Una este specializarea de la facultate, alta este profesia practicata. Da, un inginer automatist poate lucra ca si inginer electronist daca se cizeleaza spre directia asta prin forte proprii, asa cum am facut si eu, eu avand la baza diploma de inginer electromecanic.
Mi-aduc aminte, cand urmam cursurile de master, profesorul care ne predase materia "Tehnici de inteligenta artificiala" (prof. Emil Ceanga din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos", Facultatea de Inginerie Electrica si Electronica, catedra Automatica pe vremea aia, inceputul anilor 2000), ne spusese ca a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Bucuresti in anul 1961 si din '56 pana in '61 facuse 3 semestre de Mecanica, cand acum daca se preda un semestru. Un alt profesor de la facultate care ne predase Senzori si Traductoare, prin anul 4 sau 5 (dar cred ca 4) terminase profil Electromecanic dar cunostea electronica mai ceva ca un electronist absolvent. Deci, precum vedeti, ca si in cazul meu, nu conteaza daca e vorba de Electromecanica, Automatica, Actionari Electrice sau Electrotehnica, conteaza foarte mult studiul individual si sa faceti ceea ce va place cel mai mult intr-un domeniu tehnic pentru ca cand veti ajunge sa lucrati undeva, la resurse umane nu exista notiunea de automatist (din ce stiu, dar pot sa ma interesez mai exact), ci doar inginer electromecanic, inginer la modul general si mai erau cateva titulaturi (denumirile exact nu le cunosc pe de rost dar se pot afla apeland la legis).
Asadar, orientati-va catre un domeniu care va place sa-l studiati. Spre exemplu, daca va place sa cochetati cu proiectarea motoarelor electrice (un domeniu care a tot hibernat cativa ani dar acum a devenit foarte cautat de producatori de automobile Eco si nu numai), mergeti pe o specializare de Electromecanica, daca va place sa programati roboti industriali, alegeti Automatica, daca va plac diverse actionari electrice de tot felul... alegeti o specializare de Actionari Electrice etc. etc.
Dar, inainte de toate, nu uitati studiul individual. E foarte important in toata ecuatia asta.