
V-ati gândit vreodata sa va construiti un computer? Puteti cumpara o placa de baza si o carcasa cu toate componentele si sa le ansamblati?
Acestea sunt motivele care v-ar putea îndemna sa faceti acest lucru:
- Veti putea construi un computer adaptat la nevoile dumneavoastra.
- Va fi mult mai usor sa îl modernizati sau sa îi mai adaugati componente doarece îl veti întelege.
- Puteti salva bani.
- Daca nu ati mai facut acest lucru înainte, veti învata multe despre un computer.
În acest articol veti vedea si învata întregul proces de constructie al unui computer. Veti învata cum sa alegeti componentele pe care le veti utiliza, cum sa le cumparati si cum sa le montati. Când veti termina, veti avea computerul de care aveti nevoie.
1. Decizii, decizii
Determinarea tipului de computer pe care vreti sa îl construiti este primul pas în constructia acestuia. De unde sa începeti? Ansamblarea este foarte usoara, dar alegerea si cumpararea pieselor necesita timp si cautare.
Primul pas în constructia unui computer este sa alegeti tipul de computer pe care îl doriti. Doriti unul ieftin pentru distractia copiilor? Doriti unul pe care sa-l utilizati pentru filme si muzica în sufragerie? Doriti unul pentru ultimele jocuri aparute? Sau poate doriti un computer puternic cu mult spatiu pentru stocare de date pentru editarea filmelor? Posibilitatile sunt infinite, iar computerul construit va controla multe decizii pe care le faceti acum. De aceea este foarte important sa stiti exact ce fel de computer vreti pentru a-l realiza de la început.
Sa luam spre exemplu un computer pentru editare de filme. Va trebuie un CPU dual-core, multa memorie RAM si un spatiu de stocare mai mare de 100Gb. Va trebuie de asemenea si conectori Fire-Wire pe placa de baza. Pentru aceste lucruri va trebuie o placa de baza care suporta:
- Unul sau mai multe microprocesoare dual-core (Intel sau AMD);
- Cel putin 2 gigabytes de RAM de mare viteza;
- Unul sau mai multe hard-disk-uri SATA;
- Conectori FireWire (daca este posibil, si în fata si în spate).
Toate aceste trebuie sa intre într-o carcasa care poate sustine multe hard disk-uri si mult aer necesar pentru a pastra toate componentele reci (sau mai bine zis aproximativ reci).
Cu orice computer pe care îl construiti, cunoasterea tipului acestuia va poate ajuta în luarea deciziilor, mai exact alegerea componentelor: placa video, procesor, memorie etc.
2. Placa de baza
Alegerea placii de baza este cea mai interesanta parte în orice proiect. Acest pas este atât de interesant deoarece sunt sute de placi de baza din care sa alegeti si fiecare are avantajele si dezavantajele ei.
O metoda mai usoara de a alege este împartirea lor în mai multe categorii. De exemplu:
- Placile de baza ieftine: costând în general 50$, aceste placi de baza sunt facute pentru microprocesoarele "vechi". Ele sunt nemaipomenite pentru computerele ieftine.
- Placi de baza medii: cresc în pretul de la 50$ la 100$, acestea fiind urmatorul pas dupa cele ieftine. În multe cazuri, puteti gasi placa de baza si CPU în aceste preturi, care este o alta cale de a construi un computer ieftin pentru utilizarea lui acasa sau la birou.
- Placile de baza puternice: Daca vreti sa construiti un computer puternic pentru jocuri sau pentru filme, aceste placi de baza sunt ceea ce va trebuie. Ele cresc în pret de la 100$ la 200$ si pot suporta ultimele tipuri de microprocesoare si vitezele lor uriase.
- Placile de baza extreme: costa aproximativ sau chiar mai mult de 200$ si au calitati speciale (mai multe microprocesoare, loc pentru mai multa memorie, etc).
Trebuie sa decideti daca construiti un computer ieftin sau unul performant sau un supercomputer. Si apoi alegeti placa de baza corespunzatoare. Aici sunt alte lucruri care va pot ajuta sa micisorati numarul de placi de baza din care puteti alege.
a). Vreti sa utilizati un microprocesor Intel sau unul AMD? Facând acest lucru veti înjumatati numarul placilor de baza din care puteti alege. Microprocesoarele AMD sunt mai ieftine, dar cele Intel au mai multi fani, sunt mai fiabile si au consum energetic mai redus.
b). Ce marime sau dimensiune vreti sa aiba placa de baza? Daca vreti sa construiti un computer mic, trebuie sa cautati carcase micro ATX. Asta înseamna ca va trebuie o placa de baza micro ATX (sunt si alte placi de baza mici, precum mini-ITX si chiar nano-ITX).
c). Câte porturi USB doriti? Daca vreti câteva, asigurati-va ca placa de baza le poate suporta.
d). Doriti FireWire? Este bine ca placa de baza sa poata suporta unul (desi puteti adauga un card).
e). Doriti o placa video AGP sau PCI Express? Sau doriti sa utilizati o placa video integrata în placa de baza pentru a micsora pretul ? Daca doriti acest lucru, asigurati-va ca placa de baza include o placa video on-board (cel mai usor mod de a verifica acest lucru este sa vedeti daca placa de baza are conectori DVI sau VGA). Placile video PCI Express sunt ultimele aparitii si cele mai puternice, dar daca vreti sa reutilizati placa AGP pe care o aveti, nu este un lucru deloc rau.
f). Doriti sa utilizati hard disk-uri ATA (sau IDE) sau SATA? SATA sunt cele mai noi, iar cablul utilizat este mult mai mic.
g). Ce configuratie doriti pentru microprocesor? Daca doriti unul mai nou, asigurati-va ca placa de baza îl va accepta.
h). Vreti sa folositi lucruri precum placi video dual sau configuratii RAM de mare viteza? Daca este asa, asigurati-va ca placa de baza le poate suporta.
Daca nu va intereseaza nici unul dintre acest lucruri, atunci probabil ca vreti un computer ieftin. Daca este asa, cautati o placa de baza ieftina cu kitul unui microprocesor combo, ca sa nu va îngrijoreze aceste detalii.
3. Cumpararea pieselor
O data ce ati ales placa de baza, sunteti gata sa alegeti toate celelalte componente. Aici este ceea ce va mai trebuie:
a). Un microprocesor potrivit care are configruratia pinilor în asa fel pentru a se potrivi pe placa dumneavoastra de baza. Cumparati un microprocesor cu viteza potrivita si care sa se încadreze în bugetul dumneavoastra (daca cumparati o placa de baza cu microprocesor combo, puteti trece peste acest pas).
b). Memoria RAM trebuie sa aiba configuratia pinilor necesara pentru a se potrivi pe placa de baza a dumneavoastra. Daca aceasta utilizeaza o configuratie speciala, asigurati-va ca RAM-ul pe care îl cumparati se potriveste cerintelor dumneavoastra.
c). Daca carcasa nu vine cu alimentare, trebuie sa o cumparati. Asigurati-va ca aceasta se potriveste cu placa de baza a dumneavoastra. O sursa de alimentare de 300 watt este de ajuns pentru un computer ieftin, dar daca construiti unul pentru ultimele jocuri sau pentru editare de filme cu mai multe hard disk-uri si diverse alte componente pentru a-l îmbunatati, va trebuie una mai puternica. Evitati sursele de alimentate "no name", cele vândute la 15 USD bucata, pentru ca sunt de proasta calitate si va pot creea pe viiitor neplacerii, punând în pericol integritatea calculatorului dvs..
d). Alegeti o placa video daca nu folositi una on-board. Asigurati-va ca pinii placii video se potrivesc cu conectorii placii de baza (AGP sau PCI Express).
e). Alegeti un drive optic. Daca doriti un computer ieftin, cautati cel mai ieftin DVD-ROM pe care îl gasiti. Iar daca doriti sa inscriptionati CD-uri si DVD-uri, cumparati un drive optic care sa poata face acest lucru.
f). Alegeti un hard disk SATA sau ATA pentru placa dumneavoastra de baza.
g). Alegeti un sistem de operare: cel mai utilizat sistem de operare Windws este Windows XP (cu versiunile home, professional si media center), desi exista si Windows 98, Windows 2000, Windows Me si Vista sau puteti alege un sistem de operare Linux.
4. Cumpararea
Acum ca stiti ce va trebuie, tebuie sa le achizitionati. Aveti trei optiuni:
- Sa faceti comanda pe internet - tot felul de magazine vând pieste de computere pe internet. Vizitati un loc ca ?HowStuffWorks Shopper". Nu uitati de ocazii.ro", "PC Garage", "Emag" s.a.
- Un mare lant national - (în America) magazine ca Tiger Direct, Fry's si CompUSA au magazine care vând piese de computer în majoritatea marilor orase si personajul lor va poate ajuta sa gasiti raspunsuri la întrebarile dumnavoastra.
- Vânzatori cu amanuntul locali - orice oras mare are magazine locale care vând piese. Cautati în cartile de telefoane sau pe internet.
- Acum daca aveti piesele necesare, este timpul sa le ansamblati. Aceasta este partea distractiva.
5. Constructia
Înainte de a începe constructia, trebuie sa stiti ceva despre electricitatea statica. Majoritatea pieselor pe care le utilizati în constructia unui computer sunt foarte sensibile la socurile electrostatice. Asta însemana ca daca acumulati electricitate statica în corp si un soc trece de la dumneavoastra la o piesa, spre exemplu un microprocestor, acesta se poate distruge si va trebui sa cumparati altul.
O cale de elimina electricitatea statica acumulta în corpul dumneavoastra este "împamântarea". Sunt multe variante de a va lega la o împamântare dar probabil cea mai simpla este purtarea unei bratari la încheietura. Apoi conectati bratara la ceva legat la împamântare (ca o teava de metal legata la împamântare). Prin conectarea dumneavoastra la împamântare, eliminati posibilitatea unui soc electrostatic.
Fiecare combinatie de componente este unica. Dar în general trebuie sa urmati aceeasi pasi.
6. Instalarea microprocesorului si a memoriei RAM
Mai întâi trebuie sa despachetati placa de baza si microprocesorul. Acesta va avea un semn într-un colt care se va potrivi cu altul de pe soclul de pe placa de baza. Aliniati semnele si asezati microprocesorul pe soclu. Nu trebuie sa aplicati presiune daca este asezat corect, acesta va cadea în locas. O data ce acesta a intrat, asigurati-l cu bratul de pârghie.
Acum trebuie sa încalziti piciorusele. Cutia microprocesorului contine un manual care va va spune cum trebuie sa faceti acest lucru. Piciorusele contin un adeziv care se activeaza prin încalzire. Urmati instructiunile îndeaproape pentru a-l monta. Pentru a-l instala, trebuie sa-l asezati în locas, sa presati cu degetele, si sa-l fixati cu o clama. Conectati cablul de alimentare al microprocesorului de pe placa de baza. Nu uitati sa montati un cooler microprocesorului, utilizând pasta siliconica pentru a îmbunatati transferul termic dintre procesor si radiator, evitând totodata o încalzire pronuntata a procesorului fata de radiatorul coolerului. Deci, mare atentie.
Apoi trebuie sa înstalati memoria RAM. Cautati pe placa de baza slotul marcat cu unu (one" în englaza) si presati ferm modulul de memorie în el. Va fi necesara probabil mai multa putere decât credeti. Fiecare parte a slotului de pe placa de baza are un brat care intra într-o scobitura de pe modul pentru a-l fixa.
Acum placa dumneavoastra de baza este gata pentru a fi asamblata în carcasa.
Acum trebuie sa asamblati carcasa. Trebuie sa instalati sursa de alimentare, placa de baza si o plansaiba care fixeaza placa de baza. De asemenea trebuie sa mai conectati câteva fire la placa de baza.
Placa de baza vine cu o plansaiba pentru conectorii din spatele ei. Carcasa are un locas pentru plansaiba, asa ca trebuie sa o asezati si sa aplicati presiune pentru a o instala. Acum puteti monta placa de baza. Aceasta trebuie sa stea cam la o jumatate de centimetru de carcasa în asa fel încât niciunul dintre conectorii sai sa nu atinga suprafata acesteia. Acest lucru se efectuaza cu distantierele care vin si ele o data cu placa de baza.
Deoarece fiecare placa de baza este diferita, trebuie sa verificati care gauri pentru suruburi de pe placa de baza se potrivesc cu cele de pe carcasa. Apoi luati placa de baza de pe carcasa, puneti distantierele, si puneti placa de baza peste ele. Asigurati-va ca placa de baza se potriveste cu plansaiba si puneti placa de baza peste ea, având gaurile si distantierele aliniate.
7. Instalarea sursei de alimentare
Cautati suruburile care se potrivesc (aceste ar trebui sa vina cu carcasa) cu distantierele si fixati placa de baza. Nu strângeti prea tare. Fiti foarte atent când puneti suruburile în gauri. Daca le scapati, puteti distruge conexiunile fine ale placii de baza.
Acum puteti instala sursa de alimentare în carcasa daca nu este deja instalata. Aceasta are doua fete. Cea cu ventilatorul este înspre exterior si cea cu fire este în interior. Introduceti sursa de alimentare în locas si asigurati-o cu suruburi (carcasa sau sursa de alimentare ar trebui sa vina cu ele).
Conectati mufele de alimentare la placa de baza. Ar trebui sa fie una mare si una mica si veti observa unde merge fiecare.
Veti ramâne cam cu 15 cabluri. Nu va îngrijorati ? manualul va va spune unde merg fiecare. Fiecare dintre ele au un semn care corespunde cu altul de pe portul corect.
8. Instalarea Hard disk-ului
Ultimii pasi sunt instalarea hard disk-ului si a unitatilor optice. Carcasa are un brat demontabil cu patru garnituri de cauciuc pe el, care se aliniaza cu cele patru gauri de pe hard disk. El vine deasemenea si cu patru suruburi care trec prin aceste garnituri. Introduceti hard disk-ul în brat, apoi puneti-l în locasul lui din carcasa. Daca utilizati harddisk-uri IDE/ATA, asigurati-va ca ati alinaiat corect mufele. Apoi conectati harddisk-ul la alimentare, folosind una dintre mufele care ies din sursa de alimentare.
Acum instalati cablurile. O parte a cablului IDE are o banda rosie într-o parte, pe care scrie ?pin 1". Cautati pe placa de baza conectorul IDE si introduceti partea cu fâsia rosie unde scrie 1" sau pin 1". Introduceti celalalt capat al cablului în spatele hard disk-ului. Acum acesta este gata sa functioneze. Acum urmeaza sa instalati un CD-ROM, un DVD-ROM, un CD-RW sau un DVD-RW. Din nou aliniati mufele corect. Acestea se potivesc în fata carcasei, si va trebui probabil sa scoateti un capac de plastic din fata acesteia (pentru a avea acces la partea din fata a unitatii optice unde se introduce CD-ul sau DVD-ul). Glisati unitatea optica în locas si fixati-o cu suruburi asigurându-va ca este alinata în partea din fata. Ca si la hard disk, trebuie sa utilizati o mufa de alimentare de la sursa de alimentare. Va trebui sa utilizati un cablu care vine cu unitatea optica, sau o mufa a aceluiasi cablu care trece prin hard disk (cablul IDE are doua mufe). Daca veti pe placa de baza conectori pentru doua cabluri IDE, va recomand sa folositi un cablu separat pentru unitatea optica si altul pentru hard disk. Conectati mufa pentru sunet în unitatea optica. Din nou trebuie sa o conectati la un conector de pe placa de baza si la unul de pe unitatea optica a dumneavoastra.
Daca utilizati o placa video, acum este momentul sa o instalati. Placa noastra de baza are un slot AGP pentru placa video, asa ca am cumparat o placa video AGP. Placa de baza are un singur slot pentru placa video, asa ca ar trebui sa îl gasiti usor (puteti utiliza manualul placii de baza pentru a fi siguiri ca nu gresiti. Aliniati placa video cu slotul si presati uuor pentru a intra în locas. Daca placa video are propria mufa de alimentare, conectati-o la sursa de alimentare. Daca are unul sau mai multe ventilatoare, asigurati-va ca si ele sunt alimentate.
[adv_5]
Acum daca nu mai aveti alte accesorii de atasat, închideti carcasa si conectati monitorul, tastatura, mausul si boxele. În urmatoarea sectiune veti afla ce trebuie sa faceti la pornirea computerului si ce pasi trebuie urmati daca acesta nu functioneaza.
9. Pornirea si depanarea
Acum este momentul adevarului ? este timpul sa porniti computerul si sa vedeti daca functioneaza. Daca sursa de alimentare are în spate un buton, asigurati-va ca este pe ?on" (deschis). De asemenea, asigurati-va ca sursa de alimentare este setata la intensitarea curentului electric al retelei la care sunteti conectat (unele fec acest lucru automat, dar altele au un buton pentru acest lucru).
Apoi apasati butonul de pornire din fata carcasei. În cazul ideal, se vor întâmpla patru lucruri:
- Veti vedea si veti auzi cum functioneaza ventilatoarele.
- Veti auzi cum functioneaza hard disk-ul.
- Se vor aprinde led-urile de pe carcasa.
- Veti vedea ceva pe monitor care va va spune ca placa de baza functioneaza.
Daca vedeti si/sau auziti toate aceste lucruri, ati reusit. Ati creat un computer functional. Utilizând meniul placii de baza, intrati în BIOS si asigurati-va ca totul este perfect. Schimbarile pe care va trebui sa le faceti vor fi probabil doar setarea orei si datei. Orice altceva este probabil automat. Toate unitatile vor fi probabil recunoscute si configurate sutomat. Setarile implicite (initiale) ale placii de baza ar trebui sa se fi activat.
Urmatorul pas este instalrea sistemului de operare.
Depanarea
Daca ati facut tot ce trebuie si nu functioneaza? Este greu de descris senzatia când încercati sa porniti computerul si acesta nu functioneaza. Ati cheltuit câteva ore de munca si o suma semnificativa de bani si nu functioneaza.
Totusi nu este totul pierdut. Aici sunt câteva lucruri de verificat:
a). Este sursa de alimentare pornita (multe au în spate un mic buton de pornire)? Încercati alta priza.
b). Ati conectat sursa de alimentare la placa de baza? Cititi manualul pentru detalii.
c). Comutatorul electric este conectat corect la placa de baza? Daca l-ati introdus în alta mufa, nu va functiona. Verificati manualul placii de baza pentru detalii.
d). Toate unitatile (harh disk si unitatile optice) sunt conectate corect la placa de baza? Sunt conectate la sursa de alimentare?
e). Scoateti si reasezati placa video. Daca placa de baza are placa video on-board (aceasta este dezctivata de placa video atasata pe slot) încercati sa porniti computerul si sa-l confuigurati cu aceasta, apoi puneti-o pe cea cumparata de dumneavoastra pe slot.
Daca ati facut toate aceste lucruri si tot nu functioneaza, poate fi de vina:
- Sursa de alimentare defecta;
- Butonul de pornire de pe carcasa nu functioneaza;
- S-a întâmplat ceva cu placa de baza si/sau cu microprocesorul.
Cea mai usoara cale de a determina ce s-a întâmplat este înlocuirea pieselor. Încercati o alta sursa de alimentare. Puneti alta placa de baza in carcasa. Încercati diferite combinatii.
Daca tot nu functioneaza, aveti câteva optiuni. Puteti merge la magazinul de unde ati cumparat piesele. Daca este un magazin mic, probabil ca va vor ajuta sa rezolvati problema (s-ar putea sa va coste acest lucru). Daca v-au vândut o placa de baza defecta (se întâmpla rar, dar este posibil), ar trebui sa va ajute sa o schimbati. Puteti cauta un constrctor de computere cu mai multa experienta care sa va ajute. Exista o explicatie rationala la ceea ce vi de întâmpla ? poate fi o piesa defecta, o conexiune cu probleme sau un cablu ? si veti gasi aceasta explicatie.
Acum ati vazut cât de simpla este constructia unui computer, si speram ca ati reusit sa îl construiti pe cel visat dintotdeauna. Acum aveti un computer pe care îl întelegeti complet si va va fi mai usor în viitor sa îi mariti performantele.
Puteti salva bani si este foarte distractiv.
Traducerea si adaptarea dupa:
https://computer.howstuffworks.ro/build-a-computer.htm"]https://computer.hows...-a-computer.html
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum