Sari la conținut

Poză

Protectie de supratensiune pentru locuinta


 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
1 răspunsuri în acest subiect

#1
belasajgo

belasajgo

  Membru

 • Members
 • 3 postari
 • Resedinta:
Colegul DjLeco a deschis un topic despre cea mai ieftina protectie a consumatorilor impotriva supratensiunilor: http://www.tehnium-a...siunilor-retea/

Rezolvarea lui este foarte buna, acum cateva luni cand am schimbat complet instalatia electrica veche la mine (cladirea are peste 80 de ani), mi-am montat si eu protectii de supratensiune care functioneaza in acelasi mod (tot cu varistoare), doar ca am mers pe varianta mai scumpa, utilizand protectii de supratensiune ce se monteaza pe sina in tabloul de sigurante.

La intrarea firelor de curent in locuinta mi-am pus sigurante principale cu patroane fuzibile de 25 A (in poza sunt de 32 A), dupa care mi-am pus protectii de supratensiune din seria Eaton SPCT2 cu cartuse ce se pot inlocui (a trebuit sa pun totul dublu, deoarece am doua contoare de curent pentru apartament). Dupa protectiile de supratensiune urmeaza sigurantele care sunt in doua tablouri separate (pentru partea din spate si partea din fata a locuintei), de unde se ramifica totul spre prize si iluminat, toate sigurantele fiind diferentiale (RCBO). Pentru iluminat am pus de 10 A si pentru prize de 16 A, toate sigurantele sunt diferentiale de tip A deci declanseaza si la curent continuu pulsatoriu (nu ca si cele de tip AC care se vand la noi), caracteristica de declansare B, putere de rupere 6 kA, protectie diferentiala la 30 mA. Eu am mers pe ideea sa fac instalatia electrica cat mai sigura pentru oameni si pentru aparatele conectate la priza.

La aparatele mai scumpe am pus si la priza protectii de supratensiune, respectiv am folosit si prelungitoare cu protectie la supratensiune. In mod normal de la protectiile conectate la prize, in caz ca apare o supratensiune, ar trebui sa declanseze imediat sigurantele diferentiale.

Atasez niste poze cu componentele folosite si cu tablourile.

Editat de belasajgo, 26 noiembrie 2014 - 05:15 .


#2
cavit

cavit

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 310 postari
 • Resedinta:bumbesti jiu

 Exista 2 variante de surge arrester unul cu varistor MOV metal oxid varistor se folosesc la joasa medie si inalta tensiune si altul cu descarcare in gaz, se gasesc si in formatul pentru panou, ai nevoie de cate 2 pentru fiecare faza unul intre faza si nul si unul intre faza si pamintare, daca se intrerupe nulul.


0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc