Sari la conținut

Poză

Modernizare aparat pentru incalzit sarma ramelor de faguri

- - - - - aparat pentru lipit faguri

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
19 răspunsuri în acest subiect

#16
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 7.221 postari
 • Resedinta:Galati

In primul rand multumesc acelor utilizatori care au trimis la adresa de e-mail a redactiei si chiar in privat, dorinta de a ma ajuta cu constructia acestui transformator. Nu am raspuns solicitarilor din cauza ca in primul rand vroiam sa evit cheltuielile de transport din alt oras spre Galati. Am gasit o persoana din Galati care cu 30...40lei s-a oferit sa construiasca acest transformator. Adica la banii astia chiar nu mai are rost sa iau eu materialele, ceea ce initial doream.

 

Ceea ce am discutat cu persoana in cauza este constructia acestuia si pe care as vrea sa o expun in urmatoarele randuri, pentru ca as dori sa citesc parerile si celorlalti utilizatori care si-au mentionat un punct de vedere aici.

 

M-am gandit sa realizez transformatorul dupa schema de bobinare prezentata mai jos:

Fișier atașat  Transformator pentru incalzit sarma ramelor de faguri.jpg   43,04K   0 descărcări

 

Deci, intr-o prima faza as vrea sa abordez constructia cu incalzirea sarmei in curent alternativ. 

Am remasurat sarma de data asta folosind un aparat UNIT-61E.

Fișier atașat  Masurat rezistenta sarmei ramei de faguri _ eroarea aparatului de masura.jpg   758,66K   0 descărcări Fișier atașat  Masurat rezistenta sarmei ramei de faguri _ valoare masurata.jpg   645,33K   0 descărcări

Conform imaginilor de mai sus, luand in considerare eroarea de masura datorata lungimii cablurilor folosite, rezulta o rezistenta a sarmei de:

 

2 Ohm - 0,7 Ohm = 1,3 Ohm.

 

care poate creste cu 0,2...0,5 Ohm daca incerc sa masor sarma prin contact direct cu cele doua manunchiuri de sarma adunate la capetele ramei. Cred ca in acest caz ar trebuit luat in considerare un minim 1,5 Ohm pentru sarma si nu 1 Ohm cum mentionasem initial (de fapt, acei un Ohm ii masurasem cu un aparat de masura mai "anemic").

 

In aceste conditii, pentru a stabili un curent prin sarma de 5A va trebui niste tensiuni secundare variabile de la ceva mai mult de 6Vca cum initial ma gandisem. Oricum, asta o sa stabilesc saptamana viitoare dupa ce voi conecta iesirea unui autotransformator pe sarma ramei si voi urmari tensiunea maxima care va trebui aplicata pentru a nu arde sarma, dar si cea minima. Deci, o sa revin cu alte precizari cat de curand.

 

 #17
vtube

vtube

  Membru

 • Members
 • 54 postari
 • Resedinta:Focsani
Ar trebui să ai la dispoziție niște faguri. Sârma se încălzește destul de rapid, iar fagurele o poate îngloba foarte repede, mai trece și pe partea cealaltă când nu te aștepți, mai ales dacă s+a încălzit prea tare. Mai păstrează și ceara puțină temperatură, sârmă, la fel . De aceea, dpmdv , un reglaj in primar coroborat cu timpul alimentarii ramei , lăsa utilizatorului posibilitatea alegerii unei combinații optime. Prizele în secundar nu le-aș vedea necesare. E suficientă o simgua ingasurare la 12/18V 5A. E drept că nu costă nimic in plus restul de prize.

#18
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 7.221 postari
 • Resedinta:Galati

Am intrat in posesia transformatorului construit din tole E16:

 

Fișier atașat  Transformator.jpg   537,45K   0 descărcări

 

Cu o grosime a pachetului de tole de 4,2 cm rezulta o sectiune activa de cca. 13,44 cmp, adica o putere de intrare de cca. 180VA la un curent de magnetizare optim sau minim.

 

Transformatorul a fost construit cu cinci prize pe partea primara si o singura priza pe partea secundara. Tensiunea maxima in gol este aprox 13V in conditiile in care pe intrare aparatul indica cca. 234V. Socul de curent in secundar cand conectez sarma ramei este peste 5A si datorita incalzirei sarmei cobora sub 5A si dupa cateva secunde atinge aprox. 4A. Am masurat rezistenta sarmei dupa acest regim si creste cu aprox 30...40%. Deci din start trebuia luat in considerare si acest fenomen, desi il anticipasem, nu ma gandisem la o crestere asa mare a rezistentei sarmei. Oricum, la acei 13V aplicati sarma se incalzeste suficient de mult ca sa fie lipit fagurele.

 

Acum, avand in vedere variatia rezistentei sarmei si faptul ca in zona rurala a Vasluiului tensiunea la priza este 220V in majoritatea cazului, chiar si mai putin, rezulta o intrebare destul de anticipata si anume: acei 13V in secundar, maxim obtinuti, la ce valoare o sa ajunga ??? Bineinteles, se poate calcula iar in aceste conditii cred ca va trebui sa scot tolele transformatorului si sa incerc sa corectez bobinajul astfel incat in gol sa obtin un 18Vca la o tensiune la priza putin peste 230V. Avand in vedere cat a costat transformatorul, cred ca mai mult dadeam pe materialele sa-l construiesc, asa ca o modificare a bobinajului nu ar fi o problema!!! 

 

Ma gandesc chiar sa folosesc un circuit de temporizare pe alimentarea transformatorului, asta pentru a nu arde sarma sau credeti ca nu ar fi o problema !!! Ma gandesc la o temporizare intre 5...30 secunde.#19
vtube

vtube

  Membru

 • Members
 • 54 postari
 • Resedinta:Focsani

Complicare inutila cu temporizatorul. Procesul de lipire trebuie supravegheat vizual de operator si nu lasat in baza unui timp prestabilit. Deconectarea o stabileste el cand considera ca sarma a patruns cat trebuie in fagure si posibil nu dintr-o singura conectare.

Pana n-o sa lipiti cativa  nu veti intelege corect fenomenul, e chestie de mana, cum s-ar zice. Insarmarea si lipirea le puteti considera chestiuni subiective sau variabile si nu trebuie sa va preocupe . Trebuie sa puteti oferi o tensiune si curent minim, iar intervalul 12-18v 3-5 A este acoperitor. Cand am spus ca am facut asta cu un traf de Sport, chiar am facut-o de ''n'' ori si inca merg si in ziua de azi, de cativa ani.

Ultimul facut avea si un intrerupator de tip pedala,foarte comod pentru utilizare, celelalte, doar cu cei doi electrozi.

Cu asta mi-am incheiat dizertatia pe acest topic!


Editat de vtube, 15 octombrie 2018 - 11:11 .


#20
prog

prog

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 402 postari

S-a mentionat mai sus ca valoarea rezistentei creste ca se incalzeste sarma, adica curentul va tinde sa scada in cateva secunde timp in care sarma este destul de calda, chiar si dupa intreruperea tensiunii aplicate ei. Cred ca o temporizare s-ar justifica in ipoteza in care operatorul ar uita rama conectata sub tensiune (putin probabil, doar daca ar fi influentat de aburii alcoolului :) glumesc). Daca ar uita rama sub tensiune, e posibil ca sarma sa-si piarda din proprietati si sub presiunea mainilor care apasa fagurele ca sa fie absorbit de sarma, sarma sa se rupa. Deci, dupa parerea mea o temporizare de 10 secunde e suficienta,timp in care sarma va fi absorbita de fagure. In plus, chiar daca dupa timpul asta ar mai fi nevoie de o ajustare a fagurelui, e timp din cauza ca sarma nu se raceste instantaneu. Un buton de activare a temporizarii ar fi util, asta in cazul in care s-ar dori anulata de operator (apicultor).

Tensiunea aplicata sarmei cred ca era mai bine sa fi fost acei 15V ca la aparatul original, nu 13V, deoarece la tara tensiunea la priza e foarte in multe cazuri 220V sau chiar mai putin. Citisem pe net cazul cand s-a folosit 17...18V stas tot din considerentul asta.


Editat de prog, 16 octombrie 2018 - 08:16 .

0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc