Jump to content
 • Sign in to follow this  

  Convertoarele c.c.-c.c. bidirecţionale, de 4 cadrane (chopper)

     (0 reviews)

  politehnica
  • Primul meu articol m-am gandit sa fie unul cu o tenta puternic practica, invitand tanarul electronist amator sa parcurga o mica teorie coroborata cu un altgoritm de calcul care sa va ajute la dimensionarea chopper-elor.

  Convertoarele c.c.-c.c. bidirecţionale, de 4 cadrane  (chopper), alimentează sarcini de curent continuu cu tensiune reglabilă, permiţând funcţionarea în cele 4 cadrane ale planului US,IS. În cazul în care sarcina este o maşină de curent continuu, ea va funcţiona ca motor cu posibilitatea de frânare cu recuperare de energie (regim de generator) în ambele sensuri de rotaţie.

  Chopper-ele înlocuiesc convertoarele c.a.-c.c. comandate la puteri mici şi medii ca urmare a unor performanţe superioare:

  - funcţionare în conducţie neîntreruptă,

  - frecvenţa de comutaţie ridicată,

  - schema mai simplă,

  - reducerea costurilor echipamentelor.

  Realizarea convertorului se poate face utilizând comutatoare statice tip IGBT dar şi cu tranzistoare bipolare, MOSFET sau tiristoare GTO. Intrarea şi ieşirea din conducţie a IGBT-ului, avănd in vedere structura de comandă, este asemănătoare cu cea de MOSFET.

  Faţă de comanda MOSFET-ului, la IGBT, in circuit mai apar :

  ·         filtrul RC bază-emitor pentru preântampinarea oscilaţiilor comenzii,

  ·         polarizarea nagativă la ieşirea din conducţie pentru reducerea vârfului de curent de la începutul blocării.

  Comanda IGBT şi MOSFET este aproape identică, realizându-se drivere de poartă integrate cu utilizare pentru ambele tipuri de tranzistoare.

  Schema unui asemenea convertor, cu utilizarea IGBT-urilor este urmatoarea:      

  255981925_Schemachopper-ului.png.4bd4f5e320125f0a58b9acb67e147c07.png

  Convertorul este alimentat de o sursă de tensiune continuă constantă (C-  condensator de filtrare).Sarcina, conectată la bornele A-B poate fi de tipul R+L sau R+L+E. Comanda este de tipul PWM (pulse wide modulation) bipolară sau unipolară.

  (va urma)

   

  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  Atunci cand a fost publicat textul de mai sus, am fost tentat sa intervin cu o recenzie, sau un comentariu. Am asteptat insa, in conformitate cu promisiunile autorului sa vad urmarea - cel de-al doilea episod. Dupa trei luni, aceasta urmare nu a venit. Am abandonat apoi varianta recenziei, deoarece practic nu aveam ce recenza.

  Un articol, atunci cand te hotarasti sa il publici, trebuie sa indeplineasca cateva calitati. Printre acestea, articolul trebuie sa aiba o tema de mica intindere. Daca articolul se refera la un aspect teoretic, atunci tema trebuie sa fie doar un aspect singular al acelei teorii, pe care autorul trebuie sa il dezvolte cat mai pe larg, implicand toate aspectele pe care aceasta frantura teoretica le poate lua. Asadar, nu ne vom apuca sa facem o prezentare a unui capitol teoretic intreg si cu atat mai putin o lucrare teoretica complexa structurata pe capitole, fiecare capitol putand fi el insusi structurat in mod complex.

  La un moment dat, pe sectiunea bloguri (desfiintata intre timp) un utilizator fara nici o postare in forum, s-a apucat sa publice un articol asemanator ca tematica. Am intervenit atunci cu un scurt comentariu si i-am spus ca ceea ce s-a apucat sa faca, reprezenta o lucrare foarte complexa si ii va fi foarte greu sa sustina in cateva pagini pa acel blog ceea ce isi propusese. Nu mai stiu cum se numea acel utilizator, dar aproape un an, nu a mai adaugat ninic la seria de articole pe care o planificase. Intre timp sectiunea bloguri a fost desfiintata.

   Parerea mea sincera este ca politehnica ar trebui sa reevalueze atat tema, cat si forma de publicare in cadrul sectiunii Articole a portalului TA. Cu alte cuvinte, daca vrea ca primul sau articol sa fie unul cu o "tenta puternic practica", atunci sa urmeze spre exemplu modelul acestui articol. In acest scop sa ia legatura cu donpetru si sa stabileasca ce modificari ar trebui facute din punct de vedere organizatoric, astfel incat sa poata modifica inclusiv titlul articolului. Sa nu imi ia in nume de rau acest comentariu, dar ceea ce a publcat deja, risca sa devina de un penibil din ce in ce mai mare, cu cat trece mai mult timp, fara ca articolul sa mai aiba si alte urmari. Daca va lua o asemenea decizie, si articolul va avea o finalitate, atunci eu voi sterge acest comentariu.

  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now×

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.