Sari la conținut

Ajutor depanare amplificator 0205


ITN

Postări Recomandate

Buna ziua .

Detin un kit 0205 de la Mivarom ,prezentat de donpetru pe acest forum pe care l-am integrat in niste boxe active.

Toate bune si frumoase pana aseara cand le-am lasat in tensiune si am sarit ca ars din pat din cauza paraiturilor puternice din difuzoare.

Azi am schimbat la el toti finalii de pe un canal pentru ca  doi finali 2SC5200 imi intrau in scurt dar nu a fost rezolvata problema .Am masurat si tensiunea de pe pinii de iesire difuzoare si imi indica o tensiune mare ,de 24 V pe fiecare canal.

Care ar putea fi cauza ??

Multumesc,

 

Schema KIT 0205 (3).pdf

Editat de ITN
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ati verificat totusi si celelalte piesele electronice, inclusiv prefinalii ? Postati totusi o imagine sau doua ca sa vad cum ati cablat amplificatorul si ce radiator pentru finali ati folosit!

Cand efectuati masuratorile va trebui ca intrarea amplificatorului sa fie conectata la masa iar protectia la componenta de tensiune continua pe iesire sa fie dezactivata (bineinteles, ca se subintelege ca nu va trebui sa aveti conectat nici un difuzor pe iesirea celor doua canale de amplificare).

Asadar, postati imaginile cerute si mai vedem dupa aceea ce si cum.

 

Numai bine

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Ati folosit cumva numai radiatorul cu care vine kitul echipat ? Daca da, atunci era de asteptat sa se defecteze tranzistoarele finale.

2. Amplificatorul l-ati folosit si pe 4 si pe 8 Ohm ???

3. Ati verificat toate tranzistoarele la canalul care da tensiune continua pe iesire ? In acest caz, releul decupleaza ? In schema postata de mine ar trebui sa indepartati provizoriu R46 si R50 si sa remasurati din nou tensiunea continua de OFFSET de pe iesirea fiecarui canal de amplificare. Dupa acest pas, masurati si tensiunile de pe rezistoarele R2, R24, R5, R27, R16, R10, R17, precum si tensiunea de bias dintre bazele prefinalilor Q4 - Q9.

Reveniti cu masuratorile cerute si vor mai urma si alte indicatii.
Repet, cand efectuati masuratorile nu uitati sa conectati intrarea amplificatorului la masa iar iesirea sa nu aiba nicio sarcina conectata. Masuratorile efectuati-le pe ambele canale.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poate intreb o prostie , dioda 1n4148 , care monitorizeaza temperatura radiatorului , unde este montata ? Nu am vazut sa fie montata pe radiator , sau poate nu am vazut eu bine .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Compensarea termica cu dioda in foarte multe cazuri are o eficienta care tinde spre 0 sau un gradient prea mare, asa ca, daca se monteaza sau nu depinde si de gradientul de incalzire a radiatorului. In cazul cand se foloseste numai radiatorul din fabrica a kitului si nu numai, din testele efectuate cand am modernizat acest kit, am ajuns la concluzia ca e mult mai bun un circuit superdioda (sau un asazis vbe multiplier bias circuit). 

 

Aviz tuturor utilizatorilor care nu au citit topicul urmator:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/3999-kit-0205-schema-modernizare-constructie-amplificator/

aplicati musai modificarile de acolo si ajustati corect valoarea curentului de mers in gol, inclusiv folosit un radiator de suprafata corespunzatoare, daca doriti sa va bucurati de acest kit0205. In caz contrar, ajungeti in situatia utilizatorului din acest topic. Nu e singurul caz intalnit pe net. E bine de luat aminte. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De asta am intrebat , am vazut si eu pe schema ca are cel mai primitiv sistem de bias , o dioda inseriata cu o rezisten?a , dioda care nici macar nu face contact cu radiatorul , probabil " monitorizeaz? " temperatura din amplificator nu temperatura radiatorului .

De multe ori chinezii ma uimesc , folosesc arii de tranzistori si dau cu mucii in fasole in alta parte .

Interesant modul cum l-ai modat , este cu totul altceva , asta dovedeste ca cu pricepere si dibacie se poate face si bici din .....

Editat de viobio
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Buna! Deranjez si eu cu o intrebare despre kit-ul "2x500", pentru alimentarea cu 35-0-35Vca, inafara de condensatori la 63v, ariile de tranzistori inlocuite cu tranzistori simplii, prefinali mai potenti, ar mai fi necesare alte modificari? Multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Partea termica: Daca alimentati montajul cu 2x35Vca, asta ar inseamna cca. +/-50Vcc iar la o asemenea alimentare puterea disipata de etajele finale mai ales pe 4 Ohm ar fi... imensa, ceea ce ar face dificil gasirea unui radiator chiar si cu ventilare. Eu nu as alimenta modulul, asa cum arata, cu ambele canale dispuse pe aceeasi latura PCB la mai mult de +-/40Vcc, asta mergand si pe ideea ca pana la urma veti include totul intr-o carcasa obisnuita de amplificator. Bineinteles, se poate apela si la un radiator mai mare pentru a putea merge pe acei +/-50Vcc lejer in 4 Ohm dar la urma design-ul va fi iesi robust si nu prea placut. Bineinteles, ar mai fi nevoie de un radiator pentru puntea redresoare (obligatoriu).

 

2. Schema kitului (ma refer la schema postata in prima postare a topicului): Aici ar fi indicat sa mutati prefilnali actuali Q4 / Q9 - 2SD1609 / 2SB1109 in locul lui Q11 / Q3 (atentie la dispunerea terminalelor care nu este aceeasi la cele doua tipuri de tranzistoare, unii fiind in capsula TO-126, altii in capsula TO-92. Dupa aceea, in locul actualilor prefinali nu ar fi rau sa folositi ceva mai puternic in tensiune si curent, de preferat in capsula TO-220, cum ar fi perechea MJE15030/31. Verificati puterea disipata de piese in timpul primelor teste. Nu ar trebui sa inregistrati puteri mari disipate, asta in cazul in care, efectuand modificarile mentionate, veti fi nevoit sa mariti putin curentul din circuitul VAS format din Q3 si Q11 (ma refer la un canal, modificarile precizate aplicandu-se si la canalul nr.2). Mariti putin si voltajul capacitoarelor electrolitice, cum ar fi C1, C9, sa fie macar 63V. Rezistorul R29 de 100 Ohm 1W, ar trebui marit la vreo 330 Ohm 5W. Tatonati experimental valoarea exacta a acestui rezistor pornind de la valoarea mentionata anterior.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intentionez sa folosesc kit-ul pe 8 ohmi. Radiatorul am sa il schimb cu unul serios, probabil voi folosi tehnica dv gen tunel, cu racire fortata. Prefinalii actuali nu prea ii pot refolosi deoarece par recuperati, terminalele sunt taiate foarte scurt si nea chinezul a dat o gaura in partea de jos a radiatorului pentru ai prinde. Pentru ariile de tranzistori de pe intrare pot folosi 2N5401 si 2N5551?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Da, se pot folosi pe intrare acele 2N-uri, sunt un compromis bun.

Urmati si indicatiile mele din topicul dedicat acestui kit 0205:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/3999-kit-0205-schema-modernizare-constructie-amplificator/

ma refer in special la reviziile prezentate acolo.

Buna! Am reusit sa implementez o parte din modificarile prezentate de dv, adica: MPQ2222A cu tranzistoare 2N5551, MPQ2907 cu 2N5401, CA3046 cu BC639/2N5551, R72 220r/5W, releul era la 12V, inlocuit cu unul mai decent la 24V, R105, 108 5k6, Condensatorii la valorile din schema revizia 4, Q11/34 cu MLE340, impedanta de intrare scazuta la 22k, R26 100r/1W si in paralel 100nF, Q6,18 cu MJE 340/350, prefinalii 2SB688/2SD718. Am alimentat montajul la 50Vcc, pentru cateva momente am avut 100V intre ramura pozitiva si masa, dupa care au cedat finalii... precizez ca toate componentele le-am testat inaintea montarii. Aveti cumva o idee ce as mai putea verifica?

Am simulat schema cu toate modificarile aduse in MultiSim si functioneaza perfect in simulator...

Editat de kata999
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Postati cateva imagini sa vedem ce ati obtinut si cum ati implementat modificarile. Dupa modul cum ati descris problema, suspectez deficiente la implementarea modificarilor. In acest caz, nu ar fi rau sa reverificati inca o data toate piesele si conexiunile personalizate conform modificarilor. Sigur ceva va scapat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock