Sari la conținut

VU-Metru cu LM3915 60dB


Dudikoff

Postări Recomandate

Salut,

Vreau sa construiesc un vu-metru cu 2 x LM3915 inseriate pt 60dB. Am mai postat si pe alt forum dar acolo nu se pricepe nimeni, poate aici am mai mult noroc.

Am studiat schemele din datasheet si altele ce am mai gasit pe net si am ajuns la urmatoarea configuaratie.

 

Aceasta este schema bloc a etajului de intrare: preamplificator - amplif. fixed gain 30dB - full-wave precision rectifier - LM3915. Primul pe intrare este un preamplificator care aduce semnalul (daca este prea mic) la tensiunea de full scale care se redreseaza si este trimisa direct la LM3915-ul de sus. Pe partea de jos semnalul se amplifica cu 30dB inainte de a se redresa si a se trimite la LM-ul de jos.

block1.jpg

 

Aici aveti schema electrica : http://s17.postimg.org/nghi1kf2n/sch1.jpg. In simulator vad ca da cum trebuie, dar in realitate o merge ? Impedanta de intrare este 110K, e ok ? Nu cred ca incarca prea mult sursa de semnal, nu ?

Dar aici ar fi o mica problema. Cu 45mV pe intrare se aprind toate ledurile LM-ului de jos. Cand semnalul creste, amplificarea la cel de jos, intra in clipping. Cippingul nu ar fi o problema, dar in cazul asta apar si niste distorsiuni urate. In mod normal, cand la intrare se trece de 45mV, LM-ul de jos ar trebui sa primeasca 3,7...4V DC, ca toate leduri sa ramana aprinse si sa se continue pe cel de sus... Cum as putea sa limitez semnalul care iese dupa celula de amplificare cu 30dB, chiar daca asta ar insemna sa-i tai din varfurile sinusoidei ? Pur si simplu semnalul trebuie sa nu depaseasca... 3,7V sa zicem, daca e mai mare sa ii taie varfurile pana il face dreptunghiular, nu conteaza....

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@prog are dreptate, nu e nevoie sa construiesti doua cai separate cu 30db diferenta de nivel, circuitele LM3815 fac asta automat cascadandu-le.

tot ce ai nevoie e sa amplifici semnalul de intrare de la nivelul de intrare (maxim admis) la nivelul de FS (full scale) al ultimului led de sus al driverelor. Nivelul maxim de intrare (FS) va aprinde ultimul led ceea ce va indica intrarea in limitare (distorsiuni) a amplificatorului.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner, daca as fi facut cu un sigur integrat treaba ar fi fost simpla, ar fi exact cum zici tu, dar cascadand doua, se complica. Sa ziceam ca aleg referinta de 10V. Atunci, nivelul de semnal necesar pentru aprinderea primului led (-57dB) este de 14mV, o valoare foarte mica ! La 14mV redresorul nu va mai lucra cum trebuie si va introduce erori, ca sa nu mai zic de comparatoarele din integrat care pot avea offset de 10V. Deci erori la greu. Stiu, pentru multi dintre noi vu-metrul este doar o jucarie ce danseaza pe muzica, dar eu as vrea sa fie si un instrumet de masura de calitate buna.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

comparatoarele din integrat care pot avea offset de 10V. Deci erori la greu....

eu as vrea sa fie si un instrumet de masura de calitate buna.

Pai daca au erori comparatoarele cum sperati sa aveti un instrument de calitate buna?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai in schema mea, nivelul la care se aprinde primul led este de 156mV. La tensiunea asta, un +/-10mV de la ofsetul comparatoarelor este nesemnificativ.

 

Din datasheet (despre metoda simpla):

 

The drawback of this method is that the threshold of LED #1 is only 14 mV and, since the LM3915 can have an offset voltage as high as 10 mV, large errors can occur. This technique is not recommended for 60 dB displays requiring good accuracy at the first few display thresholds.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

comparatoarele din integrat sunt aproape la fel (sunt facute pe acelasi siliciu si ar trebui sa fie identice) - chiar si intre doua integrate din acelasi lot caracteristicile sunt foarte apropiate. Un instrument de genul celui de mai sus se foloseste de obicei pe iesirea de putere (unde nivelele de tensiune sunt mari)- precizia e data de comparaoare, rectificarea (si filtrarea trece jos) se face la nivele mai mari de tensiune (e mai ieftin)

eu vad schema ta (pentru nivel mic) - amplifiacator CA -> redresare -> eventual atenuator reglabil (sau referinta reglabila) -> drivere led-uri.

Iti va trebui un filtru trece jos altfel nu vei vedea mare lucru (ca sa-i adaugi un pic de inertie)- exact ca la demodulatorele MA cu o dioda.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In principal pentru 1V rms, dar n-ar strica sa mearga de la 0,5V la 2,5V rms...

 

In schema mea am si filtru dupa redresor (1,5K cu 1uF).

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cred ca ai o greseala pe schema, dupa filtrul trece jos (RC) ai un condensator serie care nu lasa componenta de CC sa treaca. Driverele de led-uri compara CC cu referinta deci trebuie cuplate in CC (de asta ai si rectificat semnalul)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am pus condul ala de separare pentru ca fara semnal la intrare acolo am 6V DC din cauza ca operationalele se alimenteaza la o singura tensiune. Dar asa este, ai dreptate, nu este bine. Offff... pai si cum sa fac sa scad cei 6V ? :((

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pui operationale pe care le legi intrarea (+) la semnalul tau cu DC offset iar intrarea (-) la 6V (sau la cat e offset-ul)

eu am sugerat in postul meu de mai sus cum are trebui sa fie lantul

Amplif CA -> redresor -> Amplif CC (sau buffer)

sau o alta idee e sa te joci cu Vref (LO, HI) - practic sa le dai acelasi offset de CC, dar nu stiu daca accepta (nu sunt familiar cu LM-urile alea)

 

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai am urmatoarele nelamuriri in legatura cu preamplificatorul de pe intrare:

 

1.) TL072 functioneaza stabil cu gain intre 1 si 32 ?

 

2.) Mai e nevoie sa ii pun un filtru RC trece jos la intrarea in primul preamplificator al vu-metrului (cum se pune la intrarea in amplifurile de putere) ?

 

3.) Am impresia ca TL072 avand intarea pe J-Fet ar trebui pusa o rezistenta de la intrare la masa, nu ? De cat sa fie ?

 

4.) Rezistenta din reactie, de la intrarea inversoare la masa e ok de 4,7K ? Ar fi mai bine cu alta valoare ?

 

5.) Acum ca am alimentare diferentiala, mai e nevoie de condul de pe reactie care vine spre masa (22uF) ? In simulare merge si fara el.

 

 

preamp.jpg

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock