Sari la conținut

Poză

Vom putea vreodata depasi viteza luminii ?

- - - - -

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
51 răspunsuri în acest subiect

#1
elco

elco

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 254 postari
 • Resedinta:Langa Sibiu

In primul rand, Craciun Fericit tuturor si pentru ca, tot incep sarbatorile si dupa treburile casei navigam pe net, dupa lucruri si informatii mai mult sau mai putin folositoare, am dat recent peste un articol (din 2010), pe site-ul descopera.ro, unde se mentioneaza distanta pana la o planeta foarte asemanatoare cu pamantul:

http://www.descopera...eamana-a-terrei

 

CITEZ:

______________

 

"Observatorul spatial Kepler a descoperit recent, in cadrul proiectului Pandora, cea mai mica exoplaneta identificata pana in prezent. Corpul cosmic din afara sistemului nostru solar a fost denumit HD156668b, se afla la o distanta de aproximativ 80 ani-lumina de Terra, in directia constelatiei Hercule si are nevoie de numai patru zile pentru a efectua o miscare de revolutie in jurul stelei care o patroneaza.

Nu mai departe de saptamana trecuta, echipa stiintifica responsabila de misiunea telescopului spatial american Kepler - lansat in martie 2009 pentru descoperirea planetelor din afara Sistemului Solar, asemanatoare cu Pamantul - anuntau identificarea a cinci noi exoplanete.

Toate cele cinci, denumite Kepler 4b, 5b, 6b, 7b and 8b, au mase mari si temperaturi foarte ridicate, cuprinse intre 1.200 si 1.648 grade Celsius. Acestea, impreuna cu HD156668b, se alatura celorpeste 400 exoplanete deja descoperite de astronomi cu ajutorul diferitelor telescoape terestre, inca din 1995. 

In total, 423 de exoplanete au fost descoperite pana in prezent, dar niciuna nu este similara Pamantului si nu pare capabila sa intretina viata. Cu toate acestea, specialistii in astronomie se declara in general increzatori in faptul ca, fie telesocul Kepler, fie cel european Corot, vor descoperi, in cele din urma, exoplanete asemanatoare cu Terra".

_______________

 

Deci, daca planeta se afla la 80 de ani lumina, unei nave spatiale care s-ar deplasa ipotetic cu viteza luminii, i-ar lua aprox. 80 de ani. Stiu ca un an lumina inseamna cat face lumina de acolo pana pe pamant dar ceva imi este neclar si poate cu ajutorul vostru reusesc sa ma lamuresc si eu mai bine.

 

Deci, un an lumina = 9.460.730.472.580,8 kilometri 

 

Distanta pana la planeta respectiva:  80 ani  x 9.460.730.472.580,8 kilometri  = 756.858.437.806.464,0 Km 

 

Viteza luminii in vid este: 1.079.252.848,8 km/h

 

Timpul necesar (in ore): 756.858.437.806.464,0 / 1.079.252.848,8 = 701280 ore sau 29220 zile sau ~80 de ani.

 

Pana aci m-am lamurit, acum, credeti ca vom ajunge vreodata sa depasim viteza luminii ? Spre exemplu, daca s-ar construi o nava spatiala care sa se deplaseze cu o viteza de 80 de ori mai mare ca viteza luminii, asta ar inseamna ca va trece un an sa ajungem acolo ? Corect ? Cam mult, nu!  Cum vedeti viitorul in privinta asta?


Editat de elco, 24 decembrie 2014 - 10:37 .


#2
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.953 postari
 • Resedinta:Galati

Marea problema in toata chestiunea asta este atingerea vitezei luminii si apoi depasirea ei, iar ca sa fie facut lucrul asta, omenirea mai are mult de evoluat. Desi s-a mai discutat, ca sa poti sa atingi viteza luminii ne-ar trebui o nava capabila sa se izoleze la propriu de mediul exterior. Utilizarea propulsiei anti-gravitationale (atat de mult adusa in discutie ca o ipoteza care ar sta la baza miscarii O.Z.N-urilor) ar fi o solutie, care ar permite navelor sa evite in traiectoria lor intersectia cu diverse planete si de ce nu, chiar asteroizi. Prin alte cercuri media circula zvonul ca s-ar fi pus bazele unei asemenea tehnologii (cu ajutoru cui, greu de presupus in acest moment). Apoi, din ceea ce ne este dat sa cunoasteam daca ar fi sa facem un rezumat, da, ajungem la concluzia ca mai avem multe de invatat.

 

Pe de alta parte, cu datele reale pe care le cunoastem in acest moment, daca incercam sa atingem viteza luminii, e foarte probabil ca obiectul respectiv sa se dezintegreze, deci s-ar putea sa se produca acea transformare: materie - energie, iar cum acest proces nu-l cunoastem si nici nu-l putem anticipa, pana la un rezultat concludent e cale lunga.

 

Oricum, la cat de mare este Universul este foarte probabil sa nu-l cunoastem niciodata in totalitate, asta din cauza planului material in care ne aflam acum (adica ca suntem facuti din carne si oase), pentru ca numai imbracand o alta forma vom putea sa parcurgem distantele astronomice mult mai rapid. Sa fie asta un semn din partea divinitatii ca noi nu suntem numai carne si oase si ca atingerea stelelor s-ar putea face doar prin intermediul sufletului? Greu de raspuns la o asemenea intrebare, cu atat mai mult cu cat nu stim ce ne rezerva viitorul tehnologic al omenirii.

 

Numai bine#3
klaxxon

klaxxon

  Membru

 • Banned
 • 76 postari
 • Resedinta:Waikiki beach

Fizica imposibilului de Michio Kaku oferă cîteva răspunsuri.

 

2oDN3i4.png


Editat de donpetru, 25 decembrie 2014 - 09:20 .
Sterge URL inadecvat temei topicului


#4
cristi_74

cristi_74

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 346 postari
 • Resedinta:Binis C-S
Asta intrebatil pe Mironov sau Badescu ca ei stiu dealdeastea.Scuzati gramatica,HIC!!...Berea bato vina!

#5
zal

zal

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 509 postari
 • Resedinta:Bucureşti
Mai nou se pare că nici viteza luminii nu e constantă, asta rezultînd chiar din expansiunea universului, nu faţă de punctul în care ne aflăm noi ci faţă de alte repere. Aşa că multe alte teorii şi mărimi fizice vor trebui revizuite sever. Cît despre plecatul spre alte planete, asta e visare pură, nici nu vom apuca vremurile alea fără modificări serioase în modul de viaţă şi chiar genetice ptr întreaga populaţie umană. Există şi posibilitatea să ne anihilăm pînă la atingerea unui stadiu mai evoluat. Ar răsufla uşurată şi planeta, s-ar reface ca după o mare catastrofă.

Editat de zal, 25 decembrie 2014 - 01:10 .


#6
Marian78

Marian78

  Premium User

 • Editors
 • 525 postari
 • Resedinta:Dambovita

Inainte de toate sarbatori fericite tuturor si un an nou asa cum vi-l doriti.

 

Vom depasi vreodata viteza luminii? DA; In conditiile in care nu vom "reusi" sa ducem planeta asta care ne gazduieste la colaps, in cqazul in care nu vom reusi sa distrugem noi insine atmosfera intre timp, cred ca la un moment dat omenirea va ajunge in stadiul de a vizita alte planete, probabil asta va fi departe in viitor dar cred in civilizatia umana, atata vreme cat minti stralucite ( cum a fost Einstain ) se vor naste, atata timp cat vor exista filme SF care sa starneasca imaginatia multora, si progrese se vor face cu siguranta, pana atunci insa multe probleme sunt necesar a fi corectate, omenirea va trebui sa invete sa inlature razboiul constant dintre ei ( fie el militar sau economic ), va trebui sa se trezeasca si sa realizeze cat de fragil este echilibrul care mentine viata pe planeta noastra, sa ne trezim si sa acceptam ca poate nu o sa ne placa ceea ce vom gasi in spatiu, este convingerea mea ca universul este prea vast si inimaginabil de mare astfel incat doar micuta noastra planeta sa dezvolte conditii propice vietii, ce fel de viata asta habar n-am, poate va fi ceva total diferit de viata pe baza de carbon de la noi, poate deja exista dar mintea noastra este prea limitata sa inteleaga semnele...Totusi nimic nu ne poate opri sa visam frumos, poate candva stranepotii stranepotilor nostrii vor privi in urma si vor zice asa cum in Stargate Tollanii au caracterizat pamantenii drept mult prea primitivi...


 • stryx ii(le) place mesajul asta

#7
miron1947

miron1947

  Tehnium Azi Expert

 • Tehnium Azi
 • 10.928 postari
 • Resedinta:Brasov

In cartea "Amintiri despre viitor" scrisa de Erich Anton Paul von Däniken, era o enuntata alta solutie pentru calatoriile la distante marii si anume prin deformarea spatiului, astfel, practic aducem punctul de destinatie la noi, nu ne deplasam noi la el.#8
george b

george b

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 163 postari
 • Resedinta:Timisoara

Unii savanti avanseaza teoria "gaurilor de vierme",care ar face ca deplasarea dintr-un punct in altul al spatiului sa fie mult mai scurta.Asta in teorie, pentru ca practic asa zisele "gauri de vierme" sint doar teorii, sau mai bine zis niste simple supozitii.E posibil ca viteza luminii, sa nu fie limita absoluta  a vitezei,probabil existind si viteze cu mult mai mari. Deocamdata, chiar viteza luminii reprezinta o viteza aproape imposibil de atins.Sa zicem, ca teoretic,viteza luminii ar putea fi atinsa doar cu tehnologii mult,mult ,mai evoluate decit cele existente.Deocamdata vitezele spatiale au ajuns la citeva zeci sau sute de km/s si asta nu in scurt timp ci in timp mai indelungat (ani de zile). Conform teoriei relativitatii odata cu cresterea vitezei creste si masa corpului respectiv, iar odata cu cresterea masei creste si cantitatea de energie necesara propulsarii corpului respectiv.Intrebarea care se pune e,de unde se poate lua acea energie?Daca un corp ar atinge viteza luminii,el s-ar deplasa in spatiu cu viteza respectiva, la infinit.Pentru frinarea lui s-ar consuma aceeasi cantitate de energie, care s-ar consuma pentru a face ca un corp sa atinga viteza luminii.Parerea mea.


Editat de george b, 25 decembrie 2014 - 10:04 .


#9
Marian78

Marian78

  Premium User

 • Editors
 • 525 postari
 • Resedinta:Dambovita

"Gaura de vierme" este un subiect mult uzitat de catre autorii de literatura SF, este un soi de "sfantul graal" al calatoriei in spatiu, ideea ca poti parcurge o galaxie de la un capat la altul intr-un timp foarte scurt este inevitabil atractiva, dar cred ca va ramane de domeniul SF foarte mult timp, e o ideie nascocita de minti foarte imaginative, nu cred ca are legatura cu realitatea. Atingerea vitezei luminii nu pare a fi insa un subiect atat de sf, vizionam cu ceva timp in urma un documentar care lansa o ideie in acest sens reprezentata de un soi de "vele spatiale" gigant, care ar fi propulsate de vantul solar si care teoretic ar putea facilita atingerea sau apropierea de pragul vitezei luminii, ar ramane de vazut cum se rezolva problema relativitatii, a timpului...

 

Revenind cu picioarele pe pamant, progrese importante totusi s-au facut in ultimele zeci de ani, ceea ce probabil acum 60-70 de ani parea SF, acum este realitate, calculatoare capabile de performante demne de toata invidia sub forma unul laptop foarte subtire si foarte portabil ( va amintit cred cat de "portabile" erau primele calculatoare ); telefoane inteligente care au evoluat dramatic in doar 15-20 de ani, comparati vedetele anilor 90 in materie de "mobile" cu cele de acum si veti fi de acord cu mine, si concurenta constanta dintre marii producatori duc la dezvoltarea periodica de noi tehnologii in cautarea dominarii pietei... Adica ceea ce vreau sa zic este ca dupa parerea mea in materie de dezvoltare tehnologica, omenirea cred ca este pe drumul cel bun, ramane de vazut daca goana asta dupa tehnologie nu va avea efecte negative dramatice la nivel global...#10
flomar

flomar

  Premium User

 • Editors
 • 923 postari
 • Resedinta:segarcea dolj

Putine sunt lucrurile capabile sa aprinda curiozitatea si interesul omenirii mai mult decat calatoria in spatiul extraterestru...Atingerea sau depasirea vitezei luminii de catre un obiect lansat de pe Terra este o discutie care ar putea avea un suport real peste milenii...Pentru ca sunt un consumator constant de literatura SF de calitate va prezint cateva idei despre calatoria in spatiu desprinse din cartea INIMA COMETEI , autori Gregori Benford si David Brin . Se prezinta , aici o alta posibilitate pentru calatoria in spatiu care, dupa parerea mea, va fi posibila spre finalul acestui secol...in speta ideea principala este utilizarea miezului cometar drept vehicul spatial pentru o colonie umana instalata acolo, cometa aleasa fiind cometa Halley...pe parcursul cartii se vorbeste despre descoperiri tehnico-stiintifice care au, in anul de gratie 2014, o baza reala de studiu ...Concret este vorba de tehnica criogenarii ( somnul criogenic ) , despre computerul organic - cu posibilitati de procesare si stocare de mii de ori mari decat cele anorganice- despre naniti - acei microroboti care pot circula in sangele nostru- despre modificarea genomului uman in sensul cresterii performantelor corpului si mintii umane si eliminarea imperfectiunilor ereditare , despre procesul de clonare  a trupului uman...Astrofizicieni de renume - mentionati in prefata -  au oferit consultanta de specialitate cu privire la traiectoria cometei si punctul optim de abordare a nucleului cometar de catre naveta colonistilor, calcule concrete asupra posibilitatii de modificare a orbitei cometei...O lectura captivanta care ofera senzatia unei realitati deja existente...Revenind la subiectul acestui topic ( imi cer scuze pentru off...) aveti in poza de mai jos o carte care poate aduce clarificari despre posibilitatea sau - mai degraba ! - imposibilitatea atingerii si depasirii vitezei luminii in limitele legilor fizicii asa cum le cunoastem azi...Cine stie , insa , ce ne rezerva viitorul...noi ,cei ce facem comentarii aici, nu vom mai fi dar, pentru omenire, exista speranta, pentru ca setea de cunoastere a omenirii nu va putea fi stinsa niciodata...

Fișiere atașate (doar utilizatorii pot descarca fisiere)#11
george b

george b

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 163 postari
 • Resedinta:Timisoara

Scriitorii de literatura SF, sint oameni cu imaginatie bogata.Ei sint si cei care imagineaza tot felul de metode de supravietuire a calatorilor in drumul lor spre diferite tinte extraterestre.E posibil ca in viitor sa fie descoperite metode prin care oamenii plecati spre o anumita planeta aflata inafara sistemului solar, sa poata supravietui fie inducindu-le hibernarea sau prin criogenare.Aceste doua metode  nu sint lipsite de riscuri majore.O simpla pana in sistemul de alimentare  cu energiea navei, ar face ca astronautii sa fie pierduti.Oricit de performante ar fi supercomputerele,ele sint la urma urmei niste masini care se pot defecta.Factorul uman este deocamdata de neinlocuit si e putin probabil ca in viitorul nu foarte indepartat sa poata fi inlocuit.Apoi mentinerea vietii la bordul unei nave cosmice ar fi destul de greu de realizat.Referitor la cometa Halley.Se stie traiectoria aproximativa a cometei si periodicitatea aparitiei ei in sistemul nostru solar.Trecerea prin apropierea unui corp ceresc cu masa mai mare ar face ca traiectoria cometei sa fie deviata,deviatie care ar face ca ,cometa sa nu mai treaca prin apropierea pamintului,ba mai mult ar putea ca traiectoria cometei sa fie deviata direct inspre astrul nostru,soarele.Nu e greu de ghicit ce ar urma in urma coliziunii dintre cometa si soare.Sigur soarele nu ar avea nimic de suferit.Poate ca peste citeva sute(daca nu mii) de ani sa fie posibile calatoriile inafara sistemului solar,asta in conditiile in care omul nu va inceta sa-si bata joc de casa lui numita Pamint.Existenta vietii pe pamint nu poate fi garantata.Oricind poate sa apara un asteroid mai "rasarit",care, lovind pamintul, ar face ca viata sa dispara.Un conflict nuclear la scara planetara, deasemenea ar face ca viata pe pamint,sa dispara.


Editat de george b, 26 decembrie 2014 - 12:56 .


#12
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.953 postari
 • Resedinta:Galati

Tehnica criogenari a fost folosita inclusiv in seria de filme Alien. Nu mi se pare o tehnica foarte utila cu atat mai mult cu cat vom dori sa strabatem zeci sau sute de ani lumina. Cred ca telul principal al omenirii il reprezinta parcugerea unor sute de ani lumina in cel mult cativa ani pamanteni. Daca va fi asa, atunci criogenarea nu e o solutie.

 

Va spuneam ca atingerea vitezei luminii este foarte greu de facut iar ca sa parcurgem, spre exemplu, o suta de ani lumina intr-un an pamantean asta ar inseamna ca nava spatiala sa se deplaseze cu o viteza de 100 de ori mai mare ca viteza luminii. In acest moment, e imposibil de facut lucrul asta. Numai atingerea vitezei luminii implica niste consecinte destul de grave asupra obiectului respectiv. La o asemenea viteza frecarea fuzelajului cu mediul inconjurator este enorma iar temperaturiile inregistrate asemenea, fapt ce ne face sa ne gandim la o alternativa serioasa la "ceramica" folosita in constructia navetelor spatiale actuale. Deci, va fi nevoie de alte tipuri de materiale, cu proprietati superioare. In plus, un obiect fizic ca sa-l propulsezi cu viteza luminii, cantitatea de energie va fi enorma dar obtinerea unei asemenea viteze necesita niste sisteme de propulsie mult evoluate, ca si autonomia energetica. Deci, cade din start utilizarea combustibililor fosili.

 

Si inca ceva, foarte important, controlul directiei navei spatiale e o problema la fel de mare ca si cantitatea de energie necesara pentru propulsie. Va spuneam de directie din cauza ca, orice asteroid, planeta sau stea, suprapusa pe directia de deplasare, este critica. La o asemenea viteza e foarte greu de evitat un obiect cosmic. Aici propulsia anti-gravitationala impreuna cu izolarea cu un scut energetic a navei spatiale ar fi eliminat teoretic si ipotetic aceasta problema. Dupa aceea, izolarea corpului uman din naveta iar este o problema ca si creerea unei atractii gravitationale asemenea cu cea a Pamantului in interiorul navei spatiale (o atractie gravitationala artificiala). Va spun asta din cauza ca la ora actuala lipsa gravitatiei in navele spatiale creeza niste probleme medicale destul de severe omului, cu atat mai mult cu cat sederea in spatiul cosmic va fi foarte lunga (mai mare de un an). Astea ar fi doar cateva din problemele care ar surveni in cadrul unei asemenea deplasari, nu mai pomenesc aici de proviziile alimentare, care ar putea fi suficiente doar daca nava spatiala ar fi privita ca un oras de sine statator. 

 

In fine, chiar daca evolutia tehnologica a omenirii din ultimii 50 de ani este foarte rapida, pana vom ajunge sa punem la punct ceea ce va spuneam mai sus cred va trebui sa mai treaca 100 de ani (cel putin).#13
ola_nicolas

ola_nicolas

  Editor

 • Editors
 • 1.145 postari
 • Resedinta:Olt county

Eu personal cred ca tehnologiile pentru obtinerea vitezelor luminice, se vor pune la punct foarte curand. Pana acum nu avem exemple de viteze superluminice, pentru a ne gandi la depasirea acesteia. Problema deplasarii pe distante de sute de ani-lumina, nu va putea fi depasita nici macar prin depasirea de 5... 10 ori a vitezei luminice (precum in Star Trek) O distanta de 1000 de ani lumina (spre exemplu) va fi parcursa cu o viteza de 10c intr-o suta de ani, ceea ce este tot mult comparativ cu timpul de viata al unui individ uman. Chiar si distante mai scurte, vor necesita un timp de deplasare masurabil in ani, mult peste acceptabilul oricarui voluntariat uman. Nu cred ca se vor gasi amatori de excursii cosmice pentru perioade (dus-intors) de peste 10 ani. Spre exemplu, pentru programul "omul pe Marte", acesta este un handicap real, motiv pentru care a fost amanat la "calendele grecesti" si s-a preferat utilizarea sondelor automate. Explorarea cosmosului pe distante foarte mari (sute... mii de ani-lumina) se va putea face doar in masura in care se vor gasi scurtaturi neeuclidiene ale spatiului (gauri de vierme) si se vor putea controla fizic. A controla fizic o asemenea scurtatura, inseamna postarea cate unei statii cosmice permanente in imediata apropiere a celor doua capete ale scurtaturii si in plus asigurarea premiselor tehnologice pentru telecomunicatii prin acea scurtatura. De geaba se va putea trece fizic in cateva ore dintr-un univers intr-altul, la distante euclidiene de sute , sau mii de ani-lumina, daca nu se vor asigura telecomunicatiile cu bazele pamantene in timp real - in sensul dialogarii cu aceeasi generatie, care a produs misiunea spatiala. In oricare alte conditii, asemenea misiuni vor fi inutile. in orice caz, utilizand propulsiile luminice, va deveni posibila explorarea cotidiana a sistemului nostru solar si poate si a catorva sisteme stelare apropiate noua. Problema reala a utilizarii vitezei luminice, pe care o vad eu, nu este interactiunea cu mediul cosmic a navei cosmice. Parcurgerea unor spatii mai putin rarefiate la viteza luminii, s-ar face in cateva fractiuni de secunda, cu consecinte practic insesizabile din punctul de vedere al femomenelor termice la interfata de contact cu mediul. Problema reala, este timpul relativ mare care este necesar accelerarii (cu acceleratii suportabile pentru om si tehnica) de la vitezele cosmice actuale pana la cea luminica si apoi decelerarea inapoi la vitezele cosmice obisnuite. Este posibil, ca in anumite aplicatii, cum ar fi si programul "omul pe Marte", despre care am vorbit, sa nu existe timpul fizic necesar acestor procese tranzitorii, lucru care ar face inutilizabila tehnologia luminica. Pentru astfel de programe, ar fi mult mai utila o crestere relativ limitata a vitezelor cosmice actuale, pana la de 10x spre exemplu. Cam astea sunt principalele problemele reale de depasit in goana omenirii catre vitezele super-luminice.


Editat de ola_nicolas, 28 decembrie 2014 - 11:26 .


#14
klaxxon

klaxxon

  Membru

 • Banned
 • 76 postari
 • Resedinta:Waikiki beach
Conform legilor fizicii actuale, materia nu poate circula cu viteza luminii pentru că masa tinde la infinit iar lungimea la zero.
În aceste condiţii, nu numai că nici o fiinţă vie n-ar putea să facă o călătorie cu o astfel de viteză, dar însăşi nava s-ar dezintegra cu tot ce înseamnă materie aflat la bordul ei.
S-a descoperit însă, că informaţia poate circula cu viteze superluminice. Deocamdată, totul reprezintă un mister denumit Quantum Entanglement.
Clic pe butonul CC pentru a vedea şi subtitrarea în engleză.
 


#15
george b

george b

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 163 postari
 • Resedinta:Timisoara

Cu ajutorul undelor electromagnetice informatia poate circula cu viteza luminii.Nici chiar lumina nu se propaga(in vid) cu viteza de 300.000km/,ea fiind  cu putin sub valoarea pe care o stim cu toti. Poate daca informatia ar putea fi trimisa cu ajutorul gindului, atunci am putea vorbi de viteze superluminice.


Editat de george b, 28 decembrie 2014 - 08:30 .

0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc