi.
 9. Sunt banci de sperma pe internet. Dar nu la modul acesta gandesc problema. Personal locuiesc la sat la gradina. pentru a maximixa productia, dispunerea papaulatiei ar trebui sa copieze organizarea ficatului, un hub central de productie, o zona tampon de cativa kilometri si o ona externa rezidentiala pe o raza in jur de 30Km in jurul centrului de productie, totul dispus in retea asa cum este organizat ficatul. O buna parte din energia cu care functioaneaza nodul de productie se produce in aria rezidentiala, o zona de 300 Km patrati pentru max 50 mii oameni aasigura o densitate redusa, dar distante rezonabile pentru fluxurile de marfuri si energie.
 10. Tu singur trebuie sa te hotarasti asupra unei optiuni: 1 sau 2. Trebuie puse in balanta si oportunitatile la momentul achizitionari masinii. S-ar putea sa gasesti una SH cu niste extraoptiuni destul de tentante la un pret bun! Trebuie tinut cont si de acest aspect. Personal am o masina SH achizitionata in 2014 (Golf 5 hatchback, 1.9TDI, 2008) si facand un calcul cati bani am bagat in ea (fara consumabile) tot nu ajung la valoarea unei masinii noi. Asa ca, vorba cuiva de pe un blog romanesc, cred ca o masina noua se merita daca faci bani cu ea mai mult dar depinde si ce venituri are fiecare. S-ar putea ca niste venituri ridicate sa nu reprezinte o problema in a cumpara o masina noua de catre cineva! In alte situatii, daca ne raportam la un salariu minim pe economie (sau chiar mediu), lucrul asta nu mai este valabil, iar de multe ori un SH poate reprezenta un compromis destul de bun. Si chiar este.
 11. simplu, iti comanzi o mireasa de pe internet ("TCP-IP wife") RR
 12. Saptamana asta vorbeam cu un fost coleg de liceu si mi-a recomandat sa evit DACIA. Acum dupa atatea consultatii observ ca tabara e impartita in doua: 1. cei care vor o masina noua si din lipsa unui buget consistent majoritatea aleg DACIA 2. cei care se orienteaza catre un model SH, cu puncte de siguranta rutiera mai bune (sau cum le-o spune punctelor astea!), cum ar fi: VW, BWM, Audi, Seat, Skoda etc. Sincer sa va zic dupa o saptamana de vorbe, chiar nu stiu ce sa fac, asa ca mai astept pareri. Poate reusiti sa ma convingeti daca e mai bun punctul 1 de mai sus decat 2 sau viceversa.
 13. Formidabil, si cum rezolvi problemele de reproducere, dragoste cu ajutorul TELECOMUNICATILOR?
 14. Care este concluzia d-voastra dupa cele relatate mai sus? Sau care este sfatul d-voastra?
 15. As dori sa discutam despre scaderea randamentului, in cazul in care sursa nu functioneaza in regim de unda continua. Exemplul este un diverter care are menirea de a devia o anumita putere pe o rezistenta (dump load). Randamentul maxim este atunci cand ea functioneaza in regimde unda continua, adica factorul de umplere este aproape 50% excepltand dead time-ul minim necesar. In situatia cand acesata sursa limiteaza tensiunea de incarcare a unui acumulator, ne dorim o anumita marja de siguranta, prin urmare nu va functiona in regim de unda continua, la puterea nominala pe care o diverteaza, asta presupune o degradare a randamentului, care obliga la un management mai costisitor al caldurii degajate. Droserul de dupa punte are o influenta destul de mare in fuctionarea la factor de umplere mediu. Puntea si droserul se pot asimila unui convertor Buck. Intrebare: cum ar fi mai bine sa fie aleasa inductanta respectiva? Sa fie mare sa functioneze in regim continuu,( adica sa circule curent fara inreruperi prin ea) Sau sa fie moderata la limita regimului discontinuu (curentrul sa aiba forma unor dinti de firastrau, sa ajunga in zero pentru perioade foarte scurte) Experimental am obervat ca regimul discontinuu degradeaza randamentul, cu cat rezistenta de sarcina are o valoare mai mica, pentru o putere data sursa trece de la regimul de unda continua, la regimul de fuctionare buck continuu, si apoi la regimul de functionare buck discontinuu. Experimental randamentul sufera o degradare monotona, odata cu micsorarea rezistentei de sarcina, dar depinde si de inductanta droserului de la iesire (in regim de unda continua poate functiona si fara el). Cam care este compromisul in acest caz? o sursa rezonanta se decurca mai bine?
 16. Avand la dispzitie acest sistem de telecomunicatii, nu mai avem nevoie de apropiere fizica, dar avem nevoie de energie mai mult ca oricand, oricum pentru energie, icluzand mancarea si apa este nevoie de minim cateva mii de metri patrati/capita. Necesarul fiind atit de mare oamenii ar putea fi raspanditi relativ uniform pe suprafata respectiva, avand avantajul de acces direct la mancare si energie, si controlul mai simplu al pandemiilor virale cum este si asta de acum. Comunicarea este o nevoie, internetul o poate satisface, dar mancarea si energia, devin tot mai ineficiente, pe masura ce trec prin mai multe maini. Pragmatic ratiunea de a locui intr-un oras, se rezuma la urmatorul aspect, daca simplul fapt ca locuiesti acolo, face sa acumulezi mai mult capital, decat daca ai locui in teren, si ai produce singur energia si mancarea. Acest lucru este posibil doar pentru unii, care fie ca dezvolta fie inchiriaza imobiliar, fie pentru altii care exploateaza resurse extrem de valoroase, gen aur, sau pietre pretioase, desi acestea din urma se pot comercializa pe internet, cu acelasi profit, poate chiar mai mare, deoarece cheltuielile logistice sunt mai reduse. Congregatiile mari permnente nu mai sunt o necesitate, deorece tehnologia de azi poate produce intreg necesarul de componente si echipament electronic, automobile, panouri solare, acumulatoare, e.t.c cu un numar relativ redus de oameni, care pot deservi locatia respectiva pe o raza de caa 30km.
 17. Am uitat sa mentionez - cele 3 masini Duster ce mai sus nu sunt 4x4 sunt cu tractione fata. RR
 18. Masa totala rulanta (MTR) este de 2825 kg la Duster, versus numai 2418 la Logan MCV Stepway. Diferenta de 407 kg, este suficienta ca Duster sa consume mai mult. In plus la tractiunea 4x4 randamentul este putin mai mic, din cauza lantului de transmisie specific autoturismelor de teren.
 19. Romanul obisnuit isi cumpara BMW si Mercedes...vechi de 15 ani. In ultimii 7 ani am posedat 3 Dustere, 1 Sandero (nu stepway) si un MCV. (MCV-ul il conduc acum si unul din Dustere sotia) - toate cu volanul pe dreapta ca sa se merge aici, toate cumparate noi de la reprezentana Dacia/Renault si service-ul facut la ei. Sandero (model 2013)- 0Km -67.000Km - s-a ars un bec si mi s-a rupt antena la spalatorie din vina mea. Duster (model 2013) cu aer conditionat - 0Km- 80.000Km nimic nu s-a stricat (cred ca s-au ars ceva becuri) si am avut o problema cu aerul conditionat (care se pare e o problema la cele cu volanul pe dreapata) - conducta care trebuie sa "pishe" apa din condens e pozitionata gresit si pisha in caroserie. Duster(model 2015) fara aer consitionat, jenti iestine, radio simplu etc. (modelul cel mai ieftin) - 0Km-65000Km - becuri pe la faruri, nimic special. Duster (model 2018) fara aer condiotionat, jenti tabla (asta inca il am) 0km-25.000Km - nimic pana acum. Logan MCV - model 2020 - 0km- 7000Km - merge bine inca nu ma pronunt ca e prea devereme. Consum pe autostrada 130 Kmh Sandero - 5l/100km Duster 6.2l/100Km MCV 5.5l/100Km nu stiu in regim urban ca merg numai pe autostrada. (90% din timp) Eu personal sunt multumit de masinile astea, sunt ieftine si fac exact ce scrie in manualul de utilizare - intretinearea e ieftina 150 Euro / service la Renault/Dacia la fiecare 20.000Km. Nu ridic capota decat sa pun lichid la stergatoare. Cand ies din garantie (3ani sau 5ani) o duc inapoi si iau una noua. RR PS - toate masinile de ma sus sunt cu 1.5Dci dar motorul nu e chiar la fel - cel de pe Duster are factorul de compresie un pic mai mare si evident alta cutie, iar la MCV e cu AD-Blue (poluare mai mica). Toate au avut start/stop cand te opresti la semafor sau esti intr-o coloana.
 20. Prin conectarea grilei supresoare la catod si a grilei ecran la anod, o pentoda se "transforma" in trioda.
 21. legat de prima schema, nu inteleg, se face strap intre g3 si catod, si strap intre g2 si minusul difuzorului? multumesc.
 22. Discutam cu un amic vis-a-vis de performantele celor doua masini mentionate in titlul topicului si facand o comparatie cu fisele tehnice a acestor masini, rezulta clar un consum mai mic la Stepway Logan MCV, cred datorita unei forme aerodinamice mai bune, dar ca comportament in trafic, fiabilitate si alte caracteristici, care dintre modele vi se pare mai potrivit cerintelor zilnice a unui roman obisnuit ?
 23. Earlier
 24. Aceste invertoare sunt si ele surse de alimentare in comutatie. Pricipiul de baza pentru majoritatea este modulatia sinus PWM, dar mai exista si cicloconvertoare, rare. In cazul celor sinus PWM sunt doua subcategorii, Lo frequency, LF, la care transformarea tensiunii se realizeaza cu un transformator de joasa frecventa, 50 hz, modulatorul sinus PWM fiind in primar ,topologia lui poate fi push-pull ori punte, sunt mai simple si mai robuste, dar grele. High frequency HF transformarea tensiunii este realizata cu un DC/DC cu transformator de inalta fecventa, cea mai utilizata este sursa Foreward Hard swich, deoarece se proiecteaza usor, si are comportament stabil in toata banda de putere. Mai exista si varianta rezonanta LLC, dar e rara deoarece este dificil de proiectat. La cele HF modulatorul sinusoidal este in secundar. In afara de aceste topologii de baza exista, invertoare care includ si charger, solar, pecum si variante HF, cu acumulator virtual de inalta tensiune, la care DC/DC-ul este cu redresare sincrona si transfer de energie bidirectional. In functie de utilizare sunt offgrid, ongrid, si hibride. la cele ongrid HF DC/DC ul poate fi un convertor buck sau buck-boost, se mai numesc si transformerless, fara transformator, nu au izolare galvanica intre panouri si retea. Invertorul offgrid poate fi realizat DIY destul de simplu, deoarece se gaseste in portofoliul arduino, un controller sinus pwm gata de utilizare EGS 002, cu drivere onboard. Pentru invertorul LF este necesar doar acest controller si componentele de forta. Pentru invertorul HF este nevoie de unDC/DC bazat pe un controller PWM, gen uc3525 sau altele asemnatoare si acest controller sinus PWM. Aspecte de compatibiltate electromagnetica la modulatia sinus PWM. Exista doua varinante ale acetei modulatii in cazul sistemului monofazic, modulatia biplara, care este fapt un sistem bifazic, cu fazele defazate la 180 grade, si modulaia unipolara, cu o singura linie activa. la cea unipolara sunt doua variante constructive Cu sursa dc diferentiala, si o semipunte, neutrul sursei diferentiale este si nulul circuitului de curent alternativ. Cu referinta comutata, economiseste un condensator de filtraj, o ramura a puntii face modulatia, iar celalta comuta referinta, cu 50hz.asta din urma se mai foloste la unele PFC-uri bridgeless. Desi are pierderi mai reduse este de evitat, doarece armonicele lui 50 hz sunt injectate pe modul comun. Pentru sitemele audio este nasol, dar nici organismului nu-i place expunerea la asa ceva, EGS 002 vine din fabrica setat pe modulatie unipolara, dar poate fi configurat pe modulatie bipolara, asta nu baga nimic pe modul comun, sunt doua faze in antifaza. DIY puteti construi cu EGS002 invertorul LF in topologie push-pull si invertorul HF cu modulatie bipolara. unipolara cu referinta comutata este de evitat, puteti folosi unipolara cu sursa de curent continuu diferentiala, dar aveti nevoie de tranzistoare la 1200v. Pentru varianta cu sursa diferntiala aveti nevoie de alte drivere, cele de pe placa nu merg la tensiunea respectiva. Pentru a avea robustetea unui invertor LF si pierderi mai reduse, invertorul HF il puteti realiza cu mosfeturi si diode cu carbura de siliciu (partea de tensiune mare)
 25. Salutare tuturor! Receptorul meu nu citeste cartela conax. Antena este prea mica. Am cumparat un receptor Amiko Mira, cartela TVR si serviciu freesat pe 12 luni, LNB inverto ultra blak si antena de 80 cm. Am gasit pana la urma o persoana priceputa si binevoitoare care mi-a asezat antena,si acum am rezolvat problema. Daca imi mai vin intrebari, mai scriu aici. Multumesc tuturor pentru sfaturi. Stima.
 26. Nu pot sa va spun decat atat...acei trimeri au costat multi bani...dar isi merita fiecare banutz. Am ramas uimit cum se poate regla un trimer mai de calitate....spun mai de calitate deoarece sunt altii si mai mai buni dar si mai scumpi. Am un semnal atat de curat si perfect cum la putine osciloscoape am vazut. Nu tu varfuri sau ciocuri la semnalul dreptunghiular, nu tu oscilograme strambe...totul este cum trebuie. Rezistentele noi au maxim 0,5 %...iar unii dintre condensatorii ceramici romanesti paraleli cu trimerii au zburat de pe schema...nu-si aveau rostul....trimerii aveau plaja destul de mare. Nu-mi pare rau de investitia facuta...pentru depanarea surselor in comutatie si nu numai....a iesit un osciloscop foarte bun si functioneaza ireprosabil pentru vechimea si posibilitatile lui. Sunt curios peste ceva timp sa vedem daca-si pierde reglajele din atenuatoare. Sa ne auzim cu bine.
 27. Acestea sunt codul și capturile de ecran de pe osciloscop: DS0146 și DS0147 - pe rezistența letconului. DS0134 și DS0138 - galben=semnalul de trecere prin zero, albastru=ieșirea (pin 7). Aștept păreri/comentarii/sfaturi. #include <TimerOne.h> #include <PID_v1.h> #include <max6675.h> #include <LiquidCrystal.h> #include <SPI.h> #include <Wire.h> #define thermoDO 12 #define thermoCS 10 #define thermoCLK 13 #define potentiometer A0 #define zerocrossing 2 #define relay A1 float realTemperature; int pottemperature; LiquidCrystal lcd(3, 4, 5, 6, 8, 9); byte thermometer[8] = //icon for termometer { B00100, B01010, B01010, B01110, B01110, B11111, B11111, B01110 }; byte arrow[8] = //icon for arrow { B11000, B01100, B00110, B00011, B00011, B00110, B01100, B11000 }; MAX6675 thermocouple(thermoCLK, thermoCS, thermoDO); double Setpoint, Input, Output; double aggKp = 4, aggKi = 0.2, aggKd = 1; double consKp = 1, consKi = 0.05, consKd = 0.25; PID myPID(&Input, &Output, &Setpoint, consKp, consKi, consKd, DIRECT); volatile int i = 0; //counter variable volatile boolean zero_cross = 0; // Boolean to store a "switch" to tell us if we have crossed zero int triac = 7; // Output to Opto Triac int dim = 0; // Dimming level (0-128) 0 = on, 128 = 0ff int inc = 1; // counting up or down, 1=up, -1=down int freqStep = 75; // This is the delay-per-brightness step in microseconds. void setup() { lcd.begin(16, 2); lcd.createChar(0, thermometer); lcd.createChar(1, arrow); lcd.setCursor(0, 0); lcd.print("STATIE DE LIPIT"); myPID.SetMode(AUTOMATIC); myPID.SetOutputLimits(0, 128); pinMode(relay, OUTPUT); pinMode(potentiometer, INPUT); pinMode(zerocrossing, INPUT_PULLUP); pinMode(triac, OUTPUT); // Set the Triac pin as output delay(1200); lcd.clear(); // digitalWrite(triac, LOW); digitalWrite(relay, HIGH); attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(2), zero_cross_detect, RISING); // Attach an Interupt to Pin 2 (interupt 0) for Zero Cross Detection Timer1.initialize(freqStep); // Initialize TimerOne library for the freq we need Timer1.attachInterrupt(dim_check, freqStep); } void zero_cross_detect() { zero_cross = true; // set the boolean to true to tell our dimming function that a zero cross has occured i = 0; digitalWrite(triac, LOW); // turn off TRIAC (and AC) } // Turn on the TRIAC at the appropriate time void dim_check() { if (zero_cross == true) { if (i >= dim) { digitalWrite(triac, HIGH); // turn on light i = 0; // reset time step counter zero_cross = false; //reset zero cross detection } else { i++; // increment time step counter } } } void loop() { //delay(18); pottemperature = analogRead(potentiometer); Setpoint = map(pottemperature, 0, 1023, 150, 400); //pottemperature is volatile realTemperature = thermocouple.readCelsius(); Input = int(0.779828 * realTemperature - 10.3427); // make temperature an integer if (isnan(realTemperature) || Input >= 432) { while (true) { displayErrors(); } } else { updateDisplay(); } double gap = abs(Setpoint - Input); //distance away from setpoint if (gap < 10) { myPID.SetTunings(consKp, consKi, consKd); } else { myPID.SetTunings(aggKp, aggKi, aggKd); } myPID.Compute(); dim = map(Output, 0, 128, 128, 0); delay(300); } void updateDisplay() { lcd.clear(); lcd.setCursor(0, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(2, 0); lcd.print((int)Setpoint); lcd.setCursor(6, 0); lcd.print((char)223); //degree sign lcd.setCursor(7, 0); lcd.print("C"); lcd.setCursor(0, 1); lcd.write((byte)1); if (Input <= 45) { lcd.setCursor(2, 1); lcd.print("Lo"); } else { lcd.setCursor(2, 1); lcd.print((int)Input); } lcd.setCursor(6, 1); lcd.print("["); lcd.setCursor(7, 1); lcd.print((int)realTemperature); lcd.setCursor(10, 1); lcd.print("]"); lcd.setCursor(12, 1); lcd.print((char)223); lcd.setCursor(13, 1); lcd.print("C"); } void displayErrors() { digitalWrite(relay, LOW); lcd.clear(); lcd.setCursor(0, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(1, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(5, 0); lcd.print("ERROR!"); lcd.setCursor(14, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(15, 0); lcd.write((byte)0); delay(300); }
 1. Load more activity
 • Member Statistics

  • Total Members
   3,364
  • Most Online
   844

  Newest Member
  AsdAsd
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.