Sari la conținut

Poză

Mici modificari la pistol de lipit Radio Progres


 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
41 răspunsuri în acest subiect

#31
miron1947

miron1947

  Tehnium Azi Expert

 • Tehnium Azi
 • 11.062 postari
 • Resedinta:Brasov

N-am studiat problema, dar aici http://www1.futureel...__T1C1-4WYA.pdf scrie pentru cel alb 5V, posibil sa difere infunctie de culoare.#32
gabiz_ro

gabiz_ro

  Membru

 • Members
 • 9 postari

Am vazut pe tot parcursul acestui topic, astfel de pareri. Nu stiu de ce toata lumea complica alimentarea unui LED in curent alternativ? Unii recomanda diode montate antiparalel, altii redresoare cu punte, condensatori electrolitici si tot tacamul. In realitate este extrem de simplu. Se inseriaza cu LED-ul o rezistenta care sa limiteze curentul la 5... 10 mA si atat. LED-ul, nu este altceva decat o dioda. Asta insemna ca ea isi va realiza singura redresarea curentului alternativ, la care este conectata. Cine a facut scoala inainte de aparitia calculatorului electronic si a tehnologiilor digitale, a invatat la lectiile de fizica ca primul film cu imagini in miscare (fratii Lumier - sfarsitul secolului 19) necesita o frecventa minima a cadrelor, de 24 de imagini pe secunda. Adica 24 Hz. Asta inseamna ca alimentand LED-ul direct de la reteaua de c.a. nu se va sesiza absolut nici-o fluctuatie in iluminarea acestuia, deoarece 50 Hz este mai mult decat 24 Hz. Eu utilizez de o viata intreaga astfel de LED-uri legate direct la o tensiune alternativa, prin intermediul unei rezistente de limitare si nu am observat niciodata fluctuatii de iluminare. Sau cel putin nu m-au deranjat. In vremurile de trista amintire, la un moment dat nu se mai gaseau  creioane de tensiune, adica acele dispozitive care prin simpla atingere, indicau circuitul de faza al retelei. Le-am inlocuit cu succes in anii '80 cu un led inseriat cu o rezistenta de 47 k. Asadar, cine vrea sa nu complice lucrurile, nu va utiliza un paienjenis de piese in locul unui simplu LED alimentat din c.a. printr-o rezistenta de limitare a curentului. Intr-o alta ordine de idei, eu am utilizat intotdeauna conductor de cupru cu diametrul de 2... 2,2 mm pentru ansele pistolului de lipit "Radio-Progres". Adica peste 3 mm2 sectiune. Lungimea ansei este de aproximativ 11 cm cu tot cu inelele de fixare, rasucite la capetele ansei pentru suruburile M3. O astfel de ansa, ajunge la temperatura de regim, in 4... 5 secunde. In ceea ce priveste protectia pistoalelor de lipit cu relee termice, este o exagerare costisitoare. De multe ori utilizam pistolul timp de 6... 7 ore sau chiar mai mult. El se incalzea puternic, dar nu s-a defectat nici-odata. Pistolul cu care lucrez acum, il am de prin 1972.

Sunt oameni si oameni.

Unii vad mai bine altii mai rau.

Chiar se simte vizual acel asa numit flicker la multe,


 • Pringles ii(le) place mesajul asta

#33
ola_nicolas

ola_nicolas

  Editor

 • Editors
 • 1.225 postari
 • Resedinta:Olt county

Nu am aparat foto si nu pot pune poze, dar in acest moment, eu am la pistolul de lipit un LED de iluminare cu diametrul de 10 mm, in locul becului original de 6,3 V cu care a fost el dotat de catre producator. Nu am redresor, nu am diode montate antiparalel. Am doar o rezistenta aditionala, care consuma diferenta de tensiune, la curentul necesar LED-ului, pentru o iluminare corespunzatoare.

 

@remus68: Nu stiu ce tensiune inversa are un LED. Probabil ca variaza in functie de marimea LED-ului si de tipul luminii emitente. Dar calculul este simplu. Dupa ce aflam din fisa de date a LED-ului aceasta tensiune inversa, facem diferenta dintre tensiunea de alimentare (In cazul pistolului de lipit, 6,3 Vca pe o infasurare secundara a transformatorului) si tensiunea inversa pe dioda. Rezultatul se imparte la curentul nominal al LED-ului (luat tot din fisa de date) si se determina in acest fel valoarea rezistentei aditionale legata in serie cu LED-ul. Dupa ce realizam circuitul, putem verifica curentul prin circuit, fie prin masurare directa cu un miliampermetru, fie indirect masurand caderea de tensiune alternativa pe rezistenta aditionala, cu un voltmetrul.

 

@gabiz_ro: In cei peste 120 de ani de cinematografie, au trecut prin cinematografe, miliarde de spectatori. Nimeni, nu a simtit intre timp nevoia sa modifice standardul celor 24 de cadre pe secunda stabilit inca de la inceputurile cinematografiei. Televizoarele moderne, au acelasi standard pentru succesiunea cadrelor de imagine. Asadar concluzia este ca peste aceasta frecventa, ochiul uman nu mai sesizeaza fluctuatiile. Exista de mult timp o varba romaneasca: de ce simplu, cand se poate complicat? Eu ma adresez celor care doresc sa simplifice, si nu sa compice lucrurile. Toti ceilalti, nu au decat sa aplice acea zicala.#34
remus68

remus68

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 218 postari
 • Resedinta:Timisoara

Dupa ce aflam din fisa de date a LED-ului aceasta tensiune inversa, facem diferenta dintre tensiunea de alimentare (In cazul pistolului de lipit, 6,3 Vca pe o infasurare secundara a transformatorului) si tensiunea inversa pe dioda. Rezultatul se imparte la curentul nominal al LED-ului (luat tot din fisa de date) si se determina in acest fel valoarea rezistentei aditionale legata in serie cu LED-ul.

 

Aceasta nu este tensiunea inversa ci caderea de tensiune in conductie directa ( VF - forward voltage in cataloage).

Intrebarea era: care este tensiunea inversa suportata de jonctiunea LED-ului?

Rezistenta dispusa in serie cu LED-ul limiteaza curentul prin LED in cazul conductiei directe.

Asa cum nici o dioda nu este o componenta ideala, LED-ul are un curent cu valoare foarte mica ce trece prin jonctiune in timpul conductiei inverse ( IR - reverse current); acest curent are o valoare mai mica decat valoarea curentului nominal ( IF ) de cel putin 1000 de ori (in general). In timpul conductiei inverse, caderea de tensiune pe rezistenta de limitare este de circa 1000 de ori mai mica decat in cazul conductiei directe si in acest caz limiteaza... fix nimic... asa ca toata tensiunea inversa este suportata de jonctiunea diodei (LED-ul, in acest caz).

Mai jos am atasat un mic fragment dintr-o foaie de catalog ale unor LED-uri oarecare si se poate observa cat este tensiunea suportata in conductie inversa (exact valoarea specificata de domnul Miron).

Fișiere atașate (doar utilizatorii pot descarca fisiere)

 • Fișier atașat  LED.png   134,99K   0 descărcări

Editat de remus68, 10 februarie 2018 - 10:49 .


#35
ola_nicolas

ola_nicolas

  Editor

 • Editors
 • 1.225 postari
 • Resedinta:Olt county

Aceasta nu este tensiunea inversa ci caderea de tensiune in conductie directa ( VF - forward voltage in cataloage)....

La asta ma refeream. Faceti corecturile de riguare in textul meu. Este vorba despre acea tensiune de 1.8... 3.8 V (tensiune directa tipica) din tabelul lui Remus.

 

@remus68: Eu am reluat intrebarea ta din postarea #30, si de acolo greseala. Este vorba deci, despre tensiunea in conductie directa. Atunci cand alimentarea se face la o tensiune alternativa mare (de peste 10 ori tensiunea in conductie directa) nici nu mai conteaza valoarea exacta. Ea poate fi inlocuita de valoarea maxima in conductie directa, care este mai apropiata de tensiunea in conductie inversa. Oricum, dupa calculul rezistentei aditionale, se alege pentru aceasta, o valoare standard mai mare decat cea rezultata din calcul, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori identice.


Editat de ola_nicolas, 11 februarie 2018 - 09:54 .


#36
remus68

remus68

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 218 postari
 • Resedinta:Timisoara

la un moment dat nu se mai gaseau  creioane de tensiune, adica acele dispozitive care prin simpla atingere, indicau circuitul de faza al retelei. Le-am inlocuit cu succes in anii '80 cu un led inseriat cu o rezistenta de 47 k

 

Am intervenit in topic pentru a corecta afirmatia de mai sus.

Rezistenta de 47k nu protejeaza LED-ul in momentul cand pe terminalele lui este aplicata tensiunea inversa cu valoarea de 325Vv (in cazul in care la retea avem 230Vef). Din acest motiv este necesara montarea unei diode antiparalel cu LED-ul.


Editat de remus68, 11 februarie 2018 - 12:44 .


#37
ola_nicolas

ola_nicolas

  Editor

 • Editors
 • 1.225 postari
 • Resedinta:Olt county

Asta teoretic. Dar practic a functionat si m-am servit de acel creion de tensiune hommade multi ani de zile. Trebuie sa tii cont de faptul ca circuitul electric se inchide la pamant prin corpul operatorulu, adica are o rezistenta aditionala suplimentara. Atunci cand verifici prezenta fazei, nu ai nevoie de o iluminare puternica a LED-ului. Este suficient sa licare putin ca sa stii ca acolo ai o tensiune inalta. De fapt nici becul obisnuit cu vapori de mercur nu straluceste la puterea lui nominala, ci doar licareste suficient, astfel incat sa iti confirme prezenta tensiunii.


Editat de ola_nicolas, 11 februarie 2018 - 02:10 .


#38
raicu nicole

raicu nicole

  Membru

 • Members
 • 5 postari
 • Resedinta:botosani

Pt.Dl.    ola_nicolas. Chiar m`ati facut curios in privinta Ledului de 10mm(adica un centimetru diametru), prin Botosani si nici pe net nu am vazut asha ceva. V`as ramane profund indatorat daca macar ati posta o poza cu acel led, pe aici nu gasesc nici leduri normale, nu prea se aprovizioneaza magazinele asha numite ""DE SPECIALITATE"". Mai demontez de pe la brichete, de la foste lanterne care tot le`am strans , de la diverse montaje. Nu sant de meserie dar mai surubaresc cate ceva sa mai treaca din timp. Sau o adresa de pe la un site unde ash putea sa vad acel led. E mare si nu am vazut decat capsulate in capsule de plastic, etc.  Va Multumesc. #39
miron1947

miron1947

  Tehnium Azi Expert

 • Tehnium Azi
 • 11.062 postari
 • Resedinta:Brasov

http://www.mivarom.r...nsparent-p-2456#40
raicu nicole

raicu nicole

  Membru

 • Members
 • 5 postari
 • Resedinta:botosani

Nu shtiu ce ar reprezenta mm...ori diametrul, ori lungimea. Erau candva leduri cat o cireasa. Nu vad din poza de la Vimarom sa fie din alea mari. Am tot cautat pe net dar nu gasesc vorbindu`se de ce reprezinta milimetrii la un led. Cu toata rusinea. Am sa gasesc eu  `ntr`un final. Cand aud sau citesc Loc.  Brasov, ma apuca batzi`. Am copilarit catziva ai buni in Brasov. Doamne ce orash era. Prin anii `70, pe str. Repiblicii erau magazine specializate in fel de fel de preparate din carne sau laapte chiar si carne de vanat. Aveau in geam fel de fel de jucarioare cu bucatari cu cutzite in mana cum ca ar taia un parizer ceva. Erau in miscare. Prin `83 cand am fost , magazinele respective sau chiar in tot orashul u se gasea decat borcane cu masline greceshti cu capacel de gogoshari(umplute). Scuzatzi pt. acest subiect dar nu m`am putut abtzine. Mi`am ratat viatza ca as fi putut sa merg in BV dupa revolutzie, dar am ramas in Botosani. Singurul oras care`l iubesc e BV.#41
miron1947

miron1947

  Tehnium Azi Expert

 • Tehnium Azi
 • 11.062 postari
 • Resedinta:Brasov

Specificatia 10mm se refera la diametru http://www.hebeiltd....eet/1025PWC.pdf


Editat de miron1947, 12 februarie 2018 - 06:18 .


#42
remus68

remus68

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 218 postari
 • Resedinta:Timisoara

Atunci cand verifici prezenta fazei, nu ai nevoie de o iluminare puternica a LED-ului. Este suficient sa licare putin ca sa stii ca acolo ai o tensiune inalta. De fapt nici becul obisnuit cu vapori de mercur nu straluceste la puterea lui nominala, ci doar licareste suficient, astfel incat sa iti confirme prezenta tensiunii.

 

Nu am intalnit becuri cu vapori de mercur in creioanele de tensiune, ci numai becuri cu neon.

In ceea ce priveste LED-urile, este bine de recomandat ca cei care le utilizeaza in curent alternativ sa tina cont de valoarea tensiunii maxime inverse specificata de producator si sa realizeze o protectie minimala a LED-ului.


0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc