Sari la conținut

Poză

Recapping amplificator vintage

- - - - -

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
22 răspunsuri în acest subiect

#16
vigu34

vigu34

  Membru

 • Members
 • 31 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Ce parere aveti despre seriile FC si FM de la Panasonic?


Editat de vigu34, 07 iulie 2018 - 11:57 .


#17
hixpp02

hixpp02

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 102 postari
 • Resedinta:Tg. Secuiesc
Panasonic FC si FM sunt condensatoare bune, poate cele mai bune dintre care se gasesc la pret accesibil.
Celalalte sunt peste ca pret , dar si ca performanta.

#18
vigu34

vigu34

  Membru

 • Members
 • 31 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Stiu asta! :smile:  Am facut o simulare de pret si am constatat ca daca as folosi condensatoare dedicate pentru audio depasesc cu mult bugetul propus. La prima vedere zici ca ar merge dar cand tragi linia......

Voi merge pe varianta raport calitate/pret pentru a realiza acest proiect. In prima etapa voi schimba doar electroliticii. Eventual pentru condensatoarele de cuplare (1- 2 uF) o sa incerc polipropilena.#19
remus68

remus68

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 239 postari
 • Resedinta:Timisoara

Ce parere aveti despre seriile FC si FM de la Panasonic?

 Cand am dorit sa achizitionez componente (inclusiv condensatoare electrolitice) care sa aiba anumiti parametri, am cautat foi de catalog de la diversi producatori si am ales in cunostinta de cauza.  Un exemplu este dat in linkul de mai jos unde sunt caracteristicile condensatoarelor electrolitice din seria FC produse de Panasonic. Se pot compara foi de catalog de la diversi producatori si se alege componenta dorita.

 

https://industrial.p...BA0000C1209.pdf


 • ola_nicolas ii(le) place mesajul asta

#20
vigu34

vigu34

  Membru

 • Members
 • 31 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Si pe mine m-au interesat unele caracteristici. Am comandat deja Panasonic, in mare parte seria FM (minim 3000 ore de functionare la 105°C). Pentru filtraj am ales Cornell Dubilier 4700uF/50V iar pentru valorile de 1uF si 2,2uF am ales Nichicon UKW deci o serie audio de calitate medie. Am optat pentru cel mai bun raport calitate/pret. Din tot ce am citit si mi s-a mai explicat uneori diferenta de performanta a condensatoarelor electrolitice se simte cel mai mult in portofel :smile: . Pentru cei nepolarizati voi incerca Wima MKP. O parte din valorile necesare le am deja. Dar sunt interesat si de alte opinii referitoare la condensatoarele nepolarizate. Comanda am facut-o la Farnell pentru a avea siguranta ca piesele sunt originale si timpul de expediere rapid. M-am grabit putin pentru ca vreau sa ma apuc de treaba acuma cat am elan!#21
ola_nicolas

ola_nicolas

  Editor

 • Editors
 • 1.310 postari
 • Resedinta:Olt county

 Cand am dorit sa achizitionez componente (inclusiv condensatoare electrolitice) care sa aiba anumiti parametri, am cautat foi de catalog de la diversi producatori ...

 

De fapt chestia cu condensatorii se rezuma la alegere si la compararea fiselor tehnice. Uite si aici o lista de fisiere pdf care pot fi descarcate direct:

http://products.nich...XJA043/e-pw.pdf

http://www.yageo.com.../E-cap_2011.pdf

https://www.mouser.c...ductCatalog.pdf

https://www.arduino....ts/cap100uF.pdf

http://www.vishay.co..._vmn_sg2194.pdf

https://industrial.p...BA0000C1026.pdf

https://industrial.p...BA0000C1181.pdf

http://eecs.oregonst...s/XC-600178.pdf

http://nichicon-us.c...s/pdfs/e-cy.pdf
https://docs-emea.rs...66b8143e60e.pdf

etc, etc, etc...

Aici gasesti zeci de pagini asemanatoare: https://www.google.r...iw=1680&bih=900la o cautare cu cheia lingvistica electrolytic capacitors datasheet pdf, pentru cei carora le place sa isi etaleze limba engleza, iar aici:  https://www.google.r.....0.4Zh_w5C-ecYse pot gasi fisiere pdf similare cautate cu cheia in limba romana condensatori electrolitici date tehnice pdf. In general, atunci cand ai o problema tehnica, cauti documentatie scrisa. Nu este rau sa mai ceri si parerea altora pe forumuri, dar numai cu gandul la discutii publice risti sa faci luni de zile la o chestie simpla cum este inlocuitul condensatorilor electrolitici. Succes!


Editat de ola_nicolas, 09 iulie 2018 - 06:52 .

 • remus68 ii(le) place mesajul asta

#22
franzm

franzm

  Membru

 • Members
 • 24 postari
 • Resedinta:Schoenaich

Oare chiar sunt neaparat necesare condensatoare Mundorf la un amplificator fabricat acum 50 de ani? Nu credeti ca-i schimbati prea mult "sunetul"?

Daca proiectantul si-a facut treaba asa cum trebuie, amplificatorul a fost optimizat pentru componentele disponibile la vremea respectiva. Asa ca, ori pastrati amplificatorul cât mai aproape de original si cautati componente cu performante identice cu cele originale, ori îl refaceti complet. Ultima varianta presupune testarea mai multor variante de componente (simulari, masuratori, auditii si iar auditii).

Cred ca ar fi suficiente condensatoare standard. Orice altceva întra la categoria ulei de sarpe si snobism.


 • gsabac și vigu34 like this

#23
vigu34

vigu34

  Membru

 • Members
 • 31 postari
 • Resedinta:Bucuresti

@franzm, ai  dreptate! Condensatorii cu ulei de dragon, sunt pentru cei care isi permit asa ceva  si care chiar sesizeaza diferenta. Eu am schimbat condensatorii am pus in functiune acest amplificator vechi de 50 de ani si a sunat surprinzator de placut urechii mele! Mai am de facut cate ceva, dar nu ma grabesc. Fiind un proiect hobby lucrez cand am chef (am la ce sa ascult muzica). Din pacate nu am gasit cataloage vechi pentru condensatori asa ca am optat pentru raportul calitate pret. Aici si-a spus cuvantul si durata de viata (am ales 3000-7000 ore la 105°C pentru cei mai multi). Am sa fac si cateva sugestii pentru incepatorii care vor aborda proiecte similare.

1) Condensatorul/condensatoarele de filtraj alimentare sunt foarte importante. Eu am ales cu un curent de riplu cat mai mare (printre altele). Cosider ca sursa de alimentare trebuie sa "pompeze" rapid energia absorbita de amplificator in anumite momente. Am ales un Cornell Dibilier.

2) Condensatorul de iesire (catre boxe) l-am ales deasemeni cu un curent de riplu cat mai mare, leakage cat mai mic, ESL si ESR cat mai mici. Am ales Panasonic seria FM 1000uF/50V.

3) Pentru restul am ales tot Panasonic seria FM, iar unde nu am gasit valoarea am ales Panasonic seria FC. Pentru valorile mai mici 1-2 uF am ales Nichicon seria UKW (audio calitate medie).

4) Nu am schimbat si nu intentionez sa schimb condensatorii nepolarizati. Ideea a fost sa schimb ceea ce era necesar.

5) Am schimbat si puntea pe seleniu si acum am 34V in loc de 33V. E OK as zice eu.

Pentru proiectul acesta am investit 100 lei. Din pacate piesele trebuiesc cumparate de afara. La magazinele locale nu avem nicio sansa. In cazul meu taxa de curierat a fost de 25 lei deci un sfert din investitie. Eu am ales Farnell. O oferta ceva mai buna/variata ar fi la Mouser sau Digikey. Dar de aici tre sa cumparati de minim 50$ ca sa beneficiati de transport gratuit.

Astept si accept cu interes orice critica sau completare argumentata. Initial mi-as fi dorit pe acest topic o dezbatere foarte utila pentru mine si alti incepatori referitoare la rolul condensatoarelor (cuplare, decuplare, reactii, filtraj) pentru schema pe care am prezentat-o mai sus, precum si modul de alegere a condensatoarelor (din punct de vedere al caracteristicilor/performantelor) din punct de vedere al rolului lor in schema. Am gasit informatii pe Google.

 
0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc