Sari la conținut

donpetru

donpetru

Membru din 04 aug 2007
Deconectat Ultima activitate Ieri, 10:01
*****

#43054 Problema cu tv Panasonic TC_21B3EE

Publicat donpetru activ 21 octombrie 2012 - 03:02

Vezi postleo_electro, pe 21 octombrie 2012 - 11:41 , a spus:

ce o  vrea sa insemne mesajul de mai sus ? imi poate spune cineva ? :ball:
Probabil niste indicatii scrise telegrafic, desi in manualul de service numerotarea rezistentelor se termina undeva pe la 500 sau 600 si ceva. Deci, pana la R837 mai este mult.

In fine, daca utilizatorul care a deschis topicul crede ca interventia utilizatorului din Iran il ajuta cu ceva, atunci o sa las mesajul acolo.

Si da, din verificarea IP-ului, ultilizatorul  @JAMSHIDA este din IRAN, spun asta, poate sunt utilizatori care nu cred.

Observ ca utilizatorul @SIG nu a mai dat niciun semn de viata in acest topic! Sa fi depanat produsul?! :scratchchin:


#42984 Problema cu tv Panasonic TC_21B3EE

Publicat donpetru activ 18 octombrie 2012 - 06:19

Incearca sa masori tensiunile generate de sursa televizorului. Eventual, si chiar e recomandat sa faci asta - desi in unele cazuri nu este asa usor - sa izolezi consumatori sursei si sa testezi sursa "in gol" si in sarcina pe niste becuri.
Pe de alta parte, din imaginile postate sunt cateva componente cu semne de intrebare, adica uzate fizic. Dar, pana la componente incearca sa aplici ce am spus initial.


#42938 Un mare adevar... cititi cu atentie si comentati va rog

Publicat donpetru activ 15 octombrie 2012 - 05:06

Propun spre dezbatere un subiect care pune in balanta socialismul si capitalismul, intr-o nota cat mai transparenta, vrand parca se ne explice ca nemunca este platita de munca. Dar inainte de orice comentariu, reproduc mai jos un mesaj primit curand pe adresa de e-mail. Poate l-ati mai citit, poate ati mai auzit, dar merita vazut in acest topic modul cum vad in primul utilizatorii acestui site doua regimuri prin care a trecut aceasta tara. Chiar mi-ar place sa citesc si alte pareri. Dar, asa cum am spus, mai intai de toate, mesajul:

"Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.
Acea grupa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10."
Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8.

Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.
  
Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.
Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.
  
Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.
Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.
  
Nu putea fi o explicatie mai simpla.

Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:
  
"Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.
Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.  Nu poti multiplica bogatia divizand-o."#42804 Sursa pentru...vaperi!

Publicat donpetru activ 07 octombrie 2012 - 11:16

Mai sus ati gresit. R1 trebuia sa ia valori intre 1k si 5k. Poate ati vrut sa spuneti R2, asa mai merge.

Daca aveti un multitur de 10K, atunci alegeti R1=3K9 iar R2 se va compune dintr-un montaj serie dintr-un multitur de 10K si un rezistor de 5k1 (sau 5k6).


#42796 Sursa pentru...vaperi!

Publicat donpetru activ 06 octombrie 2012 - 06:36

Am vazut ca ati facut referire la fig.34. Acolo avem: R1=1.21K, R2=50K. Tot in datasheet-ul acelui circuit integrat se da relatia:

Vout=1,23*(1+R2/R1) = 1,23 *(1+50/1.21) = 52.05V (teoretic, practic mai putin)

Si ma intorc iar la datasheet unde se recomanda alegerea lui R1 intre 1K si 5K.

Acum recalculam R2 impunand conditia ca Vout sa fie maxim 6V. Rezulta (alegem R1 = 2K si o sa notez acest R2 de mai jos cu R21):

R21 = R1 *(Vout/Vref -1) = 2000 * (6/1,23 - 1) = 7756,09 Ohm.

Dupa aceea recalculam R2 pentru cazul in care dorim 3V la iesire (o sa notez acest R2 cu R22 ca sa nu se confunde):

R22 = R1 *(Vout/Vref -1) = 2200 * (3/1,23 - 1) = 2878,04 Ohm.

Dupa aceea va trebui sa determinam practic noul semireglabil din componenta lui R2 care va fi:

R2_semireg = R21 - R22 = 7756,09 - 2878,04 = 4878,04 Ohm.

Deci, noul R2 se va compune dintr-un semireglabil (potentiometru) de 5K in serie cu un rezistor rezistor de 2,7KOhmi si in serie cu alt rezistor de 56 Ohmi (am spus 56 ohmi din cauza ca am luat in considerare si diferenta dintre 5000 si 4878,04 de mai sus).
R1 va ramane asa cum am spus initial la 2kOhmi.
Operati aceste modificari in schema din fig.34 si apoi postati schema aici, daca doriti o confirmare. S-ar putea sa aveti nevoie sa ajustati valoric una din cele doua rezistente in timpul realizarii prototipului, deoarece in calculele de mai sus nu s-a tinut cont de dispersia de fabricatie a componentelor. Am spus ajustati, in sensul, in loc de 56 Ohmi s-ar putea sa aveti nevoie de un rezistor de 68 Ohmi s.a.m.d. Dar acest lucru il veti afla realizand practic montajul. Sunt cazuri cand nu este nevoie de asemenea ajustari.

Numai bine


#42794 Scheme de amplificatoare audio

Publicat donpetru activ 06 octombrie 2012 - 05:47

Asa cum se scoate toamna de la beci un vin bun, intr-o conjuctura as spune asemenea, coroborata cu un subiect deschis aici, am scos din biblioteca o schema de amplificator conceputa prin facultate si a carei ultima revizie am facut-o zilele acestea. Este o schema de amplificator a carei denumire este codificata dupa initialele numelui meu. E o schema la care am pus suflet si pe care nu am mai avut timp si bani sa o pun in aplicare asa cum mi-as fi dorit. O postez aici cu gandul poate ca are altcineva timp si sper ca prin aceasta schema sa contribui cu un mic pas la imbunatatirea experientei practice si teoretice in domeniu audio.
Fișier atașat  DP400.pdf   91,82K   198 descărcări


#42686 Scheme service surse AT, ATX ...

Publicat donpetru activ 30 septembrie 2012 - 07:47

Vezi postUNCHIUL, pe 30 septembrie 2012 - 07:45 , a spus:

Am o combina muzicala hi fi stereo digital SCHNEIDER POWER PACK SPP 90-3 de la un prieten si mi-a dat-o sa o repar,avand traful de alimentare defect.Aceasta a mai fost la cineva care vazand ce are l-a aruncat.Deci am rugamintea daca are cineva caracteristicile acestui traf de alimentare.Pe placa electronica sunt 6 puncte de legatura spre secundarul trafului.
http://www.radiomuse...90_3_rc_cd.html
O sa creez din mesajul dvs. de mai sus un topic nou, pentru ca e mult mai corect asa. Topicul il veti gasi tot la sectiunea Documentatie si Scheme.
Multumesc de intelegere.

Daca preferati vreo denumire la noul topic, va rog sa-mi spuneti aici.


#42576 sfaturi constructie dummy load

Publicat donpetru activ 23 septembrie 2012 - 03:49

Vezi postionut90, pe 23 septembrie 2012 - 03:35 , a spus:

alea pentru RF cu tot cu TVA, o bucata costa 17,15 USD.
Te referi la modelul acesta:
http://www.ebay.com/...=item2ebec28ea5
Daca te limitezi sa obtii o sarcina de aprox. 4 OHm, atunci costul este putin peste 150USD, dar daca doresti sa obtii 2 Ohm, pretul creste destul de mult si nu stiu daca financiar se mai justifica.

Apoi, sa spunem ca doresti sa realizezi o sarcina de 1kW, cred ca ar fi mult mai ieftin sa achizitionezi 2 bucati de 8 Ohm / 500W.
In ceea ce priveste incalzirea sau inrosirea acelor chinezisme, trebuie sa fii constient ca nu vei putea sa le incarci la maxim. De regula, modelul 2 reprezentat de tine mai sus, se recomanda sa se incarce la cel mult jumatate din puterea nominala declarata, mai ales daca vorbim de chinezisme.


#42506 propunere

Publicat donpetru activ 18 septembrie 2012 - 06:35

Vezi postmmarius, pe 15 septembrie 2012 - 08:05 , a spus:

m-am bucurat mult cind am descoperit acest potal si am gasit aici rezolvarea la multe probleme ,am incercat sa ajut si eu ,mai mult decit sa incurc(imi cer scuze daca a iesit alfel).cind caut ceva citesc corespondenta ,intrebarile ,raspunsurile mai vechi,mai noi.....
de multe ori insa topicurile sunt deschise si nu sunt finalizate.probabil ca vor fi , nu ar fi asta ideea;
mi-ar place ca atunci cind cineva ridica un subiect la fileu si,dupa multele intrebari si raspunsuri,considera ca problema e rezolvata,SA POTA MARCA CU CEVA(un OK..un semn oricum ar fi)
CA ACOLO A FOST O TEMA SI S-A INCHEIAT SATISFACATOR.asta ar insemna ca atunci cind am problema asemanatoare ,voi citi subiectele asemanatoare marcate.ba mai mult as intra sa dau un raspuns acolo unde se negociaza inca....
cerdeti ca ar fi o imbunatatire pentru noi camembrii?
Momentan nu intra in discutie introducerea unei asemenea optiunii. In primul rand pentru ca nu prea se poate implementa in forma in care ati descris-o mai sus. Apoi, as putea introduce optiunea asa cum a presupus utilizatorul @politehnica mai sus, astfel incat dupa "lamurirea" unui topic, in lista subiectelor, cele care au fost finalizate sau lamurite sa fie marcate cu titulatura "resolved". Din pacate nu o sa ma complic cu o asemenea solutie din mai multe motive, unele din acestea motive fiind expuse mai sus. Deci nu vad rostul unei asemenea solutii atat timp cat peste 50% din subiecte sunt lasate de initiatorii lor "in aer".

Vezi postroadrunner, pe 17 septembrie 2012 - 10:46 , a spus:

daca cel ce vizat nu raspunde, nu cred ca-l va durea prea tare ca e oprit sa posteze. Nimic nu-l impiedica sa-si faca un user nou. Nu cred restrangerea accesului (intarirea regulilor) va rezolva o problema care tine de bun simt (si anume a incheia un dialog cu o rezolutie din partea celui care l-a initiat)
Forumul asta sufera de alte probleme grave, lipsa userilor de toate felurile (incepatori si avansati) si asta nu se rezolva cum s-a incercat pana acum, facand un munte de scheme pe care nimeni nu le foloseste (cand sunt multe, n-au valoare) cred ca e la vale treaba daca va uitati la numarul de posturi si de continutul lor.
RR

PS - Elco are un punct de vedere valid. Lipsa unor moderatori unanim recunoscuti, si respectati (profesional) e un mare minus pe forumul asta. In afara de cativa "enoriasi" care-l numesc pe Don Petru profesor, si Donpetru care face un amplificator functional de cand ma stiu eu pe forumul asta, dar n-are timp sa-l finalizeze, mare lucru nu se intampla. Dar asta e viata pana la urma e vorba de hobby nu de un mod de a castiga bani. Piata de hobby din Ro e prea mica, ca sa atraga omeni seriosi, din punct de vedere financiar.
Forumul acesta, ca si altele asemenea din Romania, sufera de lipsa userilor, sa folosesc o expresie de a ta, mai ales "avansati" si apoi "incepatori". De fapt, de la infiintare forumul e in situatia asta si ce pot eu sa fac? Sa acord premii de 15000 de euro, sa invit profesorii universitari (presupus "avansati"... completez eu, mai multe "teoretic" majoritatea, care s-ar pierde intr-un forum unde trebuie impletita bine teoria cu practica). Si mai completez aici un caz din propria experienta, cand in cursul de electronica de la facultate, undeva pe la finalul acestuia, era o figura - schema de amplificator audio conceputa de profesor - unde lipsea schema si noi, studenti curiosi, l-am intrebat pe profesor: "dl. profesor dar nu ne dati si noua schema?" Vreau sa va spun ca l-am intrebat de vreo 3 ori, nu exagerez si intr-un final, asa... incet, ne-a spus, ca "este o conceptie personala la care a lucrat mult timp". Bineinteles ca nu am vazut schema ca intr-un final, dupa vreo trei ani, eram prin anul V, sa aud de la cineva ca era vorba de o varianta cosmetizata (putin) a celebrei scheme publicata in Tehnium prin '90 de firma Elma Electronic din Constanta. Si cand stau sa ma gandesc ce zgarcit a fost sa dea o schema, destul de banala de amplificator, si stau si compar ce vremuri sunt astazi si documentatie pe internet, pentru asta dar si pentru faptul ca exista niste proiecte Tehnium Azi si altele asemenea, tanara generatie ar trebui sa spuna "sarut-mana", pentru ca exista acest portal, pentru ca exista site-uri gen forumul electronistilor si altele asemenea, care le ofera niste "scheme" pe care acum 15 ani in urma sau mai mult, eu si altii ca mine sau mai in varsta, le visam ca ne-ar intra in posesie.

Apoi, printr-un coleg de master am adus la cunostiinta acelui profesor si nu numai, de existenta acestui site. Din ce am inteles, a dat un raspuns de genul: "da, o sa-l vizitez". Si vizitat a fost, presupun, poate a descarcat toate schemele postate pe aici - nu ca m-as supara - si dupa aceea dus a fost. Si mai mult ca sigur au fost mai multe cazuri asemenea. Sa fi ajuns romanii, in special cei presupusi "avansati" in acest domeniu al electronici sau alte domenii conexe, niste orgoliosi de inalta speta ? Te las pe tine sa formulezi un raspuns la intrebarea asta sau poate doreste altcineva.

Referitor la aluzia ca nu prea ma omor sa prezint o data acea schema de amplificator, sa stii ca nu sunt o persoana care se trezeste dimineata si nu are ce face acasa, si face montaje electronice, le testeaza s.a.m.d. Din pacate nu sunt modelul de pensionar cu pensie militara de 6000 de lei - cum am auzit ca ar fi altcineva pe un alt forum - care cheltuie lunar cate 1000 de lei pe acest hobby denumit electronica DIY sau mai mult, si pe deasupra mai are si tot timpul din lume. Tin sa te anunt ca timpul dedicat executarii de prototipuri si teste si iar teste e destul de redus, pentru ca, din punct de vedere financiar nu reprezinta o prioritate pentru mine. Spre exemplu - parmise ca am mai spus asta - serviciul nu-mi permite sa fac teste practice in electronica in timpul zilelor lucratoare (doar daca prind vreun concediu) iar in unele sambate au fost ocupate de anumite proiecte la comanda dupa care mai castig cate ceva, ca sa intretin, printre altele, si acest site. Deci, anul asta au fost luni cand am lucrat la TA200, spre exemplu, numai doua zile, pentru ca restul au fost ocupate cu diverse activitati. Apoi nu am o leafa militara, nici macar un sfert din ea, asa ca numai eu stiu cum tin site-ul asta.


#42398 Scheme De Surse Reglabile Si Stabilizatoare De Tensiune

Publicat donpetru activ 08 septembrie 2012 - 09:55

LAB SUPPLY SCH 1.png LAB SUPPLY SCH 2.png NPX_848.JPG
LAB SUPPLY BRD.png NPX_872.JPG NPX_889.JPG


#42299 TA200 - amplificator stereo 2x 100W (Colectia Tehnium Azi)

Publicat donpetru activ 26 august 2012 - 12:29

Si ca sa vedeti totusi ca in acest topic, chiar daca a trecut mult timp de la lansarea acestuia, nu am batut pasul pe loc, va invit sa vedeti o alta imagine cu una din variantele de scheme TA200 la care am lucrat si pe care le-am testat. A fost mult de munca, timpul destul de redus, dar incetul cu incetul ma aproprii de finalizarea acestui montaj. Dupa aceea va urma elaborarea documentatiei si prezentarea in sectiunea Store a proiectului TA200. Suportul tehnic se va desfasura accesand meniul din panoul utilizatorului si apoi sectiunea client.

Editare ulterioara: Urmariti si topicul cu AV400 v2 pentru ca saptamana viitoare voi prezenta cateva informatii utile. Din ultimile teste efectuate pe noul Av400 v2, se anunta o topologie de zile mari si un sunet pe masura. Deci, nu ratati topicul cu AV400 v2.


#42166 Cub LED-uri

Publicat donpetru activ 17 august 2012 - 08:58

Si cele doua solutii de care va spuneam mai sus:
Fișier atașat  Led cub 4x4x4 - solutia 1.pdf   57,8K   30 descărcări
Fișier atașat  Led cub 4x4x4 - solutia 2.pdf   58,73K   21 descărcări

Mai trebuie luat in considerare si posibilitatea micsorarii valorii grupurilor de rezistoare R1, R2, R7 si R8 pana la 500 Ohm pe fiecare rezistenta. Acest lucru se va stabili in faza de alegere a ledurilor.

Numai bine


#41454 sondaj - radiatoare pentru amplificatoare audio

Publicat donpetru activ 06 iunie 2012 - 05:24

Intentionez sa achizitionez urmatorul model de radiator pentru amplificatoare audio. Radiatorul are o lungime standard de 32cm iar un pret per bucata ar fi undeva in 150 lei (+/-20lei). As dori sa stiu cum vi se pare pretul si radiatorul ?
Raditoare pentru amplificatoare 1.JPG   radiatoare pentru amplificatoare 3.JPG
dimensiuni.jpg

Deci, acest topic este momentan doar un simplu sondaj. In functie de numarul de posibili cumparatori, voi proceda la achizitionarea unor exemplare de radiatoare, urmand sa fie puse spre vanzare aici.
Cine poate achita 50% din pretul radiatoarelor in avans va putea primi o reducere de 10%.

Numai Bine


#41366 TA200 - amplificator stereo 2x 100W (Colectia Tehnium Azi)

Publicat donpetru activ 22 mai 2012 - 09:21

Asa cum am spus si cu alte ocazii, o posibila varianta comerciala va fi executata in doua straturi, dar in regim de amator, acasa, nu vad rostul postarii unei variante cu cablaj dublu strat din mai multe motive. In primul rand, colectia Tehnium Azi se adreseaza hobby-istilor, care doresc sa realizeze prin propriile puteri un montaj electronic, cat mai bine si rapid. Iar in al doilea rand, e de la sine inteles ca cea mai simpla si comoda abordare intr-o asemenea situatie e un cablaj "simplu strat", pentru ca intentia mea e starnesc interesul persoanelor spre acest hobby numit electronica si nu sa-i indepartez prezentand variante dublu strat (cu mai mult sau mai putine SMD-uri), care pentru foarte multi pasionati de electronica, reprezinta un inconvenient major in realizarea unui montaj. Ba mai mult, multi dintre noi, nu prea au componente SMD de toate tipurile si valorile prin sertare, dar o componenta THT da, mai ales din recuperari. Deci din acest motive am ales sa prezint proiecte Tehnium Azi, cu PCB simplu strat cu strapuri, decat solutii dublu strat care sunt foarte greu de realizat acasa, in regim hobby.

Apoi, as dori sa mai adaug un aspect: proiectele "free" care le-am prezentat pana acum in colectia Tehnium Azi, au fost proiecte experimentale, unele destul de reusite, care cu ceva pricepere se puteau pune la punct. Le-am prezentat in forma asta pentru ca am vrut sa starnesc creeativitatea generatii actuale de electronisti, care prezentand propriile realizarii, cu tot cu micile probleme care apar, sa le prezinte in topicurile respective, urmand ca pe parcursul discutiilor, sa punem la punct, cu idei, pareri, proiectele respective. Astfel incat, din discutiile respective sa aiba ce invata toata lumea, iar persoanele care s-au ambitionat in asemenea proiecte, sa constietizeze la final câta munca trebuie depusa pentru finalizarea din toate punctele de vedere a unor asemenea proiecte. Bineinteles ca majoritatea utilizatorilor (ca sa nu spun toti) care s-au ambitionat in a realiza acele proiecte, au cautat de la bun inceput solutii optimizate din toate punctele de vedere, Ii inteleg, asa cautam si eu cand eram student, dar trebuie sa intelegem ca pentru a obtine un produs de calitate, in spatele realizarii acelui produs, se pierd destul de multe de ore de munca, chiar si pentru un banal amplificator audio.

In fine, acest TA200 as dori sa fie un amplificator mai deosebit iar ceea ce tintesc in mod special este tocmai interactiunea etaj VAS - etaj final (cu tot cu structura etajului final), care in multe scheme de amplificatoare audio care s-au construit pana in prezent, nu prea s-a acordat atentia cuvenita, solutiile fiind de multe ori lipsite de performanta sau pline de compromisuri. Si reactia amplificatorului va fi una... aparte - veti vedea la momentul potrivit despre ce este vorba.

Numai Bine


#41365 Orion P2110mMT

Publicat donpetru activ 22 mai 2012 - 08:55

1. Topicul il voi muta la sectiunea Componente electronice, Documentatie si Scheme.

2. Circuitul integrat TDA1771 se gaseste la cateva magazine web din Romania, la preturi pornind de la 16,7 lei cu TVA. Utilizati "google".
emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc