Sari la conținut

Toată activitatea

Acest curent se actualizează automat     

 1. Ora trecută
 2. Ieri
 3. elco

  Topic cu bancuri

  Un om isi iubea foarte mult sotia. Asa ca si-a tatuat pe penis numele ei, Wendi. Doar ca atunci cand nu e sculata se vede doar We. Acestia au plecat in vacanta in Jamaica. La plaja, barbatul s-a dus la toaleta. Acolo se intalneste cu un negru si vede pe penisul lui tot We. - Hei ! Si pe sotia ta o cheama Wendi ?? - Nu ! zice negrul. La mine scrie "Welcome to Jamaica. Have a nice trip!" ----------------------------------- O tipa buna de tot intra intr-un showroom Ferrari, se duce sa vada ultimul model de Ferrari, la un moment dat ii spune dealerului : - Nu va suparati pot sa intru putin in masina sa ma uit la ea? Dealerul -Chiar va rog. Intra tipa in masina, si din greseala atinge schimbatorul de viteze, si trage si o basina. Iese asta din masina rosie la fata de rusine si il intreaba pe dealer: - Nu va suparati dar cat costa acest model? Dealerul-Pai femeie, doar ca ai atins schimbatorul de viteze si ai tras o basina, daca iti mai spun si pretul cred ca te caci pe tine.
 4. Ultima săptămână
 5. YAMAHA CD-S300 este un CD-Player lansat acum vreo 10 ani in urma, deci nu vorbim de un CD-Player chiar de ultima generatie (acelea sunt mult mai scumpe). Acest CD-S300 are la baza un convertor digital-analog de tipul PCM1780 cu urmatoarele caracteristici: 24-Bit, 192-kHz Sampling, Enhanced Multilevel, Delta-Sigma; Dynamic Range: 106 dB, SNR: 106 dB, Typical; THD+N: 0.002%, Typical Pe de alta parte, daca facem o comparatie cu un CD-Player Tehnics SL-PS840 din anii '90, cap de serie, acesta are la baza un convertor digital-analog MN6474A cu urmatoarele caracteristici: 18-Bit, Xxxx kHz Sampling Dynamic Range: 98 dB, SNR: 106 dB, Typical; THD+N: 0.003% In prezentarea produsului cei de la Tehnics se lauda cu un SNR de 118dB desi convertorul analog digital nu e capabil de o asemenea performanta. Din comparatia celor doua caracteristici a convertoarelor D/A se pot trage concluziile de rigoare. Si, da, la ora actuala un convertor D/A este mult mai performant si mai ieftin ca acum 20...25 de ani.
 6. Imbunatatirea performantelor sistemului de conversie D/A a unui CD-PLAYER audio In procesul de refacere, ca si in procesul de esantionare, datorita folosirii unor semnale sub forma de impulsuri apare un spectru foarte larg de semnale nedorite. Situatia este prezentata in figura de mai jos: Aceste semnale parazite pot afecta calitatea semnalului audio refacut. Deoarece se lucreaza pe 16 biti marimea raportului semnal/zgomot este de 96 dB atit la inregistrare cit si la redare. Intrucat zgomotul se insumeaza patratic, zgomotul final va fi de circa 93 dB, valoare care nu multumeste pe toata lumea. Lucrand cu un convertor D/A pe 16 biti si folosind filtre analogice raportul semnal/zgomot la redare nu poate fi mai bun de 96 dB, iar utilizarea filtrelor analogice cu panta mare duce automat la aparitia unor neliniaritati in banda si distorsiuni de faza ale semnalului audio. O solutie a imbunatatirii situatiei consta in marirea frecventei de esantionare. La simpla sa dublare lucrurile s-ar imbunatati simtitor. Panta de taiere a filtrului ar putea fi mult mai lenta iar raportul semnal/zgomot ar creste cu 6 dB. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor "filtre digitale". Un filtru digital este un dispozitiv care, primind la intrare o serie de cuvinte digitale, cu frecventa de esantionare egala cu cea de la inregistrare, asigura la iesire un numar de cuvinte (esantioane) mai mare decit cel de la intrare, avind frecventa multiplu de 2 a frecventei de la inregistrare. Dintre esantioanele de la iesire, unele vor fi esantioane originale iar altele vor fi create in " filtru ". Aceasta prelucrare se numeste supraesantionare sau oversampling. Imbunatatirea performantelor sistemului CD-DA folosind supraesantionarea OVERSAMPILING FRECVENTA (kHz) SNR (dB) Banda de frecventa care desparte semnalul util de semnalul perturbator ( kHZ ) NONE 44.1 96 2.05 2 TIMES 88.2 102 48.29 4 TIMES 176.4 108 136.39 8 TIMES 352.8 114 310.79 Se observa din tabelul de mai sus ca la marirea de 8 ori a frecventei de esantionare ( sloganul publicitar "8 TIMES OVERSAMPLING") sarcina pe care o are FTJ de la iesire este mult usurata. Panta filtrului poate sa fie lenta iar in banda de trecere se poate obtine o liniaritate foarte buna. Situatia este prezentata in figura de mai jos: Concuzia ar fi ca in CD-Playerele actuale se folosesc metode numerice imbunatatite de refacere a semnalului audio, prin folosirea unor functii numerice de interpolare gen SinC si a filtrelor FIR si se creste astfel calitatea semnalului audio la iesire, desi rata de esantionare pe CD este aceeasi 44100Hz. @gsabac
 7. Nu am circuit, eu umblu prin sertare, fac o cutie de componente cu ce gasesc si proiectez un circuit pe calc suprapus pe o hirtie cu raster modul de 2,54mm. Tensiunea de iesire este de 6 ori mai instabila ca sursa etalon cu TL431, unde 6 este factorul de amplificare constant al schemei. Nu pot sa fac probe de durata la 5A sau 10A deoarece nu posed decit rezistente precise care rezista putin timp, mai fac probe, la probele de pana acum, de la zero la 10A tensiunea nu scade cu nici o unitate pe afisorul de tensiune. Ampermetrul are doua virgule deoarece nu am putut sa fac virgula mobila pentru scalele de curenti de 1000mA si 10A, asa ca tin cont de pozitia virgulei in functie de pozitia comutatorului de curent. Habar nu am ce fel de circuite OP07 am pus, sunt de plastic DIL cu 8 pini cumparate de pe "Maica Domnului" sunt cele mai ieftine operationale de precizie, urmatoarele ar fi LM308 dar sunt mult mai scumpe. @gsabac
 8. Nu m-am uitat sa vad ce DAC-uri se folosesc in acel CD-Player YAMAHA sau in CD-playere de top actuale, dar e de asteptat sa fie ceva mult mai bun in sculele actuale si la un pret mult mai mic. Adica, acum un CD-Player de top il cumperi cu vreo 300...500Euro, pe cand in anii 90 raportat in dolari costau mult mai mult. Deci, asta de acum de 300Euro eu cred ca bate lejer aproape orice CD-Player din anii '90.
 9. Dar ampermetrul de panou de ce are doua virgule ??? Ati facut cumva si un cablaj la schema. Imi place ca e o schema strict cu tranzistoare. Cat de stabila e tensiunea de iesire pe masura incalzirii radiatoarelor atunci cand se consuma cativa amperi buni sau maxim 5 sau 10A ?
 10. Domnule gsabac , sunt invidios pe voltmetrele de panou ale dumneavoastra 😊 , tot ma uit prin talcioc , poate recuperez un cintar electronic . Se cunoaste diferenta daca as monta 741 in loc de op07...? am op07 dar sunt chinezerii , (am cumparat 20 de bucati ,am crezut ca vine sfirsitul lumii) , unul singur am original si acela este in probe pentru o statie de lipit . Schema dumneavoastra am sa o fac pentru 24V/10A.Multumiri
 11. Dle.Elco eu consider ca CD-urile actualmente sunt depasite.Pentru redarea unui sunet de calitate avem nevoie pe langa sursa de semnal si amplificator si de niste boxe de calitate.Nu merita sa investiti in playere la acest pret,nici amplificatoare de 100Khz(multi nu aud peste 12khz) daca nu avem cu ce asculta.Boxele sunt la fel de importante ca tot lantul audio.Pe boxe bune (de calitate) totul va suna bine si banala caseta audio.E doar o parere personala nu va infuriati pe mine.Numai bine .
 12. Multumesc de raspunsuri tuturor. Deci dupa atata timp, am ajuns la concluzia ca mai bun e un CD-Player. Ma uitam la cateva CD-Player-ere Tehnics pe olx.ro din anii '90 si ma gandesc ca CD Playerele actuale, cum este si acest YAMAHA: https://www.emag.ro/cd-player-yamaha-cd-s300-negru-4957812462297/pd/DVHJYMBBM/?X-Search-Id=d122c08a30e8f5782d55&X-Product-Id=11075526&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view este mult peste Tehnics-urile din anii 90. Adica ma gandesc ca convertoarele Digital-Analog au mai evoluat, adica sunt mult mai bune CD-Playere-ele prezente ?? Sau nu este asa ? Daca nu e asa, argumentati!
 13. Am definitivat schema, circuitul, cablajele si am pus sursa in functiune. Sursa etalon este un TL431, tensiunea si curentul se citesc fie pe vernierul butoanelor, la tensiune inmultit cu 10 si impartit la doi, fie pe afisoare. Sursa dispune de o protectie mult mai rapida decit timpul de intrare in functiune a limitarii de curent si de o siguranta fuzibila de 4A. In poza urmatoare sursa lucreaza ca generator de tensiune, 21,10V si 9,915A Am crescut usor tensiunea si din reglajul butonului de curent am facut sa intre in functiune generatorul de curent constant Rezistentele de sarcina rezista citeva zeci de secunde la puterea de circa 200W si astfel am efectuat masuratorile. Parametrii tehnici ai sursei pentru inceput sunt buni si ii voi determina mai precis prin efectuarea masuratorilor detaliate. @gsabac
 14. O data pentru AV800v3 nu pot da in acest moment dar ceea ce va pot spune acum e faptul ca lucrez la un alt prototip de amplificator mai vechi, de putere asemenea viitorului AV800v3. Ce cod va avea acest amplificator veti vedea la momentul potrivit deoarece pana la finele lunii aprilie as dori sa lansez si acest proiect si poate la inceputul lunii mai, poate si mai repede, voi lansa o comanda de cablaje de fabrica. Comparabil cu AV800v3 noul proiect va avea un slewrate mai mare, un SNR mai bun, fiind un proiect de amplificator PRO cu o topologie putin mai speciala (cine va cumpara documentatia va vedea mai exact despre ce e vorba). Dar pana atunci, iata o imagine cu dezvoltarea noului prototip de amplificator audio de care va spuneam anterior: Dupa acest prototip va urma si AV800v3.
 15. aureliann

  Boxe Grundig M800

  Salutare tuturor! Am pus cap informatiile pe care le-am cules de aici si de pe forumul adiacent si am luat decizia sa le cumpar. In final, 210 lei. Boxele se aud bine dupa urechile mele, au un sunet placut, old school, clar, bine conturat. Ma bucur de achizitia facuta. Va multumesc, stima!
 16. roadrunner

  Despre industria electronica romaneasca

  si noi suntem mandrii de tine. (la modul cel mai serios) Amplif-urile astea cu tuburi sunt low quantitities - high margin. (si trebuie facute de mana cu multa rabdare si dragoste) exceptional! RR PS - m-am grabit sa postez ca aveam o urgenta aici la munca - vroiam sa mai adaug o chestie care eu zic ca e importanta: asta e industria de electronica de azi din Ro - firme mici si multe.
 17. Aveți dată pentru Av800v3?
 18. viobio

  Despre industria electronica romaneasca

  roadrunner Ai punctat totul foarte bine . Eu niciodată nu m-am gândit sau nu o să fac producție de electronice , pentru mine este mai mult exercițiu pentru minte , întradevăr sunt si pasionat , eu in perioada 2000...2008 mă lăsasem definitiv , dădusem tot ce aveam unui puști , mă jurasem că nu mai pun mâna pe letcon până intr-o zi ...... să zicem că m-am reapucat datorită unor chitariști prieteni și a unui radio cu tuburi Baltika . Anul ăsta împlinesc 48 ani , am si alte pasiuni , nu vreau să imi petrec restul vieții printre trafuri, lampi sau integrate , eu nu trăiesc din electronică , am cu totul alte activități care imi aduc venituri lunare foarte mari . Eu am două surori stabilite in UK , de mult tip , nu sunt căpsunare , mai am doi prieteni in Viena si Munchen , prin surori si acei prieteni vând o parte din " produsele " mele , bine ....nu cu prețuri românești . Anul trecut am trimis in Edinburgh 10 amplificatoare , mai sunt două pe stoc , " legătura " mea mai vrea 20 , două modele diferite 10 si 10 , bineînțeles că nu o să le asamblez eu , doar o să le reglez . Am doi colaboratori la care apelez cind primesc mici comenzi , un colaborator .......este femeie , are o rabdare si dexteritate de invidiat. Satisfacția cea mai mare ? Da.....sunt mândru de mine cand văd pe scene amplificatoare pentru chitara facute de mine , pedale sau că oameni cu mari pretenții, cand vine vorba de sunet, apreciază ce fac eu , nu este lipsă de modestie , tuturor ne place notorietatea , cine nu recunoaște asta ......zic că este cam ipocrit . Cartea mea de vizită https://www.google.com/search?q=viotubeamp&client=tablet-android-lenovo&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjuj_LH45LhAhVJlosKHcWcAWEQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=962&bih=601
 19. roadrunner

  Despre industria electronica romaneasca

  Viobio, Cred ca relansarea se va face pornind de la firme mici (daca se va face) nu incercand sa refacem fabricile mari. Daca te uiti la trecutul firmelor mari o sa iti dai seama repede ca au pornint de la chestii mici si au construit incet incet. Multi vor sa sara peste etape importante in dezvoltarea unei firme si-si pun in pericol afacerea luaind decizii proaste. Eu personal cred in afacerile de familie (sot sotie, frati etc.) pentru ca nu-si permit sa-si bata joc de numele lor. Orice afacere are riscuri proportionale cu castigurile. In general o afacere trebuie sa aiba ceva unic (sau macar deosebit) si sa reprezinte un avantaj pentru clientul tinta. Toate afacerile adevarate se cladesc pe incredere, ca sa castigi increderea clientului este nevoie de seriozitate si timp.(la examenul seriozotate -timp pica cei mai multi in primii ani care sunt cei mai grei cand pornesti o afacere) Afacerile sunt de multe feluri unele se bazeaza pe oameni cu calificari speciale (ingineri, doctori, aviatori) altele se bazeaza pe forta de lucru ieftina - productie, fabrici etc. Unele afaceri au cheltuieli mari cu personalul altele, cu energia, altele sunt expuse factorilor de risc externi (agricultura) - de aceea e important sa-ti cunosti afacerea si sa intelegi piata (clientii si conditiile din piata - taxe etc.) In general afacerile care se pornesc greu aduc profiturile cele mai bune pentru ca nu sunt multi supravietuitori. Afacerile care se pornesc usor (comert) sunt multe si volatile. Hai sa luam ca exemplu amplificatorul care-l faci tu. - pe scurt eu iti spun cum as face eu daca as fi in locul tau (fara sa stiu cum ai facut tu) 1. As face un prototip repede si urat. - l-as testa. As calcula pretul fara prea multe detalii. 2. M-as uita pe piata ce exista, cum se vinde si unde. Cat costa la altii? Care sunt diferentele intre produsul meu si al altora? Daca sunt diferente de calitate (al meu e mai bun) m-as intreba daca clientul e dispus sa plateasca in plus pentru ele, daca produsul meul e la fel sau mai slab m-as intreba daca clientii l-ar cumpara fiindca e mai ieftin. 3. Testul de viabilitate (de supravietuire) La punctul asta te gandesti ce ai nevoie ca sa fabrici produsul - si desparti in doua, ce poti face tu si ce trebuie sa faca altii. Te gandest la toate cheltuieleile inclusiv la eticheta sin spate la cordonul de alimentare sau la cutia de carton si polistirenul din cutie. Iti calculezi cheltuielile de vanzare - daca e o retea de distributie sau un magazin sau on-line (sau vanzari directe) toate au cheltuieli specifice. Re-seller-ul trebuie sa faca si el bani altfel nu va fi interesat sa-ti promoveze/vanda produsul. Acum iti faci un calcul cu cheltuielile fixe - chirie sediu, salariul tau si al unui numar minim de persoane (eventual contractori - contabil etc.) energie, internet, licente software. - cifra asta o imparti la 12. - rezultatul este profitul lunar minim care esti obligat sa-l faci ca sa supravietuiesti. Acum calculezi cate amplificatoare trebuie sa vinzi si sa incasezi intr-un an ca sa supravietuiesti (nu se pune problema profitului inca) - Cand ai numarul minim de amplificatoare care trebuie sa-l faci->vinzi->incasezi poti sa calculezi cati bani ai nevoie pentu primul batch (prima sarja) ca o sa te coste materialele manoperele TVA etc. bani astia trebuie sa existe si vor fi blocati pe perioada productie-vanzare-incasare. 4. Iti calculezi bine riscurile - faci scenarii negre - de ex. fac primul batch de 10 amplifiacatoare si nu vand->incasez ca nu mi-au venit butoanele. sau se vand dar mai incet decat credeam, se vand dar trebuie sa reduc pretul, mi-au venit inapoi 10% cu defecte etc. Dupa ce am toate raspunsurile - fac un business plan si ma uit la cati bani am nevoie ca sa pornesc. Daca am banii si sunt convins ca merita sa-i risc apas pe butonul verde de start. Daca nu-i am am doua alegeri - imprumut de la banca sau vand parti din firma la un investitor care crede si el in planul de afaceri.(ambele relatii banca sau investitori se bazeaza pe incredere si credibilitate). RR
 20. Puteti aborda sursa dl. @Donpetru, mai exact SA100, la care cate am inteles ideea a fost exact aceea sursa de pe forumul maghiar si perfectionata. Daca totusi vreti sa construti sursa respectiva cu traducerea va pot ajuta eu. Mult succes!
 21. viobio

  Despre industria electronica romaneasca

  Cu ce să relansezi domnule o industrie? Cu un morman de fiare vechi? Fără tehnologie, Fără bani? Cu foști directori care au vândut totul la fiare vechi? In București toate fabricile care aveau legătură cu "electrica" au dispărut, singura care mai produce ceva este Electromagnetica, acolo am eu atelierul, fabrica a fost retehnologizata. https://www.electromagnetica.ro https://forums.rgc.ro/topic/85187-scelectromagnetica-sa-a-inceput-productia-si-vinzarea-unui-amplificator-de-5w-conceptie-romaneasca/ Proiect făcut de mine, vândut către Electromagnetica.
 22. flomar60

  Despre industria electronica romaneasca

  RR, am povestit cele de mai sus ,asa,cu amaraciune in suflet pentru ca nu exista la nivel decizional intelegere....s-au cheltuit fonduri private si timp-mult timp!-pentru realizarea proiectelor ,doar din dorinta de a crea locuri de munca si de a da un impuls economic zonei...din pacate fara succes deocamdata!...vom vedea ce va aduce viitorul! PS . Ma bucur cu adevarat ca ai revenit pe forum!
 23. roadrunner

  Despre industria electronica romaneasca

  Flomar, ce fain s-ar potrivii treaba solara cu micro hidrocentrala sa pompeze in amonte cand are surplus (adica mai tot timpul ziua - ca seara ai nevoie de putere de varf cad nu mai ai solar) - sau s-o folosesti direct la irigatii cum sugerai. Stocarea de energie pompand in amonte e simpla si curata (fata baterii cu materiale poluante) se mai misca treaba in directia buna. RR PS - aici trebuie sa se puna de acord ala cu via - cu ala cu panourile solare (si impuscat primarul ca sa nu stea de-a curmezisul proiectului)
 24. flomar60

  Despre industria electronica romaneasca

  In acest moment sunt angajatul unei firme care executa lucrari electrice ,electromecanice si automatizari....firma mica,patron este nepotul meu...actualmente execut lucrari de reparatii intr-un parc fotovoltaic de pe raza judetului de domiciliu...putere instalata 10MW....inlocuiri de panouri defecte si masuratori de tensiune/sarcina pentru depistarea respectivelor panouri defecte....parcul apartine unei societati romanesti dar constructia de la zero a fost facuta de o firma italiana cu panouri de tip amorf produse in Italia...invertoare de putere cu IGBT-uri ,tensiune de intrare continua si iesire trifazat 20kv pe liniile de MT existente...ca sa pastrez trendul discutiei,mi-as fi dorit ca o firma romaneasca sa produca panourile si alta firma-tot romaneasca!- sa le instaleze... Exista o firma in localitatea de domiciliu care executa cablaje electrice pentu utilaje agricole...utilaje agricole italiene din pacate ,nu romanesti!...patronul exporta tot ce produce... Societatea agricola locala trimite 80% din productia de grau la export....crama Segarcea exporta cam acelasi procent din vinul produs... ...a existat un proiect fezabil de irigatii pe plan local...intre 10 si 15.000 ha suprafata irigata functie de cateva optiuni constructive...sursa ,raul Jiu aflat la 7km distanta...din calcule economice ,amortizarea investitiei in aprox. 7 ani...de 10 ani mucezeste prin sertare pentru ca nu se gasesc investitori.... ....hidrocentrala ,tot pe Jiu ,de 4MVA instalati...amortizare in 8 ani a investitiei...zace de asemenea prin sertare... Si astea sunt doar in zona unde locuiesc eu ,cate altele or mai fi la nivelul tarii blocate din lipsa de fonduri... Minte si dorinta exista ,mai trebuie ceva interes din partea autoritatilor si putinta financiara....
 25. In primul rand, dl. Olaru ati facut prea mult OFFTOPIC. Asa cum v-am spus si pe privat, studiile sunt niste informatii cu caracter personal pe care Tehnium Azi nu le cere, postarea lor ramane in raspunderea utilizatorului iar cat de adevarate sunt aceste date construiesc etica morala si profesionala tot a utilizatorului. Deci, va rog sa retineti acest aspect. In al doilea rand, postarile repetate OFFTOPIC pe care le-ati facut conduc la suspendarea dvs. din forum timp de 7 zile, timp in care si dvs. si remus68 puteti ajunge sa meditati mai bine la problemele pe care le aveti unul fata de celalalt. Deci, ideea e ca ori gasiti o cale de impacare sa ramaneti in forum, ori ramaneti pe tusa pana cand gasiti o cale de impacare (amandoi). Intre timp, eu voi curata a doua oara de postari offtopic acest subiect. EDITARE ULTERIOARA: Acesta postare a mea o voi sterge in max. 48 ore - discutiile pot continua, va rog, fara OFFTOPIC.
 1. Încarcă mai multă activitate


×

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.