Sari la conținut

Poză

Sondaj de opinie despre viitorul SMPS

- - - - -

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
27 răspunsuri în acest subiect

Sondaj SONDAJ (22 membrii au votat)

Ce tensiuni de iesire vi se par utile la o sursa SMPS ?

 1. iesire cu o tensiune simetrica de putere, una sau mai multe iesiri +/-15Vdc si o iesire de +12Vdc pentru ventilatoare (8 voturi [36.36%])

  Procentaj de vot: 36.36%

 2. iesire duala de tensiune simetrica de putere, una sau mai multe iesiri +/-15Vdc si o iesire de +12Vdc pentru ventilatoare (6 voturi [27.27%])

  Procentaj de vot: 27.27%

 3. iesire duala de tensiune simetrica de putere, una sau mai multe iesiri +/-15Vdc si o iesire de +24Vdc pentru ventilatoare (8 voturi [36.36%])

  Procentaj de vot: 36.36%

 4. alte tensiuni de iesire (precizati in topic) (0 voturi [0.00%])

  Procentaj de vot: 0.00%

Care este puterea maxima pe care o doriti sa o aiba viitoarea SMPS

 1. <=1kW (6 voturi [27.27%])

  Procentaj de vot: 27.27%

 2. max.2kW (7 voturi [31.82%])

  Procentaj de vot: 31.82%

 3. max.3kW (8 voturi [36.36%])

  Procentaj de vot: 36.36%

 4. max.4kW (0 voturi [0.00%])

  Procentaj de vot: 0.00%

 5. max.5kW (1 voturi [4.55%])

  Procentaj de vot: 4.55%

Cum vi se pare mai usoara constructia unui SMPS ?

 1. cu driver specializat pentru comanda IGBT-urilor (10 voturi [45.45%])

  Procentaj de vot: 45.45%

 2. cu transformator de c-da pe poarta IGBT-urilor (3 voturi [13.64%])

  Procentaj de vot: 13.64%

 3. ambele variante de mai sus le agreeati (7 voturi [31.82%])

  Procentaj de vot: 31.82%

 4. alte solutii (mentionati-le in topic) (2 voturi [9.09%])

  Procentaj de vot: 9.09%

Ce topologie SMPS vi se pare cea mai potrivita pentru alimentarea a doua canale de amplificatoare audio ?

 1. DCM 2-switch flyback (1 voturi [4.55%])

  Procentaj de vot: 4.55%

 2. 2-switch forward (0 voturi [0.00%])

  Procentaj de vot: 0.00%

 3. Half- bridge (13 voturi [59.09%])

  Procentaj de vot: 59.09%

 4. Push- pull (0 voturi [0.00%])

  Procentaj de vot: 0.00%

 5. Full bridge (7 voturi [31.82%])

  Procentaj de vot: 31.82%

 6. Phase shifted full bridge (1 voturi [4.55%])

  Procentaj de vot: 4.55%

 7. Alta topologie (justificati alegerea in topic) (0 voturi [0.00%])

  Procentaj de vot: 0.00%

Votează Vizitatorii nu pot vota

#16
leo_electro

leo_electro

  Members

 • Tehnium Azi
 • 460 postari
 • Resedinta:Olanda

Se gasesc si IGBT-uri mai ieftine. Nu asta e problema. Asa, la o prima analiza, as inclina spre o constructie cu trafo comanda + IGBT. Repet, IR2110, nu sunt foarte rezistente in timp si au unele, mici probleme in functionare.#17
gadrianno

gadrianno

  Membru

 • Members
 • 61 postari
 • Resedinta:bucuresti
Dacă se ard IGBT se duce instantaneu și IR2110. Privind spre sursele ATX vedem ca, în cvasitotalitate sunt cu traf de comanda. Oare de Ce? IGBT se duc din cauza crossconduction, care se datorează deadtime incorect ales, în combinație și cu o frecventa de switching prea mare. Oricum IGBT nu strălucesc la capitolul rapiditate, cel puțin cele uzuale. Așteptăm impresii și idei de la Smilex, Nel65 și Marian, la care se mai adaugă câțiva specialiști.

#18
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 7.221 postari
 • Resedinta:Galati

Observ ca in ultimele interventii din acest topic s-a pus in evidenta avantajele si dezavantajele urmatoarelor moduri de comanda:

 

1) cu driver dedicat IR2110 + IGBT / MOSFET

2) cu transformator de comanda + IGBT / MOSFET

3) cu optocuplor + IGBT / MOSFET

 

Deci transformatorul de comanda se construieste in 99,99% din cazuri cu raport 1:1, dar de foarte multe ori partea practica de realizare a lui nu este pe gustul tuturor electronistilor, foarte multi dorind ceva cat mai simplu. Eu o sa analizez atent aceste solutii "de comanda" si in acest moment as dori sa mergem pe varianta cu IGBT-uri din mai multe considerente. Oricum, vor urma niste teste pe prototip nr.2 si in functie de asta voi alege si una din cele trei solutii de comanda. Ma gandesc chiar sa fac posibil utilizarea, la alegere, a doua solutii de comanda, dar sa vad daca conditiile de realizare PCB permit lucru asta.

Pana atunci, topicul e deschis parerilor in continuoare.#19
scormonel

scormonel

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 106 postari

Eu nu sant pentru IGBT-uri care sant lenese. Un SMPS economic trebuie sa aiba o frecventa de functionare cat mai mare sa fie transformatorul mic si electroliticii de filtraj. Si sursa sa fie rezonanta sa nu induca interferente in partea de audio, curentul prin transformator fiind sinusoidal. Un 500kHz ar fi excelent.#20
vijelie02

vijelie02

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 254 postari
 • Resedinta:brasov

Cu cat este mai mare frecventa de comutatie cu atat este mai dificil de proiectat un cablaj din cauza capacitatilor parazite. Aici conteaza si cum sunt prinsi tranzistorii de comutatie pe radiator(apare capacitate parazita). Cu cat creste frecventa cu atat e mai dificil sa realizezi transformatorul, spire putine, volti/spira foarte multi, in regim dyi foarte dificil de egalizat tensiunile secundare de forta, implica si o izolare foarte buna. Rezonanta nu inseamna ca introduce interferente mai putine in partea audio. Eventual deranjezi liliecii si tantarii. Nu cred ca cei 50 sau 60 sau 70kHz ii auzi daca ar fi o sursa clasica. Altul este avantajul unei surse cvasi-rezonante, banuiesc ca nu vorbesti de rezonanta LLC. Abia astept sa vand un proiect dyi la 500kHz al unei surse in comutatie de peste 1000W.#21
gadrianno

gadrianno

  Membru

 • Members
 • 61 postari
 • Resedinta:bucuresti
La 500 kHz nu poate fi realizata o sursa în regim DYI. Frecventa rareori depășește 100 kHz. Sursa cvasirezonanta da o forma sinus odată la o anumita putere. Se poate face dar rezultatele nu corespund așteptărilor. Teste practice a făcut Maxente chiar aici pe forum.

#22
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 7.221 postari
 • Resedinta:Galati

Intre timp am inaintat cu testarea si optimizarea schemei finale, urmand ca in perioada urmatoare sa fac prototipul de cablaj pe baza caruia vom face cablaje de fabrica. Dar inainte sa trec sa elaborez acest PCB, sunt putin nehotarat in ceea ce priveste protectia la supracurent: cu transformator de curent dedicat (o solutie relativ scumpa) sau cu rezistoare de wattaj. Solutia cu rezistoare mi s-a parut putin mai ieftina si chiar mai usor de abordat, desi ca fiabilitate, comparativ cu solutia cu transformator de curent, ar fi putin sub un semn de intrebare dar am intalnit surse care functioneaza de ani fara probleme.

Mentionez faptul ca pana la urma am ales o topologie Half-Bridge cu o singura pereche de IGBT-uri si cu doua iesiri simetrice de tensiune, una de mica putere si alta de mare putere, pentru etajele finale.

 

1. Deci, transformator de curent sau rezistoare de putere (4 x 0,1Ohm - 5W) pe post de detectie a supracurentului din partea primara a transformatorului SMPS ??? 

 

2. O alta "problema" ar fi radiatorul. Am ales un SK589 - de ce lungime, nu ma pot pronunta acum, ci doar atunci cand finalizez PCB-ul. Mai multe detalii aici:

https://www.fischere...89_/index.xhtml

 

In Romania nu prea am gasit acest radiator, dar poate pana finalizez PCB-ul prototip voi reusi, cu ajutorul vostru, sa gasim o sursa de aprovizionare sau o alternativa mai comoda si de ce nu, mai ieftina.#23
vijelie02

vijelie02

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 254 postari
 • Resedinta:brasov

Pai sa vedem o mica comparatie intre cele doua variante:

Transformator de curent: pret 8 Lei cu TVA inclus, amprenta la PCB mica

Rezistente de putere: pret aprox 1Leu/bucata, amprenta la PCB mai mare decat in cazul transformatorului de curent.

 

Mai putem lua in calcul si realizarea unui transformator de curent realizat din toruri recuperate. Nu orice tor.

Mai sunt si alte avantaje ale transformatorului de curent, dar nu dezbatem aici acest aspect. 

 

Legat de radiator este foarte ok cel ales. Din pacate fischer nu prea se mai gaseste prin tara noastra, de ce nu stiu. Poate ar merge aplicat un group-by pentru o comanda externa.#24
hixpp02

hixpp02

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 102 postari
 • Resedinta:Tg. Secuiesc

Inca un vot din partea mea pentru transformatorul de curent.#25
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 7.221 postari
 • Resedinta:Galati

Referitor la cat costa un radiator SK589 am primit chiar cu cateva minute in urma urmatoarea oferta de la distribuitorul oficial in Romania a radiatoarelor Fischer (atasez mai jos un print screen):

Fișier atașat  Oferta pret radiatoare SK589.jpg   130,23K   0 descărcări

Precizez faptul ca in cadrul sursei SMPS va fi nevoie de un radiator SK589 de 200mm lungime. Conform calculelor ar fi mai mult decat suficient, mai ales si ventilat. Ramane sa validez asta pe prototip dar momentan sa vedem daca se merita achizitionarea lui.

Conform ofertei de pret de mai sus ma gandeam sa achizitionam versiunile simple, "neanodizate", de 1000mm lungime. Deci, o bara de 1metru lungime, se poate folosi la 5 surse in comutatie. E bine de citit si conditiile de livrare, ca si plata in avans. Pretul per bucata de 200mm lungime, ar rezulta, in cazul comenzii unui numar minim de radiatoare circa 53lei fara transport de la ei la mine si de la mine la voi !!! Daca luam 100bucati, ceea ce inseamna pentru 500 smps-uri, pretul unui radiator cred ca se reduce la jumatate, chiar mai putin.

Asadar, astept parerile voastre referitor la oferta de mai sus ?? Intre timp, mai studiez si altenative.

 

In ceea ce priveste transformatorul de curent, ultima oara vazusem la vreo 7 lei ceva conceput special pentru 50 Hz. In cazul sursei SMPS trebuie un trasformator de curent care suporte in primar un 30A fara probleme la frecvente ridicate, care ceva de calitate - parca vazusem la tme.eu - costa cam 20lei cu TVA. Dar, daca stiti niste surse de aprovizionare cu preturi mai bune si calitativ cel putin la fel, precizati-le.

 

In ceea ce priveste comparatia amprenta PCB transformator vs. rezistoare de putere, in cazul rezistoarelor ma gandeam sa folosesc modelul urmator: 

mpr_m.jpg#26
prog

prog

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 402 postari

Scump radiatorul. Nu cumva un KM200-1 AAVID este mai ieftin ?#27
vijelie02

vijelie02

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 254 postari
 • Resedinta:brasov

Transformatoarele de current la care m-am referit eu sunt:

https://www.tme.eu/r.../talema/as-100/

https://www.tme.eu/r.../talema/as-101/

Ceva detalii din DS-ul acestor transformatoare:

Frequency range from 20kHz to 200kHz

Primary current rating to 30 Amps

Primary to secondary isolated to 2500 VAC

Pana la urma este proiectul d-voastra, alegerea finala va apartine.

Pretul acestor transformatoare este aproximativ 8 Lei.

Intr-adevar este scump radiatorul pentru 200mm, dar pretul total al sursei cu siguranta va fi mai mic decat varianta clasica cu trafo+redresare+filtrare. Ul alt avantaj ar mai fi greutatea...#28
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 7.221 postari
 • Resedinta:Galati

Se pare ca au mai scazut preturile la transformatoare de curent TALEMA, ceea ce e un lucru bun.

Am sa incerc ambele optiuni, cu rezistoare si cu transformator de curent.

In ceea ce priveste radiatorul, mai caut alternative.


0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc