Sari la conținut

Poză

Exhaustor de fum

- - - - - fum exhaustor lipire letcon fludor

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
6 răspunsuri în acest subiect

#1
Mihai3

Mihai3

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 850 postari
 • Resedinta:Satu Mare
Astazi vreau sa va prezint un nou proiect. Acest proiect l-am realizat din necesitatea de a imi proteja sanatatea de pericolul pe care il reprezinta fumul rezultat in urma procesului de lipire a componentelor pe PCB.
 
Am pornit de la o idee gasita pe internet, care consta in realizarea unui exhaustor de fum folosind un ventilator de 120x120mm la 12V. Pornind de la aceasta idee am proiectat un exhaustor care e capabil sa aspire fumul rezultat in urma lipirii, de la o distanta de maxim 10-15cm.
 
Materialele pe care le-am folosit in cadrul acestui proiect sunt urmatoarele:
 
1. Ventilator cu dimensiunile de 120x120mm, care functioneaza la tensiunea retelei (230VAC)
2. Cablu cu 3 conductoare de 1mm². Lungimea cablului se va alege in functie de necesitati, in cazul meu am ales un cablu cu lungimea de 5m, de la un vechi prelungitor.
3. Sita de protectie pentru ventilator. Atunci cand folosim ventilatorul este necesar sa montam pe ventilator o sita de protectie, astfel incat sa protejam ventilatorul si sa ne protejam si degetele, in cazul in  care suntem neatenti.
4. Filtru de carbon. In cazul de fata, am folosit o bucata dintr-un filtru de carbon pentru hota.
5. Suruburi. Am folosit 4 suruburi M4 cu piulite pentru montarea grilajului de protectie al ventilatorului, cu o lungime de aprox 1.5-2 cm.
6. Cable ties. Avem nevoie de 4 bucati de cable ties, pentru prinderea filtrului si a plasei de sarma, despre care am sa vorbesc mai jos.
7. Plasa de sarma. Am cumparat 0.5 m de plasa de sarma, care am folosit-o la montarea filtrului pe ventilator
8. Papuci pentru cablu. Aveti nevoie de doi papuci, unul pentru nul si unul pentru faza si un terminal pentru prindere cu surub pentru firul de impamantare.
 
In primul rand, se vor achizitiona de la un magazin de specialitate materialele prezentate mai sus, dupa care se va incepe partea cea mai “distractiva” si anume constructia montajului.
 
Dupa achizitionarea materialelor, am identificat directia in care sufla ventilatorul. Directia in care sufla ventilatorul este marcata pe marginea ventilatorului. De asemenea, este marcata si directia in care se roteste elicea. Apoi am taiat o bucata de cablu de 5m dintr-un vechi prelungitor pe care nu il mai foloseam. Ventilatorul pe care l-am folosit se conecteaza folosind 3 conductoare. Unul pentru faza, unul pentru nul si un conductor pentru impamantare.
 
In continuare, se dezizoleaza o portiune de aproximativ 10-12cm din cablul de la prelungitorm dupa care, conductorul maro si conductorul albastru se taie la aproximativ 5cm, iar conductorul de impamantare se lasa la lungimea de 10-12cm.
 
Dupa dezizolare, se pun papucii pe cablu (avem nevoie de 2 papuci, care sa se potriveasca cu cele doua terminale ale ventilatorului. Pentru conductorul de impamantare, avem nevoie de un terminal pentru surub, care se lipeste sau se sertizeaza pe cablu, folosind un cleste special. In cazul de fata, nu am avut cleste pentru sertizat, asa ca am lipit conductorul de papuci, dupa care am pus tub termocontractabil peste papuci, pentru a evita pericolul de electrocutare.
 
Dupa lipirea papucilor, se verifica cablul folosind un tester de continuitate, in cazul de fata s-a folosit un multimetru configurat pe testerul de continuitate.
 
Daca cablul de alimentare este OK, atunci se conecteaza la terminalele ventilatorului, dupa care se prinde cablul de ventilator pentru a evita smucirea acestuia din contactele ventilatorului, folosind o faseta de prindere (cable tie).
 
Am montat pe ventilator sita de protectie pe partea dinspre care trage aerul, iar pe partea pe care scoate aerul am montat o bucata de filtru de carbon, asezata intre doua bucati de plasa de sarma. Filtrul de carbon trebuie taiat la lungime mai mare decat dimensiunile ventilatorului, eu l-am taiat la aproximativ 130x130mm.
 
Testarea ventilatorului s-a realizat prin asezarea acestuia pe masa, la o distanta de aproximativ 4-5cm de blatul mesei, dupa care s-a pornit statia de lipit si s-au realizat cateva lipituri pentru a se observa daca ventilatorul aspira fumul.
 
In ceea ce priveste pretul, pot sa spun ca pretul final a fost mai mic decat pretul din magazin al unui astfel de aparat. Am platit urmatoarele preturi pentru componente:
1. 2.80 lei plasa de sarma
2. 37 lei pentru ventilator
3. 2 lei pentru 10 papuci
4. 30 lei o bucata mare de filtru de carbon din care am taiat o bucata mai mica, care sa se potriveasca pe ventilator
Restul componentelor le-am avut in atelier. 
 
Atasez cateva imagini cu aparatul realizat:
 

Fișiere atașate (doar utilizatorii pot descarca fisiere)

 • Fișier atașat  3.jpg   107,08K   0 descărcări
 • Fișier atașat  2.jpg   119,31K   0 descărcări
 • Fișier atașat  1.jpg   116,76K   0 descărcări

Editat de Mihai3, 04 noiembrie 2017 - 03:57 .

 • donpetru și gsabac like this

#2
Mihai3

Mihai3

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 850 postari
 • Resedinta:Satu Mare

In urma testelor pe care le-am efectuat, am ajuns la concluzia ca e mai bine sa pun filtrul in fata ventilatorului. In cazul initial, cand filtrul era pus in spatele ventilatorului, atunci aerul care intra in ventilator parca se intorcea inapoi pe la marginile ventilatorului iar fumul ajungea in cele din urma in nasul meu. 


Editat de Mihai3, 05 noiembrie 2017 - 12:20 .


#3
Mihai3

Mihai3

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 850 postari
 • Resedinta:Satu Mare

Am realizat o noua versiune a acestui aparat.

 

https://imgur.com/a/8Fyxq#4
gsabac

gsabac

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.724 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Modelul acesta banuiesc ca este mult mai eficace, deoarece nu mai recircula aerul din spatele ventilatorului.

In filmulete de pe internet am vazut ca pus pe un suport ajustabil de veioza se poate pozitiona convenabil

  si pentru fum si pentru a nu deranja operatorul.

Am mai vazut deasemenea letcon cu extractor de fum si extractor de fum cu iesire spre exterior.

 

@gsabac#5
Ciprian 81

Ciprian 81

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 403 postari
 • Resedinta:Arad#6
Mihai3

Mihai3

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 850 postari
 • Resedinta:Satu Mare

E interesant aparatul prezentat de Ciprian, dar pentru acel aparat ai nevoie de sursa de alimentare, in timp ce pentru cel realizat de mine nu ai nevoie. 

Partea pozitiva este ca acel aparat poate fi montat foarte aproape de zona in care se lipeste, si astfel absoarbe mai bine fumul. #7
Ciprian 81

Ciprian 81

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 403 postari
 • Resedinta:Arad

acel aparat poate fi montat foarte aproape de zona in care se lipeste, si astfel absoarbe mai bine fumul. 

Exact asta am vrut sa scot in evidenta.

Also tagged with one or more of these keywords: fum, exhaustor, lipire, letcon, fludor

0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc