Sari la conținut

Poză

Transformator in carcasa

transformator carcasa temperatura

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
3 răspunsuri în acest subiect

#1
Mihai3

Mihai3

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 910 postari
 • Resedinta:Satu Mare

Buna seara. Am realizat un circuit care are rolul de a aprinde pe timpul noptii cateva led-uri. Consumul circuitului si al led-urilor este de aprox. 190mA. Acest circuit, impreuna cu transformatorul de alimentare le-am introdus intr-o carcasa de plastic cu protectie la umiditate IP55. Am observat ca dupa o noapte de functionare, transformatorul ajunge la aproximativ 50C (la o temperatura a mediului ambiant de 22C si cu capacul cutiei montat), cu toate ca este de 2x12V si 2A. Am incercat si cu un transformator de 12V si 500mA si am obtinut acelasi rezultat.

Apoi am facut cateva gauri cu un burghiu de 4mm in partea de sus a cutiei (in capac) si cateva gauri pe fundul cutiei, dar si de data aceasta s-a incalzit la fel de mult.

 

Unde gresesc ? Ce ar trebui sa fac ca sa reduc temperatura transformatorului ? 

 

Acest proiect vreau sa il folosesc pentru a aprinde cateva led-uri pe terasa, pe timpul noptii.

 

Poze: https://imgur.com/a/ufGvf

Fișiere atașate (doar utilizatorii pot descarca fisiere)


Editat de Mihai3, 16 aprilie 2018 - 08:38 .


#2
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 7.221 postari
 • Resedinta:Galati

Calitatea constructiei transformatorului influenteaza temperatura de functionare a lui. Daca ati incerca sa folositi un transformator de la un producator mai serios, chiar si unul romanesc produs de Necom Iasi (e doar un exemplu), cu siguranta lucrurilor vor sta cu totul altfel in ceea ce priveste temperatura de functionare a lui.#3
Mihai3

Mihai3

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 910 postari
 • Resedinta:Satu Mare

Multumesc pentru raspuns.

Ar putea aparea condens in cutie in anumite conditii ? Cum poate fi evitata aparitia condensului in acest caz ?


Editat de Mihai3, 17 aprilie 2018 - 10:27 .


#4
ola_nicolas

ola_nicolas

  Editor

 • Editors
 • 1.310 postari
 • Resedinta:Olt county
... Unde gresesc ? Ce ar trebui sa fac ca sa reduc temperatura transformatorului ? ...

 

Nu ai gresit si nu trebuie sa faci nimic. Diferenta (normala) dintre temperatura in functionare a transformatorului si temperatura mediului ambiant se stabilizeaza in jurul valorii de 35 oC , la transformatoarele economice. Asadar, daca temperatura mediului este de 30 oC, atunci o temperatura a ansamblului transformator de 65 oC este considerata normala. Incasetarea transformatorului, nu modifica prea mult temperaturile de functionare, ci doar timpul de stabilizare a temperaturii, deoarece caseta nu are aport de caldura asupra ansamblului. Asadar intre o caseta lisa si una prevazuta cu gauri de evacuare a caldurii nu se vor inregistra diferente semnificative de temperatura in timpul functionarii. La transformatoarele bobinate la limita riscului, diferenta maximum acceptabila intre temperatura mediului si ansamblul transformator este de 50 oC, adica se poate masura o temperatura stabilizata a ansamblului de aproximativ 80 oC la functionarea continua in aceleasi conditii de mai sus. Pentru transformatoarele cu functionare continua, bobinate in afara limitei standardului de risc, se utilizeaza ventilarea, sau racirea fortata prin alte procedee.

 

Condensul este un fenomen care apare numai la corpurile cu o temperatura situata sub temperatura mediului ambiant, aflate in tranzitie catre aceasta temperatura. Asadar in conditii normale, in interiorul casetei nu ar trebui sa apara condens. Ca exemplu tipic de aparitie a condensului se poate da fenomenul de roua. El se manifesta la prima ora a diminetilor, cand temperatura vegetatiei este scazuta pana la minima noptii, in timp ce aerul se incalzeste rapid cu aport de caldura de la soare. El dureaza 2... 3 ore, pana ce vegetatia ajunge la aceeasi temperatura cu cea a aerului.


Editat de ola_nicolas, 18 aprilie 2018 - 08:02 .


Also tagged with one or more of these keywords: transformator, carcasa, temperatura

0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc