Sari la conținut

Sursa de alimentare universala in configuratie SEPIC


Postări Recomandate

Buna ziua, a trecut ceva timp de cand nu am mai postat pe forum. Am ajuns la niste probleme pe care nu reusesc sa le inteleg. Am realizat sursa cehului cea de aic ihttp://danyk.cz/univ_m_en.html. Am adaugat niste imbunatatiri la schema:

-daca tensiunea de intrare e peste 15V cu ajutorul la un jumper conectez stabilizatorul de 12v ca sa alimentez uc3843 si driverul de curent.

-folosesc intre uc3843 si mosfet un driver dedicat MAX627 in paralel.

Aceasta este schema cu componente pe care am folosit-o:

schema_sursa.jpg

 

Sursa functioneaza.. randamentul ei e undeva la 80%, dar am niste comenzi false pe care cred ca sunt de la compensare(asa cum banuie si pisica matache), dar mai astept pareri.

Semnal iesire uc3843:

uc3843.jpg

Semnal din drena:

drena.jpg

 

Bobinele le-am facut pe un miez de E+E 41 cu fir litz-wire fazate corect si care au cate o inductanta de 49uH fiecare, condensatorii sunt low esr toti.

 

De ce am comenzile alea false la comanda, si oscilatiile alea in drena? Sigur am gresit undeva dar nu imi dau seama unde.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt mai multe probleme. In primul rand, atat driverul cat si UC trebuie decuplate cu niste conduri preferabil ceramice sau smd. Valori preferabil 1u (peste 100n), montate cat mai aproape de pinii V+ si masa. Solutia ideala ar fi smd 10u/25V (nepolarizati, evident).

Cablajul este deosebit de important.

Acele oscilatii de frecventa mare in drena sunt inevitabile la regimul discontinuu. Nu influenteaza functionarea. Se pot amortiza. Posibil snubberul tau nu are valorile potrivite. Posibil sa amortizezi mai bine cu un simplu rezistor 470-1k. Oscilatiile se datoreaza inductantelor si capacitatilor parazite implicate (dioda, MOS) si se desfasoara intre limita de masa si tensiunea de iesire, adica nu introduc si nu extrag energie. Sunt ca apa sfintita: nu fac nici bine, nici rau.

Iesirea UC genereaza intradevar ceva ciudat. Ori osciloscopul nu pastreaza liniaritatea pe orizontala, ori frecventa nu e constanta (greu de crezut). Decupleaza corect si mai vezi odata.

Din a doua oscilograma, al doilea impuls prezinta un spike absolut imposibil teoretic. Un asemenea salt (5V?) ar fi trebuit sa fie inghitit de condensatori, iar pe dioda redresoare nu are cum sa cada asta in conductie. Numai o prosta decuplare si un cablaj necorespunzator ar putea explica oscilograma. Sau contacte imperfecte care s-au desfacut exact in acel moment... Sigur, ar fi si calitatea osciloscopului, masuratorii cu pamantarea incorecta, etc.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua, am decuplat cum ati sugerat, si am schimbat si snubberul, ramane sa pun osciloscopul pe ea azi in timpul ce o prezint la examen, cert e ca s-a imbunatatit si randamentul cu 2 procente. Desi in cataloage sugerau acei condesatori pur si simplu am uitat de ei.

Cam asa arata sursa, toata partea de comanda e smd. Multumesc, numai bine!

IMG_20140610_051358.jpg

 

IMG_20140610_051420.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock