Sari la conținut

jucausul

Members
  • Număr conținut

    14
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    2

jucausul a câștigat ziua ultima dată pe Decembrie 4 2012

jucausul a avut cel mai apreciat conținut!

Profile Fields

  • Oras
    Braila

jucausul's Achievements

Membru

Membru (1/6)

3

Reputație Comunitate

  1. Filosofie lipsita de pragmatism. Cine traiste la 6000 m sub apa nu se preocupa de racirea unui radiator, are alte probleme. Iar in fizica, se invata din frageta pruncie, ca temperatura mediului se considera in mod conventional la 20 grade pe scara lui Celsius. Un dispozitiv semiconductor are o anumita rezistenta termica intre jonctiune si capsula (exprimata in grade Celsius pe W) si, daca se cunoaste rezistenta termica a radiatorului (sunt scheme de calcul, dar se si poate masura), cele doua rezistente termice adunate (pentru siguranta se mai adauga un 20% pentru contact imperfect intre capsula si radiator) dau o valoare din care se poate afla cat se supraincalzeste ori capsula, ori jonctiunea cand disipa o anumita putere. Si daca ai grija ca jonctiunea sa nu treaca de 120---180 grade, functie de material, nu se produc distrugeri. Daca s-ar gasi in cataloage informatii cum poate functiona un dispozitiv electronic in alte conditii dacat cele pentru care a fost proiectat, nu ar mai suna ciudat ca eu am obtinut sute de W putere de RF din tuburi cu putere disipata pe anod de max 25W, ca am construit oscilatoare pe 300MHz cu tranzistori de tip BC107, ca am facut sa functioneze tranzistori de tip BC107 la 250V cc pentru a comanda niste afisoare nixie, ca am obtinut puteri de 2 ori mai mari (cca 9W) din TBA810AS inca acum 35 de ani in urma, numai pentru a arata ca am explorat practic gama de la tuburi la circuite integrate, evident fara Field Programable Gate Array unde nu m-a interesat sa maresc puterea disipata, despre care practic se vorbeste aici.
  2. Desi s-ar putea sa fie tarziu, dar incerc sa completez informatiile. 1. S-au numarat blocurile din Marea Piramida a lui Cheops (sau Khufu in limba egipteana, Cheops este numele grecesc, iar Kheops este nume de firma comerciala) si s-au gasit cca 2500000. Greutatea totala este de cca 6000000tone, deci un bloc are, in medie, putin peste 2 tone. 2. Cat priveste numarul de locuitori si cati au lucrat la piramide. Herodot a lasat scris ca lucrau in jur de 100000 de oameni (nu sclavi!) care se schimbau la trei luni. Tot Herodot spune ca pentru ridicarea blocurilor se foloseau niste "masinarii din lemn" care ridicau blocurile din treapta in treapta. Nu erau parghii ci altceva, un fel de capre in vorma de V intors, fixat cu partea de jos in unghiul unei trepte dar cu varful inclinat spre afara la cca 40---45 grade, de varful lui un manuchi de funii se legau de blocul din calcar si tot de varf, de o funie lunga, puteau trage cateva sute de oameni, rotind varful V-ul in sus. Astfel blocul era saltat printre picioarele V-ului pe trapta urmatoare in max. 2 secunde, se poate verifica, eu am verificat acest lucru. Am facut si calculele si 10000 de oameni impartiti in 100 de echipe puteau ridica toata piramida in max. 7 ani. 3. Tot Herodot spune cum se aduceau blocurile de calcar din muntii Arabiei si da faptul ca pentru acestea a fost construita o 'sosea' in cca 9 ani. Deci, date exista, numai ca exista din pacate si speculanti care nu le disemineaza si incearca sa vanda alte nazbatii, ocolind de fapt marile intrebari la care inca nu s-a gasit raspuns: 1. Cand au fost construite (se pare ca Marea Piramida este doar atribuita lui Cheops, nu construita de el, un cronicar antic, Manethon o plaseaza cu cca 70000 de ani mai in urma); 2. De ce au fost construite, deaoerece nu toate sunt resedinte funerare, nici piramida lui Cheops. Poate ca vom ajunge sa traim si din adevaruri, nu din minciuni care sa adanceasca necunoasterea.
  3. Iata un raspuns simplu si clar: toate dispozitivele semiconductoare, indiferent daca sunt circuite integrate sau discrete, au garantata functionarea cat timp temperatura capsulei se afla la temperatura mediului iar tensiunea pe jonctiuni nu depaseste valoarea de strapungere. In aceasta consta de fapt succesul unora care reusesc sa scoata putere peste cea de catalog (si eu am reusit sa extrag puteri pana la dublu din semiconductori, dar si din tuburi electronice pe vremuri), daca reusasc sa tina capsula rece (la tuburi sa nu se supraincalzeasca anodul). Deci, raspunsul este clar: daca nu ai intervenit in modificarea vreunei tensiuni sau nu ai inlocuit rezistente care sa schimbe tensiunea de polarizare in anumite puncte, totul este OK cat timp capsula sta rece. Este un principiu pe care vad ca foarte multi "sfatuitori" l-au uitat, inlocuindu-l cu tot felul de filosofii alambicate. Felicitari pentru preocupari!
  4. Nu stiu realitatea, dar cand o voi afla o voi face public.
  5. Incearca cu Camtasia Studio 6, se poate descarca de pe net si permite "filmarea" ecranului complet sau numai a unei ferestre trasate de utilizator cu mausul. Dupa filmare si salvare se poate schimba formatul fisierului cu Ultra Video Converter. Succes!
  6. Calatoria in timp nu are nicio legatura cu Nostradamus. Iar profetiile sale s-au "adeverit" numai dupa ce s-au produs. Lansez o provocare: - Cunoaste cineva vreo profetie a lui Nostradamus care sa se petreaca de acum incolo? Sa o prezinte public apoi sa urmarim evenimentele; - Cunoaste cineva ca inainte de Napoleon, Hitler, Stalin, sa fi fost vreo persoana care sa fi avertizat lumea conform profetiilor lui Nostradamus? Sa o faca cunoscut, cu toate elementele de identificare, nume, loc si data unde a facut avertizarea. Poate ca unii au auzit de asazisa "geometria profetica" a Marii Piramide a lui Cheops, dupa care lungimea scarii interioare ar avea legatura cu anul aparitiei Erei Crestine, ca inaltimea ei are lagatura cu distanta pana la Soare, ca anumite lungimi sau unghiuri ar indica diferite date istorice etc. Ei bine, va spun eu adevarul: autorul acestor exagerari este un arheolog scotian, Piazzi Smyth (sau Smith) care a combinat lungimi masurate in picioare, coti, degete, chiar si metri pentru a coincide cu ce voia el. Si cu toate ca si-a pierdut complet credibilitatea cand un ucenic al sau l-a surprins cioplind un colt de grinda pentru a o aduce la dimensiunile pe care trebuia sa le profeteasca, mai exista si azi oameni care inca mai cred acest lucru, ca de exemplu scriitorul si publicistul Florin Horvath care in "Coroana celor 7 mari maestri" (Editura Caiete Silvane 2001, ISBN 973-99345-6-0) "profeteste" cum ca lungimea bazei sale de 238m transmite un avertisment asupra periculozitatii uraniului 238, ca 2 inmultit cu Pi adunat cu temperatura omului supra numarul ded aur da masa moleculara a aerului etc etc. Iata cum se rastalmacesc profetiile, dar dupa ce le cunoastem deja. Singura cale de a pune capat unor astfel de sarlatani este pretentia exactitatii care sa includa date concrete legate privind locul, data, persoana. Se speculeaza ca egiptenii cunosteau numarul transcendent Pi sau numarul irational numit sectiunea de aur. Fals! Daca as avea loc de explicat cum masurau ei lungimile si inaltimile sau cum faceau calculele ati afla usor ca cele doua numere apar in dimensiunile piramidelor din pura intamplare.
  7. Multumesc uuciN! Am dat cautare si am gasit suficient sa ma lamuresc. De-a lungul deceniilor am vazut multe, inclusiv teorii cum ca Pamantul are un companion diametral ops fata de Soare, numit Nemesis. Dupa ce numeroase misiuni spatiale au explorat sistemul solar din toate directiile si nu au gasit nimic, teoria a cazut in cosul de gunoi si apare acum planeta sumerienilor, a mayasilor sau a cine stie caror australopiteci, daca stiau si ei astronomie. Realitatea este ca mass-media de azi disemineaza informatii cu o rata mai mare decat cei mai multi sunt capabili sa le digere constient si documentat. Dar, din fericire pentru mine, acumularile din trecut, care acum se completeaza in avalansa ca urmare a exploziei informationale, nu imi tulbura echilibrul rationamentului logic, de la cauza la efect, ci il consolideaza. Si daca este vreun pericol grav la adresa noastra, acesta nu vine din cer, el vine din randul nostru, nu ma gandesc la organizatiile teroriste care se lilmiteaza la a produce valvatai locale (sunt tragice, dar altceva nici nu le sta in putere) ci la alte organizatii, a caror preocupare este sa semene orice evenimente ce ar putea aduce distrugeri, cele mai eficiente fiind bolile (ebola, sida etc) sau panica (criza finaciara creata artificial prin panica de cei cu bani, amenintari cu asteroizi din spatiu etc), deoarece au ajuns la concluzia ca populatia optima a planetei ar trebui sa fie de cca 1,5 miliarde de oameni. Sa speram ca vom avea si altceva de discutat decat samanta de panica.
  8. Multumesc Anamaria, dar raspunsul nu ma satisface si iata de ce: -Faptul ca unii pesti beau apa si altii nu beau nu ma lamureste daca le este sete sau nu; -Sunt si pesti de ambele ape, de exemplu somonii sau scrumbiile traiesc in ape sarate dar migreaza in ape dulci pentru reproducere; acestia beau numai conjunctural? -Pestii care nu beau apa, de unde iau apa care se gseste in mare procent in carnea lor? Poate cineva are un raspuns mai convingator, efectiv problema ma intereseaza. Numai de bine!
  9. Pentru ola nicolas. OK si felicitari pentru stradanie! Mai fac unele precizari. La problema cu mdule diferite nu este vorba de angrenaje corijate (unde modulul ramane indiferent corijarea) ci efectiv de module diferite chiar cand nu se aplica acea corijare de care ai pomenit. La problema cu angrenajele exterioare cu acelasi sens de rotatie precizez ca este vorba de angrenaje, nu de transmisie, deci sunt corpuri in contact direct, respectiv care tranasmit miscarea prin suprafete atasate fiecarui corp si aflate in contact. La urmatoarea mea interventie voi da detalii amanuntite, de aici se pot face dezvolta multe inovatii.
  10. Desi pare glumeata, intrebarea ma preocupa si rog la un raspuns calificat. Deci, pestilor le este sete? Si carnea de peste contine destula apa, cum iau apa? Isi introduc apa in corp direct prin piele, ca plantele prin radacina? Sau cu hrana?
  11. Sunt multe speculatii, facute fie din ignoranta, fie din interes. Din pacate ignoranta sau interese oculte ajung sa se manifeste pana la nivele academice. Iata un exemplu. Dupa ce de decenii omul calatoreste prin spatiul extraatmosferic sau trimite exploratori automati in sistemul planetar, dupa ce Magellan a demonstrat practic sfericitatea Pamantului, un profesor universitar olandez, dr. in stiinte Klaas Dijkstra, sustine conferinte (chiar cu succes) in care arata ca Pamantul este plat, cu Polul Nord in centru si cu Polul Sud pe periferie. Bazat pe acleleasi metode este pe cale de a prinde radacini prostia dupa care omul nu a pasit pe Luna, ca totul este un truc al NASA. In aceeasi categorie se includ si speculatiile despre 2012 (a mai fost una si legata de anul 1984), la baza lor sta usurinta cu care multi sunt tentati sa creada numai ce este opus adevarurilor universale si asta numai din spirit de fronda sau de contradictie. Este adevarat ca mai sunt unii ce contrazic anumite adevaruri, dar construiesc altceva in loc, aduc argumente ce sunt in final acceptate de toata lumea si astfel apare progresul, numai ca azi asazisul progres prea se stabileste cu majoritate de voturi in loc de majoritate de argumente.
  12. Ambele antene sunt antene verticale legate la pamant, in sensul ca nu folosesc contragreutati (acele mustati aflate la baza antenei, in numar de 3 sau 4 bucati, care se amplaseaza orizontal sau inclinat) ci se alimenteaza cu cablu coaxial a carui inima se leaga la antena iar tresa la pamant. Ca urmare capatul lor inferior se afla foarte aproape de pamant. O antena cu lungimea lambda/4 are impedanta de intrare la partea de jos a ei de cca 36 Ohm, pentru care nu se gasesc cabluri de alimentare, cablurile uzuale au impedanta de 50 sau 75 Ohm. O antena 5lambda/8 are o impedanta la partea de jos de cca 50 Ohm, pentru care se gasesc cabluri. Exista si antene lambda/4 alimentate cu cablu de 50 Ohm dar aici rolul pamantului il iau contragreutatile asezate inclinat fata de planul orizontal si la care se leaga tresa cablului, cu cat aceste contragreutati sunt mai apropiate de verticala cu atat impedanta antenei la baza ei creste iar acestea se inclina pana se obtine o impedanta de 50 Ohm. Daca antena se aseaza la inaltime fata de sol, deci trebuie creat un pamant artificial prin contragreutati, antena va fi lambda/4 cu contragreutati inclinate. Antena 5lambda/8 se foloseste mai ales in unde scurte, asezata la pamant, deoarece este greu de pus la inaltimea de 6---9 m un conductor vertical (teava) cu lungimea de peste 5 m. Si acum iata ce inseamna impedanta: Pentru ca cuplajul dintre cablu si antena sa nu produca pierderi la trecerea semnalului, este necesar ca cele doua sa aibe aceeasi impedanta (in esenta, viteza semnalului radioelectric sa fie aceeasi in fiecare din ele), in caz contrar numai o fractiune de semnal trece din antena in cablu sau invers. Lucrurile stau la fel cu trecerea luminii dintr-un mediu (de ex. aerul) in alt mediu (de ex. sticla, apa etc), si la acestea apare notiunea de impedanta optica legata de viteza diferita a luminii in aceste medii. Si se stie ca la trecerea luminii dintr-un mediu in altul o parte trece, alta se reflecta inapoi, diminuand intensitatea fasciculului care trece. Asa stau lucrurile si cu deosebirile de impedanta dintre antene si cablurile de alimentare, sau dintre cabluri si intrarea/iesirea in aparatul la care conectam antena. Exista si adaptoare de impedanta, sub forma unor transformatoare, dar sunt complicat de facut si de multe ori nu rezulta cum trebuie. Daca mai ai nelamuriri, te astept cu placere.
  13. In domeniul angrenajelor mai exista mult teren nedefrisat. Ca exercitiu tehnic, iata doua subiecte: 1. In ce fel poate angrena o roata dintata cilindrica cu o alta roata dintata cilindrica, cele doua avand module diferite? Personal am construit astfel de angrenaje si functioneaza fara niciun cusur. 2. Cum arata un angrenaj exterior la care cele doua roti (hai sa le spunem corpuri in angrenare, ele nu prea mai seamana cu rotile dintate obisnuite) au acelasi sens de rotatie? El exista, a fost chiar construit in Romania. Astept comnetarii, intr-un final voi aferi si solutiile care cam seamana cu "oul lui Columb".
  14. Cum se poate face o alimentare a unei diode laser, de exemplu HLDP-650-A501, cu impulsuri la o frecventa de sute de MHz? Se mai foloseste fotodioda (PD) din capsula pentru stabilizare-reglare flux luminos? Fotodioda poate fi folosita ca receptor si pentru radiatii laser emise de alte diode? Banuiesc ca LD si PD dintr-o capsula sunt acordate pe aceeasi frecventa optica. Nu am nevoie neaparat de scheme concrete, ci de idei orientative. Multumesc!
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock