Sari la conținut

Poză

Cum se calculeaza corect un atenuator rezistiv pasiv ?


 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
5 răspunsuri în acest subiect

#1
piincourt

piincourt

  Membru

 • Members
 • 77 postari
 • Resedinta:in liniste

Am un semnal audio dintr-un cd player care intra intr-un amplificator.

Ma intereseaza cum se calculeaza un atenuator rezistiv "L" ( sau T ori pi), daca impedanta de intrare este 20k si atenuarea 6dB.

Multumesc.#2
gsabac

gsabac

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.648 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Toate impedantele sunt legate in relatii matematice, de aceea ramine sa postati ce impedanta are sursa de semnal.

Bineinteles calculele la audiofrecventa se fac fara includerea elementelor reactive.

 

@gsabac#3
piincourt

piincourt

  Membru

 • Members
 • 77 postari
 • Resedinta:in liniste

Nu stiu, este iesirea audio rca de la un dvd player.#4
gsabac

gsabac

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.648 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Impedanta RCA este in jur de 10K la multe modele, dar trebuie vazute datele punctuale.

In poza este schema unui atenuator rezistiv pentru audiofrecventa.

   Fișier atașat  atenuator audio.jpg   107,64K   1 descărcări

Ug este tensiunea generatorului (DVD) in gol, R1 impedanta DVD, R2 rezistenta de atenuare, R3 impedanta amplificatorului.

In situatia in care DVD-ul se cupleaza direct la amplificator, atenuarea este cea mai mica si egala cu R3/(R1+R3)

Cu valorile din exemplu rezulta At= 10K/(10K+10K) = 0,5 =-6dB. Aceasta este atenuarea fata de semnalul DVD-ului in gol.

Daca se monteaza o rezistenta serie, calculele se fac ca in poza. Se poate si invers, se cere atenuarea si sa se calculeze ce

 rezistenta serie este necesara.

La audio si cabluri de conectare cu lungimea de 1-2m calculul da rezultate corecte, la cabluri lungi, frecventele inalte sunt atenuate 

 si rezultatul depinde de tipul cablului si rezistentele din atenuator.

 

@gsabac


Editat de gsabac, 17 mai 2017 - 07:27 .


#5
Marian78

Marian78

  Premium User

 • Editors
 • 514 postari
 • Resedinta:Dambovita

Impedanta de iesire a sursei este un soi de "rezistenta" inseriata cu iesirea respectiva.

O poti testa empiric cu un multimetru, daca ai intrari RCA sau jack, instalezi pe mobil o aplicatie generatoare de semnal, si il conectezi pe intrarea DVD-player-ului, activezi intrarea respectiva si aplicatia cu generatorul de semnal sinus pe care il setezi la 50hz ( neaparat frecventa asta ). Daca nu ai intrare aux atunci inregistrezi si scrii pe un CD/DVD un semnal sinus cu 50hz apoi il pui in DVD-player. In ambele cazuri ideea este sa ai un semnal sinus curat, cu amplitudine si frecventa fixe, dai volumul undeva pe la jumatate ( sa nu duci iesirea in clipping ), iei multimetrul si-l setezi pe Vca, 200mV, sau 2V, sau o scala prin zona asta, si masori tensiunea ac de pe iesirile RCA lasate in gol, eventual ajustezi scala multimetrului in caz ca semnalul este mai mare decat reglajul setat, iti notezi valoarea exacta masurata ( la milivolt ). Apoi pui o rezistenta de 1k pe iesirea respectiva, si masori din nou, notezi si valoarea asta, si o scazi din cea initiala, daca diferenta este prea mica atunci reduci rezistenta la cateva sute de ohm. Ideea este ca pui o sarcina, si datorita impedantei de iesire, tensiunea pe sarcina scade, valoarea ramasa pe acea sarcina, o imparti la valoarea in Ohm a acelei rezistente de sarcina, si obtii un curent. Apoi diferenta dintre valoarea in sarcina si cea in gol, o imparti la curentul gasit, si obtii o rezistenta echivalenta a iesirii, adica acea impedanta. Nu stiu daca se intelege ce spun, dar in practica este foarte simplu si dureaza maxim cateva minute.Oricum presupunand ca iesirea este dintr-un AO atunci cel mai probabil impedanta sa este suficient de mica fata de impedanta de intrare a amplificatorului, si deci daca ignori acea impedanta de iesire atunci lucrurile se simplifica.

 

"Atenuator" este o denumire simandicoasa ( sa nu spun snobista ) a banalului divizor rezistiv. 

Ai deja rezistenta de jos a divizorului constituita de impedanta de intrare a amplificatorului, in cazul tau ai zis 20k.

Vrei o atenuare de 6db, asta inseamna injumatatirea semnalului ( 10(6/20)=2 ), nimic mai simplu, pentru ca un divizor cu 2 este ala care are valorile rezistentelor egale, deci mai pui inca o rezistenta de 20k inseriata pe intrarea amplificatorului, si obtii atenuarea de cca 6db dorita. Pentru corectitudine ar mai fi de mentionat ca daca impedanta de iesire a sursei este totusi semnificativa comparativ cu cea de intrare a amplificatorului, atunci din rezistenta aia pe care o inseriezi cu intrarea amplificatorului, scazi acea impedanta de iesire a sursei de semnal, spre exemplu, daca impedanta de iesire a sursei de semnal este 10k, atunci mai inseriezi 10k intre acea iesire si intrarea amplificatorului, si obtii o valoare cumulata de 20k, si deci atenuarea cu 6db dorita.


Editat de Marian78, 18 mai 2017 - 12:32 .


#6
piincourt

piincourt

  Membru

 • Members
 • 77 postari
 • Resedinta:in liniste

Multumiri pentru raspunsurile prompte.


0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc