Sari la conținut

Poză

Soft-ul PCB cu care lucrezi poate sa faca asta ?

- - - - - PCB software teste opinii

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
6 răspunsuri în acest subiect

#1
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.554 postari
 • Resedinta:Galati

Va propun ca in acest topic sa aducem in discutie diverse aspecte care se pot pune in practica cu ajutorul programelor pentru proiectare PCB. Cu aceasta ocazie as vrea sa aduc in atentia utilizatorilor si vizitatorilor acestui site web, limitele software a fiecarui program pentru proiectare PCB. Adica, cu alte cuvinte, ce putem face si ce nu putem face cu anumite programe de PCB design.

 

Avand in vederea multitudinea de programe existente la ora actuala pe piata uneori este destul de greu sa ne hotaram asupra unui program, care la inceput de drum trebuie sa fie: si simplu, si cat mai complet. Din pacate, cele doua conditi cu greu se pot gasi la programele de proiectare PCB "low cost" dar e bine sa incepem cu ceva simplu urmand ca pe parcurs ce deprindem domeniul sa trecem sa lucram cu programe mai mult sau mai putin complexe.

 

Am vazut prin randul tinerilor amatori de proiectare PCB diverse vorbe, cum ca programul cutare este cel mai potrivit, ba celalalt ca este mai simplu etc., dar de multe ori, unele programe nu respecta cele mai de baza cerinte cand veni vorba de proiectare PCB folosind un anume software.

 

Printre cele mai importante cerinte PCB software pe care le vad acum si pe care as dori sa le completati, daca credeti ca ar mai fi ceva de adaugat, sunt:

- posibilitatea desenari schemei electronice si generarea listei de net-uri (lista care ajuta proiectantul PCB sa indentifice conexiunile componentelor in mediul de proiectare PCB);

- posibilitatea setari straturilor PCB (numarul acestora), inclusiv personalizarea culori acestora si a text-ului folosit in proiectarea PCB, in functie de destinatia proiectului PCB;

- posibilitatea importari cotelor placi folosind un desen CAD;

- posibilitatea personalizari formei placi (PCB);

- definirea poligoanelor generate pe suprafata PCB cat mai detaliat, controland distanta dintre aceste obiecte si marginile placi cat si modul de conexiune a acestora cu pad-urile amprentelor componentelor electronice;

- controlul lungimii traseelor PCB dar si a latimii acestora intr-un mod cat mai simplu si eficient;

- posibilitatea gestionari pe straturi (layere) a pad-urilor amprentelor componentelor electronice etc.

 

Dar, din experienta cumulata in proiectare PCB, am ajuns sa storc si sa testez destul de multe soft-uri PCB pe care am incercat sa le impart in doua categori si anume: utile si mai putin utile. Ca sa fac lucrul asta am incercat sa caut la aceste programe anumite facilitati pe care eu le consider indispensabile si fara de care nu se merita sa invatati acel soft (desi, in practica am ajuns sa invat si acele soft-uri care nu au facilitatea descrisa mai jos). 

 

Dar, despre ce facilitate e vorba? Va rog sa analizati imaginea de mai jos si sa-mi spuneti, daca cu programul PCB cu care lucrati puteti creea cazul de mai jos, mai greu sau mai usor sau... de ce nu, deloc.

Fișier atașat  Soft-ul PCB cu care lucrezi poate sa faca asta.jpg   132,36K   5 descărcări

 

Este doar un exemplu. Daca cunoasteti si alte exemple care v-au facut sa alegeti un anume PCB software, va rog sa le expuneti in cadrul acestui topic, urmand ca discutiile sa se desfasoare in jurul unor asemenea constatari care in viitor vor face sa alegem mult mai usor un program de proiectare cablaje imprimate (PCB).

 

Numai bine#2
Dan57

Dan57

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 217 postari
Eu lucrez cu OrCAD sau cu DipTrace ( in regim home). Nu stiu daca vreunul dintre cele doua programe fac ceea ce apare in desen dar exista in amandoua posibilitatea de a "metaliza" anumite zone fara a avea contact electric cu unul din trasee. In rest OrCAD-ul genereaza net-listul si inca multe alte fisiere utile. Bine inteles ca fiecare program are "facilitati" specifice lui. Nu cunosc ce program face strict ceea ce ati prezentat dar tin minte ca mai toate cablajele din Elektor sunt facute cu un program care face padurile cumva ovale, nici acum nu stiu cu ce program fac indivizii cablajele. Am mai vazut in Electronique Pratique un program care deseneaza schemele cu piesele colorate in degradee din stanga in dreapta (sau invers), nu conteaza, tare as vrea si eu acel program.

#3
Ionuţ Iosub

Ionuţ Iosub

  Membru

 • Members
 • 5 postari
Target3001, versiunea free (limită la 250 paduri) poate genera planuri de masă. Personal însă nu mi-a plăcut rezultatul.

În schimb are generator de componente cu vizualizare 3D și o bibliotecă ușor de folosit. Și da, poate face paduri ovale, pătrate, rotunde, octogonale, cu sau fără metalizare. :)

#4
prog

prog

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 293 postari

Eu cred ca nu ati inteles imaginea postata de admin. Eu din ce am inteles, donpetru nu se referea in mod special la forma pad-urilor ci daca soft-ul cu care lucram are posibilitatea managementului pad-urilor pe straturi sau layere. Spre exemplu EAGLE are un singur layer pentru pad-uri, deci nu poti sa faci ceea ce este in imaginea de mai sus cu acest program.

 

:smoke:


Editat de prog, 26 martie 2015 - 11:21 .


#5
Dan57

Dan57

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 217 postari

Eu cred ca nu ati inteles imaginea postata de admin. Eu din ce am inteles, donpetru nu se referea in mod special la forma pad-urilor ci daca soft-ul cu care lucram are posibilitatea managementului pad-urilor pe straturi sau layere. Spre exemplu EAGLE are un singur layer pentru pad-uri, deci nu poti sa faci ceea ce este in imaginea de mai sus cu acest program.

 

:smoke:

Daca este asa cum spui atunci problema nu sta in programul efectiv ci cum sunt proiectate modulele, daca au paduri doar pe bottom, pe top sau pe amandoua. Parerea mea ca totul tine de cum au fost proiectate modulele din PCB. Sincer nu am folosit nici un program la mai mult de doua straturi iar modulele proiectate de mine sunt in functie de "necesitati". In general folosesc librari personalizate.


Editat de Dan57, 26 martie 2015 - 01:41 .


#6
roadrunner

roadrunner

  Tehnium Azi Expert

 • Validating
 • 2.106 postari
 • Resedinta:.

majoritatea (nu pot sa spun toate) programelor folosite in industrie au facilitati de proiectare a pad-urilor (padstack) - eu personal inca nu am intalnit niciunul care sa nu poata definii parametrii pad-urilor (la nivel de layer)

si mai mult biblioteca de pad-stack e separata de biblioteca de componente, practic componentele se definesc cu ajutorul pad-stack-urilor

Acelasi lucru e valabil si pentru VIA (si evident micro via)

RR


Editat de roadrunner, 26 martie 2015 - 02:08 .


#7
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.554 postari
 • Resedinta:Galati

Am testat recent sa vad daca cu ajutorul programului Altium Designer se poate implementa situatia din imaginea descrisa in prima postare a topicului si din pacate, nu merge. Spre exemplu, in Altium Designer daca incercam sa selectam pad-ul unei componente componente electronice THT sa fie activ doar pe un singur layer PCB (top sau bottom), programul nu permite utilizarea gaurilor (clarificari suplimentare in imaginile de mai jos):

Fișier atașat  Altium Designer - step 1.jpg   98,87K   0 descărcări Fișier atașat  Altium Designer - step 2.jpg   181,96K   0 descărcări Fișier atașat  Altium Designer - step 3.jpg   200,69K   0 descărcări

 

Bineinteles, am omis in cadrul acestui topic sa va precizez ca exista si alte metode ca sa obtinem acel rezultat dar in foarte multe cazuri sunt destul de stufoase si neproductive. Si bineinteles, deviza noastra, a tuturor, e sa gasim acel program de proiectare PCB care ne ajuta cel mai bine si cel mai repede ca sa ajungem la rezultatul dorit.

 

P.S. Nu ma asteptam ca Altium Designer sa nu poate sa faca asta!!! Intr-adevar, nici programul EAGLE nu poate sa faca asta!Also tagged with one or more of these keywords: PCB software, teste, opinii

0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc