Sari la conținut

donpetru

donpetru

Membru din 04 aug 2007
Deconectat Ultima activitate Astăzi, 05:38
*****

#44863 Cum se calculeaza sectiunea unui cablu

Publicat donpetru pe 09 martie 2013 - 09:38

Daca folosim un cablu H07RN-F 4 x 50 mmp in aer liber atunci acesta se poate folosi la alimentarea acelui compresor cu conditia ca factorul de putere sa nu fie mai mic de 0.66.

Numai bine


#44563 Ce articole va doriti sa apara in site-ul Tehnium Azi ?

Publicat donpetru pe 17 februarie 2013 - 08:12

Trecand cu vederea iesirea utilizatorului @leo_electro, o sa continui si o sa incurajez publicarea de articole, atat cat imi sta in putinta. Important, asa cum spunea cineva, sa exista utilizatori care sa vrea sa publice articole.

P.S. As fi vrut sa vad in acest topic propuneri de articole si nu comentarii referitoare la rubrica "Articole". Incurajarile sunt OK dar nu suficiente.


#44541 Ce articole va doriti sa apara in site-ul Tehnium Azi ?

Publicat donpetru pe 15 februarie 2013 - 08:35

Va rog sa postati in acest topic denumiri de articole noi pe care v-ati dori sa le rasfoiti la rubrica binecunoscuta a portalului Tehnium Azi. Asadar, postati ce articole va doriti sa mai apara pe site-ul Tehnium Azi si ce anume urmariti sa invatati din acele articole. Cu cat mai multe propuneri sau denumiri de articole, cu atat mai multe sanse, ca macar o parte din ele sa apara intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

Pe de alta parte, nu stiu daca eu voi putea sa acoper toate domeniile de interes (nici nu am asta in plan) dar atat timp cat vor fi mai multi utilizatori care vor sa se afirme - cu unul sau mai multe articole - cu atat mai bine, si pentru cariera lor, si pentru vizitatorii acestui site web, care, trebuie sa recunosc, si chiar e un lucru bun, au devenit din ce in ce mai multi.

Cu acest prilej, as vrea sa anunt viitorii autori de articole tehnice (asemenea celor postate ca si pana acum), ca incepand cu data de azi 15.02.2013, au posibilitatea sa insereze in articol un baner publicitar, personal, de max. 468 x 60 pixeli (L x H), format gif sau png. Banerul va trebui sa aiba un design ingrijit, poate fi animat, dar nu mai mare de 100kB (cu cat banerul are dimensiuni mai mici, cu atat mai bine). Banerul este o recompensa a site-ului pentru intentia dvs. de a posta unul sau mai multe articole.
Atentie, aceasta posibilitate de a insera acel baner (numai in continutul articolului, deci nu la inceputul sau sfarsitul lui) este valabila NUMAI pentru viitoarele articole care se vor atasa. Banerul se va afisa in articol doar o singura data pe o pagina a articolului, daca articolul este structurat pe mai multe pagini. Aici, trebuie sa completez conditiile in care un articol va fi paginat. De regula, un articol care are mai mult de zece pagini, scris in MS Word cu Times New Roman de 12, pe format A4 (spatiere la un rand), cu formatare stanga - dreapta de 25mm, respectiv formatare sus-jos la 20mm, poate fi structurat pe mai multe pagini (de regula 2 daca ne limitam la 15...18 pagini). Deci, cand creeati articolul va rog sa tineti cont si de aceste aspecte. Banerul va fi atasat de mine, dupa ce il trimiteti pe adresa de e-mail a redactiei si bineinteles, dupa ce il voi analiza sa vad daca indeplineste conditiile expuse anterior.

Asadar, daca nu v-ati gandit pana acum sa scrieti un articol, va invit sa faceti lucrul asta, pentru ca acum aveti inca un motiv in plus ca sa faceti asa ceva. Si nu este un motiv care trebuie trecut cu vederea, mai ales daca aveti o firma si vreti sa-i promovati activitatea prin acel baner.

Cele spuse mai sus le voi sublinia si intr-un mesaj de informare care va fi trimis cat de curand pe email tuturor utilizatorilor.

Dar pana atunci, va invit sa adunam aici diverse propuneri de articole tehnice.

Numai bine


#44517 Sursa

Publicat donpetru pe 13 februarie 2013 - 06:14

1. Vedeti imaginea atasata mai jos (este vorba de simbolizarea "rusa" a rezistoarelor):
simbolizarea rusa a rezistoarelor.jpg
2. Nu am incercat niciodata asta. Teoretic ar fi posibil, practic poate la fel, desi exista un mic semn de intrebare asupra eficientei smps-ului (e posibil ca eficienta SMPS-ului sa scada avand in vedere faptul ca folositi secundarul trafo ca primar). Dar repet, ar trebui verificat practic asta.


#44178 incinta 2 cai cu difuzoare Monacor

Publicat donpetru pe 25 ianuarie 2013 - 07:54

Din pacate nu va pot spune ce Vas ar trebui sa aibe acel difuzor din cauza ca fiecare difuzor are caracteristicile lui. Asa informativ, va fi ceva pe aproape de 50 litri. Deci, o analogie exacta cu alt tip de difuzor nu este posibila; nu in acest caz.

Pe de alta parte, altgoritmul pe care l-am prezentat mai sus este un altgoritm "de meserias care nu vrea sa faca prea multa filozofie". E un altgoritm cu rezultate destul de bune pentru asazisa latura "hobby audio" unde multi dintre cei pasionati de incinte acustice nu vor sa petreaca prea mult timp facand calcule.


#43902 Scheme De Surse Reglabile Si Stabilizatoare De Tensiune

Publicat donpetru pe 27 decembrie 2012 - 07:31

Mai jos postez aceeasi schema in doua variante: romana si engleza.
Fișier atașat  Power supply 0 ... 60 V_EN.pdf   129,48K   111 descărcări
Fișier atașat  Sursa de alimentare 0-60V.pdf   141,18K   181 descărcări


#43412 GX400 rev.1 - 400W Audio Amplifier

Publicat donpetru pe 24 noiembrie 2012 - 07:30

Din pacate, o data exacta nu pot sa va spun.

Proiectele GX400 rev2, respectiv GX800 rev.2, le voi posta intr-un topic separat in aceasta sectiune a forumului. La fel ca rev.1, si rev.2 va fi un proiect free care a depasit stadiul de prototip. Rev.2 va fi ultima revizie a acestui kit GX400/800 care va aduce amplificatorul la maturitate. Iar ca sa fac asta am avut nevoie, de cateva luni, sa testez si anduranta acestui amplificator pentru a-i vedea minusurile si plusurile, urmand ca minusurile sa i le elimin. De fapt le-am si eliminat, mai ramane sa efectuez cateva teste si sa rescriu documentatia lui.

Numai bine


#43086 O parere despre schema amplificator

Publicat donpetru pe 23 octombrie 2012 - 08:02

@alfalion24, stimati utilizatori, trebuie sa recunoastem, cablajul tau a iesit mult mai bine ca exemplul PCB postat de @myhai96. Oricum, @myhai96, nu ar trebui sa te supere acest lucru, ci din contra sa te faca sa perseverezi.

Si mi-ar place sa citesc si cateva pareri dupa testarea practica a primei versiuni a acestui amplificator.


#43054 Problema cu tv Panasonic TC_21B3EE

Publicat donpetru pe 21 octombrie 2012 - 03:02

Vezi postleo_electro, pe 21 octombrie 2012 - 11:41 , a spus:

ce o  vrea sa insemne mesajul de mai sus ? imi poate spune cineva ? :ball:
Probabil niste indicatii scrise telegrafic, desi in manualul de service numerotarea rezistentelor se termina undeva pe la 500 sau 600 si ceva. Deci, pana la R837 mai este mult.

In fine, daca utilizatorul care a deschis topicul crede ca interventia utilizatorului din Iran il ajuta cu ceva, atunci o sa las mesajul acolo.

Si da, din verificarea IP-ului, ultilizatorul  @JAMSHIDA este din IRAN, spun asta, poate sunt utilizatori care nu cred.

Observ ca utilizatorul @SIG nu a mai dat niciun semn de viata in acest topic! Sa fi depanat produsul?! :scratchchin:


#42984 Problema cu tv Panasonic TC_21B3EE

Publicat donpetru pe 18 octombrie 2012 - 06:19

Incearca sa masori tensiunile generate de sursa televizorului. Eventual, si chiar e recomandat sa faci asta - desi in unele cazuri nu este asa usor - sa izolezi consumatori sursei si sa testezi sursa "in gol" si in sarcina pe niste becuri.
Pe de alta parte, din imaginile postate sunt cateva componente cu semne de intrebare, adica uzate fizic. Dar, pana la componente incearca sa aplici ce am spus initial.


#42938 Un mare adevar... cititi cu atentie si comentati va rog

Publicat donpetru pe 15 octombrie 2012 - 05:06

Propun spre dezbatere un subiect care pune in balanta socialismul si capitalismul, intr-o nota cat mai transparenta, vrand parca se ne explice ca nemunca este platita de munca. Dar inainte de orice comentariu, reproduc mai jos un mesaj primit curand pe adresa de e-mail. Poate l-ati mai citit, poate ati mai auzit, dar merita vazut in acest topic modul cum vad in primul utilizatorii acestui site doua regimuri prin care a trecut aceasta tara. Chiar mi-ar place sa citesc si alte pareri. Dar, asa cum am spus, mai intai de toate, mesajul:

"Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.
Acea grupa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10."
Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8.

Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.
  
Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.
Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.
  
Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.
Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.
  
Nu putea fi o explicatie mai simpla.

Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:
  
"Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.
Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.  Nu poti multiplica bogatia divizand-o."#42804 Sursa pentru...vaperi!

Publicat donpetru pe 07 octombrie 2012 - 11:16

Mai sus ati gresit. R1 trebuia sa ia valori intre 1k si 5k. Poate ati vrut sa spuneti R2, asa mai merge.

Daca aveti un multitur de 10K, atunci alegeti R1=3K9 iar R2 se va compune dintr-un montaj serie dintr-un multitur de 10K si un rezistor de 5k1 (sau 5k6).


#42796 Sursa pentru...vaperi!

Publicat donpetru pe 06 octombrie 2012 - 06:36

Am vazut ca ati facut referire la fig.34. Acolo avem: R1=1.21K, R2=50K. Tot in datasheet-ul acelui circuit integrat se da relatia:

Vout=1,23*(1+R2/R1) = 1,23 *(1+50/1.21) = 52.05V (teoretic, practic mai putin)

Si ma intorc iar la datasheet unde se recomanda alegerea lui R1 intre 1K si 5K.

Acum recalculam R2 impunand conditia ca Vout sa fie maxim 6V. Rezulta (alegem R1 = 2K si o sa notez acest R2 de mai jos cu R21):

R21 = R1 *(Vout/Vref -1) = 2000 * (6/1,23 - 1) = 7756,09 Ohm.

Dupa aceea recalculam R2 pentru cazul in care dorim 3V la iesire (o sa notez acest R2 cu R22 ca sa nu se confunde):

R22 = R1 *(Vout/Vref -1) = 2200 * (3/1,23 - 1) = 2878,04 Ohm.

Dupa aceea va trebui sa determinam practic noul semireglabil din componenta lui R2 care va fi:

R2_semireg = R21 - R22 = 7756,09 - 2878,04 = 4878,04 Ohm.

Deci, noul R2 se va compune dintr-un semireglabil (potentiometru) de 5K in serie cu un rezistor rezistor de 2,7KOhmi si in serie cu alt rezistor de 56 Ohmi (am spus 56 ohmi din cauza ca am luat in considerare si diferenta dintre 5000 si 4878,04 de mai sus).
R1 va ramane asa cum am spus initial la 2kOhmi.
Operati aceste modificari in schema din fig.34 si apoi postati schema aici, daca doriti o confirmare. S-ar putea sa aveti nevoie sa ajustati valoric una din cele doua rezistente in timpul realizarii prototipului, deoarece in calculele de mai sus nu s-a tinut cont de dispersia de fabricatie a componentelor. Am spus ajustati, in sensul, in loc de 56 Ohmi s-ar putea sa aveti nevoie de un rezistor de 68 Ohmi s.a.m.d. Dar acest lucru il veti afla realizand practic montajul. Sunt cazuri cand nu este nevoie de asemenea ajustari.

Numai bine


#42794 Scheme de amplificatoare audio

Publicat donpetru pe 06 octombrie 2012 - 05:47

Asa cum se scoate toamna de la beci un vin bun, intr-o conjuctura as spune asemenea, coroborata cu un subiect deschis aici, am scos din biblioteca o schema de amplificator conceputa prin facultate si a carei ultima revizie am facut-o zilele acestea. Este o schema de amplificator a carei denumire este codificata dupa initialele numelui meu. E o schema la care am pus suflet si pe care nu am mai avut timp si bani sa o pun in aplicare asa cum mi-as fi dorit. O postez aici cu gandul poate ca are altcineva timp si sper ca prin aceasta schema sa contribui cu un mic pas la imbunatatirea experientei practice si teoretice in domeniu audio.
Fișier atașat  DP400.pdf   91,82K   198 descărcări


#42686 Scheme service surse AT, ATX ...

Publicat donpetru pe 30 septembrie 2012 - 07:47

Vezi postUNCHIUL, pe 30 septembrie 2012 - 07:45 , a spus:

Am o combina muzicala hi fi stereo digital SCHNEIDER POWER PACK SPP 90-3 de la un prieten si mi-a dat-o sa o repar,avand traful de alimentare defect.Aceasta a mai fost la cineva care vazand ce are l-a aruncat.Deci am rugamintea daca are cineva caracteristicile acestui traf de alimentare.Pe placa electronica sunt 6 puncte de legatura spre secundarul trafului.
http://www.radiomuse...90_3_rc_cd.html
O sa creez din mesajul dvs. de mai sus un topic nou, pentru ca e mult mai corect asa. Topicul il veti gasi tot la sectiunea Documentatie si Scheme.
Multumesc de intelegere.

Daca preferati vreo denumire la noul topic, va rog sa-mi spuneti aici.
emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc