Sari la conținut

Meseria de electrician


alex77

Postări Recomandate

Am cautat pe net de ceva timp cursuri pentru electricieni si marea majoritate sunt de 4-6 luni.In alt site am gasit ca aceste cursuri dureaza 4 ani si ca in acel timp te poti numi electrician.Nu vreau sa devin electrician dar ceea ce nu inteleg este de ce nu s-a afisat asa ceva?Poti sa fii electrician fara 4 ani?Sunt foarte putine site-uri in care ne explica cum devii un electrician iscusit.Ce s-ar intampla daca cineva ar finaliza aceste cursuri dar nu ar cunoaste toate sarcinile sale?Ar mai putea fi numit electrician?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inteleg ca nu sunt foarte multi electricieni pe forum dar in acest timp am nevoie de mare lamureala.Problema este ca in zona mea a Buzaului sunt niste firme care te pregatesc tot la fel in anumite luni dar nu te platesc si esti mai mult ajutator de electrician si nu electrician.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai intai invata sa fi ajutor de electrician si apoi ajungi si electrician daca pricepi ce ai invatat ca ajutor. Deci, cu rabdare, practica si teorie, se invata.

Nu cred ca la asta s-a referit topicul meu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

.ca sa fii un electrician bun , pe l?nga problemele specifice electricitatii ,trebuie sa stii si electromecanica,ceva electronica,un pic de programare

Nu cred ca un electrician, trebuie  sa cunoasca programare si electronica si in aceasta activitate sunt diverse nivele, tot electrician se numeste si cel care pozeaza si conecteaza o instalatie electrica intr-o locuinta noua si cel care vine sa depaneze o astfel de instalatie, sau cei  care se ocupa de alimentarea cu energie electrica a unui imobil sau cartier de locuinte, ce scrieti dvs. sunt cazuri particulare, specifice si dupa parerea mea depasesc cadrul de calificare al unui electrician, se incadreaza eventual la muncitor specialist sau tehnician in domeniu.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... De ce ai nevoie de 4 ani ca sa devii un electrician priceput?

Nu vad semnul exclamarii, dar cred ca este o intrebare retorica. Exista destui, care nu devin electricieni priceputi nici dupa 40 de ani de activitate zilnica.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salutare tuturor!

Din ceea ce spune colegul alex77, exista pe piata oferte de cursuri pentru aceasta meserie cu durate de la 4-6 luni pana la 4 ani. Din cate stiu eu aceasta e o meserie de natura tehnica, si necesita pe langa notiuni teoretice si o parte de aplicare in practica a acestora. Fara practica in productie- sau ateliere scoala cum era pe vremea cand in invatamantul nostru de stat se mai invata o meserie- ar fi ceva asemanator cu a studia medicina la fara frecventa. Desigur ca pentru un anume loc de munca o pregatire de cateva luni poate fi suficienta. Dar pentru a acoperi o arie mai mare a acestui domeniu,trebuie o scoala de durata mai lunga.

  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru aprofundarea cunostintelor pe care mi le-ati acordat.Eu nu eram sigur daca aceste cursuri pe care le-am auzit in proiectul Tara lui Andrei sunt niste scamatorii sau nu.Uitati niste linkuri care sunt scamatorii:

https://www.cfpdr.eu/curs/electrician-instalatii-energetice/

http://www.cursuricalificare.ro/cursuri-calificare/electrician-in-constructii


Salutare tuturor!

Din ceea ce spune colegul alex77, exista pe piata oferte de cursuri pentru aceasta meserie cu durate de la 4-6 luni pana la 4 ani. 

Acelea de 4 ani rar se intalnesc.Am aflat ca acele cursuri exista insa trebuie sa ai pe cineva in domeniul respectiv.Va dau un exemplu de curs de electrician dar care este in Bucuresti:

http://www.cursuridecalificareacreditate.ro/cursuri-electricieni/

Cursul acela costa enorm.Cine poate castiga atat de multi bani intr-o saptamana?
 

Editat de alex77
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cursurile de 4 ani, sunt liceele de profil si nu sunt de loc rare. Nu stiu cine si cand a hotarat (in intervalul de dupa 1989) ca romanii sunt foarte destepti si in loc sa urmeze scoli de meserii, trebuie sa urmeze in unanimitate licee si sa obtina bacalaureatul. De fapt a fost o mare gogomanie. S-au desfiintat vechile licee industriale, care prevedeau 5 ani de studiu - 4 ani pentru pregatirea teoretica, plus un an de practica. De asemenea, vechile scoli profesionale cu doi ani de teorie si unul de practica. Au scazut exigentele la catedre, prin inlocuirea profesorilor de cariera (avand definitivatul) cu niste vesnici suplinitori, care sperau ca pozitia de profesor sa fie doar o etapa in nazuintele lor pentru niste posturi mai "caldute" la stat. Cunosc un caz din zona in care locuiesc, cu un fost inginer (indoielnic ca pregatire chiar si in aceasta postura) care s-a dus undeva intr-un sat din Baragan, ca sa obtina definitivatul in invatamant. Dupa ce a reusit sa ia media minima de 7 la acest examen si si-a realizat planul, a devenit in anul urmator inspector scolar in municipiul Slatina. Adica la 300 km de satul unde a sustinut examenul.

Nu stiu daca mai trebuie sa trecem in revista si modificarile facute in invatamantul superior. In 1977, printr-un decret al lui Ceausescu, fostele scoli post-liceale de tehnicieni, care prevedeau 2 ani de teorie si un an de practica, au fost transformate in cursuri universitare de subingineri. Dupa revolutie, in loc sa se revina la situatia anterioara si sa puna invatamantul superior la locul meritat, s-au desfiintat si s-au simpificat examenele de admitere, si cei fara nici o chemare profesionala au devenit absolventi de invatamant superior tehnic. Deoarece in unele domenii era nevoie de performante, in loc sa se revina la situatia anterioara, s-au introdus asa-numitele scoli post-universitare de master. Invatamantul romanesc, care in anii '70... '80 era deja asezat pe baze temeinice, s-a destructurat spre beneficiul jmecherilor si excrocilor. Au aparut  asanumitele "fabrici de diplome" care in schimbul unor taxe substantiale, dadeau diplome pe banda rulanta unor ne-chemati. A fost un mare scandal pe aceste teme prin anii 2000, care nici acum nu se stie cum a fost rezolvat. Cu toate astea DNA-un a intrat in politica si nimeni nu se mai ocupa cu adevaratele cazuri de coruptie, care au cuprins toata societatea, incepand de la "talpa", cam in toate domeniile. 

Editat de ola_nicolas
  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cursurile de 4 ani, sunt liceele de profil si nu sunt de loc rare.

Pai acolo era un curs de electrician care iti asigura o calificare pe munca corecta.In liceu nu se mai dau calificari cum se dadeau pe vremea comunismului.Este o hartie goala care are niste scrisuri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai acolo era un curs de electrician care iti asigura o calificare pe munca corecta.In liceu nu se mai dau calificari cum se dadeau pe vremea comunismului.Este o hartie goala care are niste scrisuri.

Nu cred ca ai citit prea atent. Parerea mea este ca este o teapa asemanatoare cu o "fabrica de diplome". Uite un citat;

 

"... Datorita numarului mare de solicitari au fost formate 2 grupe de Electricieni EMJT : Gr 9 A si Gr 9 B Locurile sunt limitate ,circa 5-6 locuri libere O grupa are 28 de cursanti grupe diferite ,program diferit ,zile de practica diferite ...

Cost curs Electrician EMJT 800 lei pret final,la inscriere se platesc 200 lei restul in rate .

Daca dumneavoastra doriti sa invatati doar sa legati niste amarate de prize si poate o lustra in dormitor ,nu va recomand cursul meu Aveti la alte firme si variante fara sa va bateti capul : 20 sapt/3 ore/sapt =60 ore ,tot cursul =cam apa chioara = cat predau eu intr-o luna Va dati seama in 60 de ore ce acces aveti la informatie ,va dati seama ce specialisti veti deveni In cazul acesta ce te faci ca nu ai habar sa citesti / executi o schema monofilara simpla ..."

 

Asadar, dupa cum se poate citi in textul de mai sus, aceasta "scoala" are de fapt un singur profesor. Hai sa facem putina analiza logica. O grupa are 28 de elevi. fiecare elev plateste 200 de lei pe an. Asta inseamna 28x200=5600 lei / an. Asadar salariul lunar al acestui "one man school", ar insemna 5600/12=466 de lei/luna. Din cate spune el, ar fi vorba de fapt de doua grupe incomplete de circa 22... 23 de cursanti fiecare. Asta ar insemna aproximativ 46x200/12=767 de lei/luna Pare oare verosimil ca cineva sa faca un asemenea efort pentru doar 767 lei/luna?! Eu cred ca nu. In afara de salariul profesorului, trebuiesc bani pentru documentatie teoretica, care sa fie pusa la dispozitia cursantilor, precum si pentru materialele necesare la orele de practica. Asadar miroase de la o posta a excrocherie. Probabil ca cei 4 ani de curs inseamna 2 zile a cate 5... 6 ore pe saptamana, timp de 4 ani. La asfarsitul cursului trebuie organizata o comisie de evaluare, care sa dea greutate diplomei obtinute. Aceasta comisie, trebuie sa fie formata cel putin din 3... 4 profesionisti licentiati ca atare in diferite domenii ale electrotehnicii. Dupa mine, este exclus ca aceasta scoala, sa fie una serioasa. Este posibil ca vre-un antreprenor sa fi avut ideea unui castig suplimentar, organizand un asemenea curs pe santierele pe care le are - cursul se refera in mod special la electricieni instalatori pentru imobile si pentru instalatii foto-voltaice. Asadar, probabil ca elevii vor avea 4... 5 ore de practica pe zi asigurata pe un santier de constructii, unde vor urmari la lucru electricienii autorizati, plus 10... 12 ore de teorie pe saptamana, sustinuta in exclusivitate de acelasi profesor. La sfarsitul cursului, vor obtine o diploma de tip adeverinta in fata a 3... 4 specialisti autorizati ANRE, dupa care vor ramane pe cont propriu. Pentru a fi recunoscuta de Ministerul Invatamantului, diploma ar trebui obtinuta in fata unei comisii omologate de catre acest minister si ca atare ar costa foarte mult, comparativ cu sumele pe care le-am presupus eu mai sus. Cam asta cred eu. Este insa posibil sa fie si mai rau decat atata.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... Este o hartie goala care are niste scrisuri.

Acele inscrisuri, sunt recunoscute si garantate de Ministerul Invatamantului. Chiar daca nu se asigura o practica suficienta, se presupune ca toti absolventii stapanesc notiunile teoretice. Acest lucru simplifica lucrurile. Angajatorul nu va trebui decat sa asigure cateva saptamani de practica intensiva la locul de munca, ceea ce oricum face - chiar si in cazul unor absolventi de scoala de meserii.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock